Last news in Fakti

18 Август, 2020 10:00 6 669 54

Валерия Велева: Възможен ли е рестарт по Борисов-ски?

  • бойко борисов-
  • внс-
  • нова конституция

Никъде в предложенията на Борисов не се споменават термините - национален интерес и национален идеал, общо бъдеще!

Валерия Велева: Възможен ли е рестарт по Борисов-ски? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Валерия Велева за "Епицентър"

На 37-мия ден от протестите срещу правителството и главния прокурор премиерът Бойко Борисов обяви рестарт на държавата – предложи свикване на Велико народно събрание, нова Конституция, намаляване на депутатите до 180, ограничаване на мандатите на Тримата големи в съдебната система и отчетност на главния прокурор.
Това бе неговият отговор на протестите, на обвиненията за мафиотизиране на държавата, за повсеместната корупция и неспазването на законите, за липсващата справедливост и тоталната посредственост, обхванала властта.

Идеите на Борисов минаха като ток през обществото.
Но не срещнаха подкрепа. Напротив, втвърдиха всички противници на управляващите, съюзниците му се дистанцираха, а професионалистите се изсмяха.
Ходът се оказа удар в нищото.

Но блатото завря.

Защо случи това и означава ли, че България няма нужда от кардинална промяна?

Всеки, който тръгва към такова сериозно начинание, би трябвало да има предвид следните базисни постамента:
с кого го правиш,
кога го започваш и какъв е хоризонтът,
как го постигаш,
какво целиш и
какво в края на краищата се постига.

Е, да започнем да разплитаме кълбото.

С КОГО Борисов тръгва да прави рестарт на държавата?

Отговорът му бе - с ГЕРБ. А това на практика означава - САМ.

Защото никой от ГЕРБ, извън тесния кръг на Борисов, не е знаел за намеренията му. Нито министрите му са били уведомени за съдържанието на обръщението, нито председателят на парламента е бил информиран, за депутатите - да не говорим. Премиерът се обадил на някои от министрите си, преди или след записа на обръщението му. Но това не е и толкова важно – с тях и без тях, все тая. Те са функция на Борисов и в случая мнението им няма никакво значение.
Борисов обаче не е уведомил за намеренията си и коалиционните си партньори – не е потърсил подкрепа или поне съпорт. Просто им казал сутринта: това предлагам. Толкоз. Обидени, те пък на обяд излязоха с контрапредложения за свои конституционни промени. И се започна с надцакването.
Единственият говорител на тезите на премиера бе вицепремиерът Томислав Дончев, който начерта хоризонта – ако парламентът приеме в началото на септември закона за свикване на ВНС, то до края на ноември може да очакваме оставката на Борисов. Пък парламентът после да си избира ново правителство, както си го реши, рече още Дончев. Ама може ли този разбит вече парламент да избира нов кабинет - за това отговор в ГЕРБ няма! И започнаха залагания – какво ще е правителството по времето на ВНС – служебно, надпартийно, на Радев, на ГЕРБ, на улицата...
Така желанието на премиера да излезе пред нацията с гениална идея, която да създаде консенсунс и да тушира взривоопасното напрежение по улиците и площадите, се спъна в първото препятствие – кой и как идва след Борисов. Което пък издаде несериозността на начинанието. Защото всички партии вече са декларирали, че в този парламент друг кабинет не може да бъде съставен.

ЗАЩО СЕГА лидерът на ГЕРБ извади от нафталина старата дреха за нова Конституция?
Може да се допусне, че в края на своето 10-годишно управление Бойко Борисов иска да затвори победоносно вратата на 30-годишния Преход и да влезе в историята като човека, който е начертал НОВОТО бъдеще на България. Как да стане това? Естествено с нова Конституция! След Търновската (1879), Димитровската (1947), Живковската (1971), защо да нямаме и Борисовска (2021) конституция? И се обосновава: „Основният закон следва да бъде изграден така, че да е в унисон с европейските правила. Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни”.
Може да приемем, че има логика. Само че е израз на лоша практика.

Нищо в исторически аспект не се е променило от 1991 година насам, когато приехме Демократичната конституция. Няма да сменяме формата на управление от парламентарна в монархия, няма да променяме официалния език, религията, собствеността или евроатлантическата насоченост на страната, няма промяна в територията ни, в знамето, в герба, в баланса между институциите, в регионите. Българската конституция е сравнително добра, тя е в унисон с европейските правила, казват всички конституционалисти. Да, има несъвършенства, но пък предложенията на Борисов, освен за намаляване броя на депутатите, не изискват нова Конституция. Проблемът е в начина по който се законодателства, в безконтролността на органите на власт и прилагането на законите. 

Предложенията на Борисов са несъществени и от гледна точка на развитието на държавата. По-скоро се отнасят до промени в съдебната власт, които обаче не изискват писането на нов Основен закон.

ОСНОВНИЯТ НЕДОСТАТЪК на идеите на Борисов е, че не дават гаранция за правов ред в държавата, който иска обществото - не създават пречки пред корупцията, не утвърждават върховенството на закона, не променят порочната система за купуване на гласове, не намаляват зависимостите във властта, не дават правила за осветяване на порочните кръгове, не водят към онази Справедливост, която той обеща, когато пое кормилото на държавата. 

С предложенията обаче щели били да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия, ни уведомява един от писачите на Борисовата конституция – Данаил Кирилов! Извинете - как е възможно да допуснете, че една държава с 1300 години история ще се ръководи по препоръки на някаква чужда комисия, която днес я има, утре я няма!

Никъде в предложенията на Борисов не се споменават термините - национален интерес и национален идеал, общо бъдеще! Къде в тези предложения е ключът към рестарта на държавата? И за какъв рестарт става дума? С въвеждането на мажоритарния вот ли? Това ще спре ли купуването на гласове? Къде е защитата на достойния живот, на перспективата пред младите, на стабилността на партийната система и демокрацията или уважението между институциите?

В замяна на това всички конституционалисти предупредиха за подводните камъни пред операцията „нова Конституция” и изказаха дълбоки съмнения за истинските намерения на авторите ѝ.

Стабилността на една система зависи от корените ѝ и спазването на принципите. Примерите в това отношение са ярки. Американската конституция влиза сила през 1789 г. и оттогава е променяна, но не е сменяна. Петата френска конституция действа от 1958 година, въпреки драматичните събития, които разтърсиха френската република след Втората световна война. Германия се управлява по конституция от 1949 година, независимо че държавата промени територията си с присъединяването на ГДР през 1990 г.

А ние искаме да сменяме Конституция на 29 години?
Защо?

Ако е, за да угодим на Слави Трифонов и да намалим депутатите от 240, на 120 или 180, това не е държавнически подход. Да приемем, че народните представители са 120 - тогава кворумът става 61, а с 31 ще могат да се приемат закони. Е, дали ще е трудно на мафията да си купи 31 депутати?
Ако е, защото „демокрацията е в криза”, както ни осведомява вицепремиерът Томислав Дончев, то за това е виновна не Конституцията, а онези, които не я спазват. Които я погазват, когато не идват в парламента; онези, които не съблюдават духа и изискванията ѝ, включително и днес. Те, и нова да напишат, пак няма да я спазват.
Ако е, за да се угоди на протестите - такива имаше и през зимата на 1997 г., и през лятото на 2013 г., но демокрацията от това не изчезна.
Ако е, защото протестиращите днес искат персонално оставката на Борисов – то отговорът е неудачен, защото с този ход се намалява възможността за маневри на властта.

Премиерът предлага сделка – закон за ВНС срещу оставка, но в очите на основните играчи това изглежда като глупав пиар ход, печелене на време, страх и объркване.
Затова и призивът за оставка не е снет. Напротив, и опозицията, и президентът, които би трябвало да бъдат партньори в това държавническо начинание, не отстъпиха от позициите си и издадоха още по-тежка присъда на премиера: „Борисов разгради държавата и няма моралното право да я съгражда наново”.

БОРИСОВ ЗАКЪСНЯ

Истината е, че ВРЕМЕТО, в което Борисов предлага рестарт на държавата така, както той го разбира, е най-неудачното за него.

Промяна на Конституцията, може да стане от политическа сила, която се ползва с доверие - може да стане в началото на мандата, когато имаш подкрепата на по-голямата част от обществото, а не в края, когато под прозорците ти искат оставка и съд; когато не си говориш с никого от противниците; когато не зачиташ партньорите и когато публичният ти образ се свлича в огледалото.

Политическа сила, която в очите на по-голямата част от обществото се е превърнала в емблема на корупцията, на агресията, на потъпкване на Конституцията, не може да предлага нова Конституция. 

Как си представяте парламент с 23% доверие да проведе смислени конституционни дебати? Как виждате председател на парламента, унижен от премиера, да създаде условия в законодателния храм за най-висшето законотворчество? Нима допускате, че парламент, в който има най-малко юристи от началото на прехода до днес, и който сътвори най-големите законодателни безобразия, може да отвори пътя за нова Конституция?

В същото време всички виждаме, че държавата буксува и така не може повече да се върви напред.

ПРОПУСНАТИЯТ ШАНС


Борисов можеше да успее с идеята си и наистина да влезе в историята, ако беше предприел този стратегически ход преди година и половина-две, когато беше още в силата си. Когато можеше да събере 161 гласа за конституционни промени.

Когато Доган предложи парламентарните партии да загърбят противоречията, да седнат на една маса и да се разберат за бъдещето на страната – да начертаят догонващ план как да излезем от тресавището на най-бедната, най-корумпирана и най-застаряваща нация в рамките на ЕС. Когато предупреди политическите лидери, че са вече са изчерпали обществения кредит на доверие и посъветва всички да направят крачка назад -  да се създаде в този парламент някакво експертно правителство тип „програмно”, на „спасението” или на „обединението”, което спешно да извади държавата от острото политическо противопоставяне и да стимулира икономическото развитие.

Това не се случи.

Е, сега Борисов предлага нещо подобно, макар и доста изкривено, но с изтекъл срок на годност - когато и той, и страната са изправени на ръба на пропастта.

КАК си представя лидерът на ГЕРБ, че може да постигне рестарт на държавата?
Отново се опирам на думите на писача на Борисовата конституция. Според Данаил Кирилов „нормално е да очакваме, че за 2 септември е възможно да се съберат 121 подписа, за да бъде внесен проектът".

ГЕРБ обаче нямат 120 депутати, а само 90 .

И не, не е нормално в първия работен на парламента ГЕРБ да очакват, че ще съберат още 30, след като нито една от останалите парламентарни сили не подкрепят тази идея.
Направо е абсурдно! 

ВМРО има свои шест предложения, от които няма да отстъпят, но пък ГЕРБ не искат и да чуят за тях.

При НФСБ ситуацията е същата - и те със свои предложения.

ВОЛЯ е против свикване на ВНС.

Освен ако за пореден път не решат да се наведат 
БСП и ДПС обаче трябва да свикат висшите си партийни форуми, които да излязат с решения по предложението на Борисов.
Това изисква време, което изобщо не влиза в тайминга на ГЕРБ.
Освен това, 120- те подписа са малката бариера пред ГЕРБ. За да се стигне до насрочване на ВНС, трябват първо 121 подписа, а после и подкрепата на 2/3 от депутатите. Как ще стане това?
ДПС ще бъдат против създаването на нова Конституция, или пък предложението на Борисов да не им хареса. От Движението може да внесат свой проект, според развитието на ситуацията - със засилване ролята на регионите, за което те отдавна настояват.  

Така ключът към ВНС остава в ръцете на социалистите. 

В БСП обаче са живи част от бащите на настоящата Конституция, за които тя е светая светих (при всичките ѝ несъвършенства) и за нищо на света няма да подкрепят писаниците на Данаил Кирилов. 

Накрая стигаме до изводите - какво цели Борисов с всичко това и какво в края на краищата ще постигне.
Вероятно премиерът се е водил от добрите намерения да намери изход от кризата в държавата, която предвещава да се превърне в хаос. Изходът  ВНС може да е спасителен, но е закъснял.

Вече няма никакви условия за рестарт, колкото и всички да го искат и от който България наистина се нуждае.

Няма водачи, няма авторитети, няма истински работещи и уважавани институции, няма съзидателна енергия и това го виждаме на протеста, и сред политическите сили днес. 

Когато се пишеше и приемаше Конституцията от 1991 година, на площадите имаше взрив от енергия, въпреки противниците ѝ, имаше смели водачи, имаше уважавани лидери, имаше нация, консолидирана около идеята за промяна, за демокрация, за нов живот. В политическите противоборства имаше идеен сблъсък, но пътят беше общ .

Днес това липсва. 

Не може да накараш болен организъм да тича по нова писта.

И тук не става въпрос за рестарт на държавата, защото това е невъзможно, а за рестарт на порочната система на управление, която игнорира правовия ред, указан в Конституцията.

И точно затова този парламент и тези политици не могат да направят никакъв рестарт! 

Готова съм да се обзаложа, че в този парламент няма да се стигне до свикване на ВНС, а проектът „Борисова конституция” ще отиде в коша. Ще има безобразни дебати, безумни предложения и още по-безидейни, но по-агресивни протести. Всичко това ще бъде съпроводено от задълбочаване на политическата криза в държавата, от делегитимиране на партиите и изтласкването на преден план на несистемни играчи.

Улицата ще иска да влезе във властта. А зад това ще се крият и нелегитимни сили, и мафиотизирани играчи.

Вървим към безпримерна криза. 
Това ще е наказанието за една разединена нация, смразени политици и загубили доверието политически формации.
Наказание и за политическото Его, което няма нищо общо със Съгласието и Съединението.

България има нужда от промяна, но тези, които я започват, няма как да я направят.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко е невнятен

    70 5 Отговор
    Блокирал компютър не се рестартира сам - ОСТАВКА !
  • 2 Васил Левски

    58 4 Отговор
    Нова конституция,написана от дУган и внесена от герП.Айде стига вече,мафията в затвора.Искаме честни избори без манипулации.
  • 3 дУган-ага

    51 2 Отговор
    Хареса ли ви ква реч му написахме на борисоФ преди 3 дни?
  • 4 КОТарАК

    51 3 Отговор
    оставка , съд , затвор
  • 5 радев чао чао

    5 56 Отговор
    Радев чао.

    Политически труп си след по-малко от година. Новият президент ще бъде избиран от суверена - тоест, от Народното събрание!
  • 6 БойкУ БурисоФ

    42 3 Отговор
    Ама аз съм само изпълнител,на нарежданията от сарайте...
  • 7 ГОРСКИ

    50 3 Отговор
    Борисов е изпята песен вече, сега му се иска да изпее нещо фалшиво но уви !!!!
  • 8 Де Факто

    60 4 Отговор
    Да управляваш 10 години, да се хвалиш, че всичко е ОК, и изведнъж да говориш за промяна и рестарт, Е ВЪРХОВНА НАГЛОСТ и БЕЗОЧИЕ.

    Коментиран от #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рестарт

    45 1 Отговор
    Рестарт е постижим, като изгоним цялата паплач от последните 30 години в политиката и влезнат на власт хора без политически и мафиотски връзки.

    Коментиран от #31

  • 11 пашата

    46 3 Отговор
    Бойко,вдигни си телефона,Маджо те търси цяла сутрин.
  • 12 Майна

    35 5 Отговор
    ЩОМ ПОЛИЦИЯТА НЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА И АБДИКИРА ОТ ОСИГУРЯВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ПРОТЕСТИТЕ ВРЕМЕ Е ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ!! ДАВАЙТЕ, ГЕНЕРАЛЕ!! ВЪВЕДЕТЕ РЕД И ЗАКОННОСТ ЗА ДА НЯМА БЕЗРЕДИЦИ, ЩОМ БОРИСОВ НЕ МОЖЕ! ГРИЖА ЗА БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗИСКВА ОТ ВАС
  • 13 наьхфдвтохмХФ

    27 2 Отговор
    Не, разбира се, рестарт с тези, заради които той се иска, е невъзможен.
    Първо да бъдат изгонени позорно от властта, щом не искат да си идат с мир и едва след това може да се правят нови неща. До тогава това е невъзможно и всеки е наясно.
  • 14 ИВА ПИКлата

    27 2 Отговор
    на бацу не му трябват пари ,ни влас той дори е готов кинта да даде но да му гарантират свобода и да не му пипат имането, а и децата щото знаем за ветковите ко стана,ако му гарантират това некърпа а хавлия ще хвърли, лошото е ,че няма как да стане това
  • 15 Ха ха ха ха ха ха

    23 5 Отговор
    Разбира се, че е възможен.
    Той и си става в момента.
    Изпростаченият българин неспособен да върже 2х2 си харесва и диктатора и диктатурата в която живее.
    Иначе още преди 20 години всичко щеше да бъде изметено на ниво гражданска война.
    Но с робско днк да се стягаме за още един сет х30 години.
    Шахмат.
  • 16 Рестарт

    27 2 Отговор
    Според мен ,, рестарт''- Всички политици от последните 20 г вън и отнаемане на имуществото им до 3 коляно в името на лъжите и кражбите. Следващите да си помислят!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 играе се за кожа и пари

    30 3 Отговор
    Мноо анализ на едно простичко нещо , Бацко се пробва да размотава топката по терено да тече времето . Бацката е кух откъм други замисли и амбиции освен да се закрепи колкото се може по-дълго у властта , защото знае , че там е по-добре от затвора . Никаква логика този дето доведе нещата в държавата дотук , до непоносимост , да прави новия обществен регламент. Дори и безграничната му простота не му пречи да проумее този парадокс. Абе това ви е работата , ама много усложнявате нещата.

    Коментиран от #26

  • 19 Бойко КЪШ

    24 2 Отговор
    Стига сте говорили за герб и Боко мамуна , мозъчните клетки умират от тази герберотъпунгерска радиация.
  • 20 темелко

    32 2 Отговор
    Отлична статия.Благодаря г-жа Велева.С всеки изминат ден Борисов се чувства изоставен,губи почва под краката.Така се случва с всички началници обкръжили се с по прости и страхливи от него.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хипермен

    26 3 Отговор
    Бойко направи си първо операция на мутрата, да не ни ни се повдига всеки път като я видим и после хващай къра
  • 23 Го4о

    9 29 Отговор
    А нищоправещия Радев може ли да покаже неговия (нероден) проект за нова конституция, правен вече години с цяла орда от "стратегически съветници". PS. Борисов и ГЕРБ направиха техните предложения, къде са тези на БСП, ДПС, на Радев???? ВНС ще решава кое е най - доброто от предложенията!
  • 24 Пендо

    23 3 Отговор
    Първосигнално изглежда,че хода на Борисов е стратегически,но анлиза показва,че е много жалък.Борисов ще влезе в собствения си капан.
  • 25 Айхман

    9 5 Отговор
    Тука има един денонощен дежурен който слага минуси на правилните коментари.Дали му плащат добре?
  • 26 Анализаторр

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "играе се за кожа и пари":

    Напълно подкрепям казаното!
  • 27 Тошко

    6 27 Отговор
    Това, че протестъри са нападнали форума и харесват написаното от комунистка, не означава, че са мнозинство и за това ГЕРБ ще продължават да са номер едно!!!!

    Коментиран от #35

  • 28 Коста

    13 1 Отговор
    Прозрачни и честни избори, но кой ще се кандидатира? Честен човек политик не става...
  • 29 Subaru STI

    24 1 Отговор
    Паническите действия на мутрата само ще ускорят падането му и запътването към затвора. С Гешев забравиха съвсем за Божков, "онуй" от Банкя забрави за държавната петролна компания, за еврозоната ... Паниката е тотална и основателна. Мутренската фирма Герб е пред разпад - крепят ги само кирливите ризи, за които си знаят. Толкова некадърност, наглост и фалш на едно място не се виждат често. Мутрата щял да рестартира системата ... много смях!!! Шмекериите му няма да минат.
  • 30 Защо толкова търпяхме?

    22 2 Отговор
    Всеки знаеше, че Менте каратиста е на ниво мияч на чинии през 60 те. Заети е това да оцелеем, да избутаме зима след зима, търпяхме и днес плащаме за това търпение! Той нишо не направи България, за тези години през които е на власт успя да унищожи държавността, като напълни администрацията с верни но много прости хора. Примерът му да краде от всеки и всичко зарази целият му екип отгоре до долу. Изнудването и краденето станаха основни дейности на всеки около него, което постави България като най-бедна и корумпирана страна в ЕС. Хвалбите му за стабилност и просперитет показваха болната му психика, която се влошава с всеки месец. България заприлича на държавата без стойност и авторитет, на слуга на всеки господар от САЩ и ЕС, да прави каквото си иска и да граби колкото си иска, благодарение на него, а той си получаваше парите по тайни сметки. Алчен, ненаситен, лаком до безкрай за пари и власт, опияняващ се когато ходи изявяваше Брюксел и играещ ролята на премиер загрижен за народа си. Това отдавна не е така и погнусата от него е видна и в Брюксел. Знаейки добре какеи ги е вършил през годините на еднолична диктатура го тресе огромен огромен страх. И с основание. Гърчовете му за рестарт и промени в конституцията са предсмъртни. Самозабравата е това което го докара го тази ситуация да се крие като къртица из страната. Ограбването на България е факт, корупцията официално призната от Бундестага и Държ.департамент. А снимките му с пистолет, злато и 1.5 милиона евро

    Коментиран от #34

  • 31 О. Ч. З

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рестарт":

    Прав си само че место да ги гоним затвор и взимане на всичко което са откраднали. И като излязат от затвора по една малка песйка та да ходят по кофите да сабират ядене.
  • 32 Айхман

    3 4 Отговор
    Айде дежурния се труди с минусите.
  • 33 Гост

    14 1 Отговор
    Какъв "рестарт" от еднокнижник, който трябва да е на майор Векилски при бай Ставри.... Заради чекмиджето и не само!
  • 34 Айхман

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Защо толкова търпяхме?":

    Отличен коментар колега.Да видим дежурния дали ще сложи минус.
  • 35 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тошко":

    А ти винаги ще си последната дупка на кавала.
  • 36 Бългaрин

    11 0 Отговор
    Конституция ли? 😀 Размотаване за печелене на време от турско-щатските слуги ! - - - Много е опасно служебно правителство, че може да пита как само Пеевски, Прокопиев и Домусчиев държат медиите. И ги държат в стойка партер на щатско и турция. 🤫
  • 37 Не е възможен

    9 1 Отговор
    Ре-старт нито на Б.Борисов, нито на В.Велелва. Омазали са се до ушите, всеки по своя си начин. "Фурнаджийски" лопати.
  • 38 Джентълмен

    17 3 Отговор
    Страхотна статия. А последният абзац е и най-обобщителен. Бойко иска да е герой в момент в който репутацията му прилича на едногодишна обелка от банан. - Оставка! - Аз строя магистрали! - Оставка! - Аз карам жипа! - Оставка! - Аз пиша конституция! - Оставка! - Аз се боря с корона вируса! - Оставка! - Аз ще правя ВНС!...

    Коментиран от #49

  • 39 Това означава

    11 1 Отговор
    Да се изкъпеш и да си сложиш старите гащи и чорапи.
  • 40 четящ

    11 1 Отговор
    веднага оставка на борисов и гешев, всяко забавяне тласка държавата към пропастта и те ще носят отговорност за това! оставка!
  • 41 Ха ха

    10 0 Отговор
    Време е за нови снимки и аудиозаписи. Бате Васко, дай нещо по-така, ХХХ с главна героиня Севда Пиарката. Цецоооо, ти си наред, ако имаш нещо как псува Америка и се заканва да отнесе с 200 Мелания и Доналд, сега е момента.
  • 42 трезвомислещ

    5 4 Отговор
    По същество:
    Преди години Ф.Димитров,Костов,Царят изпаднаха в шок и дишаха като задавени птици при катастрофичната загуба на властта им.
    Защото не ги интересуваше и представа нямаха от живота на обикновените,истинските българи,които и тогава, и сега нямат време и сили да мислят за "протести" и "политици".
    Не е истина,че Те искат оставка,не е истина,че те подкрепят блокадите и хулиганството на тези шепа хора,манипулирани пак от тези,срещу които крещят неистово, които утежняват и без това трудния живот на всички останали...
    Бойко окрал държавата.
    А разрухата,която оставиха Ф.Димитров,Костов,коалиционното правителство...
    ако се чисти държавата от мафиоти,най-напред трябва да се започне от ония,първите,на които народът вярваше и които унищожиха всичко-здравеопазване,селско стопанство,училища, фабрики...и най-ценното -вярата и надеждата за справедливост и добро...нищо хубаво за тях,освен-съд и отговорност.
    Бойко,въпреки всичко и всички остави следи,които не се забравят-възможността и свободата да търсим и да се уповаваме на Бога-Разпети петък, изстрадалия , но състоял се ,въпреки ужаса на заразата, наш,български Великден...
    Това не се забравя -от хората и от Бога.
  • 43 Някои го искат по Божков-ски, да ни е

    2 3 Отговор
    Честито "Българското лято", да разпуснем малко покрай ковид, ааа то нали няма ковид за същите
  • 44 Subaru STI

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Де Факто":

    Балонът на лъжеца с джипката е на път да се спука. Като влезе в затвора, България ще тръгне нагоре.
  • 45 123

    4 1 Отговор
    Могат ли допълнения към консититуцията да бъдат направени в обикновенно НС? Реструктуриране или ремонт е необходим навсякъде в България ,преди рестартиране и всеки който наистина има добри идеи и познания независимо от коя партия е трябва да участва в преструктурирането.Ако промените са само за ена малка част от народа всички други ще протестират пак, а никога няма 100% доволни от всяко едно решение или закон,но поне 70% тражва да са доволни.Автора казва че ГЕРБ не спазва законите и конституцията и това е причината за провала на страната. Но ако се погледне реално проблема не е само в ГЕРБ , въпреки че има закони за протестите същите тези бранители на конситиуцията, законноста са причинителите на безредици и незаконни действия, които те смятат че са лигитимни, но според закона не са. А правителството не прави нищо за това има и деградация, мнозинството от народа иска закони но за всички други не и за самите тях. Закон се прави за да предпази мнозинството от населението от лоши последствия причениявани от неспазването на закона, а не за да може едеин човек да си напълни джобовете с пари. Каквито са протестиращите такива са и хората в НС.
  • 46 2020

    7 0 Отговор
    Рестарт?! Промени в Конституцията няма да има.Предсрочни избори-да.Служебно правителство ,назначено от Президента Румен Радев-да, ще има.Другото е от лукаваго.Напъните на Бойко Методиев Борисов са безмислени.Промяна ,ще има и тя е ново Народно събрание,нови депутати,/има ,не са от герб/,нови правила и лустрация/означава за незнаещия Б. Борисов осветляване на всички кражби ,далавери ,снимки в спалнята ,пачки пари ,къща в Барселона,пране на пари/.
  • 47 Теодора Димова

    6 1 Отговор
    Догановица казва, че догоня не иска тиквата. Ими да го уволни.
  • 48 Густо, майна!

    4 0 Отговор
    Адмираций към Автора!
  • 49 ОСТАВКА

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Джентълмен":

    Не си причинявам болка и да го чета вече 👍 Но трябва да потдържаме ПРОТЕСТА тази простотия трябва да спре 😵🧐
  • 50 Стефан

    9 0 Отговор
    Както и се очакваше, мадам В не вклучи в уравнението ДПС, те СА МАФИОТСКАТА структура в България, те са в основата на всяка корупционна сделка, сега насаждате идеите си от едно време, само Виденов беше виновен за кризата през 1997 год. после оплюхте Костов и пак само той беше виновен, КАК ТАКА ЕДИН ПЪТ НЕ КАЗАХТЕ НЕЩО ЛОШО ЗА ДПС, а да казахте един път и после дойде отвореното писмо от Доган който ви сравни със земята, искали сте пари ЗА ДА БЪДЕТЕ ТАЕН ПИ АР на ДПС, сега имате очи и наглост пак да разтягате локуми и дълги тиради без смисъл, ЗАРАДИ ЖУРНАЛИСТИ КАТО ВАС СМЕ НА 113 МЕСТО ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ , ВСИЧКИ СТЕ СРЕЩУ НАРОДА СИ, ВИЕ СТЕ ПРЕЗРЯНА И ОМАЗАНА, не ни заливайте с умозаключенията си , хората НЕ ВИ ВЯРВАТ.
  • 51 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Вижте много е просто - Рестарт о да....но на Мафията! Както царя дойде да "Оправя България за 800 дни", а в същност "оправи' ама себеси, от беден цар за тия дни стана богат цар - върна си почти всички имоти! Мафията винаги оправя - рестартира само себеси...ако и бъде позволена разбирасе!!
  • 52 Българин

    3 1 Отговор
    Спри,спри ,спри замълчи Велева ,наглостта ти минава всички граници
  • 53 БЕДНОСТ И БЕЗЗАКОНИЕ

    2 0 Отговор
    Валерия Велева: Възможен ли е рестарт по БорисовСКИ? ДА НО ПРИ БАЙ СТАВРИ !
  • 54 Живодар

    1 0 Отговор
    А може ли живота от гаден, да стане готин ?!