ФАКТИ.БГ

Борис Бонев пред ФАКТИ: И осветлението в София е приватизирано изцяло

„Общината не подписва договори, които са в полза на общинския интерес, а само и единствено договори, които са в полза на частния интерес”, каза Борис Бонев

Публикувана: 24 Август, 2020 17:28
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5395
Борис Бонев пред ФАКТИ: И осветлението в София е приватизирано изцяло
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 19 август от инициативата „Спаси София” сигнализираха относно обществена поръчка за улично осветление на стойност 88 милиона лева. „88 милиона лева за 2 години - толкова ще ни струва поддръжката на осветлението в София, ако току-що пуснатата обществена поръчка приключи с договор. Това е близо 5 пъти повече, отколкото плащаме за тази дейност в момента”, написа общинският съветник и член на инициативата „Спаси София” Борис Бонев във Facebook.

По-късно от Столичната община чрез изявление на заместник-кмета на София по направление “Транспорт и градска мобилност" Кристиан Кръстев заяви, че сумата от 88 милиона лева ще покрие разходите за уличното осветление в София за четири, а не за две години. Сумата ще бъде още за поддръжка, основен ремонт и изграждане на улично осветление на територията на София.

„След направена допълнителна консултация по ЗОП се налага да направим следното уточнение - прогнозната цена от 88 млн. лв включва и удължението от 2 години, което не променя факта, че увеличението е повече от 2 пъти спрямо сегашния период, а критериите за качество и санкциите са занижени в новия договор”, написаха като отговор от „Спаси София” във Facebook страницата си.

Свързахме се с Борис Бонев за коментар върху тази обществена поръчка. Какво каза той за ФАКТИ четете в следващите редове:

- Г-н Бонев, бихте ли дефинирали какъв е проблемът с обществената поръчка след изнасянето на данни от Столичната община?

- Аз работя с факти. Фактите са, че има обществена поръчка с прогнозна стойност 88 милиона лева с ДДС. Тя касае обслужването на осветлението на София за 2 + 2 години, общо 4 години. За сравнение – за предишния четиригодишен период сме платили 38 милиона лева. Имаме увеличение от 50 милиона лева за тази дейност, повече от 2,3 пъти увеличение. Големият проблем е, че това е направено без какъвто и да е било план от какво има нужда София от гледна точка на осветлението, къде София има нужда от повече осветление, къде София има нужда от повече инвестиции. В поръчката са записани и по-ниски условия и изисквания към самите фирми изпълнителки.

Глобите са много по-ниски от тези в предишния договор, изискванията за качество на услугата са по-ниски, изискванията за гарантиране на процент лампи, които да светят също са по-ниски. За сравнение - в предишния договор (от 2015 до 2019 година) след втората година от момента, в който е започнал да тече договорът фирмите са били задължени 100% от лампите в София да светят. В момента по новия договор говорим за 97%.

Тук не става въпрос дали 100% е изпълнимо по принцип или не, но тази промяна идва да покаже, че общината очевидно сама не желае да осъществява контролната си дейност, тъй като нека да сме наясно – очевидно е, че 100% от лампите не работеха в София по време на предишния договор. Възниква въпросът къде е общината със своите контролни функции, за да контролира тези фирми. Очевидно липсва.

- От Столичната община казаха, че част от тези пари ще бъдат за инвестиции. В самата поръчка разписано ли е в какво точно ще се инвестира?

- Още нещата са доста бегли. Важно е да се каже, че София в тази поръчка, както в предишната поръчка, е разделена на 4 зони. Всяка зона обхваща няколко квартала. Най-голямото доказателство, че тук говорим за една поръчка, направена абсолютно без план и без анализ на нуждите на София е фактът, че прогнозната стойност за всяка една от четирите зони е абсолютно една и съща, до стотинка. На всеки човек е ясно, че няма как да сравняваме нуждите от осветление на район "Средец" в центъра на София и например район "Панчарево” или "Младост" с "Кремиковци". За всяка една от зоните обаче парите са абсолютно една и съща сума.

За мен това е най-големият проблем. Ако имаше анализ, който ясно и недвусмислено показва, че София има нужда не от 88, а дори от 188 милиона лева, но след това ще имаме перфектно осветление, работещо по-най-високите световни критерии и имаше гаранция, че София нямаше повече да има проблем с осветлението, тогава щях да кажа: „Добре, има анализ, има доказателствена част, има план какво се иска и се знае къде искаме да стигнем с тези пари”. Това, което има в момента е просто едни 88 милиона лева, които Столичната община е готова да даде на поредните фирми, нищо чудно и близки до властта, както е в почти всяка една особено голяма обществена поръчка.

Затова моето искане е тази поръчка да бъде спряна незабавно, да бъде сформирана работна група с общински съветници от всички политически сили и експерти като на тази работна група да бъдат дефинирани целите на процеса по осигуряване на осветление в София – какво искаме да постигнем, къде искаме да го постигнем и на база на тези ясни критерии да бъде пусната нова обществена поръчка, която да бъде прозрачна и да сме наясно какво ще получим, когато платим тази огромна сума на съответната фирма.

- В сравнение с други европейски столици този бюджет от 88 милиона на какво ниво е?

- Много зависи от града и от мащаба, но 88 милиона за осветление са много пари. Разбира се, ние трябва да сме наясно откъде тръгваме. София има сериозни проблеми с осветлението не само по отношение на неговото качество и наличие въобще, но относно нещо, което за повечето хора може да е напълно тривиално – естетиката.

Не мога да приема, че е нормално на булевард „Цар Освободител” - най-знаковия софийски булевард, осветлението да бъде от едни поцинковани, грозни лампи при положение, че във всяко едно село в Унгария или Франция, или Германия, или Сърбия дори лампите са по-естетически издържани отколкото тези в София. Да не говорим за кабелите между тях – дори не се направи подземно свързване.

Голямата разлика между София и на практика почти всяка една друга европейска столица е и фактът, че и осветлението в София е приватизирано изцяло. Тоест дадено е на частни фирми да се занимават с една типично общинска дейност.

Ние сме правили сравнение - в Западна Европа е ясно, че всичко е общинско, но правили сме сравнение с Балканите и Централна Европа. Будапеща, Белград, Букурещ, Скопие, Варшава – навсякъде дейности като снегопочистване, ремонти на улици, осветление, поддръжка на озеленяване, всичко това се прави от общински фирми. Причината е проста – по този начин може да се гарантира, че има повече контрол.

Когато предприятието е общинско и има проблем, много по-лесно се търси отговорност. Кметът директно може да иска оставката на съответния директор, протест може да повлияе, докато при договор с частни фирма, чакаме да изтече договорът. По-важното обаче е, че София има нужда от много повече пари за инвестиции. Всяка една частна фирма - и в това няма нищо лошо, разбира се, работи за печалба.

Общинско предприятие може да не работи за печалба. Дори да предположим, че всички частни фирми, които работят в София работят с 1% печалба от 10% - на всички ни е ясно, че е много по-висок процент, но дори и да бяха само общо 10% печалба, само от осветлението щяхме да спестим близо 9 милиона лева за 4 години. От боклука – 40 милиона лева. Излиза, че София дава милиони на фирми, които дори не са символ на честна конкуренция, а са все собственост на хора с прякори, които са близки до властта вместо тези пари да остават в общинското предприятие и да бъдат инвестирани.

Само от тези 10%, които ще дадем за осветлението – пак казвам, 10% е много занижено, но само с тях можеха да се направят 5 улици в „Манастирски ливади”. Аз не казвам, че общинското управление е по-добро, но в ситуация, в която частните фирми, които печелят обществени поръчки са недобросъвестни, а общинското управление е лошо, пак по-доброто от двете много лоши неща е общинско управление, защото поне в случай на проблем може да се предизвика промяна. В частната фирма – „съжалявам, има договор, ръцете ни са вързани”.

- Чисто теоретично – какви са разликите между общинска и частна фирма?

- Едно общинско предприятие не е търговско дружество. То може да изпълнява комунални дейности и не генерира печалба.

- Това ли е най-добрият вариант – общинско дружество?

- В момента общината не подписва договори, които са в полза на общинския интерес, а само и единствено договори, които са в полза на частния интерес. Фирмите, които имат капацитета да отговорят на изискванията за спечелване на поръчка за комунална дейност са все едни и същи и са все свързани с хора, които имат изключително спорни биографии. В такава ситуация трябва да изберем по-малко лошото – общинско управление, което подлежи на много по-сериозен обществен и медиен контрол отколкото договор с частна фирма.

- Можете ли да дадете пример за такава лошa обществена поръчка?

- Например обществената поръчка за боклука и почистването на София. За последните години парите, които даваме за почистване са се повишили многократно. София обаче не става по-чиста. Фирмите са на ТИМ, на Румен Гайтански – Вълка и т.н., ясно е на кого са фирмите. Редно е да припомним, че когато Бойко Борисов ставаше кмет на София обещаваше, че щял да изгони Вълка от боклука на София. И 15 години по-късно половината сметосъбиране в София се извършва пак от негови фирми.

Между другото по отношение на почистването, което струва около 100 милиона годишно бях поискал от Столичния инспекторат да ми бъде изпратена справка колко пари са платени на фирмите за почистване и колко са глобени. За един тригодишен период на фирмите бяха изплатени близо 300 милиона лева, глобите за несвършена работа бяха 1,5 милиона лева.

- Как ще коментирате, че от Столичната община едва ли не Ви обвиниха в некомпетентност за тези 88 милиона лева за осветление?

- И кметът Фандъкова няколко пъти си е позволявала да отправя подобни критики, но тя е дама и аз няма да си позволя да отговоря по същия начин. Ще кажа само обаче, че подобни бяха изказванията от страна на управляващите, когато направихме разследването за улица „Граф Игнатиев”. Как всичко е наред, как няма проблем, но накрая стана ясно, че има голям проблем. Заместник-кметът по транспорта си подаде оставката, тоест беше уволнен и му беше повдигнато обвинение.

По същият начин говореха за поръчката за цветя, която беше спряна април месец. Тогава Столичната община в разгара на кризата искаше да харчи 2,5 милиона лева, за да сади цветенца из София.

Същото твърдяха, когато се спря поръчката за купуване на автомобили от страна на Столичната община. Ясна ми е тази реакция, имат право да го кажат, когато нямат аргументи, когато знаят, че са „сгазили лука” – това е паническа реакция на самоотбрана. Препоръчвам да се успокоят, просто да прекратят тази поръчка за осветлението, да се направи работната група, да изчистим детайлите, да гарантираме, че ще се проведе по един прозрачен начин и цената ще отговаря на това, което ще получим.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 40 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Вече
1 Отговор
и въздуха !

Оценка:
-2 +31

Аман
2 Отговор
Стига всички знаят кой от кой по умен😠

Оценка:
-29 +3

Кражбите
3 Отговор
на гербавите продължават с пълна сила. Явно няма как да им се размине само със затвор. Ще трябва по-крути мерки.

Оценка:
-5 +67

Ехееей
4 Отговор
Плачеш за хранилка.

Оценка:
-31 +7

Данчето
5 Отговор
Ще давам скоро моста на концесия на едни момчета с яки вратове.

Оценка:
-3 +37

ВИС-2
6 Отговор
Да живее ЖОРО ИЛИЕВ!

Коментиран от #21


Оценка:
-26 +3

ИМПЕРИАЛИСТ
7 Отговор
Срам ме е от този "колега"! Хал-хабер си няма от "Икономика на строителството" ... Това, че години наред не са отпускани достатъчно пари за ремонти, саниране и ново строителство на осветление не значи , че това трябва да продължава и за напред! Той сигурно всяка година си прави един и същ ремонт на дома???

Оценка:
-53 +7

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
Поредната калинка
10 Отговор
Този ми стана ясен след изказването му Фандъкова да уволни всички метачи и да се чисти с машини, без да отчете какъв социален и криминален ефект ще има оставането без препитание на стотици ромски семейства.

Оценка:
-40 +10

9438
11 Отговор
То цялата държава е приватизирана от един диктатор намиращ се в Банкя

Оценка:
-8 +43

шоп
12 Отговор
А тоя кой беше и с какво е заслужил да се изказва публично?

Коментиран от #18


Оценка:
-32 +12

ПСР
13 Отговор
Г-нът Бонев иска план,мисъл,качество,отговорност....с оптимални разходи на нашите пари.....
При кмет Фандъкова и ОС,доминиран от ГЕРБ-сънища са това,Г-не Бонев,мечти. Опитът вече го е доказал стократно.

Оценка:
-4 +36

bbbbggggg
14 Отговор
Бонев, кога ще правиш партия да ни отървеш от ГЕРБ и БСП???

Оценка:
-10 +18

така така
15 Отговор
На 'тва цигане още ли някои му се връзват на номерата?

Оценка:
-24 +16

исторически опит
16 Отговор
след подобен вид приватизации обикновено следват национализации

Оценка:
-2 +22

Сър
17 Отговор
Ето такива хора ни трябват в управлението на градовете и държавата ! БРАВО !

Оценка:
-10 +19

Сър
18 Отговор

До коментар #12 от "шоп":


Почети и се интересувай, стига да можеш да четеш разбира се, а не само да гласуваш с Х-че за ГЕРБ

Оценка:
-3 +19

Случаен
19 Отговор
Бонке, айде ако ще правиш нещо прави, иначе марш. То вие всъщност вече направихте някакви глупости, велоалеи, трамваи и нощния транспорт. Провали отвсякъде. Абе я направо се разкарай, некадърник.

Оценка:
-13 +12

Запознат
20 Отговор
Уличното осветление е най-сладката хапка от баницата във всички общини. Не за друго - обвито е в дълбока мистика, гарантирана от железни договори - абонаментно обслужване с месечна цена(такса!!) за ВСЯКА!!!! лампа на територията на дадена община. И отделно, при авария (на подземен кабел примерно, или ударен при ПТП стълб) се прави по едно КСС, отделно от Договорът за абонамент. Надзорът/фактуристът (отговорник енерг. ефект.) в Общините е "спойката" кмет-олигарх меринджей. А договорите са едни дъъъъългосрочни и съвсем случайно се преподписват два-три месеца преди общинските избори. Играта е голяма и напълно законна, фактурите също.

Оценка:
-3 +18

Златотърсач
21 Отговор

До коментар #6 от "ВИС-2":


Дегенерат

Оценка:
-0 +6

Оставка ГЕРБ
22 Отговор
Днес се хвалеше Тулупа, че ще внася СПГ от Гърция.
Най-важният въпрос, КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА -няма отговор.
Но ни увели парното със 46%, спрямо паднали цени на руска газ.
Стадото трябва да плаща,да не си и помисля за нарушаване на спокойствието на Хунтата ГЕРБ.
Осветление, Вода Веолия, Ремонт над Ремонта - всички безобразия ги плащаме ние.
В свищов ремонтиран водопровод от ГЕРБ преди десет години аварии, цял град и селата без вода.
Излизат Прокурори - да ни хулят, че сме ги цапали. Защо не разгледахте скандалният Договор на Веолия, уважаеми господа Прокурори?
Живиеем в Мордор, а всевиждащото око на Саурон Тулупов праща орките - Флоров, Глишев, Стойчо Среднопръстников, да сеят злото в БГ.

Коментиран от #38


Оценка:
-3 +13

Наско
23 Отговор
Тава Момче е бъдеще за България! Дано не го смачкат продажниците!

Оценка:
-11 +12

24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
Гошо
26 Отговор
От кога Меките Китки станаха бъдещето на България?

Коментиран от #42


Оценка:
-9 +11

Бойко Мишето Сърце
27 Отговор
Кви лампи бе?Аз съм приватизирал държавата.

Оценка:
-3 +6

Кой68
28 Отговор
Какво и кого "съветва"?

Оценка:
-1 +2

jorj
29 Отговор
Халката ти, и тя е приватизирана.

Оценка:
-4 +3

Инжинер от БЛИЦ
30 Отговор
Инжинер отказвал заплана от 1800лв в завод а бил готов да работи за 750 като чиновник на Бюро??? Първо сие купил диплома, Няма си хабер от техника, второ ако е завършил накой институт, университет, където е най важното да си пращаш редовно таксите за обучение и със сигурнос вземаш диплома, е такива като Сачева с 10 дипломи!!! Човека ще бъде Калинка, Държавата, дънакопладците ще му плащат осигоровките, заплатата му става 1000лв,иколегите му ще го "подключат" в схемите, как чиновниците си докарва още пари, ще има ДМС, ще има БОНОСИ, ще ги събере 1800 на месец и повече, ще разнася кафета та цял ден, направил сие сметката с малко работа, същите или повече пари!!! А инжинера ще си бъде винаги "беден инжинер"!!!!

Коментиран от #33


Оценка:
-5 +1

ВИС-2
31 Отговор
Утре е тъжна дата. Преди 15 години ни напусна българският ни сокол Жоро Илиев. Слава на него! Утре моля всички българи, цяла България вечер в 22.00 за минута да изгасят осветлението в апартамента. Минута в памет на Жоро!

Оценка:
-12 +2

месара
32 Отговор
абе борисчо гей ли е ?

Коментиран от #36


Оценка:
-7 +4

Коментатор
33 Отговор

До коментар #30 от "Инжинер от БЛИЦ":


Правилно е да се пише ''инженер''. Дотук си с компетентното мнение...

Оценка:
-1 +6

Дофиянец
34 Отговор
Знаем как поддържате и изграждате! Два кенефа- 200 хиляди!!! Само кражби!!!

Оценка:
-4 +5

Коментатор
35 Отговор
Борис Бонев е надежда за българската демокрация.

Оценка:
-5 +5

Коментатор
36 Отговор

До коментар #32 от "месара":


Абе, ти тъпанар ли си?

Оценка:
-2 +2

37
Този коментар е премахнат от модератор.
38
Този коментар е премахнат от модератор.
Гестапо
39 Отговор
„Репресивна машина реално функционира в съвременна България! Следят информацията по сайтовете и какво пишат хората е социалните мрежи!“ Това написа във Фейсбук профила си журналистът Васил Петев по повод днешното скандално изказване на правосъдния министър Данаил Кирилов, че има списък на хората, които го наричат Барни Ръбъл.

Оценка:
-2 +7

Кольо Тесларов
40 Отговор
кой ще обясни, как с поставяне на LED осветление , което е 70% по ефвктивно от живачните и луминисцентни лампи, разходите са се увеличили с 50%, при положение че цените на осветителите отдавна са еднакви

Оценка:
-1 +6

41
Този коментар е премахнат от модератор.
Мисля че си неумен
42 Отговор

До коментар #26 от "Гошо":


и няма да разбереш, но да те питам: Ти къв искаш да е, ММА боец, шампион по бокс, черен колан по икебана?
То и оня Тим Кук на Епъл е мека китка ама глей как управлява. Кой за квото учИл, един да се боксира, друг да управлява. Ти за кво си учил? ПУЦ може би?

Оценка:
-2 +4

Иван
43 Отговор
Това мекерета е голямо кариеристче от партията на пиниьокио Маджовци и Сашо Дончев.Да си трае ще е най-добре.Вие сте опасни за България и трябва да ви изритаме

Оценка:
-2 +7

44
Този коментар е премахнат от модератор.
Истината
45 Отговор
Той говори с факти, вие с лични обиди.

Оценка:
-2 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Найджъл Фараж
Лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж коментира политиката на Барак Обама спрямо Великобритания:
Знаем, че Обама е първият американски президент, който е настроен изцяло анти-британски."

Още бисери
ТОП 5