Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 17:25 4 937 19

Борис Бонев пред ФАКТИ: ГЕРБ трябва да отпуснат тези 3,5 милиона, а не софиянци

  • борис бонев-
  • спаси софия-
  • герб-
  • софия-
  • йорданка фандъкова-
  • ремонт-
  • милиони

"Феноменът „ремонт на ремонта“ продължава с всеки нов обект на Столичната община", каза той

Борис Бонев пред ФАКТИ: ГЕРБ трябва да отпуснат тези 3,5 милиона, а не софиянци - 1
Снимка: ФАКТИ/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-рано активистите на гражданската инициатива „Спаси София“ обърнаха внимание на предложението на Столичната община за допълнителни 3,5 милиона лева за ремонта на Западен парк. Според предложението, парите първоначално ще дойдат от бюджета на Столичната община, а след верифицирането им от ЕС ще бъдат върнати в столичния бюджет. От „Спаси София“ обаче се опасяват от възможността сумата или част от нея да не бъде възстановена от ЕС и да се наложи софиянци да изплатят тези милиони.

„Проектът закъснява, Общината е извършила купища нарушения в процедурите и изобщо не е ясно дали ЕС ще възстанови направените за милиони разходи по проекта“, казват от „Спаси София“.

На днешното заседание на Столичния общински съвет общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев отправи официално предложение тези 3,5 милиона лева да дойдат от партийната субсидия на ПП ГЕРБ и да бъдат върнати там при възстановяването на средствата от ЕС.

ОТ ФАКТИ се свързахме с Борис Бонев, за да говорим по темата. Разговора ни четете в следващите редове.

- Г-н Бонев, за какво е намерението да се изхарчат тези допълнителни 3,5 милиона лева?

- Този проект беше забавен с една-две години. Съответно всички графици за плащане също са се разместили и Столичната община търси безлихвен заем от бюджета на София, като се твърди, че, когато тези разходи ще бъдат верифицирани и възстановени от Европейския съюз, ще бъдат върнати обратно в бюджета на София.

Проблемът обаче е, че вече имаме казусът „Граф Игнатиев“, където част от парите не бяха възстановени от Европейския съюз и си ги платихме за наша сметка. Предвид огромните проблеми, които от години съпътстват проекта за реконструкция на Западен парк, аз нямам никакво доверие, че ще се разминем с финансови санкции, още повече, че вече бяха наложени такива за 2,5 милиона. Моето притеснение е – и то е напълно основателно, че ако реално управляващото мнозинство си гласува този доклад, с отпускането на тези 3,5 милиона съществува риск тези пари да не бъдат възстановени и да са за сметка на софиянци.

- Тоест софиянци да ги платят?

- Точно така. Аз затова предложих - след като управляващите са толкова убедени, че няма да има проблеми и всичките тези пари ще бъдат възстановени, тогава те да дадат кредит за проекта от 3,5 милиона и в момента, в който бъдат възстановени от ЕС, да се върнат в партийната каса на ГЕРБ. ГЕРБ трябва да отпуснат тези 3,5 милиона, а не софиянци, защото те носят пълната отговорност за управлението на този проект и за забатачването, до което сме го докарали в момента.

- Казвате „управляващите“, „общината“, но откъде конкретно идва това предложение?

- Вносител на доклада е заместник-кмета по екология Десислава Билева, тъй като ремонтът на този парк е в нейния ресор. Имайте предвид обаче, че тя наследи целия този проект от предишния заместник-кмет, която си подаде оставката, но общият знаменател през тези години винаги е бил кметът Фандъкова. Тя трябва да даде отговор на въпроса някой ще поеме ли най-сетне отговорност, ще има ли санкции, ще има ли вземане на поуки, за да не се допускат същите грешки, защото тези обещания ги слушахме и след „Граф Игнатиев“, а виждаме, че феноменът „ремонт на ремонта“ продължава с всеки нов обект на Столичната община.

- Откъде предлагат да дойдат тези 3,5 милиона – от цялостния бюджет на София ли, от регионален ли?

- От цялостния бюджет. Винаги в бюджета има буфери. Формално има откъде да ги намерят тези пари, но не е това въпросът. Три милиона и половина е изключително голяма сума, която съществува много голям риск да не ни бъде възстановена.

- Кога евентуално би следвало да се случи самото възстановяване?

- Говорим за месеци. Ако обаче управляващият орган установи, че има нередности, както вече два пъти установи по този конкретен проект, тогава може да наложи нова санкция и тези пари да не бъдат възстановени или да бъде възстановена само част от тях. Това означава, че или цялата сума, или част от нея ще бъде платена от бюджета на софиянци.

- Как биха могли да се похарчат едни 3,5 милиона от столичния бюджет – за какво стигат?

- Три и половина милиона е почти цената за една нова детска градина. Не много голяма, но все пак детска градина. Това са седем нови съчленени автобуса, които можем да купим за тези пари. Три и половина милиона лева е една доста сериозна част от годишния бюджет, който общината дава в момента за отчуждаване на улици. Има решение на Конституционния съд от преди няколко седмици, което на практика каза, че ние в най-спешен порядък следва да отчуждим хиляди декари частни имоти, които са предвидени за паркове и ако не го направим, те ще бъдат застроени.

Ако допускаме да изтичат отвсякъде милиони, ние никога няма да имаме достатъчно пари, за да спасим зелената система на София, за да изградим улиците на „Манастирски ливади“, на „Кръстова вада“, на „Витоша ВЕЦ Симеоново“, за да изградим канализация, за да „влезем в кварталите“, както Фандъкова се хвали вече 10 години и нищо не е направила. За това трябва пари. За това трябва всяка стотинка да се следи за какво отива и да се разходва както трябва.

Три и половина милиона лева, които можем да загубим, защото Общината отново не си е свършила работата не смятам, че трябва да бъдат давани, за да покрием поредния неуспех – на практика да ги спасим от собствената им некомпетентност и невъзможност да управляват един проект.

- Смятате, че има грешка в самия проект?

- Разбира се. Първо, първоначалният проектант си подаде оставката и се отказа от авторските си права. Оказа се, че са били предвиждани алеи през дървета, осветление на места, на които не може да се прокара осветление и какво ли още не. Трябваше да се препроектира този проект, нараснаха разходите, които първоначално бяха предвидени, бяха направени промени в процеса на работа, когато се установяваше, че няма как да бъдат реализирани. За капак – закъснението вече е почти двугодишно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    5 13 Отговор
    Айде бе ми вие софиянци си газите и трошите пътищата а не ние от село.

    Коментиран от #10, #17

  • 2 Sofia

    19 4 Отговор
    Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.
  • 3 Stormtrooper

    18 3 Отговор
    Най-странното е, че толкова много милиони се източват, а се говори за тях сякаш са стотинки, а хората не могат да смятат от 1 до 10.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Архитект

    16 22 Отговор
    Това розово фламинго защо ни го показвате? Вижте, че само лае. Не е свършил НИЩО полезно за обществото. Защо гласувахме за него - да пише във фейсбук кое как не става ли, това го знаем всички. Действия трябват - вместо да мрънка, да вземе да направи нещо. Просто популист, искащ да намаже и той от някоя далавера. От цялото му присъствие, постигна само да си покаже сексуалната ориентация.

    Коментиран от #13

  • 8 истина е

    16 2 Отговор
    Гнусна ,крадлива пасмина !!
  • 9 Лилав

    4 11 Отговор
    Ей , тоя смо...як с велосипедните алеи яко се изложи.
  • 10 тцц

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Не за това става въпрос. Става дума най-накрая за 15 години някой да поеме отговорността за постъпките си и да плати със "свои" пари... които пак идват от моя, твоя - нашия джоб.
  • 11 Пиф

    7 16 Отговор
    Борисчо Бонев изглежда така сякаш преди малко е станал от сън или прекалява с наркотиците.
  • 12 Регулировчик

    4 12 Отговор
    Борисчо Бонев бяга в насрещното движение.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Манги

    11 3 Отговор
    Не знам Бонев какъв е? Но ти най-малко се държиш педерасстки. Що не кажеш някой аргумент а ведбага оидхващаш сексуалнатаориентация бе ГЕРБераст неумен
  • 15 Манги

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Регулировчик":

    Айде троловете ГЕРБаджийски се метнаха
  • 16 ЕdinOtBokludja

    2 2 Отговор
    Ммммм

  • 17 Хаджи Хаджи Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    3, 5 млн за глупости! Ремонта на ремонта! Позната схема от строежите на магистрали! Ако тези пари, от магистралните строежи бяха вкарани, като субсидия в малкия бизнес, възращаемоста щеше да единна! НО! НЯМА ДА ИМА, ОТ КЪДЕ ДА СЕ КРАДЕ!
  • 18 мисля че

    10 2 Отговор
    ГЕРБ - по-лошо и от чума.
  • 19 Маяма престьпница

    2 1 Отговор
    Борисчо, и ти се каниш да седнеш на топло кресло, ама няма да стане твоята. Фандъкова закопа Маяма, ще закопае и тебе.