Last news in Fakti

26 Август, 2020 17:00 4 348 23

Циничната игра със здравето на Навални

  • алексей навални-
  • германия-
  • русия-
  • здраве-
  • отравяне

Германия сега се възмущава на отравянето на Навални, но Берлин едва ли ще тръгне заради това да си разваля отношенията с Русия

Циничната игра със здравето на Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Драматична е тази история. И объркваща. Така че нека първо изброим сигурните факти. 

Алексей Навални, който от години е сред най-популярните критици на президента Владимир Путин, припада по време на един вътрешен полет в Русия. Настаняват го за лечение в сибирска клиника. Лекарите отначало твърдят, че е възникнал проблем с обмяната на вещества в организма на Навални. Болният е в кома. Малко по-късно го качват на друг самолет, с който Навални е откаран на лечение в берлинската клиника „Шарите“. Това са фактите.

Опит за печелене на време

Но преди полета към Германия руските власти организираха един недостоен спектакъл: Навални уж не бил в състояние да пътува. Целта им очевидно е била да спечелят време. А може би са разчитали на това, че предполагаемата отрова ще бъде разградена в организма на Навални и берлинските лекари вече няма да открият следи от нея? Поне този план – ако го е имало – се провали. Специалистите от „Шарите“ много бързо установиха, че с голяма вероятност става дума за отравяне.

В резултат: веднага се заговори за тежък удар върху германо-руските отношения. Но дали такъв удар наистина има? На пръв поглед дори изглежда, че руското ръководство няма нищо против цялата световна общественост да научи за атентата с отрова срещу лидера на руската опозиция. Сигурно защото към всички противници на Путин по света едва ли може да се отправи по-ясно предупреждение. И изобщо: руският президент явно не вижда какво би му попречило да спи спокойно. 

Включително и защото предполагаемият атентат срещу ключов политически противник (а такива е имало и преди, нека не забравяме) е осъществен в момент, когато Европа, пък и самата Германия, нито могат, нито искат да влязат в остра схватка с Москва. В този миг Европейският съюз се занимава единствено със себе си и спори, общо-взето, по всички централни въпроси. Предишната безусловна дружба със САЩ е разклатена под управлението на Доналд Тръмп. А в Беларус се случват драматични неща, които също предизвикват у европейците не само загриженост, но и чувство на безпомощност. Какво ли ще се случи, ако Путин открито застане на страната на беларуския управник Лукашенко – и срещу стотиците хиляди демонстранти? Казано другояче: Кой ли – и с какви ли средства – би могъл да попречи на руския президент при едно такова развитие на събитията?

Нищо няма да се промени

Да не говорим, че в отношенията с Русия открай време има и други болни теми. Например газопроводът „Северен поток 2“, против който се обявяват не само САЩ, но и редица държави от ЕС. Тъй че под черта остава едно заключение, което не само звучи цинично, но си е наистина цинично: Независимо от реакциите на възмущение в Германия, съдбата на Алексей Навални няма достатъчна политическа тежест, за да промени коренно германо-руските отношения.

В съзвучие тъкмо с тези изводи реагира и правителството в Берлин. Канцлерката Ангела Меркел и нейният външен министър Хайко Маас (тук трябва да се припомни, че Меркел е от ХДС, а Маас – от ГСДП) най-напред неочаквано излязоха с обща декларация, в която настояват за разследване. В същото време обаче правителственият говорител не пропусна да отбележи, че Меркел не е поканила официално Алексей Навални за лечение в Германия. Тежко болният опозиционен лидер пристигна в Берлин на разноски на една хуманитарна организация.

Без връзка с реалността

Нека се надяваме, че с помощта на берлинските лекари Алексей Навални ще оцелее и след тази криза – както оцеля в редица предишни. Не можем обаче да се надяваме, че ще има радикална промяна в германо-руските отношения или пък някакви санкции срещу Русия. А пък надеждата, че руските власти ще се включат в разследването на този шокиращ инцидент, просто няма никаква връзка с реалността. Всичко това е ужасно цинично и позорно. Но май такава е реалността в момента.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    33 7 Отговор
    От самото начало сбърко не на популярния критик на Кремъл, анай смешния критик на Кремъл!

    Коментиран от #8

  • 2 Джендарите са с крехко здраве

    18 11 Отговор
    ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ.....
  • 3 България е СДС КОЧИНА

    27 3 Отговор
    Бог да го прости Навални,Бог да прости и Европейскя съюз.
  • 4 Рошко

    30 7 Отговор
    На тоз дали са му правили тест за корона или е хванал някоя венерически болест, всичко написано от дойче зеле е лъжа и пропаганда
  • 5 Диверсант

    25 2 Отговор
    Какво става с българското дете закопчано с белезници, влачено по земята и газено с крака от изроди. ТОВА МЕ ИНТЕРЕСУВА.. Кои са гадовете и наказанията.. Т О Ч К А
  • 6 Алфа Вълкът

    5 42 Отговор
    ПУТИн за пореден път се издъни! Не могат един келеш да претрепят като хората. След бруталните разстрели на Немцов и Политковская, Кремъл реши по-често да си върши нещата, ама станаха смешни с тия отрови вече!

    Коментиран от #19

  • 7 Доктор Лотсън

    28 6 Отговор
    Алексей Навални е в Германия ще му извършват операция за смяна на пола ще го правят жена детската му мечта!
  • 8 Бесен Язовец

    0 18 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    А ти си най-смешния коментиращ тук.Чети и не ни занимавай с тъпите си разсъждения.

    Коментиран от #10

  • 9 Сандо

    21 2 Отговор
    Единствено заглавието е вярно.Останалото са елементарни манипулации.Но случая "Навални" за пореден път доказва,че Господарите използват куклите си както им е нужно.Интересно се развива една друга линия в тази история - тази между руските и германските лекари.
  • 10 onq s konq

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Не е той най смешния най смешния съм аз и затова смених ника на Алфа Вълк!
  • 11 Казанчето ври

    6 0 Отговор
    Балонът се надува,надувайте момчета...
  • 12 Ford Prefect

    25 4 Отговор
    Алексей Навални няма интелекта да бъде крутик на изключитлно мъдрия президент на Руската Федерация, а именно гисподин президента Владимир Владимирович Путин изтъкнати руски патриот милеещ единствено за отечеството си!
  • 13 В.В.П.

    14 3 Отговор
    Навала е много крехък...ДРИШЛЬО...ТРЯБА ДА ЖИВЕЕ ДО 120 Г ,БЕЗ ДА КИХА,И ДА МУ ПРИЛОШАВА...
  • 14 Матей

    8 2 Отговор
    От какво пък следва ,че лично Путин е отговорен в случая,както и в много предишни,повтарящи се под индиго? Погодиха му номер,все едно неубедителен,и бездарен,но нямат по-добри драматурзи.Щом можаха да го обвинят, че объркал изборите в САЩ и фактически назначил Тръмп,всяка следваща глупост ще бледнее.В Сирия се скъсаха да повтарят до втръсване химическите атаки,уж от Асад над мирни села и все такива едни абсурди и небивалици.
  • 15 Ръснак

    2 2 Отговор
    Да живее СССР! Да живее другаря Вл. Вл. Путин! Да живеят всички БКП-та по света, без американското БКП!
  • 16 Казуар

    2 6 Отговор
    Русоидите пак изпаднаха в делириум тременс.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Даже има рима

    6 2 Отговор
    Точно това е циничното. Германия на думи ще осъди Русия , макар да знае много добре , че Навални само е пийнал алкохолец малко повече. Така ще изпълни душите на тези които са против Русия , с малко щастие. Но реално от това няма да последва нищо , икономическите проекти , и взаимните договори ще продължават с пълна сила. Така Германия ще покаже ,че принадлежи на западният свят , а иначе реално си гледа интереса. На това му се вика - Балансирана Политика.
  • 19 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    Чайче пиеш ли, Мурсалско?
  • 20 яко ни лъжат управляващите

    3 2 Отговор
    Цинична ЗАПАДНА игра със здравето на Навални. НЯМА ОТРАВЯВЕ ИМА ВЛОШЕНО ЗДРАВЕ ОТ ПРЕПИВАНЕ С АЛКОХОЛ ПРИМЕСЕНО С НАРКОТИЦИ. НЯКОЙ ОТ ПОМОЩНИЦИТЕ НА КАВАЛНИ МУ Е ДАЛ УСПОКОИТЕЛНИ ЗА ДА ИМА СКАНДАЛ.
  • 21 Матей

    2 2 Отговор
    Е,чак пък наистина да се сдърпат заради един повАлни опозиционер!Подобни акции на западни тайни служби станаха банални,правят мизерии и за тях обвиняват своите противници,демек--вие защо биете черните?
  • 22 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    ХМММ,още от втората война ОСНОВНАТА битка е между АМЕРИКА/АНГЛИЯ!!!!!НЕ е между СССР/ГЕРМАНИЯ!!!!!!!!ТЯ ПРОДЪЛЖАВА И СЕГА!!!!!!Целта е никога Германия и Русия да са ЗАЕДНО!!!ЗАЩОТО ЩЕ ИМА НОВ!СВЕТОВЕН!РЕД!....и то НЕ американски!!!!!А, и БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ДЪРЖАВА!!!!!!Нали помните ЦАР БОРИС ТРЕТИ!!!!!ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ ,НИКОГА ПРОТИВ!!!РУСИЯ!!!!ТОВА!!!е най голямото ПРОЗРЕНИЕ на третата Българска ДЪРЖАВА,което герпа пропиля!!!!!!
  • 23 кире

    1 0 Отговор
    Абе имаше един Хашоги дето го заклаха в посолството на С.А. в Инстанбул.За него има ли протести,изгонени дипломати, санкции?После пък го изгориха.Напишете и за него де'