Last news in Fakti

25 Септември, 2020 17:00 9 963 41

Три нови истории. Но те не отменят сбогуването с Борисов.

  • бойко борисов-
  • даниел смилов-
  • протести-
  • руски шпиони-
  • сбогуване-
  • герб

България от няколко месеца живее в криминале

Три нови истории. Но те не отменят сбогуването с Борисов. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

България от няколко месеца живее в криминале. “Сбогом, мой красавецо” е може би най-подходящото заглавие за произведението, което страната и нейният премиер списват, докато той благоразумно обикаля региони, отдалечени от столицата. През последните дни в сценария бяха добавени няколко нови елемента, които едва ли ще променят крайната развръзка, но пък засилват интригата. На сцената се качиха руски шпиони (отново), македонски харамии и една прекрасна госпожа.

България и Русия: думи и дела

Руските шпиони в българското криминале са по-скоро баналност. Тяхното разкриване не изненадва никого - въпросите по-скоро са защо то се случва точно сега и защо не се случва по-често. Отговорът на първия въпрос е по-ясен: в момента и правителството, и прокуратурата имат интерес да позакрепят доверието (доколкото го има) на западните партньори.

Разбира се, няма спор, че разкриването на чуждестранни шпиони е позитивен факт, демонстриращ, че имунната система на България все пак функционира. Борисов дори използва случая да сподели свой разговор с Путин, в който нашият представител е предупредил изрично руския президент, че у нас такива шпионски номера не минават. Приказките са едно, действията обаче са друго. Владимир Владимирович сигурно се е зачудил на това съобщение, като си е припомнил българската позиция (формулирана от правителство на Борисов) по казуса “Скрипал”. Тогава България застана на руската страна (“няма достатъчно доказателства”). И то при положение, че хора, свързани с руските служби, преди това са провели сходна операция на територията на България (срещу Гебрев). На думи руските номера не минават, на дела обаче не е съвсем така. А пък и от руска гледна точка важното е, че България си построи със свои средства паралелен на вече съществуващ газопровод, за да може Русия да пуска газа откъдето реши - било през Турция, било през Украйна. А България да му мисли, ако САЩ наложат санкции върху проекта: тогава, дори газопроводът да не се реализира, масрафът ще е за нас, а може да платим и неустойки на руската страна.

Така казусът с руските шпиони повдига всъщност наистина сериозен въпрос: как става така, че България - страна-членка на НАТО и ЕС - се оказва почти винаги в разкрачено положение по отношение на определени руски интереси. Купихме си реактори, които уж не сме поръчвали, построихме си газопровод, който може да се окаже нов експонат в музея на неизползваната руска техника, поправяме си руски самолети и танкове и т.н. В една такава ситуация е задължително от време на време да разкриваме руски шпиони, защото иначе мнозина ще се чудят към кои алианси всъщност принадлежим.

"Истината" за македонците

Сравнително малките държави могат да имат тежест в международните отношения само ако спазват следните правила (скандинавците са разработили тази теория). На първо място позициите им трябва да са принципни и последователни. Оттам нататък те трябва да съумяват да изграждат коалиции и да имат ресурсите да отстояват заетите позиции. България обаче следва византийската, а не скандинавската школа: променя позицията си така, както устройва интересите ѝ към момента. Проблемът е, че Византия е била империя, с която светът е трябвало да се съобразява, докато България днес е просто суверенна страна в рамките на един съюз от 27 държави. Със своенравно, безпринципно и егоистично поведение няма как да имаме тежест и влияние.

И тук стигаме до македонските харамии. По време на европредседателството България повиши тежестта си в ЕС, като зае принципна позиция за разширението на Съюза към Западните Балкани. Създаде се и коалиция от страни - в ЕС и на Балканите, които заедно с България застанаха зад тази кауза. Последваха конкретни стъпки към подобряване на отношенията между страните в региона - особено между Гърция и Македония, която дори промени името си на Северна Македония. Всичко това беше и е в български интерес - интегрирани Балкани биха изстреляли всички страни в региона в по-висока орбита на развитие.

Криворазбрани “патриоти” обаче, облечени във войводски униформи, са на път да сложат гегата си в колелата на този исторически процес. Вицепремиерът Каракачанов обяви, че ние ще блокираме преговорите със Северна Македония, ако тя не признае Гоце Делчев за българин (и не приеме българската версия за историята като цяло). Това не е солова акция на ВМРО - уви, ГЕРБ и Борисов подкрепят цялостната промяна в позицията ни. За ВМРО това сигурно ще донесе няколко националистически гласа повече, но резултатът за България е чисто отрицателен. Първо, позиционираме се като основен проблем за Северна Македония по пътя ѝ към ЕС - това няма как да ни създаде приятели в тази страна. Второ, искаме от една държава нещо, което е безпрецедентно: да се откаже от собствената си версия за идентичността и историята си. Дори тази версия да не е исторически вярна, историята не е въпрос на преговори между държави. Историческата истина се доказва с изследвания и проучвания, а не с изнудване на преговорна маса. Подобни изнудвания носят само обида, която не се забравя. Трето, вместо наистина да подобряваме свързаността ни с Македония (пътища, комуникации и т.н.), ние си губим времето с “договаряне” на историята. И четвърто, позицията ни в ЕС става точно толкова неразбираема за останалите държави, колкото беше и позицията на Гърция за името на Македония. И какво “спечелиха” гърците накрая? Македония стана Северна Македония, което само напомня, че някъде има и южна. По същия метод това, на което ние можем да се надяваме, е да разделим историята на две: северна и южна история.

Всичко това внася комедийни елементи в криминалето, но демонстрира и един дълбок проблем. За да се закрепи на власт за месец-два повече, Борисов е склонен да се откаже от ключови приоритети на страната - с цел да си подсигури послушанието на “патриотите”. Допускането на искането им конституцията да се поправя чрез референдуми и те да се провеждат по всякакви въпроси е точно такъв вреден компромис. Той може да тласне страната в тежка популистка траектория за години напред.

Прекрасната госпожа

Но да завършим с нещо хубаво - с прекрасната госпожа. Според думите на Борисов, освен дронове, президентът Радев му праща и красавици, които да му снимат шкафчето и да слагат пари и злато в него. Е, този обрат в сценария вече излиза извън стандартните клишета - това трябва да се признае. Прокуратурата сигурно ще тръгне по следите на този злокобно-пикантен план за злепоставяне на всенародния любимец и разказвач на все по-невероятни истории. Което обаче не отменя процеса на сбогуване с него.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРЕКРАСНАТА ГОСПОЖА

    49 4 Отговор
    ..ПРИЛИЧА НА СЪПРУГАТА НА ЕДИН ОТ НЕГОВИТЕ КОТАРАЦИ...ВИЛИТО...ТОЗИ НЕ Е ЗА ЗАВИЖДАНЕ....МАЙ ЗАТВОРА ЩЕ Е БЕЗОПАСНОТО ЗА НЕГО МЯСТО

    Коментиран от #17

  • 2 сила

    42 5 Отговор
    дебел врат си говори сам на волана на жипката иван бакалов
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цеца Величкович

    66 7 Отговор
    Краят му идва!То е ясно и на децата,че е въпрос на време,а той милия се излага ли излага!Стигна дъното и човърка още!Жалко е,че ние като народ се суетим,като девствени госпожици вместо да скочим всички и да пометем този селски Шут!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НЕШО

    55 7 Отговор
    Тиквун доказа,че е ненадминат в скечовете си както каза президента.Ненадминат в глупостите и ченгеджийските си номера.Италианците казват финти.Неговите нямат край.Всеки ден се викат телевизии да го снимат и да ни облъчват с простотиите му.БАСТА!!!!!!!ПИСНА МИ!!!БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО САМО МИЗЕРСТВАМ С ПИКЛИВАТА МУ ПЕНСИЯ.
  • 8 Дреме му

    16 48 Отговор
    на Борисов. И без това сигурнму е писнало да управлява толкова прост народ вече 10 години. Той, ще си ходи, ама тия дето ще дойдат фамилията ще Ви разкатаят. Само след 6 месеца ще цвилите на умряло от промени в данъците и осигуровките. Управлението Борисов, ще Ви се види като златен век за България. Идва ляво либерално управление, при това нестабилно. Икономиката ще се срине и вместо да се повишават заплати и пенсиие всичко ще замре. Радан и Христо, ще ги линчувате на Червения площад, ама все тая като пак ще я почваме от под нулата и после ще квичите, че сте в грешка като с Радев, ама какво от товаи

    Коментиран от #38

  • 9 Тиквун бил Борисов.

    6 9 Отговор
    Я колко кратуни искат да станат тиквуни

    Коментиран от #32

  • 10 То у България

    12 19 Отговор
    Руските шпиони са повече и от турските
  • 11 Пука му

    31 8 Отговор
    За протестите, крие се от санитарите на психиатрията в Курило .Само от тях го е страх.
  • 12 Ума ли толкова наивен глупак

    11 11 Отговор
    Който да мисли,че след 89та рашнята са си отишли от България?
  • 13 Хаджиментов

    10 8 Отговор
    Дойче Веле винаги е било антиправителствено :)
  • 14 Матей

    31 9 Отговор
    Не ,той при всички положения превръща дефекта е ефект.На него му вдигат топката,за да може той ефектно да я забие .Оставка подава,обаче при експертен кабинет,или пък при ВНС,КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОТОЧИ 5 ГОДИНИ. С такъв мошеник не може да се преговаря и не трябва,както не се преговаря с терористи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Матей

    27 10 Отговор
    Нищо лошо няма да се случи след падането на боко,какви са тия апокалиптични заплахи ,така им отърва на някои хитреци-боковисти.Трънки ще стане лошо,виж ,за тях ще дойде видов ден и ще останат по бели гащи,което и заслужават.
  • 17 Ама той сам си ги пуска...

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "ПРЕКРАСНАТА ГОСПОЖА":

    Служител на НСО пред Фрог: Борисов сам си кани госпожите, по негово искане не се записват
    Премиерът Бойко Борисов сам си кани госпожите и по негово искане никоя от тях не се записва. Това разказа служител от НСО пред Фрог по повод изказването на премиера, че президентът Румен Радев му пратил ”прекрасна” дама, която да го снима.
    Това са глупости. Колкото може да се влезе лесно в МС, сто пъти по-трудно е това да се случи там, където министър-председателят спи. Госпожи, за които обичайно се казва, че са журналистки, го посещават и на други места. Идват по няколко пъти. И Борисов отлично знае, че те не се проверяват. При него ходят много други хора, които пак той не иска да се записват. „Значи Радев му пратил жена, а той взел, че я харесал, така ли“, шегува се държавният гард.

    Коментиран от #19, #37

  • 18 ГОРСКИ

    18 9 Отговор
    Чекмедже Ефенди подай си оставката и ти ще си спокоен и хората ще бъдат спокойни????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 макробиолог

    8 4 Отговор
    ...смилов по хубаво си затваряй устата,нагледали сме се на лакеи,ако ще бутаме едни зависими корумпета,за да сложим честни полит правилни чиновници,нема нужда......ако не ти е ясно защо гърция така скача за преувеличено великата си история,няма да разбереш и защо "фалиралите " гърци са с по 600-800 евро пенсия.......въпроса не е защо тумбак воивода повдига този проблем,а защо го прави едва сега.
  • 21 Пеева

    12 3 Отговор
    За да станеш член на ЕС трябва в нещо да отстъпиш да те заболи но да докажеш че ЕС е най вжното. Не забравяйте как дадохме съгласие да се закрият 4 реактора. Сега е ред на братята македонци.
  • 22 Алекс2

    3 1 Отговор
    Еееееех мечти...
  • 23 Анализаторр

    3 9 Отговор
    Сценария е Goodbuy Gringo или Прощай Григорий!
  • 24 ъъъъъ

    7 3 Отговор
    мечтите са безплатни. но пък прокопи плаща. и черепа ,и белградския....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ения

    8 4 Отговор
    Какво сготвяне,какви пет лева?Какъв премиер си ?Как искаш да управляваш държава ,като ти кроят номера? Измишльотини!Пък да беше се оженил!
  • 27 В ЗАТВОРА

    11 6 Отговор
    ГЕРБЕРЯСАЛИЯ БОЙКО И СВИТАТА МУ СА СМЕШНИЦИ ТЪПАЦИ И ИЗРОДИ !
  • 28 ПАРАЗИТ

    13 5 Отговор
    НАШИЯТ БАШБАКАНИН Е НАЙ - ПРОСТИЯ ОТ ВСИЧКИ ПРОСТАЦИ
  • 29 МЕСТАН

    10 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Крайно време е това БОЙКО да говори не само пред медиите, а пред българските следствени органи, в последствие - и пред българския съд."
  • 30 ТОЯ РАДЕВ

    12 5 Отговор
    Рaдeв му прaщa и крacaвици, кoитo дa му cнимaт шкaфчeтo и дa cлaгaт пaри и злaтo в нeгo. E, тoзи oбрaт в cцeнaрия вeчe излизa извън cтaндaртнитe клишeтa - тoвa трябвa дa ce признae. Прoкурaтурaтa cигурнo щe тръгнe пo cлeдитe нa тoзи злoкoбнo-пикaнтeн плaн зa злeпocтaвянe нa вceнaрoдния любимeц и рaзкaзвaч нa вce пo-нeвeрoятни иcтoрии. Кoeтo oбaчe нe oтмeня прoцeca нa cбoгувaнe c нeгo.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ясна работа

    10 3 Отговор
    Втoрo, иcкaмe oт eднa държaвa нeщo, кoeтo e бeзпрeцeдeнтнo: дa ce oткaжe oт coбcтвeнaтa cи вeрcия зa идeнтичнocттa и иcтoриятa cи. Дoри тaзи вeрcия дa нe e иcтoричecки вярнa, иcтoриятa нe e въпрoc нa прeгoвoри мeжду държaви. Иcтoричecкaтa иcтинa ce дoкaзвa c изcлeдвaния и прoучвaния,

    Като гледам,според статията излиза , че трябва да си подарим историята на Македония!
    Въпреки стотиците документи и свидетелства, въпреки категорично даказаният факт, за изкуственото създаване на тази държава!
  • 35 Разум

    5 3 Отговор
    Съмнява ме тази статия да е про-Българска.
    Някои в Македония искат твърда да са македонска нация и писача на статията е ОК с това.
  • 36 Разум

    3 0 Отговор
    Сега видях, че ДВ на линия, значи три пъти я чети и тогава решавай.
  • 37 Обичаме зеленчуци, но не пасем трева

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ама той сам си ги пуска...":

    Охраната от НСО не е длъжна да брои внесените пачки и да тегли златото
  • 38 Моторница

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дреме му":

    Ти очевидно не си добре, мистър Трол.
  • 39 мусайбе

    7 2 Отговор
    - Прибирам се и гледам, че жената си сложила еротично бельо, запалила свещи, пуснала разнежваща музика, подава ми един шнур и със сладострастен глас ми казва: „Вържи ме и после прави каквото ти се иска!”
    - И ти?
    - Завързах я и отидох на мач. После в бирарията с приятели..!
  • 40 Анонимен

    1 0 Отговор
    По събота 150 днес по БНР, много точно някои си западняк го каза, парите.. Политиците...?????? Около 10:50...
  • 41 Аве Адолф Хайл

    2 0 Отговор
    Ама сменете я тази руска песничка вече , че и вашите лум-пенизант-симпатизанти вече не могат да я търпят .......