Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 20:25 5 534 52

Огледалото, в което Борисов не иска да се огледа

  • бойко борисов-
  • огледало-
  • герб-
  • еп-
  • резолюция-
  • европа-
  • протести-
  • корупция

Резолюцията на ЕП е като огледало. България се огледа и не се хареса. Образът е грозен, но правдив.

Огледалото, в което Борисов не иска да се огледа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Европейският парламент със своята резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България, която вероятно ще бъде приета днес, ни услужи с огледало. България - и особено нейното управление - се погледна в него и не се хареса. Ако резолюцията бъде приета, снимката на огледалния ни образ ще бъде сложена в рамка и ще виси навсякъде по коридорите на властта в ЕС. Някои наричат този ефект просто “политически”, като по този начин се опитват да го омаловажат. Всъщност точно политическото значение на резолюцията е най-съществено и ще има най-дълготраен ефект. Едно временно спиране на еврофондове ще се преживее. Когато портретът ти трайно се настани на стената на нарушителите - тези, от които идват “притеснения” и “проблеми” - репутационната щета за страната е голяма и неизмерима.

Резолюцията е доста по-детайлна в изброяването на проблемите на България от доклада на ЕК за върховенството на закона. В нея влизат протестите, съмненията за корупция на самия министър-председател Борисов, скандалите със аудиозаписите, къщите за тъщи, либийският танкер, имението в “Росенец” и много други неща, макар не и всичко. Например, 700-те милиона от Божков и свързаните с тях плащания към телевизия, футболен отбор, а вероятно и висши политици, по някаква причина ги няма в изрично позоваване.

Така или иначе, обаче, картината издава добро познаване на основните черти на българското управление и може да се нарече с неутралния термин “обективна”. Целта на картината е да демонстрира, че България се отклонява от базови ценности на ЕС. Затова, наред с корупционните и медийните проблеми, в нея присъства и отношението на страната към Истанбулската конвенция и неспазването на решения на съда в Страсбург за правата на малцинствата.

Тъй като картината е достатъчно правдива, реакциите срещу нея в България не са толкова по нейното съдържание, а по-други въпроси:

Тази негативна картина се създаде и гласува с помощта на български депутати и политици. Те са предатели!

Най-наивистичната линия на атака срещу резолюцията е тази. Дори тя може да се нарече “инфантилна”, ако не беше правителствената опозиция срещу този термин, който те смятат за по-обиден дори от “тулуп” и “мисирка”. Цитира се Петко Каравелов, който след гаврите с него в Черната джамия, казал на чуждестранен дипломат: “У нас такива неща не се случват”. Уви, проблемите не изчезват, като казваме пред посланици и в Брюксел, че ги няма. Нещо повече, ЕС не е просто сборище на “чужденци”, пред които не трябва да се излагаме. Ние сме част от този политически съюз и трябва да сме в него с истинското си лице. Не с някаква смехотворна маска, в която дори самите ние не вярваме. И ако това лице стане нелицеприятно, не би трябвало да го маскираме и гримираме до абсурдност, а да го сменим максимално бързо чрез избори. Такъв е редът в демокрациите.

Атаките идват само от леви, зелени и либерали: десните подкрепят Борисов твърдо!

Вярно е, че резолюцията ще бъде приета най-вероятно с гласовете на левите, зелените и либералите. ЕНП и други десни формации изразиха резерви и дори вкараха предложения за поправки срещу резолюцията и, като цяло, ще гласуват срещу нея. Твърда подкрепа ли е това за Борисов обаче? Дори Манфред Вебер не си позволи възторжена защита на пострадалия ни премиер. Това, което той каза, е че сериозни проблеми са налице, но може да се почака до изборите напролет, когато българите ще се произнесат. Има проблеми, има и постижения, Борисов сам е предложил оставката си в случай на свикване на ВНС, ерго - да остане още няколко месеца.

Същата “подкрепа” туитна и Доналд Туск след среща с премиера. Очевидно е, че ЕНП сложи партийната лоялност в семейството пред защитата на други ценности в ЕС. Това е политически избор, за който тя трябва да си носи отговорност. Но също така е очевидно, че ЕНП не е щастлива от този избор и го прави с едно наум, оставяйки си достатъчно вратички за бързо оттегляне. Самият факт, че множеството от поправките към резолюцията бяха вкарани от депутат на ЕП от Малта (страна, която не е отличник във върховенството на правото), демонстрира, че големите в ЕНП не искат тясно да се ангажират със защитата на едно правителство, което така или иначе е в графата на политически отписаните. Дали веднага или след пет месеца, за ЕНП със сигурност е все едно;

Вотът ще покаже, че БСП и ДБ са в “коалиция”

Това е по-скоро дружеска закачка, а не аргумент. Не вотът в ЕП, например, показва, че ГЕРБ и ДПС са в реална коалиция, а действията на тези две партии-близнаци през годините.

Като цяло, резолюцията на ЕП няма да промени радикално ситуацията в България. Но с нея има и ново развитие. Българската политика вече е много повече част от европейската политика. Това е добре за един съюз, който разчита на тясна интеграция между страните. В него принципът не е да се лъжем един друг какви сме, а да си помагаме, за да преодоляваме проблемите.

ГЕРБ успяха да убедят ЕНП да възприеме тяхната позиция - това е малка победа за партията на Борисов. Проблемът е в двусмислието и слабостта на възприетата позиция по принцип. Всъщност, Борисов признава всички проблеми, отказва (или не може) да изчисти името си по убедителен начин, поема де факто ангажимент да се оттегли и просто иска отсрочка от няколко месеца. С неудоволствие, ЕНП му дава тази отсрочка. Целият въпрос е: каква е ползата на България от нея.

А има и по-дълбоко питане, на което вече не само Борисов, но и ЕНП трябва да отговарят. Може ли държава член на ЕС да изкара половин година в незнание дали премиерът и правителството ѝ са корумпирани само заради партийния хатър на едно европейско политическо семейство? Колко дълго една демокрация може да живее с конкретни съмнения и обвинения за корупция по най-високите етажи, влезли в официални документи и на ЕС? Отговорът на ЕНП е шест месеца, но този отговор едва ли е приемлив за избирателите на тези партии в собствените им страни.

Всъщност, проблемът е, че този отговор е неприемлив по принцип.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 888888

    53 13 Отговор
    Борисов е пътник в нощта.
  • 2 Борчо

    14 70 Отговор
    Манфред Вебер е много голям европейски политик!

    Бойко Борисов е голям държавник и строител на България.

    Изборите ще са през март, а за Радев - импийчмънт! Президент-престъпник, нарушил 23 точки от конституцията.

    Коментиран от #22, #37

  • 3 Нощ след нощ

    43 12 Отговор
    Бай Ставри го чака с трепетно вълнение.

    Коментиран от #4

  • 4 Борчо

    16 44 Отговор

    До коментар #3 от "Нощ след нощ":

    Бай Ставри чака смрадливото трио и Черепа, а в сливенския затвор чакат кака Корнелия.
  • 5 Гост

    18 22 Отговор
    Борисов няма да подаде оставка. Тук всичко е изгубено, мнението на народа няма значение... съжалявам ама .......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Генералът

    35 13 Отговор
    ТИКВАТА ПАДА. УРААА.

    Коментиран от #40

  • 8 мечо

    10 39 Отговор
    револуциата на европа беше приета сега спите ли спокоино профисионални протестари и метежници и ти бибикяне мрасне бошков алоо

    Коментиран от #21

  • 9 РЪМПЕЗИ

    29 8 Отговор
    КОЕ ОГЛЕДАЛО ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ БОРИСОВ ДА СЕ ОГЛЕЖДА В НЕГО...МОЖЕ ДА СЕ СЪГЛАСИ САМО НЯКОЙ КАЛЕН ГЬОЛ....
  • 10 Без срам

    21 6 Отговор
    Абе не виждате ли, че тва е битер Истнбулската конвенция, нови малцинства и узаконяване на извращенията, така се опъват да мъмрят и Унгария и Полша, това ще затрие Европа
  • 11 jorj

    1 7 Отговор
    ла...ри .
  • 12 Лека нощ

    11 10 Отговор
    Хубав ден беше..желая спокойна нощ на всички българи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бойко в джипката

    24 10 Отговор
    Огледалце, огледалце, я кажи кой ШЕФЪТ с еврата?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД ВАРНА

    15 5 Отговор
    герберасти Доган ви зове в сарая за ритуално обрязване
  • 19 Шиши

    15 4 Отговор
    Тиква ко правим шишито, киро гела, падишах ефендито при бай стари или рудниците
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ВЪЛЧО

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "мечо":

    АБЕ ТИ ВЕРНО СИ УЛТРА НЕГРАМОТЕН............ ЗАТОВА И ХАРЕСВАШ ТИКВИ !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГЕРБ Слава и Победа

    5 22 Отговор
    На изборите ГЕРБ ще победи и ще управлява и продължи да оправя лошото положение в тая държава. 50 лв на пенсионерите кой друг е дал за 30 години преход.

    Коментиран от #26, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 психиятър

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕРБ Слава и Победа":

    в родата ти има ли шизофреници ?

    Коментиран от #27

  • 27 ГЕРБ Слава и Победа

    1 10 Отговор

    До коментар #26 от "психиятър":

    Не а от твоя?
  • 28 ГЕРБ Слава и Победа

    4 16 Отговор
    Кой построи магистрали мостове църкви площади гари надлези подлези паркове градински улици блокове къщи фабрики заводи и тн Кой вдигна МРЗ и продължава да вдига заплатите колкото е възможно кой модернизира армията ще ви кажа кой ГЕРБ. Напред за светло бъдеще и равна с останалите европейска държава.
  • 29 Буратино

    6 6 Отговор
    Дa ви e чecтитo Мaкeдoнcкoтo нaциoнaлнo мaлцинcтвo , зa вcички кoитo гo пoжeлaхa . Брaвo eй твa ce кaзвa рeзoлюция уж зa кoрупция пък тя билa зa Мaкeдoнcкoтo нaциoнaлнo мaлцинcтвo , зa прoмoтирaнe нa цигaнитe и Иcтaнбулcкaтa кoнвeнция . Тoвa ce нaричa дa риeш и дa хвърляш кaлтa върху гърбa cи. Нaциoнaлнитe прeдaтeли oт aнaрхo-кoмуниcтитe зaкoпaхa Бългaрия . Нe знaм дa ли дeклaрaциятa щe ce cпрaви c кoрупциятa ,aмa cъc cигурнocт щe ни ocигури Мaкeдoнcкo мaлцинcтвo и цигaнcкa oпрaвия . Дa ни e чecтитa Oфшoркaтa нa Йoнчeвa. Aшкoлcун , Лeнчe , мaшaллa.

    Коментиран от #32

  • 30 Хон Гил Дон

    16 3 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕРБ Слава и Победа":

    Падне ли Бойко от власт, директно влиза с 200 в затвора! Разбираш ли, или трябва да ти се рисува?!

    Коментиран от #31

  • 31 ГЕРБ Слава и Победа

    1 10 Отговор

    До коментар #30 от "Хон Гил Дон":

    Е защо то няма за какво
  • 32 kayzer

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Буратино":

    Много си прав
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БОРИСОВ....ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ

    2 15 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЧАСТИЧНИТЕ ИЗБОРИ, ГОТВЕТЕ СЕ ДРУГАРИ ЗА. ББ-4
  • 35 Приказка без картинки

    5 0 Отговор
    Вървял един българин с тояжка в ръце, но се поуморил и поседнал на голям крайпътен камък. Пийнал малко вода, хапнал малко сухар пък вдигнал бавно наведената си глава, огледнал се и в далечината видял европата. Гледал на изток, на запад, на север, на юг и си казал: Ех м.. ви стара, ние държава тука направихме кога много от вас ви немаше и до последно ще я браним и крепим, колкото и да не ви се иска, колкото от нас да убихте, колкото от нас да взехте и колкото от нас да покварихте. Ядосал се, сграбчил здраво тояжката, рипнал въпреки превития гръб и пак захванал пътя си по живо, по здраво и все по убедително, че не той, а България ще продължи напред....

    Коментиран от #42

  • 36 Герб , вие

    10 2 Отговор
    Сте най голямото зло и рекетьори в цялата история на България, вие НАЧЕЛО С ДИКТАТОР бойко методиев борисов и коалиции престъпници симеонов, пеевски, доган и каска гешев влизате в ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ. Прошка за вас няма да има, загробихте БЪЛГАРИЯ С милиарди дългове, ограбени от ВАС.
  • 37 kiko

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Борчо":

    Е Борчо не си в час, мафията си отива и песни пеят за нея. Удари една ракия и се успокои. Като ги вкарат в затвора , може да им ходиш на свиждане и да ги подкрепяш да не падат духом. А може след години филм да направят,как мафията строи трупа пачки и злато ,а народа живее в мизерия и бяга на запад да се спасява от ПРЕКРАСНИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 хаха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "венчавката":

    Комунистът Боко Тъпото дали е чувал тези неща в милиционерската школа? Хахахахахахахахаха...
  • 40 По-скоро

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Генералът":

    ще падне твоята тиква от раменете
  • 41 защо триеш

    4 1 Отговор
    Защо триеш? Искаш корона-тъпотии?

    Тези, които не знаят световната история, не са народ!
    Народ, който не знае собствената си история е стадо!
    Папагалстващите руския и комунистическия прочит на българската история са ИДИОТИ!

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

    8-ми октомври.
    927-ма година.

    Цариградският патриарх Стефан извършва венчалният обред.
    С тържествена и пищна церемония, достойна за две велики империи-българската и византийската.

    Венчавката е между Българският Цар Петър, син на починалият същата година цар Симеон Велики, от когото е треперяла цяла Европа,
    и византийската принцеса Мария, която е дъщеря на Христофор Лакапин от Византия и на Августа София,
    и внучка на император Роман I Лакапин!

    Освен династичната венчавка, сключен е мирен договор между двете империи.
    Принцеса Мария е прекръстена на царица Ирина, сиреч мир.
    Византия ЗА ПЪРВИ ПЪТ нарушава едно оставено още от основателя и Константин Велики правило.
    Византийска принцеса да не се дава на чужд владетел, чиито народ е с нрави, чужди на византийските!
    Но...Цар Петър и царица Ирина живеят в голяма обич помежду си...
    От този брак има двама царе: Борис II и Роман.

    На 8-ми октомври.
    927-ма година.
    В деня на венчавката на Цар Петър и царица Ирина!
    Българската църква е обявена за автокефална църква!
    За първи български патриарх е избран Дамян –архиепископ на Дръстър (Силистра)....

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (
  • 42 русороб

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Приказка без картинки":

    Истинската приказка:

    Вървял eдин бългaрин c тoяжкa в ръцe, нo ce пoумoрил и пoceднaл нa гoлям крaйпътeн кaмък.
    Пийнaл мaлкo вoдa, хaпнaл мaлкo cухaр пък вдигнaл бaвнo нaвeдeнaтa cи глaвa, oглeднaл ce и в дaлeчинaтa видял Русията.
    Eх м.. ви cтaрa, ниe държaвa тукa нaпрaвихмe кoгaто Русия изобщо я нeмaшe
    И дo пocлeднo щe я брaним и крeпим ългария, кoлкoтo и дa нe ви ce иcкa, кoлкoтo oт нac дa убихтe,
    кoлкoтo oт нac дa взeхтe и кoлкoтo oт нac дa пoквaрихтe.
    Ядocaл ce, cгрaбчил здрaвo тoяжкaтa, рипнaл въпрeки прeвития гръб и пaк зaхвaнaл пътя cи пo живo,
    пo здрaвo и вce пo убeдитeлнo, чe нe тoй, a Бългaрия щe прoдължи нaпрeд....Въпреки русофила Джипкаджията с Шкафчето, Бака Тъпото.
    Узурпиращ властта по лукашенковски, с над милион фалшиви избиратели "мъртви души"!

    Коментиран от #46

  • 43 Ханс Зейдел

    9 0 Отговор
    И отново, след стотната статия на германското Дойче Веле против корумпирания ГЕРБ с Борисов, нито дума за германската "Ханс Зейдел".
    Срам и позор...
  • 44 Перо

    5 0 Отговор
    Кога ще я публикуват тази Резолюция,да видя какво пише от 1 лице,а не да слушам противоречиви глупости,от хора,които я четат,като дявола евангиелето и всеки си я тълкува,както си иска.
  • 45 ха ха ха

    3 4 Отговор
    Ако БОКО разкара джендърята, педалисимусите и ромеите - ще гласувам за него докато е жив!
  • 46 Много си

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "русороб":

    объркан. Сигурно си с температура. Сложи си една мокра кърпа на челото и извади пръстите от контакта,
  • 47 НЕ СЪМ ЧУЛ

    7 1 Отговор
    ЗА ДРУГА ДЪРЖАВА ДА Е ПРИЕМАНА ТАКАВА РЕЗОЛЮЦИЯ. ТОВА Е ЕВРОПЕЙСКОТО ПРИЗНАНИЕ ЗА ЧЕКМЕДЖЕ-ПРЕМИЕРА...
    КОЛКОТО ПО-БЪРЗО ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА НЕГО И ЗА БЪЛГАРИЯ.
    БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТАКИВА УЗУРПАТОРИ !
  • 48 123

    1 1 Отговор
    това което ЕП казва е че България е самостоятелна,независима и равноправна страна в ЕС и ЕС не се намесва във вътрешните работи на страните члени.Според Българските закони Правителството се сменя на избори, и това ясно ви го казаха-спазвайте си законите... Проблемите на България с беззаконието,мафията, корупцията и зависимостите се знаят отдавна в ЕС и не само в Европа.След като се знае че БСП и ДСП работят кой има полза от омърсявънето на Борисов и ГЕРБ? България има нужда от изчистване и реформи, а не политическите партии да пазят и прикриват престъпниците ограбили България, само с усилието на една партия и ограждането и с ограда от другите партии реформи и по добър живот няма да се случи, изка се диалг и работа.
  • 49 адаша

    2 1 Отговор
    Огледалце , огледалце- кой е най - крадлив на този свят!?
  • 50 Софянец

    0 1 Отговор
    Бойко ни направи метрото,нови автобуси,нови тролеи,нови трамваи,направи околовръсното на София,нови детски градини,мостове,естакади,пречиствателни станции,магистрали.Какво направиха другите - НИЩО.Едно голямо НИЩО
  • 51 възпитаник

    1 0 Отговор
    ще се огледа като го разследват от ЕС а не назначения му защитник каскета
  • 52 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ , ЧЕ КОРУПЦИЯ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ .НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ НАИВНО ДА СИ МИСЛИ ,ЧЕ БКП , БСП Е ИЗПУСКАЛА УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА .
    ОТ МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ , СА ПОДЦЕНЯВАЛИ И САМИЯТ Л.Г.
    СЕГА С НЕГО , ЩЕ ВИДЯТ КАК СИ ОТИВА , ЦЯЛА ЕДНА ЗАМАСКИРАНА КАТО ДЕМОКРАЦИЯ , ЧЕРВЕНА ЕПОПЕЯ . ОМАЗАХА СОЦИАЛИЗЪМ . ОМАЗАХА ДЕМОРАЦИЯ .
    ДА ЖИВЕЯТ ХАЙДУТ ВЪЛЧАН - КУМЧО ВЪЛЧО И КУМИЧКА ЛИСИЧКА /РАДА/ .