Last news in Fakti

7 Октомври, 2020 20:36 13 450 35

Скандално е, ако си мълчим за срамните неща в България

  • бойко борисов-
  • герб-
  • ес

Редно ли е българи да критикуват и обвиняват България в чужбина и да "вадят кирливи ризи" пред чужденците?

Скандално е, ако си мълчим за срамните неща в България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Редно ли е българи да критикуват и обвиняват България в чужбина и да "вадят кирливи ризи" пред чужденците? И може ли някой да ни хвърли "спасителен пояс" отвън? Коментар на Петър Чолаков.

"Тези, които тръбят за нашите си, български работи навън са родоотстъпници и национални предатели!”. Подобни упреци могат да се чуят към всички, които се осмеляват да повдигнат завесата пред чужденците за неприятните скандални неща, случващи се у нас: мафиотизация на държавата, широко разпространена корупция, злокачествена и подвластна на олигархични апетити медийна среда, систематични злоупотреби с парите от европейските фондове.

Тези обвинения не подминаха и проф. Минеков, както и другите българи, инициирали дебата в ЕП за състоянието на върховенството на закона у нас. Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) например стигна до прозрението, че за „проблемите” трябва да се разговаря у нас, вместо „да си веем кирливите ризи” в Брюксел.

Тази реторика не е нова. За нея ни напомниха и назидателните слова на земеделската министърка Танева към производителите да си мълчат за далаверите с евросредствата, за да не спрат парите от Брюксел.

А чии, всъщност, са кирливите ризи?

Попречиха ли ГЕРБ, които са вече десетина години зад кормилото на държавата, на „омърсяването” на родните институции? Дали някои от най-дръзновените, най-запомнящите се техни кадри не направиха точно обратното? Нима „калинките" не задълбочиха проказата, разкапването на държавната машина? Нима редица медии у нас не прокарват със завидно усърдие „правилната”, „проправителствена” политика тъкмо благодарение на партньорството между ГЕРБ и ДПС, Нима управляващите имат воля за ограничаването на безконтролната власт на главния прокурор, нима тази институция и КПКОНПИ не се превърнаха в синоними на апарати за спешно изпълнение на политически поръчки? Нима полицията, пазеща същото това „диалогично” управление, не посегна на журналистите, които се опитваха да отразяват протестите?

Иначе, по принцип, е конструктивно и правилно да се говори за политически и междуинституционален диалог. Но може ли да се разговаря нормално с човек, който, когато го критикуваш с аргументи, те репликира сприхаво с „хОди пеша, бе!”.

Какъв диалог може да има между хората на протеста – студента, завърнал се от чужбина; или останалия тук, който е без работа, защото отказал да се наведе пред местния деребей – и голия цар, блажено спящ до пачките с пари, кюлчетата и патлака?

Ниско одобрение за управляващите и държавните институции

Последните социологически данни отново не вещаят нищо добро за управляващите: повече от 66% подкрепят протестите, одобрението за г-н Борисов се е сринало („Алфа Рисърч”). Протестите продължават 90 дни, а значителни части от избирателите се оглеждат за нови лица, защото политическата система в днешния ѝ вид е склерозирала. В очите на мнозина, институции като парламента, правителството и прокуратурата са загубили легитимност. Това е причината решението да се търси в протести, в поставянето на проблемите пред ЕС и другаде.

Макар звукът от дебата в ЕП за върховенството на закона в България да прекъсваше, Европа, а и светът ни чуват и виждат все по-добре. Вече има не малко чужди анализатори, които познават отлично България и си съставят мнение от първа ръка; пишат своите анализи почти от „местопрестъплението”.

Нима беше нужно някой да праща „писмо до Америка”, за да последва шамара с безпрецедентната санкция срещу съдия Миталов, който пусна обвинения в шпионаж Малинов да се разходи до Русия? Както наскоро се разбра и от думите на високопоставения енергиен експерт Франсис Фанън, САЩ не са повярвали и на евтиния трик на Борисов „Турски поток” да бъде маскиран като „Балкански поток”.

Разбира се, чужденците нямат да ни измъкнат от блатото. Ние трябва да се извадим от крайпътната канавка, в която не за първи път сами се търкулнахме ентусиазирано.

Няма защо да мълчим

Да, в ЕП има депутати като Фройнд, Стругариу и Дейли, но като цяло дебатът за върховенството на закона (тук визирам поведението на ЕНП и особено на г-н Вебер), показа ясно, че не трябва да се разчита на външен спасителен пояс. Малко вероятно е да бъде приет ефективен механизъм за спиране на достъпа на държави-членки до средства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията, при установени нарушения, макар да има призиви от всички парламентарни групи в ЕП.

Но това съвсем не означава, че протестиращите у нас трябва да си „траят”. Напротив, те бяха длъжни да опитат и това последно средство. Тези, които държат на мълчанието за външна употреба, поразително напомнят на насилниците в семействата, които използват оръжието на срама, за да заставят жертвите си да не говорят за престъпленията им.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хай

    102 14 Отговор
    При нас ако проговориш те смачкват, уволняват и оставаш клошар...Държавата е овладяна...
  • 3 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    19 91 Отговор
    А БЕ ЩО ТИЯ С КИРЛИВИТЕ РИЗИ ВИ МАЧКАТ НА....ИЗБОРИ

    Коментиран от #8, #14, #20, #27, #32

  • 4 РЪМПЕЗИ

    80 15 Отговор
    ЗАЩОТО ЕВРОПА ГИ ХРАНТУТИ, ЗАТОВА...ЗА ЕДНА ВЪНШНА ГРАНИЦА УБИХА ВСЯКАКВИ ЧУВСТВА И МОРАЛ...ДА НАПУСКАМЕ ЕС И ВСИЧКО ДА СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО....
  • 5 ГЕРБ омерта форевър

    74 10 Отговор
    Идеално, така лъсна истината за "честните и справедливи еврооейци" !
  • 6 Откога

    95 14 Отговор
    ГЕРБ е България? А осъденият от български съд лъжец Бойко Борисов България ли е? А простата кърджалийска как беше там и Десислава от Дулово са България? А може би Александър Йорданов е лицето на България? ...
  • 7 Клъв

    39 8 Отговор
    Баце строи “Банкянски поток” защото само Руснаци може да го “килнат” ако не завърши тръбата. Путин знае как да насърчава тези,които работят за него против ЕС.Борисов ги еве с 200 и на Запад и на Исток.На Юг е само Турция и Симитли.
  • 8 Ами то

    51 10 Отговор

    До коментар #3 от "БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ":

    "мачкането" е точно заради масовото правилно участие на кирливите... Нали , Данче - я кажи как "спечели" в София? И само там ли?
  • 9 Вие сте по ска дашите

    33 9 Отговор
    Щом не дадете червен картон на нашия Толуп.
  • 10 наблюдател

    46 6 Отговор
    Вън мутри от европарламента !
  • 11 ГОРСКИ

    53 14 Отговор
    Тия от Европа слепили са че не видяха чекмеджетата пълни със евра и парите от Европа се раздаваха само на хора от ГЕРБ!!!!
  • 12 Много

    40 7 Отговор
    празни банки, кой изобщо заседава в този "ЕП". Голям смях. Тази Урсулита ако си измие лицето да й падне гримът ще ни умори от страх. Голям бабишкер!
  • 13 Бачо Киро

    26 10 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    Нормално да квичат срещу гласа на българите в чужбина. Диаспората винаги е била проблем за боклуците в дадена страна. Били за Гърция по времето на османското владичество било за България по същото време, било сега.... Затова и постепенно някой все квичи, как те нямали право на глас, защото виждат целия резил когато са извън блатото на шантавото българско ежедневие, докато вътре повечето хора са приели всичко за нормално.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Активист на БКП

    31 10 Отговор
    Защо чужбина???!!!! Европа е нашият ОБЩ дом !!! Нека и другите да разберат какви проблеми имаме в нашата къща !!!

    Коментиран от #23

  • 17 Добре

    13 3 Отговор
    Хора, които твърдят за някой нещо от сорта, че не трябва да живее, не му трябва любов, че не трябва да става баща от него и не трябва да има жена , значи тва са хора, които се мислят явно за БОГ !
    Истината е че човек щом като се е родил мъж , значи му трябва жена !
    Истината е че за да има рай, както са предсказали хора - Ванга и други, значи това трябва да изберем - РАЙ да има , защото трябва в живота на този живот!
  • 18 БОЗА

    15 3 Отговор
    111 място Факти...противоречите на заглавието...СМЕШНО Е...напрегнахте се неещо... ;-)))))
  • 19 Перо

    27 4 Отговор
    Робството е резултат от покорство,мълчание и послушание. И така 500 г.!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Оня без коня

    28 4 Отговор
    Защо онова еврейче Пасито, дето с "царя" ни звряха в ЕС не каже нещо за евроценноститв? Защо мълчи говедото. Никой не е питал народа иска ли да е там и срещу Русия! Това е съюз на богатите и нашата роля там е да казваме йес на всяка тяхна приумица. Спряхме ЮП, от който вече щеше да има приходи , а те си строят СП2, защото не са безмозъчни същества като нашите и д иоти.

    Коментиран от #22

  • 22 ха-ха

    10 15 Отговор

    До коментар #21 от "Оня без коня":

    Бьркаш!! Бьркаш много! В ЕС ни вкараха от любимата ви партия (и набедени "русофили" - БСП. Това лесно може да се провери.
  • 23 123

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Активист на БКП":

    Не си мисли че хората навън и правителствата им не знаят какво става в България,всичко е написано и се знае има си хора на които това им е работата.Защо мислиш че получавате всяка година едни и същи доклади с корумпираност,липса на свобода на словото(в България свободата на словото се изявява от гледната точка на партията или феодала който притежава медията, обективност и честност няма), беззаконие,бели роби, трафик на наркотици, участие на държавни служители в претстъпни дейности. С евтини пропагандни трикове няма да бъдат излъгани. България опозиционните политици и правителството си лъжат само себе си и гражданите си, никой друг не им вярва.Има си диполматичност и ненамеса във вътрешните работи на страната, ако Българското правителство не знае какво трабва да се направи ще им го кажат, но няма да го направят вместо Българите.А парите от ЕС фондовете лесно се спират, но тогава бързо ще се завърнете на към 300 лв заплата.Заради алчноста,лъжливоста и крадливоста ви не винете другите държави и гражданите им, които ви подаряват пари за инвестиране в българската икономика си вдигнете стандарта на живот. Щом крадете парите и си купувате роллс ройси, ще имате разпадащи се пътища, липса на лекарства,беднотия и глад.Купуването на Ролс Ройс е инвестиция но в икономиката на Англия,не на България.
  • 24 ПСР

    16 3 Отговор
    Всъщност,никой не плюе по страната България-една от най-красивите в Европа.
    Критиките са насочени срещу политиките и политиците в Държавата.
    Неотдавна,Бибитко,обикаляйки Родината с дЖипката,мъдро отсече-"Ех,колко ни е красива Държавата!"Държавата,Бибитко,няма как да е "красива",никъде по Света.Държавата е администрация,Армия,Полиция,НАП,Прватилство,чиновници.И те не са красиви.Морето,планините,горите,полята или поне това,което е останало от тях,са страната-родина България,не Държавата.
    Та,критики,оплаквания и негодувание срещу сегашната Държава,даже и пред чужденците,са напълно оправдани.Те са срещу кражбите,шкафчетата,простащината,арогантността,корупцията и мизерията.Сорка.
  • 25 ццц

    13 1 Отговор
    дойче зеле да си гледа швабските джендъри, стига сте ги рекламирали тия помияри.
  • 26 любител

    13 4 Отговор
    истини ама няма кой да ги чуе.простия народ за 50лв 40лв детски пак ще гласува за управляващите които се оказаха най долната----------нямам достатъчно обидни думи да опиша шайка.
  • 27 ПАТРИОТ

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ":

    1.Ако не бяха протестите щеше ли да се раздават тези пари на пенсионерите?
    2.Погледни каква е сруктурата на гласувалите за Фандъкова-ГЕРБ на последните избори и това съчетано с тотално променените протоколи от изборните плюс професор Константинов и всичко е ясно.
  • 28 кочо

    6 3 Отговор
    помлите ли стихотворението на п р славейков--несме нии народ амърша.....
  • 29 Дочоолу

    5 8 Отговор
    "Отровното" трови българското. Некадърни алчни за власт!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 АМИ ЧЕ

    4 3 Отговор
    Най лошо е когато сам си направиш мрьсотията, ке си сьрбаме попарата и ще мьлчим защото сами си я надробихме.това крякане по улиците и зулумите които правите ще ви излезат соленил..чуйте ми думите и ги запомнете.

    Коментиран от #33

  • 32 Шуми Марица

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ":

    Мачкат с лъжи и измами ,върховенство на закона ,хахаха,вие лудири сте,за тях е важно да хрантутят всеки който им е послушник и не ги притеснява това което става, Колония, пълно разочование ,колко сме били глупави!
  • 33 Полудяли

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "АМИ ЧЕ":

    Да си мълчим,да лъжем себе си, че сме европейци,те европейците са измислили всичко, начело с Меркел,мизерия значи миграция към запада и особено Германия, мизерни заплати у нас за 90%от работещите,стотици милиарди печалба за наще мили европейски инвеститори,те просто използват корумпираните си слуги са поддържат ниско заплащане, идентични кауфланд,лидали в германия печелят няколко кратно по малко от тези в България
  • 34 Никола Г

    2 1 Отговор
    Българи разбрахте ли . Тази декларация не унижи ББ и ГЕРБ ,тази резолюция унижи БЪлгария. Говорим за корупция ,ето я най-голямата корупция. Преди години комунистите бяха готови да станат 16та република и да заличат България само и само да получат някаква икономическа помощ защото бяха фалирали . Сега анархо-комунистите са готови да извършат най-голямата мерзост да създадат македонско малцинство , да не прилагат българските закони еднакво към българските граждани , да предадат българското семейство ,договаряйки се с някакви психо-маргинали в западните общества - при това леви само и само да свалят едни от власт за да седнат те защото имали усещането ,че не са в играта. Вий с тази резолюция бетонирахте Борисов и ударихте звучен шамар на българите , те няма да ви го простят. Вашата политическа търговийка ; дайте да унищожим управляващите на цената на унижението на България ще ви закопае .Лошото е ,че тя закопа и България . Чакат ни тежки месеци .
  • 35 възпитаник

    0 1 Отговор
    как ще си мълчите пращайте г-жа Кьовеши и Олаф да разследват мутрака от мафията