Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 22:00 7 981 49

Защо в Япония се самоубиват толкова много хора?

  • япония-
  • самоубийство-
  • самоубийства-
  • млади хора-
  • депресия-
  • стрес

Особено тревожно е, че се самоубиват все повече млади хора

Защо в Япония се самоубиват толкова много хора? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Япония тази година се самоубиха необичайно много известни личности. Първи посегнаха на живота си 22-годишната риалити звезда Хана Кимура и 30-годишният телевизионен актьор Харума Миура. И двамата бяха оставили прощални писма. Преди броени седмици се самоубиха още две актриси - на 36 и 40 години. Но и отвъд лъча на прожекторите в страната прекалено много хора слагат край на живота си: през август броят на самоубилите се достигна 1850 за месеца, ръст от 15% спрямо същия месец на предходната година.

Правителството призна, че е налице обезпокоителна тенденция и увеличи с цели 40% бюджета си за превенция на самоубийствата, който достигна 29 милиона евро. А тези пари са крайно необходими. По време на пандемията многобройни неправителствени организации, които оказваха помощ по телефона и провеждаха консултации, ограничиха дейността си и все повече разчитат на дарения. А нуждата от тяхната работа расте непрестанно.

Предимно жени и все повече младежи

Специалистите са убедени, че нарастването в броя на самоубийствата се дължи именно на пандемията. В началото в Япония, както и в много други страни по света, влязоха в сила ограничения в обществения живот и личните контакти рязко намаляха. Първоначално хората се мобилизираха за справяне с опасността. През първата половина на годината в Япония дори имаше по-малко самоубийства от обикновено. После обаче социалните и икономически последствия от корона-кризата започнаха все по-болезнено да се отразяват върху психическото здраве на японците. Процентът на безработните взе да расте, многобройни малки предприятия фалираха, редица собственици на дребни бизнеси затънаха в дългове.

Ръстът на самоубийствата е особено забележим на фона на относително ниската смъртност в разултат от Ковид-19. Пандемията е покосила досега 1600 японци, а броят на самоубийците вече достигна 13 000. Най-тревожно е положението във възрастовата група на жените между 20 и 40-годишна възраст. Здравният специалист Масахару Маеда от университетат във Фукушима смята, че причините са главно икономически. Той обяснява, че жените в тази възрастова група най-често губят работните си места поради пандемията, тъй като много от тях работят на временни договори или на непълен работен ден.

Друга особено застрашена група са подрастващите, сред които броят на самоубийствата расте вече от години. Само през август се самоубиха близо 60 ученици - два пъти повече в сравнение със същия период на предишната година. Специалистите смятат, че този ръст се дължи на различни фактори. Често причината е мобинг, но и подновените занятия в училище и свързаният с това силен натиск децата бързо да наваксат пропуснатото също играят голяма роля. "Чуваме вече за петгодишни деца, които говорят за смърт", разказва Хироюки Нишино, ръководител на организация за подпомагане на деца.

И в други страни броят на самоубийствата расте

Броят на самоубийствата нараства и в други страни по света. Твърди се, че и в съседна Южна Корея все повече хора посягат на живота си. Според Фондацията за предотвратяване на самоубийствата в Индия, две трети от терапевтите съобщават за растящ брой самонаранявания и опити за самоубийства. А в САЩ, според едно проучване от месец май, през следващите десет години ще има "допълнителни 75 000 души, умрели от отчаяние" - тук влизат както самоубийците, така и наркозависимите.

Световната здравна организаия (СЗО) установява, че в 60 от общо 130 държави, членуващи в организацията, грижите за психическото здраве на хората са занемарени поради пандемията.

Дойче веле информира предпазлизо по темата за самоубийствата, защото се предполага, че понякога медийните информации могат да подтикнат към актове на подражание. Ако и Вие таите мисли за самоубийство или се намирате в емоционална криза, не се колебайте да потърсите помощ от лекари или хуманитарни организации. В България действа Национална програма за превенция на самоубийствата, а за помощ можете да се обърнете към БЧК:тел. 02 492 30 30 или в интернет https://www.redcross.bg/activities/activities5/telefon.html.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дар като зар

    42 14 Отговор
    Поради липса на хубав и уреден живот, така е ! В такъв случай нормално е да се самоубиват ! Това не означава че са например психо болни !

    Коментиран от #6

  • 2 Сепуко

    35 47 Отговор
    Япония е под американски ботуш, нормално е при тези обстоятелства японците да си правят сепуко - харакири.

    Коментиран от #3

  • 3 Аноним

    37 18 Отговор

    До коментар #2 от "Сепуко":

    Кух кух като дъб
  • 4 Гледам

    15 17 Отговор
    Има много откачени у джапан
  • 5 Вълко Червенков

    21 55 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е на първо място по самоубийства в Света.Всяка година 35-40 000 мужици се самоубиват,като това е малка част от действителните случаи.Путиняшкият Рай не е за нормални хора.
  • 6 азиатци

    54 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дар като зар":

    Живота е много уреден, но е живот за роботи.
    Затова много не издържат, а и сигурно ако закъснееш с 10 минути за работа не може да понесеш позора и се самоубиваш.
  • 7 Бойко

    25 11 Отговор
    Пак мен ще изкарат виновен !
  • 8 Yamaha

    48 8 Отговор
    Защото са капиталистически роби които се кланят на богатите по цял ден, тези не живеят в 21 век, а в 15 век нищо, че са развити технологично!

    Коментиран от #11

  • 9 Реалист

    49 10 Отговор
    Глезотията води до самоубийство , а не немотията. Не познавам клошар - самоубиец.
  • 10 Жоро Костов

    15 28 Отговор
    Щото карат японски коли
  • 11 Госあ

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "Yamaha":

    Глупости, кланят се на елита, а това не са най богатите. Учените, инженерите и лекарите се считат за елит между другото. А клошарите в Токио не са никак много.

    Коментиран от #12

  • 12 Yamaha

    27 11 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    В Япония имат задължително пенсионно осигуряване едва от 2004 г не е рядкост да се види 80 годишен човек да работи за прехрамата си имат и политика след пенсия да ги разселват по други държави за да не товарили здравнара им система, изискване е в държавите където разселват пенсионерите да имат болници на стедно ниво цяла контине тална Азия е пълна със стари японци. Разрешават срещи между 14 годишни със50- 60 +годишни мъже наричат ги малолетни гейши! В Япония морала е много нисък освен по филмите е висок.

    Коментиран от #14

  • 13 Роза

    18 6 Отговор
    Повечето японци са будисти,а будистката религия,доколкото ми е известно,не осъжда изрично самоубийството.Не го одобрява,но не го и осъжда.Другият фактор е народопсихологията на японците,която е различна от тази на европейците.Има много предания и легенди за смелите самураи,които си правели харакири заради честта си.

    Коментиран от #16, #18, #21, #22

  • 14 Госあ

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "Yamaha":

    Аз съм виждал пенсионер да работи, като портиер. Караше нова лимузина Тойота и се упражняваше "на сухо" със стиковете си за голф. Не е само мое наблюдението за средната класа в Япония. Вижда се от пръв поглед. Пък не знам откога имат пенсионно осигуряване.

    Коментиран от #15

  • 15 Yamaha

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    А аз съм видял да мете и то не един и също си спомням как един брат след 2011г от Фокушима отнесе сестра си в гората да умре за да не им тежи финасово защото била болна и не могла да работи историята е истинска от,, богата"Япония!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 козлодой

    8 14 Отговор
    Японците имат плаваща кост в мозъка и след две сакета мозъка се надува ,и коста го пробива и те се самоизяждат !

    Коментиран от #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Yamaha":

    Колко па да си видял бе братчед от 128 млн. А? И кога ги виде ?

    Коментиран от #20

  • 20 КОНТРАТА

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    А ти колко видя руснаци видя от 150 000 000?
  • 21 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Роза":

    Мисля че повечето са Шинто. Но например рядко някой ще се докара до просешка тояга. Освен това, много хора може би наистина се депресират от йерархията която си съществува и ако не могат да се издигнат. Съществува и такъв бунт, като неслучайно има активни пънк движения и момичешки банди,някои от които са много добри музиканти и по нищо не отстъпват на мъжете.
  • 22 поправка

    23 4 Отговор

    До коментар #13 от "Роза":

    японците не са будисти , тяхната философия се нарича шинтоизъм , техния ,,Бог,, е хармонията между човека и природата , като се молят, се молят само и единствено за всеобщо благо , никога не изразяват егоизъм като се молят за свое собствено , нямат догматични религиозни писания , между другото 99% от населението на Япония е образовано т.е. със минимум средно образование

    Коментиран от #23

  • 23 Бесен Язовец

    4 12 Отговор

    До коментар #22 от "поправка":

    Японците са будисти и техния Буда е един дебел!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 фффф

    29 4 Отговор
    Самоубиват се по една причина - липса на лично време и живот ! Японците са зомбита и работят като полудели часове наред и за какво ? Да трябва да се работи и да се гради ,но не като тяхното !
  • 26 БЕЗСТРАШНИ САМУРАИ

    16 9 Отговор
    Самоубиват се, защото така са решили и защото им стиска да го направят.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Капиталист

    22 2 Отговор
    Там е дивият капитализъм 65% от японците са бездомни и живеят в квартири като плащат с 2/3 от заплатата , онези дето си имат собственно жилище са с мах 20 -30 кв/м ,при американците 40% в ЕС 32% от населението нямат жилище в България само 1,5% нямът жилище .

    Коментиран от #30, #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Интересно,

    17 0 Отговор

    До коментар #28 от "Капиталист":

    бездомни!!! Та значи ,че на улицата са се родили! Между другото за това,че у нас имаме собствени покриви над главите си май трябва да сме благодарни и на бай Тошо !

    Коментиран от #38, #43

  • 31 Манги

    2 3 Отговор
    Защот в Япония живеют много хора
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Четете ли

    9 0 Отговор
    внимателно? В Япония са умряло от Ковид 1600 души, а в България 900. Те са 160 милиона , а ние 5 милиона. Те това ни е медицината.
  • 34 минчо

    10 0 Отговор
    ЯПОНИЯ ЕЕ БОГАТА И МНОГО НАСЕЛЕНИЕ ДА ГЛЕДАМЕ СЕБЕ СИ.ЗАЩО ПРИ ТОЛКОВА МАЛКО НАСЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИТЕ СЕ САМОУБИВАТ ТОВА Е АКУАЛНИЯ ВЪПРОС.СТИГА СТЕ ОТМЕСТВАЛИ ТЕМАТА
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Лошо

    6 2 Отговор
    На края ще останат най големите пердета и непокисти. С такива хора още по трудно се живее........
  • 37 Fate

    9 2 Отговор
    България е на едно от първите места по самоубийства спрямо населението
    Не ги мислете японците
  • 38 така е

    10 3 Отговор

    До коментар #30 от "Интересно,":

    бай тошо ни даде много но малко го осъзнават а кой му помогна за това още по-малко го осъзнават защото за тях е по-добре да ядат банани оъколкото да имат здрава и силна дисциплинирана държава!!!

    Коментиран от #40, #47

  • 39 Дед

    10 0 Отговор
    И в България ще има самоубийства. Много хора са на границата на отчаянието. Изгубили работа и бизнес, заради лъжата,, COVID,,.
  • 40 Criminal

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "така е":

    То пак добре, че няма читави заплати, че и ония дето берат бананите ще дойдат..........
  • 41 Госあ

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Капиталист":

    В расия, ватниците живеят най добре и имат собствени землянки. Нали ве ? 🤣 Я се стегнете малко ве разбирачи. А германците имат още бая вурст да изпапат докато ги стигнат икономически япончетата 😉
  • 42 123

    8 0 Отговор
    Превърнаха хората в роботи зависими от корпорациите.
  • 43 Човека има предвид

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Интересно,":

    Бездомни, смисъл че нямат собствен дом а живеят под наем.А не че живеят на улицата.
  • 44 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Япония няма хубаво 130 милиона човека население. Лошото е, че са "нагъчкани" в градовете - над 90 % !! И като цяло гъстотата им е над 330 човека на квадратен километър. Тесничко им е по тях острови.....
    Не знам колко са самоубийците на наша територия. По важно е , с политиката си, родните управници - далавераджии , колко народ прокудиха по света и колко агонизират тук. Как с ниски доходи, непосилна данъчна система, огромна бюрократична машина , невероятен грабеж и разруха унищожават една държава !2
  • 45 аз съм Веска

    3 1 Отговор
    ЦЯЛАТА ЯПОНСКА НАЦИЯ Е МНОГО АМБИЦИОЗНА .КОГАТО НЕ УСПЯВАТ ДА ПОСАДЯТ АМБИЦИИТЕ СИ НА БЛАГОДАТНА ПОЧВА , ТЕ ЕКСПЛОАДИРАТ .ПО ТАЗИ ПРИЧИНА , МНОГО ФИЛОСОФИИ УСПОКОЯВАТ ЕНЕРГИЯТА СЪС " СРЕДНИЯТ ПЪТ " ИЛИ " ЗЛАТНАТА СРЕДА " .
  • 46 гост

    4 0 Отговор
    Много повече хора починаха поради отказ да бъдат лекувани, поради изолация или психически отклонения. Много от тях не могат да се справят със стреса и една изолация им действа депресиращо. Мой познат се самоуби, кофти работа, изглежда наред, но нещо отвътре го подтиква да се метне от терасата, на 32г. Стрес, това е. Има много учени, които от стрес и натоварване прещракват, умни хора, избутани до предела.
  • 47 jailbird

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "така е":

    Преди да дойдат комунягите на власт хората на улицата ли живееха или нямаха имоти? Червените взеха от кадърните и богатите и ДАДОХА на некадърниците!

    Коментиран от #49

  • 48 От кофти живот,

    3 1 Отговор
    Сдържани емоции и мисли, прегаряне,сякаш са ютии и котлони,машини ,а не хора,всяка крайност води до пропадане.Отзивчивост,емпатия,взаимопомощ,професионална също.Следене хормоните,за да се действа навреме.Но май моркова на пръчката е виртуален или поне пластМАСОВ,хората се усещат,но им липсват идеята,че може и да излъжеш.Те са хора на честта,незнам Фройд и Юнг,дали въобще им помагат,системата им е безжалостна
  • 49 Дали е така?

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "jailbird":

    Нещата са объркани,защото родените да дават,вземат,а родените да вземат,дават.В райската градина ,някой с някого се храни,някой някого яде.