Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 14:31 4 948 15

В Япония: все повече самоубийства на млади жени

  • самоубийство-
  • самоубийства-
  • жени-
  • депресия-
  • япония-
  • самота

През 2020 година близо 21 000 японци са посегнали на живота си. Повечето от тях са мъже. Но броят на жените е нараснал тревожно.

Тя вече си била купила въжето, с което смятала да се обеси. Но преди да предприеме последната крачка и да сложи край на живота си, младата жена все пак решила да потърси помощ. "Тя наистина е била само на крачка от самоубийството. А е млада жена, която на всичкото отгоре има и дете, което отглежда сама", казва Коки Озора, който преди една година е основал консултативния онлайн-център "Място за теб". Студентът от Токио изтъква, че въпросната жена била отчаяна, включително защото била изгубила работата си. "Тогава започнахме усилено да си чатим и в един момент тя каза: "Вече имам усещането, че искам да остана жива"", разказва младият японец.

Това е истински успех за 22-годишния студент от Токио, който заедно с още 900 души доброволци, се опитва да помогне на онези, които са потънали в дълбоко отчаяние. Около 80 процента от нуждаещите се от помощ са жени. Средната им възраст е 26 години. "В критични ситуации нашите съветници се опитват с целенасочени въпроси да установят къде се намира в момента лицето, за да можем да уведомим полицията: например от коя гара се обажда, какво вижда в този момент и т.н.", казва Озора.

Депресия, бедност, самота

Първоначално се обаждали най-вече жертви на домашно насилие, мобинг или хора, които се чувствали самотни. Постепенно обаче все повече жени започнали да говорят за самоубийство. "Причините за това са различни. През пролетта бяхме в извънредно положение и хората бяха затворени вкъщи. Заради пандемията мнозина изгубиха работата си, техните грижи и стресът се увеличиха и те са решили, че самоубийството е единственият възможен изход в тази ситуация", посочва инициаторът на "Място за теб".

През 2020 година близо 7000 японки са посегнали на живота си, което представлява ръст с 14,5% в сравнение с 2019 година. По данни на Икономическия изследователски център "Номура", през месец декември 2020 в Япония общо 900 000 жени, които са били назначени на непълен работен ден, са останали на практика без работа - на много работното им време е било съкратено наполовина, а други е трябвало да останат напълно вкъщи, но не са получили никакви компенсации.

Младите жени са под голям натиск

Освен това в страната зачестяват и депресиите, казва Мичико Уеда от университета Васеда. Особено жените са подложени в сегашната ситуация на огромен социален натиск, тъй като японското общество е много строго в това отношение, казва изследователката, която от години се занимава с феномена самоубийства. Общият брой на самоубийствата в Япония за 2020 година е 21 000 - с 4% повече, отколкото предходната година. Най-много самоубийства са регистрирани през лятото - малко след отмяната на първия локдаун в Япония, а след това отново през есента. През октомври броят на самоубийствата на млади жени се е увеличил със 70 процента само за един месец.

Според Мичико Уеда, ако самоубийство на някоя известна личност се превърне в тема, например в Туитър, това може да повлече след себе си и много подражатели. "Ако обаче класическите медии говорят по темата, тогава почти никой не се интересува от нея и това не води до ръст на самоубийствата", казва тя. А това, че Коки Озора иска да помага на хората, изпаднали в безизходица, не е никак случайно: самият той преди време е искал да се самоубие, но е имал късмет. Един негов учиител тогава му помогнал да се отърве от мрачните мисли.

Автор: Катрин Ердман (ндр)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    15 7 Отговор
    Какво стана със сепукото?
  • 2 Верно ли

    26 4 Отговор
    Зелето, вие сте едни от основните глашатаи, дето докарахте хората до това положение, така че не се правете на загрижени, като лешояд за труп!

    Коментиран от #13

  • 3 КОТарАК

    10 3 Отговор
    да увеличат сакето-тва е лечението
  • 4 Видял

    37 2 Отговор
    Четри години учих в Япония.И мога да кажа,че японците са едни от най-нещасните хора в света.Живеят в невероятно малки апартаменти,работят по 12-14 часа,отпуска нямат,постоянно са под напрежение и нямат минута свободно време.Независимо,че са технологично развита нация-те са едни от най-нещастните хора-никога не бих живял там...Разбира се ,това е мое лично мнение-но даже колите които карат там са малки кибритени кутийки-нямат нищо общо с колите които правят за останалият свят.Затова и самоубийствата там не са рядкост-само в нашият кампус за една година имаше 11 самоубийства...Не мерси-не е за мен там....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Работата е ясна

    6 3 Отговор
    Принц мое да търсиш цял живот, ма ой си требе секи ден.
  • 7 Терминатор

    2 7 Отговор
    Ненормална нация
  • 8 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    РОДИХ СЕ ПРИ 2.4 МИЛИАРДА ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА -СЛЕД ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ -ОТ ПРЕНАСЕЛЕНОСТ !!! ДНЕС СМЕ 7.3 МИЛИАРДА В ОЧАКВАНЕ НА СВЕТОВНА ВОЙНА И СЕ ПРАВИМ НА ДИНОЗАВРИ !?!
  • 9 Окудза

    3 5 Отговор
    Нормално е да се самоубива като е с дете без баща на какви ценности ще го научи майка му ако е момче нали ще стане джендър като го няма баща му да му покаже как да стане мъж , или поне така ми казаха едно антиджендъри, та сигурно е вярно
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Роза

    5 2 Отговор
    Има голямо значение и това,че повечето от японците изповядват шинтоистка или будистка религия,а доколкото ми е известно,тези религии не осъждат изрично самоубийството.Не го одобряват,но не го и осъждат.Другият фактор е народопсихологията на японците,която е различна от тази на европейците.Има много предания и легенди за смелите воини-самураи,които си правели харакири заради честта си.
  • 13 ХА ХА

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Ти Зелето не ги мисли , в Германия е пълно с надарени африканци . Японските жени са нещастни защото на мъжете им са малки ...
  • 14 Небесен

    2 0 Отговор
    Японките са сладки бих се оженил за някоя за да я отърва от самоубийството и
  • 15 Барба Ганьос

    0 2 Отговор
    Пращайте ги насам тия 20 годишни депресирани японки да ги утешаваме ...
Новини по държави: