Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 06:30 4 978 23

Клати ли се тронът на Ердоган?

  • турция-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган

След като вече близо две десетилетия безусловно доминираше в политическия живот на Турция, днес управляващата коалиция под нейно ръководство събира все по-малко подкрепа

Клати ли се тронът на Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стойността на турската лира спада, а с нея - и доверието към президента Ердоган. Опозицията смята да се възползва от шанса си и настоява за предсрочни избори.

Партията на справедливостта и развитието на турския президент Ердоган попадна в необичайна ситуация. След като вече близо две десетилетия безусловно доминираше в политическия живот на Турция, днес управляващата коалиция под нейно ръководство събира все по-малко подкрепа. Това твърдят всички големи институти за проучване на общественото мнение в Турция.

Причината за спадащото доверие се крие в продължаващата икономическа и валутна криза. Турската лира непрекъснато губи от стойността си спрямо долара, като мнозина отдават това на колебанията в лихвения процент, отговорност за които носи турската Централна банка. Икономистът Стив Ханке от американския университет "Джонс Хопкинс" смята освен това, че инфлацията в Турция е доста по-висока от официално обявената. Правителството съобщава за около 12-процентна инфлация, докато според Ханке тя е близо 37 на сто.

Подкрепата за опозицията расте

Хората са все по-недоволни и от начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията. Наскоро се разбра дори, че здравното министерство е манипулирало числата: отчитало е само онези положителни тестове, които са били съпътствани и от проявени симптоми. Т.е. броят на заразените е много по-висок от официално оповестения.

Успоредно с тези неволи на управляващите опозицията набира все повече сили. Подкрепата за нея расте, а трите партии в опозиционния блок демонстрират единство, въпреки сериозните си идеологически и политически различия. Най-голямата от тях, социалдемократическата Републиканска народна партия, се опитва по всички възможни начини да изиграе ролята на обединител. Под девиза "Управляваме с приятели" социалдемократите искат в скоро време да поемат управлението заедно със своите коалиционни партньори.

Техният лидер Кемал Калъчдароглу вече настоява за предсрочни избори. Наскоро той се обърна с недвусмислен призив към Давлет Бахчелъ, лидер на Партията на националното действие, коалиционен партньор на Ердоган: "В момента никой не управлява тази страна. Спасението е във възможно най-бързи нови избори. Ако действително обичате нашата страна, тогава още утре трябва да се изправите и да кажете: Дотук бяхме!".

Президентът е категорично против ранен вот

Какво се крие зад призивите за предсрочни избори и апела към Бахчелъ? В интервю за ДВ фракционният лидер на социалдемократите Йозгюр Йозел обяснява, че партията на Бахчелъ е обещала да намали безработицата, но това не ѝ се е удало. Правителството не е успяло да обуздае и инфлацията. Очевидно опозицията си прави сметката, че ако коалиционният партньор на Ердоган се оттегли, това ще събори правителството и ще доведе до нови избори.

Повечето опозиционери подкрепят призива на Калъчдароглу. Особено радостен за него е фактът, че подкрепа сигнализират и две нови партии, които се отцепиха от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Техни лидери са бившият министър на икономиката Али Бабаджан и бившият премиер Ахмет Давутоглу. Те засега получават едва между три и пет процена в допитванията, но това може да се окаже фатално за властта на президента Ердоган. Те искат да отцепят гласове от управляващия блок, а ефектът ще се удвои, ако тези гласове се присъединят към гласовете за опозицията.

Коалиционните партньори в турското правителство обаче засега не виждат причини за предсрочни избори. Президентът Ердоган също категорично се обяви против ранен вот. Редовните избори трябва да се състоят през 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    15 3 Отговор
    Не !!! Клати се стола на БойкоЛАН !!!
  • 2 Мечо

    9 4 Отговор
    НЕ МУ СЕ ПЛАТИ ТРОНА НА ЕРДОГАН.ЗАЩОТО ЕС Е НАРКОМАНИЗАРАНА СТАРА ЖЕНА КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С НЕЙНИТЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПРОБЛЕМИ.САЩ СИ ГЛЕДАТ ВЪТРЕ.ААА РУСИЯ СЕ ПРАВИ НА КАПИТАЛИСТ И ПОРАДИ ГОРЕ ИЗБРОЕНОТО ЕРДОГАН МАЖЕ ДА ПРАВИ ДОСТА НЕЩА БЕЗ САНКЦИЯ

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Рошко

    6 1 Отговор
    😂😂😂😂😂Съаввъд смешни вие и денисчо, дори не ви прочетох подвеждащата и лъжлива статия

    Коментиран от #6

  • 4 Наблюдател

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мечо":

    Точно . Русия, САЩ , и ЕС се изчакват едни други , кой ще сгреши повече в политиката си към Турция , и това ги спира от адекватни решения , за" укротяване на опърничевият". В момента от Южният Фланг на НАТО няма и следа, Турция си прави каквото иска. Това кефи руснаците , но те наблюдават с тревога растящите амбиции на Турция в региона. От САЩ и ЕС вероятно смятат , че Русия и Турция на един бъдещ етап ще се сблъскат , Русия ще им свърши мръсната работа , и разкаялата се Турция ще се върне от зор обратно със сълзи и сополи , обратно в техните кревати , омаломощена и послушна. Това изчакване напомня предвоенните събития на 1936-37г.

    Коментиран от #10, #19, #22, #23

  • 5 Мецана

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мечо":

    Абе, кой ти е барал клавиатурата, сега само големи букви пишеш! Продавам много готин лаптоп за 2 хилки!

    Коментиран от #7

  • 6 Мечо

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    ЕРДОГАН СВАЛИ РУСКИ САМОЛЕТ И НИЩО.ТОВА ПРОТИВ РУСИЯ .ПРОТИВ ЕС ПУСНА БЕЖАНЦИ ААА ТЕ ЗА ПОДАРЪК МУ ПРАВЯТ ЗАВОД ЗА КОЛИ.ААА ЗА САЩ ЕЕЕЕ ТАМ Е ЯСНО КУПИХА РУСКА ВОЕННА.ЕТО ЗА ТОВА СЪМ ПРАВ.
  • 7 Мечо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мецана":

    ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ ЗАЩОТО ТАКА ЖЕЛАЯ.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГОСТ 1

    4 7 Отговор
    Не разбрахте ли,че тоя никога няма да сдаде властта докато не пукне.Дай боже да е скоро,защото иначе става все по зле за Турция.

    Коментиран от #21

  • 10 Неее

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Или пък чакат Турция да свърши мръсната работа на Европа...незнам защо си така обеден че Русия са нещо повече от Турция в военно отношение..Русия никога не е печелила сама война срещу турците,никога,винаги е било с помощта на поне още 4-5 държави..така че при евентуална такава само между двете по вероятно е Русия да вземе да се моли пак на Американците за помощ,както с Германия..а щом една Германия е успяла да смаже Руснаците,какво остава за Турция..малко ми се струва надценяваш Руските пиандета..и то не малко..а мноого ги надценяваш..!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Нее

    10 10 Отговор
    Турция грам ама грам не им пука от руснаците,нито пък от който и да е..никой не е печелил война срещу Турция Сам..никой..винаги е било война на поне 5 държави срещу сама Турция...така че..ако Русия не лежат на помощта на Америка,Англия и Франция,....отдавна на Русия да и казват Турция или Германия...това са фактите другото си са ваши русофилски мераци..

    Коментиран от #13

  • 12 Ехооо

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Неее":

    Ти пили си хапчетата сутринта....
  • 13 хихихихи

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нее":

    За теб трябва да направят специален подфорум-"Хумор, сатира и забава"!
  • 14 Патриот

    12 1 Отговор
    От 20 години все също Ердоган се клати ,Ердоган диктатор , Ердоган прегазва човешки права , бре будалии Гърция превърна Егейско море на гробище за емигранти и нито дума от представителите на ЕС и САЩ защото за тях всички останали извън религията на злото (християнство ) са животни .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Клати се, да

    6 1 Отговор
    Ама те и на коча се клатят....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    8 3 Отговор
    Да е жив и здрав Ердоган и да управлява поне още най- малко 20 години
  • 19 Хохохо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Тия наблюдения след каква дрога ги получаваш? Дай го тоя дилър насам :)))))
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГОСТ 1":

    И кое му е зелето че не мога да разбера, или май съдиш по написаното само от Денис и дойче зеле
  • 22 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Или просто ..кучетата си лаят ,кервана си върви ..Ердоган брани националния интерес и взима сфери на влияние от Сащ,Европа и Русия
  • 23 ела

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Точно и вярно казано- малко грубо но на място.