Last news in Fakti

5 Ноември, 2012 08:00 1 870 2

Д-р Райчинов: НЗОК-сивата каса

  • нзок-
  • райчинов-
  • каса-
  • пари

Не е нужно за откриваме „топлата вода”, пари са нужни за здравеопазването

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бюджетът, който и тази година се предвижда, отново не е достатъчен. Не е ясно коя е причината отново да се промени Закона и вноската за децата да остане 16 лева, а не 33 както трябваше да е от 1 януари 2013 година.

Не стана ясно къде са 59 милиона лева, 9 милиона от 2011 г. и 50 милиона лева от тази година след Решението на Конституционния съд. Какво се случва с тези пари за сега няма никаква яснота. Това мнение изрази пред Факти.бг председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Третото е прехвърляне на дейности от Министерство на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса, т.е. отново заобикаляне на Решението на Конституционния съд – пари към министерство, сега дейности от министерство към касата, което е прехвърляне на едни и същи пари от един джоб към друг и все за сметка на вносителите на здравни вноски. НЗОК се превръща в сива каса, след като не се знае къде са и как се харчат парите, няма как човек да не придобие такива съмнения.

Парите, предвидени в бюджета,  не достигат най-вече по дейностите, които ще се прехвърлят за интензивно лечение, фондовете ин витро и други. 40 милиона лева са предвидени за интензивно лечение, а според мен необходими ще бъдат около 80 милиона лева. До сега Министерство на здравеопазването плащаше тези дейности, но на избрани болници. Влязат ли към касата това няма как да се случва, всички, които отговарят на условията ще имат договор. По същия начин стоят нещата и с ин витро фондовете. Ако до сега имаше някакви рестрикции и наистина чакащи, това не може да се случи в здравната каса и не може да бъде отказано на всеки осигурен, който пожелае, а какво става с неосигурените не мога да кажа. Това, което Българския лекарски съюз искаше най-после да се въведат по две специалности плащания от Касата за патоанатомите и анестезиология най-дефицитните в страната, няма изгледи да се осъществи, нито да има промени в цени или дейности, въпреки, че всичко върви като цени нагоре – тока с 13% и като разходите за дейността са по-големи, могат да се намаляват само заплати.

Общинските болници бяха изоставени сами на себе си

Притеснително е, че общинските болници в годините бяха изоставени сами на себе си. Но много по-голям проблем се явява този с кадрите, дори да се отвори и оборудва прекрасна сграда с апаратура и всичко необходимо от къде ще се намерят лекари. Това не е от сега, а е от 10-15 години. Общинските болници не претърпяха необходимото развитие, за да се закрепят и кадрите и грижите за тях. Това до голяма степен е вина и на съответните общински ръководства, тъй като те буквално абдикираха от здравеопазването.

Недопустимо е в 21 век да няма необходимото оборудване на болниците и сигурност за пациента

Не може да има здравни заведения, които не отговарят на елементарни изисквания за такива. Аз няма да забравя какво говореха израелците за болницата в Бургас, която е една от най-добрите в страната, какво остава за други по-малки заведения. Това е проблема. Няма държава с толкова ниски средства отделени за здравеопазване, като процент от Брутния вътрешен продукт и като публични средства.

Има ли или не България ясна стратегия за здравеопазване

Ясна стратегия за здравеопазване България имаше около 2001 г. Към нея бе приложен и план за действие, т.е. какви стъпки, кога се приемат, в каква последователност и т.н. След това има още 3 или 4 стратегии, но нито една не беше до край приложена. Ако тази от 2001 година бе развита до край, мисля, че сега просто нямаше да имаме проблеми със здравеопазването. В момента има проектостратегия, която още не сме видели в окончателен вид и ще има ли план за действие не мога да кажа. Почти всяко правителство е приемало някаква стратегия, но тя не е прилагана. Пак ще кажа само 2001 г., когато стартира здравната реформа бяха предприети началните стъпки и след това всичко това спря. И общо взето от тогава до сега здравеопазването е на резултативен принцип, т.е. ако остане нещо тогава се дава. Но никога не е било приоритет.

Какво е необходимо за българското здравеопазване

Това, което е в останалите европейски държави, ние няма да открием топлата вода. Минимум 6% от Брутния вътрешен продукт се отделят за здравеопазване в другите европейски страни и минимум 75% са публични средства. Необходими са ясна стратегия с ясен план за действие стъпка, по стъпка, като се започне от Спешна помощ и се тръгне по етажите, всичко да бъде вкарано в този ред и по правилата, които се спазват в момента в цяла Европа. Нищо толкова сложно, проблемът е в липсата на средства и най-големият стратег и специалист не може да направи работещ план без средства. Друг изключително голям проблем е, че не можем да си задържим у нас медиците. Изтичат най-подготвените кадри и този проблем може да стане и страшен за страната ни в близките няколко години. Патоанатоми, педиатри, ревматолози, ендокринолози, все повече стават кадрите, които започват да липсват у нас. Цели региони се оголват. Такива кадри навсякъде по света са високо платени, а не вземат колкото една чистачка. Съвсем наскоро имахме запитване от австрийската камара за наш патоанатом, като изискването беше да е специалист и да говори немски. Стартовата заплата беше 10 000 евро, няма да казвам колко един патоанатом взима тук, защото просто е срамно.

Д-р Цветан Райчинов
председател на Българския лекарски съюз


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал ин

    0 0 Отговор
    Като за начало трябва да се разбие монопола.Трябва да се даде най сетне възможност да се появят и частни здравно осигурителни фондове както и застрахователните дружества да предложат добри оферти и всеки да има право да участва вьв фонд който сам си избере или пък да си направи вместо това направо годишна здравна застраховка и да имаме право с натрупаните пари да помагаме по желание и на близките си.Здравната каса в този си вид е една пирамида и тя трябва да изчезне и всичко да започне от нула.Само така българина има шанс да получи качествено здравеопазване.
  • 2 Войводата

    1 0 Отговор
    А бе Райчинов,какваНЗОК,какви 5 лева, като където и човек да отиде ти късат направлението и ти казват "не работим с направления!Ще си платиш!"или"Който ще плаща да влиза,който е с направление да чака"И финансиране и обурудване-всичко е вятър и мъгла в медицината!!!Човекът е стока влезе ли в болница.