29 Октомври, 2020 06:30 2 039 20

Забраната на абортите в Полша: цинизъм по време на пандемия

  • полша-
  • аборт

Ако наистина има политическа сметка, то съвсем скоро с пръст ще бъдат посочени и новите виновници за разпространението на коронавируса в страната

Забраната на абортите в Полша: цинизъм по време на пандемия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да забраним абортите, за да се отклони вниманието от проблемите с пандемията - полските управляващи очевидно си правят точно тези цинични сметки, коментира Бартош Дудек.

Пандемията от Ковид-19 удари Полша тежко - броят на новозаразените и на смъртните случаи достигна рекордни равнища. Ясно се очертава ново пълно затваряне - т.нар. локдаун. Медицинските служби и здравната система са претоварени, положението е драматично.

Нека на този фон се запитаме: защо тъкмо сега Конституционният съд взе решение по жалбата срещу абортите? Трудно е да си представим, че моментът е избран случайно. А още по-трудно е да повярваме, че това се случва без благословията на най-могъщия политик в страната - Ярослав Качински.

Т.е. логиката показва, че зад съвпадението се крият политически сметки. Например - да се отклони вниманието от провала на правителството в борбата срещу коронавируса. Или пък да се обединят всички дясно-консервативни сили в страната. Защото нека си припомним, че само преди седмици коалицията на Качински беше заплашена от разпад заради един закон за опазване на животните. В момента темата за абортите е направо превъзходен инструмент за сплотяване на собствените редици. В същото време така се отнема и вятърът в платната на все по-силните десни екстремисти. На всичкото отгоре по този начин Качински си осигурява благодарността на Католическата църква, която вече от години настоява за пълна забрана на абортите и с радост осигурява предизборна подкрепа на Качински и неговата партия "Право и справедливост".

Всичко това носи огромни партийно-политически предимства на властващите. Но на каква цена?

Цената се вижда с просто око: разцепление в обществото. В момента емоциите врят и кипят. Хората изливат на улицата страховете, гнева и омерзението си. На безредиците, избухнали в полския Сейм, опозиционни политички обградиха Качински с викове "Това е война!". Изглежда доста страшно… Обаче политика, която залага на разцеплението и на сблъсъка, вместо на диалога и компромиса, е жива игра с огъня. Независимо кой я практикува.

Но не е само това. Всеки, който във времената на пандемия от Ковид-19 провокира хората да излязат на улицата и да се събират на многочислени протести, действа изключително безотговорно. Или добре пресметнато. А ако наистина има политическа сметка, то съвсем скоро с пръст ще бъдат посочени и новите виновници за разпространението на коронавируса в Полша. И това ще бъдат жените, които протестират срещу забраната на абортите.

Каква цинична игра само!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на Полша!

    14 19 Отговор
    Полша е една от малкото бели държави, които ще оцелеят, а това много дразни ,,Дойче Веле". Абортът е убийство, а не право на избор. След като абортитите уж не били убийство, защо тогава феминистките протестират срещу селективните аборти на женски бебета в Китай и Индия? Даже ги наричат ,,фемицид", ,,джендърцид", ,, геноцид". Една от мерките в Истанбулската конвенция беше именно срещу селективните аборти.

    Коментиран от #10

  • 2 Рошко

    6 3 Отговор
    Затова е измислена пандемия, никакви стачки и без намордник да няма хора навън
  • 3 Не става въпрос ,че забраняват абортите

    10 8 Отговор
    А,че ги забраняват дори при установено увреден плод.Ще рече,че ако докторите забележат,че детето няма да се роди нормално,а ще бъде болно и увредено,дори тогава аборта е забранен.По улиците са само мкади хора на 20 и под 20г,Качур е обречен срещу младите, това е му бъде краят на него и на диктаторската му партия,която държи на каишка КС.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не става въпрос ,че забраняват абортите

    7 3 Отговор
    Те и досега бяха забранени.Забраняват ги и при болен плод.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Mirko

    6 1 Отговор
    Една жена беше направила 4 аборта заради слрийнинга за синдроум на Даун (което е общо взето една шарлатанска точкова тото система) накрая реши да роди какво и да става. Роди се здраво детенце.
    А дали правото на живот или на комфорт е по-важно е наистина тежка дилема.
  • 8 Не става въпрос ,че забраняват абортите

    4 3 Отговор
    А представете си днес тези млади,ако протестират срещу църквата,дали някога ще влезнат в нея.Изглупяха с политическите им игри,никой няма шанс срещу жените и срещу младите.Стария дядо Качински ще си вкара автогол в дългосрочна перспектива.
  • 9 Ъхъ

    9 4 Отговор
    Това, ако не е работа на религиозните отк.чалки, те на !
  • 10 Бегай бе

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Браво на Полша!":

    много сте нагли, за да се опитвате да контролирате живота на хора, които даже не познавате ! разбрахте ли изобщо, че става въпрос за увреден плод, който застрашава живота, дори на майката, а ??? накрая и двете може да не бъдат живи ! ти ще ми кажеш дали да раждам, да не си ми садил саксии, а ? ако детето се нуждае от специални грижи и лекарства, за да оцелее, ще дадеш ли от твоите финансови средства в израз на подкрепа, а ? съмнявам се ! всичко, на което сте способни, са празните ви, фашоидни приказки

    Коментиран от #12

  • 11 ха ха ха

    4 3 Отговор
    На дойчо желе не му харесва? Да видим...

    Абортираните бебета се купуват от САЩ, правят с тях ваксини и второ, при положение, че опитвате да избиете хората - колкото повече новородени, толкова по-лесно оцеляване на нацията! ;)

    Знаят тия как да оцеляват, за разлика от нас!
  • 12 ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бегай бе":

    Не се заблуждавай, никой няма да застраши ничий живот, нито пък ще изчезнат абортите - това е заблуда за онези, които от години искат от нас да изнасяме тонове фетуси!
  • 13 ха ха ха

    6 1 Отговор
    Какво забрани СЗО по време на пандемията - планираните операции на сърдечно болните, на раково болните и те съответно се влошиха, вече и операция не може да им помогне... Нооооо, поощриха абортите, аборт не бива да се отказва на нито една жена - викат от СЗО ;) Що ли?
  • 14 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Намерете статията и четете: Which COVID-19 Vaccines Are Being Developed with Fetal Cell Lines Derived from Aborted Babies?

    Няколко водещи ваксини срещу COVID-19, включително тези, разработени от Moderna, Оксфордския университет / AstraZeneca, CanSino Biologics / Пекинския биотехнологичен институт и Inovio Pharmaceuticals, използват човешка фетална бъбречна клетъчна линия, наречена HEK-293, за да разработят своите пробни ваксини.
  • 15 324р;в

    5 1 Отговор
    Полските евреи не искат да се подчинят на новият световен ред, предвождан от СВЕТОВНИ евреи. Това много дразни последните, тък като Полша си е еврейска губерния от време оно.
    Колкото до това от кои е ДойчеЗеле правете сметка за какво се застъпват- за това да се правят аборти и то по време на измислен вирус, който предполага ,че убива хора, което означава, че ще има намаляване на населението. Значи какво се цели и с двете- намаляване на населението.
    Видният еврейски ибрикчия, Бил Гейтс, дори съвсем безсрамно се обяви за намаляване на населението, че дори се взе и за разработка на "ваксина". Една пък от Евро-началниците съвсем наскоро каза на всеослушание, че пенсионерите живеели НЕПРИЛИЧНО дълго, макар и тя да е на подобна възраст. Значи ОБИКНОВЕНИТЕ пенсионери, трябва да мрат, за могат да живеят елитите?

    Коментиран от #16

  • 16 ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "324р;в":

    Точно... когато Италия поиска финансова подкрепа от ЕС, те и заявиха, че няма да и помогнат, докато не намери начин да намали пенсионерите си и те съответно избиха доста покрай този коковид!

    Всичко е лъжа, но докато има идиоти смаски, надеждите да оцелеем са нулеви!
  • 17 Димитров

    0 0 Отговор
    Много точна статия!Управлявашите там са доста неадекватни проводник на американските интереси,независимо от евентуални последици за народа им,умишлена подмяна на историята,разумът и далновидността отстъпват на омразата .Бонусите от американците са значителни,но.......
  • 18 СМ ескейпист

    1 1 Отговор
    Вярващите забравят за свободната воля, дадена от господ на хората. Всеки си носи последиците от избора. Никой няма право да иска от жените да бъдат инкубатори, да увеличават населението, да радват роднините и т.н. Да родиш дете е важно лично решение. В случая, като оставим на една страна политическите цели, става въпрос за увредени зародиши. Трябва ли да страдат и детето, и родителите? Отделно, католическата църква специално в Полша твърде много се меси в дела, които не са нейна работа, удобно "забравяйки" за педофилските скандали. Отделно, тези идиоти са и против кондоми и противозачатъчни... Отделно, скудоумието на силно вярващите католици... Какво да говорим? Тъжно, ужасно, лицемерно.
  • 19 минчо

    4 1 Отговор
    Е В БЪЛГОРИЯ СА РАЗРЕШЕНИ АБЭРТИТЕ И ЗО ТОВА ДО 20 НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИ....БРАВО ПОЛША САМО ТОКА ПОЛША ЩЕ Я ИМА ХИДЯДИ ГОДИНИ СЛЕД И КОТО ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН УМРЕ....ААА НА ВАС БЪЛГАРИ ЩЕ КАГА БУНТУВАЙТЕ СЕ ЗА ТОВА ЧЕ УМИЛА БЪЛГАРИЯ А НЕ ЗА ТОВА ЧЕ ПОЛША ЩЕ ПРЕБЪДЕ
  • 20 минчо

    2 1 Отговор
    ЕЕЕ В БЪЛГАРИЯ СА РАЗРЕШЕНИ АБОРТИТЕ И ЗА ТОВА ДО 20 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ...БРАВО НА ПОЛША САМО ТАКА ТЯХ ЩЕ ГИ ИМА И СЛЕД ХИЛЯДИ ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТА И НА ПАСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН😢😢😢 А НА ВАС БЪЛГАРИ ЩЕ КАЖА БУНТУВАЙТЕ СЕ ЧЕ УМИРАМЕ ААА НЕ ЧЕ ПОЛША ЩЕ Я ИМА ХИЛЯДИ ГОДИНИ СЛЕД НАС