27 Октомври, 2020 07:35 2 685 17

Хиляди блокираха градове в Полша в подкрепа на абортите

  • полша-
  • аборт

Основният аргумент на противниците на това решение е, че почти пълната забрана поставя живота на жените в опасност и ги кара да износват нежизнеспособна бременност

Хиляди блокираха градове в Полша в подкрепа на абортите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди демонстранти блокираха централните части на няколко града в Полша, в петия ден на бунт срещу почти пълната забрана на абортите, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Във Варшава демонстрантите, по-голямата част от които млади жени, размахваха плакати с текстове като "Ад за жените", "Ръцете ви са окървавени", "Искаме да имаме право на избор", "Това е война" и блокираха няколко кръстовища в центъра на столицата, които парализираха трафика.

Подобни демонстрации се проведоха и в други градове, в отговор на решението от миналия четвъртък на полския конституционен съд да забрани абортите, когато има тежки фетални малформации, тъй като това би било "несъвместимо" с конституцията.

Решението, в съответствие с желанието на управляващата националистическа ултракатолическа партия - "Право и справедливост", ограничава правото на аборт само до случаи, в които има опасност за живота на бременната жена, както и при бременност, настъпила след изнасилване или кръвосмешение.

Основният аргумент на противниците на това решение е, че почти пълната забрана поставя живота на жените в опасност и ги кара да износват нежизнеспособна бременност.

Привържениците му уверяват, че така ще бъдат избегнати аборти при диагноза синдром на Даун.

Годишно в Полша се извършват по-малко от 2000 аборта и преобладаващата част от тях са резултат от малформации на плода.

Феминистки групи обаче преценяват, че годишно нелегално в страната или в чужбина се извършват над 200 000 аборта.

Решението на конституционния съд беше осъдено от редица правозащитни организации в Европа.

Вчера демонстранти взеха на прицел католически църкви в цяла Полша - първа по рода си акция в тази държава с католическо мнозинство, членка на ЕС.

Организаторите обявиха, че се очаква протестите да продължат и през следващите дни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Нали уж са католици!?

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фактичестки

    2 4 Отговор
    Аборт само в случай че изнася небял плод в следствие на междурасов полов контакт.Иначе не.Жените трябва д се научат как кога и пред кого да си отварят краката.

    Коментиран от #5

  • 4 Killer

    2 7 Отговор
    Детето не трябва да плаща за креватните прегрешения на родителите си.
    Твърдо против абортите съм.
  • 5 Killer

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "фактичестки":

    А че същата може никога повече да няма деца, мислиш ли?

    Коментиран от #6

  • 6 фактичесТки

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Killer":

    какво интересува това белият поляк.Няма с негови пари после да се отглежда африканче китайче или арабче.Вън на мелезите от Европа.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ANGKOR WARRIOR":

    Никой не ти е длъжен да ти отглежда китайските лйна бе певал.Ти срем у устата

    Коментиран от #10

  • 9 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Българите и те са уж православни
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 джедай

    3 1 Отговор
    Вагините и вулвите на полякините не са собственост на полското правителство!
  • 12 Табаков

    2 2 Отговор
    "Нали уж са католици!?" И какво като са католици,да не правят секс и да не се размножават ли? Абортът е решение на жената. Никой човек не трябва да го оспорва!

    Коментиран от #14

  • 13 Марта

    1 0 Отговор
    А ако има инвитро оплождане с донорски клетки как точно ще се докаже дали няма родствена връзка? И какво се случва с детето,родено с малформации,което е нежелано от.майката.Явно съдиите не са се сблъсквали лично с такъв казус.
  • 14 Ами...

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Табаков":

    Ако мъжът и иска да запази детето? Той няма ли думата? Ако няма, тогава справедливо ли е той да плаща издръжка за нежелано дете? Ами, ако държавата плаща за аборта? Тази жена защо взима пари от работещите? Да си плаща.

    Коментиран от #16

  • 15 Сандо

    0 0 Отговор
    Въпрос към списващите:на кои демонстрации са повече арестуваните - в Полша или в Беларус?И къде повече бият?

    Коментиран от #17

  • 16 Извинете

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ами...":

    обърнете внимание, че става въпрос предимно за увреден плод т.е. закона задължава да продължи да го носи въпреки, че по този начин живота на майката е в опасност, накрая може нито ембрион, нито майката да останат живи
  • 17 Шок

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    В Полша имало ли е арестувани ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания