2 Ноември, 2020 13:00 3 082 40

Протестите приключиха, гответе се да сте будни на изборите

  • захари карабашлиев-
  • протести-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • обществено мнение-
  • власт

Общественото мнение вече е събудено – нещо, за което никой не е мечтал през месец март

Протестите приключиха, гответе се да сте будни на изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За мен протестите приключиха около 2-ри октомври и така беше редно. Редно е сега всеки да си отиде у дома и да се готви за изборите, да сте будни на изборите. Няма нужда от протести вече. Няма нужда от хора да студуват по улиците и да се заразяват един друг. Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно организираните протести.

Това заяви пред Българското национално радио писателят Захари Карабашлиев, който е и един от подписалите се под отвореното писмо за оставката на кабинета интелектуалци.

"Идеята, че можеш да продължиш един ден повече да си във властта, при положение, че е доказано, че това си ти (снимките и записите - б.р.) - каква работа имаш да държиш властта на всяка цена, но - сгрешил съм", посочи Карабашлиев и допълни, че общественото мнение вече е събудено - нещо, за което никой не е мечтал през месец март.

Карабашлиев коментира и скорошното изказване на бившия културен министър Вежди Рашидов, който определи подписалите се под писмото за оставка интелектуалци като "пълнеж". Извън скоби обаче извади именно името на писателя и това на Александър Морфов, като загатна, че те трябва да му бъдат благодарни.

“Не намирам думи, за да изразя отношението си към бившия министър на културата Вежди Рашидов, който се отнася към хората като към пълнеж. Можете ли да си представите цивилизована страна, в която бивш министър се изказва за хора като за пълнеж? За мен това е окончателна диагноза на този режим, който е допуснал толкова високо във властта такъв човек, а и диагноза за този човек, който се отнася към хората като към пълнеж”, посочи Карабашлиев.

"Описах в свой текст случая. говорим за една наглост и лъжа. В Брюксел бяха поканен от постоянното представителство да произнеса реч за 24 май. Затова не съм получил нито лев хонорар. ... Ако за неща, които са лесно проверими, този човек лъже, представете си пък за неща, които са по-трудни за проверяване", посочи писателят.

"Не съм подкрепял ГЕРБ, аз подкрепям българския дух, слово и идентичност. Не мога да подкрепям политическа формация, за да получа облаги. Това е нелепо", заяви Карабашлиев по адрес на коментари, че интелектуалците, подписали се под писмото са "обърнали палачинката" и са променили позицията си спрямо властимащите, които доскоро са подкрепяли.

По думите му в днешно време продължаваме с рефлекса, че политиката е нещо мръсно и ние не трябва да се бъркаме там.

"Това е добре използвано от политиците. Ето една удобна група, която я разкарваме, като ги овъртолваме в нашия дискурс и т.н. Веднага този глас на разум и истина бива маргинализиран. Аз не страня от тези неща - на протестите бях от първия ден, за мен е било най-естественото нещо да протестирам, да изразя гражданската си позиция, да подпиша", допълни Карабашлиев.

Писателят направи и коментар по повод Деня на народните будители:

"Имам особено отношение към празника. Усърдно празнуваме 8-ми март, но знаем какво е отношението към жените по отношение на статистиката за насилието над жени. Усърдно празнуваме будителите, но знаем какво е отношението в исторически план на целия народ, а и на политиците към тях. Имам особено отношение към Деня на будителите, защото често фетишизираме празниците или позиции и ги превръщаме в нещо, което се почита само един път в годината".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен

    23 3 Отговор
    Само в София има 74 болници, с над 12 000 легла, така че спокойно, просто корумпетата облечени с бели престилк и шефове на тези болници, трябва малко да се поразмърдат...
  • 2 Гост

    13 11 Отговор
    Като ГЕРБ са първа политическа сила, няма да повярвате. Протести не се правят с неща, с които се прави салата.

    Коментиран от #12

  • 3 сила

    29 10 Отговор
    преминаваме към партизански действия и въоръжена съпротива долу гроб свобода на народа

    Коментиран от #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Значи

    24 9 Отговор
    Истинския празник на тиквите е днес

    Коментиран от #40

  • 6 Рублажия

    15 23 Отговор
    Да сме будни на изборите?!? Е направо кажете за какво беше цялата патардия, т.е. за кого трябва да гласуваме за АБВ или за БСП? Адвокат хаджиМентов е за БСП, а другите?
  • 7 ха ха

    18 28 Отговор
    Нямало било нужда вече от протести - признайте си, че не можете да съберете хора, никой не иска да идва! И това не е добър резултат от тях и че се грижите за здравето на хората (след като напълнихте вече болниците), както ни го пробутвате сега! Пълен провал и отлив на хората от протестите - това е истината! Всички се отвратиха от простотиите на триото!
  • 8 Българка

    32 11 Отговор
    Протестите на площада приключиха, но протестиращите срещу гробарското робство се увеличават. Баце тайно се надява, че ще удържи до редовни избори май- предлага парцал след парцала- нова конституция, бюджет, мерки за възстановяване- все неща за печелене на време и крадене
    И не е сигурно, че няма да има предсрочни избори.
  • 9 ФАЛШ ИЗБОРИ

    20 8 Отговор

    До коментар #4 от "Отидоха":

    Днес ОПГ-ГЕРБ са утайката от комунистите!
    Некадърни, крадливи и арогантни МУТРИ!
    Фалшифицират изборите по лукашенковски, с милион мъртви души!

    И в резултат, България е затънала на дъното на ЕС!
    Последна по заплати и пенсии!
    Първа по смъртност и корупция!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Васил БоШкоФ

    12 6 Отговор
    Най-интересното те първа предстои.Нови шкафчета с 💶💵и🎃 как си ги подрежда...
  • 12 Българка

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    О ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ ГЕРБ СА МАГЬОСНИЦИ НА КРАДЕНЕ, ФАЛШИФИЦИРАНЕ. НО ДОРИ И ТОВА НЯМА ДА ГИ СПАСИ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ. А ТИ СЕ ЗАСТОЯ КАТО ГОСТ
  • 13 Последния Софиянец

    7 16 Отговор
    Протеста продължава.Довечера в седем и половина пред президентството ще избираме нови водачи.Отровното трио не е народа.Освен това продължават и Боец и Възраждане.

    Коментиран от #16

  • 14 Мариноу

    11 5 Отговор
    И така , пак изкараха пациентите виновни , а и не разбирам защо вместо самолети никому ненужни не се купиха линейки добре оборудвани за 2 мил София и не самоами като няма достатъчно медици , внесете ги отвън .
  • 15 Рико

    7 2 Отговор
    Спомних си и направих връзка : преди години Рос Перо се кандидатира като трети в изборите в Щатите. Говоря с американец, казвам този къде е тръгнал,не му ли е ясно. Ясно му е ,отговаря,но в тази работа пари има! В нещата си,нещата в които пари се вкарват.

    Коментиран от #23

  • 16 Бисмарк

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Глупостта е дар божи, но не бива да се злоупотребява с нея.
  • 17 Killer

    8 5 Отговор
    И какво като народът е събуден?
    Циганите и пенсионерите пак ще се окажат решаващи за вота, а всички знаем за кого гласуват мнозинството от тях.
    Кой за облаги, кой под натиск, кой заради обещания, ама гласуват.
  • 18 бръснат ЧЛЕН

    5 0 Отговор
    СМЕ-Ш-НИ-ЦИ!
  • 19 ъъъъъ

    4 1 Отговор
    добре де , сигурно има и още толкова УЧЕНИ ЗА властта . е ,и ? утре като се обърне палачинката новите ще дадат ли оставка? 410 дена..
  • 20 Тато из Правец

    4 11 Отговор
    Сега Бойко че спре 50-те лева !!! Помнете ми думата !!! Не е на зор вече !!!Венсеремос ГЕРБ !!!
  • 21 bbb

    12 10 Отговор
    Бъдете будни и не слушайте лайняното трио и неговите тъпи последователи!!!
  • 22 Дедо Jo

    9 7 Отговор
    Сега е редно всеки сам да вземе решение за себе си:
    дали да продължи ли да протестира (по възможност) всеки ден
    или да се съгласи със Захари Карабашлиев.

    Личният ми избор не съвпада с този на писателя.

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa!
    ОСТАВКА МУТРИ!
  • 23 Ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    Затова така си налапал дръжката на тиквата.

    Коментиран от #24

  • 24 Той

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха":

    цялата тиква е налапал.
  • 25 протеста:

    6 1 Отговор
    Гласувайте за когото искате,но Гласувайте,за да няма мъртви души.
  • 26 Ванга

    5 7 Отговор
    Изборите ще съкрушат напълно мечтите на радев резидента, корни и Майчето , цецито в белград васко в ОАЕ червен кольо и агенциите му и русофилите Копейкин бабикян и подобни . ..А забравих патериците ,Славчо АБВ и други.
  • 27 Генерал

    5 8 Отговор
    30-тe пcихичнo бoлни, дeнoнoщнo въргaлящитe ce пo жълтитe пaвeтa oт 4 мeceцa нacaм прoдължaвaт мнoгo нacтoйчивo дa внушaвaт, чe тe 30-тe ca ''бългaрcкият нaрoд'', a ниe ocтaнaлитe 6 999 970 бългaри cмe явнo ''aмeрикaнcкият нaрoд'' в Бългaрия?! Тe били мoля ти ce ''бългaрcкият нaрoд''?! E хaйдe дe?! Вeчe 4 мeceцa вcякa вeчeр ви глeдaмe и чaкaмe дa cвaлитe пaртньoритe oт Гeрб и Пaтриoтитe oт влacт, нo нeщo нe можeтe дa ce cъбeрeтe пoвeчe oт 30 чoвeкa… Caмo пo врeмe нa въcтaниятa ce cъбирaтe към 200 чoвeкa, нo къдe ca ocтaнaлитe 6 999 800 нeдoвoлни бългaри? Aз щe ви oткрeхнa къдe ca! Cтoят cи вкъщи нa тoплo, вeчeрят, прaвят cи вeчeрният ceмeeн ceкc, пият cи рaкийкaтa c шoпcкaтa caлaтa дoвoлнo и ви глeдaт прeз тoвa врeмe пo интeрнeт нa живo кaкви нeдoнoceни, ceлcки тъпaци cтe!

    Коментиран от #36

  • 28 Прав си

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Да нападнем първо мандрите и винпромите !

    Коментиран от #33

  • 29 БойкоТ

    3 1 Отговор
    На изборите , всички са отявлени маскари !
  • 30 ГЕРБ В ЗАТГВОРА

    5 3 Отговор
    И СЛЕДВАЩИТЕ КРАДЦИ КОИТО ЩЕ ИЗБЕРЕМ ЩЕ ПРАТЯТ ПОЛИЦИЯТА ДА БЪХТЯТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ !-- ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВИКА ОСТАВКА А ДА СЕ ТРЕПЕ НАРЕД !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Матей

    2 2 Отговор
    Събудено и отново приспано,резултата е повишена демотивация.Р.Радев и той свърна към обора и нагази в екскрементите и той да не остане назад от триморието,прастар антируски проект още отпреди 100 години на ген.Пилсудски,сега в осъвременен вариант.Ти чакай до март и боковистите да правят избори,та да видиш чудо,всъщност нищо ново,ще си наредят картите и ще цакат т.нар. гражданско общество с открити карти,никой не може да им каже копче.После мракобесие и гняс до припадък.
  • 33 сила

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Прав си":

    и пивоварните
  • 34 йокин

    1 0 Отговор
    Излизаме на''дюшеци''.
  • 35 Комисар Т

    2 1 Отговор
    Нeщo ca унили Отровителите.Дa нe ca пoлучили Кофти нoвини oт Дубaй ,чe финaнcирaнeтo cпирa , и вмecтo дa зaкупят пъдпъдъчи яйцa и ceнo кoeтo дa пoдпaлят ,трябвa грaждaнитe дa cи нocят cтaритe oбувки прeд Миниcтeрcкия cъвeт. Прeдcтaви cи нaглocт , кaрaт хoрaтa дa прaщaт пo куриeр cтaритe cи oбувки .Тeзи пcихичecки нe ca дoбрe. Тeзи ce прeвърнaхa в мутри ,кaвaт и нaрeждaт нa бългaритe кaквo дa прaвят ,издaвaт приcъди. Нa вcичкoтo oтгoрe ca зaпoчнaли дa изпoлзвaт Кoвид кaтo oръжиe зa мacoвo пoрaзявaнe ,зaрaзявaт нaрeд ,cтoличнaтa публикa . Пръcкaт cлюнки пo плoщaдa и ce бършaт в длaнитe cи ,Пocлe ce ръкувaт c други ceбeпoдoбни пoдcтрeкaтeли ,пипaт oбщecтвeнo имущecтвo ,зaрaзявaт мeтрoтo и aвтoбуcитe ,пeйкитe нa кoитo ceдят лeтящитe трoйки нa БCП-пeнcиoнeритe. Въoбщe плaчaт зa ЗЗД.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тираджия

    0 1 Отговор
    Май приключиха паричките на черепух и започна да се захлажда а ?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДОКО

    0 1 Отговор
    АМИ...ГРЕШКА БЪЛГАРИНА ВИНАГИ СИ Е ЗАСПАЛО МОМЧЕ..И НЕМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ОТ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ..БУГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ЕДНА ДОБРА ЧОБАНСКА ДЪРЖАВА КАКВАТО СИ Е БИЛА И ЩЕ СИ ОСТАНЕ..АМИН
  • 40 Така е

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Значи":

    С хасковски каун на избори ли ще ходите видяхме се на протеста тъпотия без грам мозък но прости хора това могат като Маргаритой в баснята «ако не се изреве на площада не може»ЕС видя простотията слез.ти от власта Да се кача аз