Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 19:02 6 859 54

Тръмп допуска България да заплашва с нашествие Македония

  • красимир каракачанов-
  • северна македония-
  • марк еспър-
  • скопие

Вместо да притиска Каракачанов за провокациите му и да изисква сдържаност, според собствения прочит на Министерството на отбраната на САЩ, българският министър бе приветстван с уиски и похвали във Вашингтон

Тръмп допуска България да заплашва с нашествие Македония - 1
Снимка: Air Force Staff Sgt. Jack Sanders, DOD
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На Балканите гласът на една суперсила има голямо значение. Думите на американския държавен секретар Джеймс Бейкър през юни 1991 година: „Нямаме свое куче в тази битка“, подпомогна разпадането на Югославия. Днес наблюдаваме нещо подобно, пише авторитетното американско списание Foreign Policy в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Икономическата ангажираност на администрацията на Тръмп, която не се задълбочава в злата същност на нещата, допринесе за най-рязкото влошаване на отношенията, след като войните в региона приключиха преди две десетилетия. Администрацията се хвали, че президентът Доналд Тръмп е успял да „обърне сценария“ на Балканите с фокуса си върху икономиката и презрението към политическата ангажираност. Сега не по-малко от шест предимно спокойни държави - Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, България и Северна Македония - изпитват опасни нива на междуетническа токсичност, и всичко това пред погледа на администрацията на Тръмп.

В последния нагледен пример, исши американски служители този месец неволно насърчиха един съюзник от НАТО, България, да заплаши с военна намеса срещу друг, Северна Македония. На 6 октомври министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър се срещна с българския си колега Красимир Каракачанов, ярък националист с дълха история на войнствени изказвания срещу съседна Северна Македония. Миналия месец, на фона на ескалиращ натиск от неговото правителство, Каракачанов повтори заплахата на София да блокира отдавна отложените преговори на Скопие за членство в Европейския съюз - стълб в трансатлантическата стратегия за стабилизиране на Балканите.

Вместо да притиска Каракачанов за провокациите му и да изисква сдържаност, според собствения прочит на Министерството на отбраната на САЩ, българският министър бе приветстван с уиски и похвали във Вашингтон, докато служителите договаряха 10-годишна „пътна карта за сътрудничество в отбраната“ и продажбата на осем изтребителя F-16. Без намек за безпокойство от диктатите на България, Еспър поздрави Каракачанов, който отвърна със собствения си поздрав към Тръмп. Сърдечността от Вашингтон беше последвана от посещение в България на 20 октомври от високопоставения служител на Държавния департамент Кларк Купър, който недвусмислено изрази „благодарността на САЩ към България за нейния ангажимент към Алианса“.

Два дни по-късно Каракачанов шокира региона, като открито заплаши да изпрати български войски в Северна Македония. Ултиматумът на Каракачанов бе придружен от твърдение, че Северна Македония застрашава „териториалната цялост на България“, което означава, че София има casus belli. Не само, че администрацията на Тръмп не успя да изпрати никакъв смислен сигнал преди този изблик, но САЩ не казаха почти нищо и след това. Падна се на министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска да отправи съответното, достойно порицание: „България е член на НАТО, и ние сме членове на НАТО, а това не е начинът, по който трябва да общуват съюзници в Алианса“.

Мълчанието на Съединените щати е непростимо. Мнозина изтъкнати българи са осъждали тормоза на правителството си срещу македонците по спора за идентичността, като подчертават, че това ще навреди на самата България. В резултат миналата седмица София блокира влизането на Северна Македония във Фронтекс, европейската агенция за управление на границите, отслабвайки способността на Скопие да спира нелегалната миграция и да проверява транснационалната престъпност на границата, която споделя с България. София е изолирана в рамките на ЕС, който забранява - но не може да попречи - на държавите-членки да внасят двустранни спорове в рамката за преговори на ЕС. Невярното твърдение на Каракачанов, че българските сили ще бъдат „приветствани“ от македонците само усложни аферата.

Продажбата на американски F-16 на България не е извинение за мълчанието на Еспър или това на колегите му от Държавния департамент: компетентна администрация може да продаде F-16 на един съюзник от НАТО (България), без да предаде друг (Северна Македония). Американските власти лесно биха могли да напомнят на Каракачанов за собствените му думи, изречени миналия месец пред парламентарна комисия, относно напрежението между Гърция и Турция: „Познаването на историята на отношенията на Балканите ... спорните въпроси между съседите трябва да се решават чрез преговори и диалог, а не чрез използване на заплахи и военна сила“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 славянин

    104 18 Отговор
    БГ трябва да анексира половин Македония, защото Албания ще я лапне цялата, а ние имаме много българска исконна собственост в макенско. Моята рода е от там и имам имоти да прибирам.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сузи

    18 27 Отговор
    Много точно... Каракачамбо, да му я мисли
  • 5 Миии

    30 15 Отговор

    До коментар #3 от "ТОН за ПЕСЕН":

    То няма славяни! Следователно, ти не си славянин, а си рус сиганин, нали?

    Коментиран от #42

  • 6 Bahti

    16 17 Отговор
    Торба комисионка е Лой! ТРИЙ!
  • 7 Гад

    60 3 Отговор
    Ккавае тая помия, какви са тия глупости? Факти,вие четете ли какво публикувате?

    Коментиран от #11

  • 8 Кой68

    21 13 Отговор
    Щом заявяваш че :Ще блокираме преговорите за EU на С.Македония е заплаха със война!!!
  • 9 Уди Кълвача

    43 22 Отговор
    Ще пратил войски в Македония и от дека ще дойдат тези войски? Смех смех за един самозабравил се алкохолик!

    Коментиран от #22, #45, #46, #53

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Врачка

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гад":

    Това е копирано от Фокус.Мисирки без граници.
  • 12 Хисторик

    26 34 Отговор

    До коментар #2 от "славянин":

    Докато българите анексират Македония гърците и сърбите на шикслки ли ще играят? Краварите се пробват да сглобяват балканска война, а като се знае България винаги губи на Балканите и по начало войните!

    Коментиран от #36, #54

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Браво Праси

    8 11 Отговор
    Пак за тебе ке гласувам!
  • 15 Желко Драшич

    24 30 Отговор
    Те събите иставиха Македония та българите да я анексират и окупират некой друг път обаче. България е най слаба на Балканите след македония!

    Коментиран от #40, #41

  • 16 Дреме

    22 3 Отговор
    му на Тръмп за "проблема" - човекът е предприемач , милиардер , продукта на ДС е готов на всичко за пари и поФали !
  • 17 ГЪРНЕВСКИ

    17 21 Отговор
    БАТЕ ТРЪМПЕ ,ТА КОЙ ЛУД ЩЕ ОТИДЕ ДА СЕ СРАЖАВА ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ ....НИКОЙ ,ОНЯ МУХЪЛ С ШКАФЧЕТО КАЗА ,ЧЕ АКО ПОЧНАТ ДА ПАДАТ БОМБИ ПРЪВ ЩЕ ИЗБЯГА ТА НЕ СА ТРЪГНАЛИ МАКЕТАТА НЕ СА ПРЕВЗЕЛИ БЪЛГАРИЯ
  • 18 резулат

    31 12 Отговор
    За едно уиски и потупване по рамото България е продадена от Шкембе войвода! Никога ВМРО на власт!!! Обединени мафиоти със НФСБ.

    Коментиран от #23

  • 19 Дългият

    58 4 Отговор
    Кой кого заплашва бе платен паразит,кой...Те ни удавиха от плюнки,ние искаме само 2 неща...обща история и език.Ама ако го признаят цялата им скалъпена история рухва.Не се подписвайте под общ знаменател...ФАКТИ... ами кажете името на платеният лакей .....
  • 20 Монгола

    14 30 Отговор
    Македония по силата на,, Ньойския мирен договор"се полага на Сърбия някой го забрави това и сърбите могат да си търсят правата по тази линия. Ньойския договор е без краен срок!

    Коментиран от #35

  • 21 Хахаха

    40 7 Отговор
    Статия пълна ЛЪЖА.
    Северна Макидония агресивно плаща на български медии да публикуват лъжи.
    Факти, по болници да дадете взетите пари.
    Национални предатели !!!
  • 22 Дебелака

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "Уди Кълвача":

    с каска?!Имаме 2-3 батальона за сеир....Ще плаши гаргите...
  • 23 гласоподавател

    25 8 Отговор

    До коментар #18 от "резулат":

    Голямата лъжа беше Обединени МАФИОТИ, пардон ПАТРИОТИ. коалиционни партньори на ГЕРБ!
  • 24 Перо

    7 18 Отговор
    ББ е пич
  • 25 ъъъъъ

    16 8 Отговор
    статията прилича на ПОРЪЧКА . от изток идва тя.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стефан

    25 12 Отговор
    Автор на този пасквил е агенция Фокус, значи това е руска фейк новина, просто си измислят преживявания ушанките, както винаги насъскват едни братя срещу други братя, те си гонят своите интереси, но по ме дразнят ПРЕДАТЕЛИТЕ в България от над 100 години разни мекерета и неудачници работят срещу БЪЛГАРСКИТЕ интереси, но и на това му се намира колая, навремето ген. Луков ги е въртял на шиш, пак ще се намери достоен българин да спре предателите. Моля сайта Факти Бг. ако има ПОНЕ МАЛКО ДОСТОЙНСТВО да спре да пуска статии на агенция Фокус и при това АНОНИМНИ.
  • 28 Бесен Язовец

    8 12 Отговор
    Голем G** без налягане освен,, Гергьовския парад " друго ме може да прати в Македония! Тоя път може и,, Пиринска Македония" да загубим лаладжия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Антон

    20 1 Отговор
    Веднага си личи, че някой се е упражнявал в писане и хал-хабер няма от положението на Балканите. Косово е всичко друго но не и "спокойна държава".
  • 31 така така

    18 2 Отговор
    по-голяма глупост от тази не бях чел.
  • 32 Хахаха

    16 1 Отговор
    Факти, триете, а, продажници ...
    Левски е казал за предателите има само едно наказание ... 4 пъти го е повторил.
  • 33 Ццц

    16 1 Отговор
    Тоя пасквил има ли си автор или той няма дупе
  • 34 Американците са наясно с

    14 2 Отговор
    Просръбското комунистическо правителство в скопие и антибългарската пропаганда.Докога комунизъм и сръбски шовинизъм на Балканите, пък ще го изнасят и в ЕС
  • 35 Тоя договор да си го напъхат

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Монгола":

    Там дето слънце не огрява

    Коментиран от #37

  • 36 България няма загубена война,

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хисторик":

    Впоследствие великите сили все я наказват с договори като ньойския
  • 37 КОНТРАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Тоя договор да си го напъхат":

    Те и турците така могат да кажат за договора от Берлин!
  • 38 123

    8 1 Отговор
    Измислена и провокативна статия.
  • 39 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Глупости. Кой е автора?
  • 40 Кои са ти силни, сърбите ли,

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Желко Драшич":

    Привързахте се към мъчителните си, развили сте стокхолмски синдром
  • 41 А косово и него ли оставиха,

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Желко Драшич":

    Ей тия сърби били много безхарактерни
  • 42 Миииишмиии

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Миии":

    Мангооо аз съм рус ...а ти...? Хахаха.останахме малко за съжаление...
  • 43 ЛЛЛ

    5 1 Отговор
    Кой малоумник написа тази огромна тъпотия? Божеее прибери си вересиите
  • 44 Yuki

    1 8 Отговор
    България ако тръгне срещу Македония, насреща освен македонци ще видим и албанци. Както се казва с твоите камъни по твоята глава, с нашите танкове подарени на македонците по нашата глава. Не сме силни нито богати и зад нас нямаме никой. А война без пари и оръжие не става. Хубаво е да внимават нашите политици
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ван дер Любе

    2 6 Отговор
    Тръмп да не е по-тъп и от Борисов. Българската армия е докарана да не може да облече и един взвод еднаква, та камо ли да е действаща. Каквото Борисов не е откраднал, но е откраднал ОП. И Каракачанов да не е луд да загуби такъв пазар на български паспорти.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 BG USA

    5 2 Отговор
    Руснаците ни отнеха Македония а Америка ще ни я върне

    Коментиран от #51

  • 50 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ТЕЗИ МАЙМУНДЖАЛЪЦИ КОРЕСПОНДИРАТ С ШЕБЕКА-
    /ПОДПИСВА СЕ И БЯГЯ / -ПЕРЕСПЕКТИВАТА Е ИНТРИГУВАЩА , НАЙ - ВЕЧЕ , ЗАРАДИ СТАРАТЕЛНИЯТ , ЕДНОКРАТЕН , И ЗДРАВ ПОДПИС .
    КОРЕСПОНДИРА И С ГОРИЛАТА -ГОРИТЕ СТАНАХА НА ЛЕТВИ .ВИЖ БИБИ КАК НЕУМОРНО МИСЛЯ ЗА ТЕБ . КАКВО ДА НАПИША ОЩЕ , ЗА ДА МИ ВЪРНЕШ ЖЕСТА .ТАКА ПОГЛЕДНАТО СИ МИ ДЛЪЖНИК .
  • 51 Любен

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "BG USA":

    Статията очевидно е поръчана от югомакедонистите в Скопие. Не обичам Каракачанов, но заплахата да изпрати един инженерен полк за да разруши фалшивите паметници за "борбата" на "македонския" народ срещу българските "надилници" е като перушинка сравнена с неистовата шовинистична омраза, заплахи и обиди които се ширят в македонските медии относно България и българите. Аз бях предупреден от мой приятел македонец да не ходя там защото е опасно за българи...Такова чудо е имало по времето на кървавата сръбската окупация на Македония.
    Четете "Войната се завръща" на Анри Пози! Промяната е само чене сърбите а жертвите им сега са в ролята на "селфасинилатори" и българомрази до истеричност.
  • 52 Аве Адолф Хайл

    2 1 Отговор
    Поредната долнопробна статийка списана от комунистическата смет .....
  • 53 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Уди Кълвача":

    И мойта рода е от скопско имам много имоти да прибирам като ти казвам много много половин скопие
  • 54 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хисторик":

    Никой нищо няма да анексира! Нито Шкембе-войводата е толкова нагъл колкото Путин, нито България би направила такава стъпка срещу съозник в НАТО, която къде-къде по-силни държави в региона, като Турция и Гърция не могат и не биха си позволили. И не "краварите", а само и единствено Кремъл има интерес от конфликти и противопоставяне на Балканите, където му остана само един съозник - Сърбия! Така, че статията е просто руски фейк!