Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 10:33 2 964 23

Заев е оптимист за отворените въпроси с България

  • северна македония-
  • ес-
  • зоран заев

Парламентът на Северна Македония прие вчера актуализация на бюджета, насочена към подкрепа на гражданите и икономиката от последиците на Ковид кризата

Заев е оптимист за отворените въпроси с България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът Зоран Заев е оптимист по отношение на решаването на отворените въпроси, които постави България и които заплашват с блокада началото на дългоочакваните преговори на Северна Македония с ЕС до края на годината, пише македонският "Независен весник".

Заев обяви, че днес ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва изданието.

Има оптимизъм, видях оптимизъм и в изявленията на /външния министър Екатерина/ Захариева и в посланието в Туитър на Бойко Борисов, заяви Заев в интервю за Сител и подчерта, че помощта от Германия е добре дошла, както и че зачестилите срещи на съвместната комисия и разговорите на функционерите между двете страни дават резултати, предава БТА.

В очакване на ключовите дати за взимане на решение ще има ли българско вето за начало на преговорите, канцлерът Меркел разговаря с българския премиер Борисов, а германският президент Франк-Валтер Щайнмайер разговаря с президента Стево Пендаровски, отбелязва скопският вестник.

Попитан ще отиде ли в България да се срещне с Борисов, Заев каза, че това зависи преди всичко от здравословното състояние на премиера Борисов, който е позитивен на коронавирус и от неговото лично здраве с оглед на пандемията. Пожелавам му добро здраве и бързо укрепване, заяви Заев, добавяйки, че неговото желание е физически да присъства на съвместното председателстване на Берлинския процес в София.

Парламентът на Северна Македония прие вчера актуализация на бюджета, насочена към подкрепа на гражданите и икономиката от последиците на Ковид кризата. За актуализацията гласуваха 55 депутати, против нямаше, въздържаха се 26 депутати. С приемането на актуализацията на бюджета става възможна реализацията на четвъртия пакет мерки от 470 милиона евро, насочени към гражданите и икономиката.

За исторически най-голям държавен дълг от 60,7 процента от БВП, пише вестник "Вечер". Предвижданията на министъра на финансите Фатмир Бесими, че ще завършим годината с държавен дълг, не по-голям от 60,5 процента от БВП, се провалиха. До септември държавният дълг се изкачи на исторически 60,7 процента от БВП или страната дължи шест милиарда и 571 милиона евро. Само за шест месеца от пандемията, или от март до септември държавният дълг на страната е нараснал с над милиард евро или с 9,3 процента, пише скопският вестник.

Министерството на здравеопазването на Северна Македония информира, че през последните 24 часа са направени 2731 теста и са регистрирани 913 нови случаи на Ковид-19, съобщава вестник "Нова Македония". Починали са 24 души. Изданието пише, че правителството е приело на заседанието си в понеделник предложението на министерството на здравеопазването за допълнителна помощ от армията за охраната на болниците. От правителствената пресслужба поясниха, че това ще бъде допълнителна помощ за представителите на МВР. Решено бе да се поиска съгласието на президента на държавата за това, се казва в правителствено съобщение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЗ 33

    15 7 Отговор
    С тоя продажник начелото на държавата, стига да имаш шкафчета, може и на Марс да ви прати цяла империя да си направите.
  • 2 Ванга

    15 3 Отговор
    Ще си върнем Западна България

    Коментиран от #8

  • 3 КОТарАК

    15 4 Отговор
    ще извършат едно последно престъпление тиквите , преди да си отидат..тоя път ще е национално предателство , а знаем за такива какво е наказанието
  • 4 Българи юнаци

    21 3 Отговор
    Псевдо държавицата Македония (бивша наша територия) ще ни се прави на факто ?? Хахаха
  • 5 ЕС - НЕ!

    14 2 Отговор
    А трябва да е песимист заради отворените "мскедонци" !!
  • 6 Поборник

    21 2 Отговор
    Може ако признаят, че са българи и езикът им е БЪЛГАРСКИ.
  • 7 Софиянец

    17 4 Отговор
    Македония е дарена от Димитров на Тито по заповед на Калин, както и костите на Гоце Делчев. Българин им е структурирал азбуката! Това е най голямото предателство на комунистите, а сега реват по форумите. Вето трябва да се сетят за произхода, ако не ще чакат ... 25 години, колкото и да не ми се иска!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стар войвода

    23 2 Отговор
    До скоро бях за по-мек тон със северомакедонците. Независимо от деликатността на ситуацията тези седмици там отново избуяха бурените на антибългаризма. Нека не забравяме, че битката ни за Македония е най-разрушителната в новата ни история. Заради тая пуста Македония загубихме Междусъюзническата война. През първата световна почти цялата ни армия се би на македонския фронт срещу Сърбия, Гърция, Великобритания, Франция и др. Десетки хиляди български чеда напоиха чукарите на тая пустош, наречена Македония. Заради нея загубихме и Златна Добруджа, излаза на Егейско море, Западните покрайнини и района на Струмица.
    И сега сърбаме отново тази македонска отрова и си разваляме отношенията с нашите партньори от ЕС. Националната ни чест и минало са заложени на карта заради тези сърбомани. Илюзия е , че те ще си променят отношението към нас. Затова - сеч, както са казвали българските войводи от ВМРО. Да не забравяме, кой ни причини македонизирането на българите там - Сърбия, която безрезервно подкрепяме за ЕС. Докога ще ядем солта, тоягите и накрая ще си плащаме.

    Коментиран от #14

  • 10 без компромиси

    20 0 Отговор
    Тия в Македония се чудят как да ни измамят, както преди 2 години. Под натиска от Германия и нашите ще клекнат. За пред хората ще се подпише едно споразумение, че Македония е съгласна с всичко, ще ги приемат в ЕС, и всичко ще си продължи по старому. Те имаха 2 години да го направят, вместо това още повече се овълчиха срещу нас. Защо сега да им вярваме? Първо да приемат безусловно историческата истина такава, каквато е и да ИЗПЪЛНЯТ поставените условия, чак тогава приемане в ЕС.
    Какви преговори, какви компромиси. Може ли да се преговаря колко е 1+1 и да се приеме някакъв среден вариант. Няма какво да се преговаря. Приемат, че е 2, и тогава в ЕС. И без това, като ги приемат в ЕС, всички албански джихадисти, с които е населена Македония плътно на запад от Скопие, ще напълнят европейските държави, включително и България.
  • 11 Дългият

    18 0 Отговор
    Който и каквото иска да говори и пише,това си е българска територия населена с българи...Не можеш да си избягаш от корените...Сега са македонци и пишат на някаква шльокавица,говорят развален български,но това не променя нещата...Колкото по рано го проумеят,толкова по бързо ще влезнат в Е.С.Освен ако нашите Големци не осер...т нещата...

    Коментиран от #13

  • 12 Танев

    14 0 Отговор
    Към кои да е управници, сега и в бъдеще. Внимавайте с тази нова , външнополитически агресивна държава - Северна Македония.
    СЛЕД ИСТОРИЧЕСКИТЕ СПОРОВЕ ЩЕ ДОЙДАТ ТЕРИТОРИАЛНИТЕ.
    Веднъж отметнали се от споразумението, ще се отметнат и за други неща в бъдещето.
  • 13 Боселеградчанин

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дългият":

    Днешните македонци отдавна са забравили, че всички българи от македония - Пърличев, братя Миладинови, Делчев и много други са заявили своята българска принадлежност. Запомнете, няма по-голям българофоб от бившия българин. България граничи със .... себе си във всички географски посоки. Да не забравяме, че дебългаризацията на българите в днешна Сърбия, македония, Румъния , Гърция и Турция е предизвикана от политиката на великите сили - Франция, Русия, СССР, Англия, Германия. Същите, които днес ни насилват да признаем, че откъснатото от тялото на Майка България македонско парче е друг народ, са тези, които ни го отрязоха.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе обикновен

    13 0 Отговор
    Трябва с много остър тон да припомним на "големите", че сме равноправен член на ЕС; че трябва да спре толерирането на Сърбия (особенно от Франция); че гордиевия възел на балканите трябва да бъде разсечен; че повече не може да се заиграва с историята и историческите факти на балканите; че ние нямаме териториални претенции към Македония , да се наричат каквито искат, НО КОМПРОМИС С ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА -НИКОГА! Не можем да търгуваме с пролятата кръв на хилядите български герои, не можем да правим " възродителен" процес със задна дата и да допуснем да ги зоват македонци, това е кощунство!!!
  • 16 Браво

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Род":

    Много точно и на място казано !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    ЗАЕВ Е ИДИН ОТ КОТИЛОТО НА ЦРУ - НАРЕД С ЦИПРАС И ГОВНАЙДО И УКРАИНСКИЯ ЗАЯЦ !!!!! ПОСЛЕДНИТЕ ТРИМА СА АУТ -НО БИТКАТА ЗА ШИПТЪРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ /НА УБИЕЦА ОТ ВИЕНА / Е В РАЗГАРА СИ !!! Цър Рър Ууу /СИЯ/ ИСКА КОНТРОЛ ---НАД АКТИВНИТЕ ДЖИХАДЕТА ОТ РЕГИОНА - СЕВЕРОЗАПАДНА МАКЕДОНИЯ И ЮЖНИТЕ СРЪБСКИ ПРОВИНЦИИ -ПРЕШЕВО И БУЯНАЦ !!!! ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ ИЗБИВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ НА ЦРУ ВЪВ ВСИЧКИ ТОЧКИ НА СВЕТА --- ЕБ АХ ТИ АМЕРИКАНЦИТЕ !!
  • 19 Аз, проклетникът!

    1 2 Отговор
    Аз мисля, че ако Македония има близки отношения с България, това ще е лошо за тези от политическия елит в страната, които искат България като приятел. Нека не забравяме какво стана с Трайковски, Глигоров... които имаха близки отношения с България. След това със сръбския политик Джинджич, какво стана, убит само защото искаше друга Сърбия, а не УДБА да управлява страната. Ако някой от политиците в Скопие има близки отношения със София, това няма да им хареса на някои хора в Белград, Тирана, Атина, Москва. Това за ВЕТО да сложи България на Македония не е най-добрия вариант, пак България ще загуби с това и ще продължават македонците да НЕ вярват на България. Историята? Историята всъщност е и тяхна. Ванчо Михайлов каза "Македония без българи, огън да я гори", ми аз ще кажа " България без Македония, огън да я гори", колко от възрожденците за освобождението на България са били родени в Македония? Ако не бяха те или писателите, дали България щеше да съществува днес? Затова мисля, че най добрия вариант е, както казват в Македония "газо под кирия си го дал" е нашите и тяхните политици, да не си го дават "газо под кирия", а заедно да си решим ОБЩАТА НИ ИСТОРИЯ, да сте видяли Берлин към Виена да иска нещо? Или пък Стокхолм към Осло? Или пък Прага към Братислава?... А и за онова момче македонския албанец, терористът от Виена не дейте това да ви замългява очите за Македония, защото не сте прави, България е тази която изостава Македония много пъти ТЕ НЕ СА НИ ВИНОВНИ ЗА
  • 20 Аз, проклетникът!

    1 2 Отговор
    Аз мисля, че ако Македония има близки отношения с България, това ще е лошо за тези от политическия елит в страната, които искат България като приятел. Нека не забравяме какво стана с Трайковски, Глигоров... които имаха близки отношения с България. След това със сръбския политик Джинджич, какво стана, убит само защото искаше друга Сърбия, а не УДБА да управлява страната. Ако някой от политиците в Скопие има близки отношения със София, това няма да им хареса на някои хора в Белград, Тирана, Атина, Москва. Това за ВЕТО да сложи България на Македония не е най-добрия вариант, пак България ще загуби с това и ще продължават македонците да НЕ вярват на България. Историята? Историята всъщност е и тяхна. Ванчо Михайлов каза "Македония без българи, огън да я гори", ми аз ще кажа " България без Македония, огън да я гори", колко от възрожденците за освобождението на България са били родени в Македония? Ако не бяха те или писателите, дали България щеше да съществува днес? Затова мисля, че най добрия вариант е, както казват в Македония "газо под кирия си го дал" е нашите и тяхните политици, да не си го дават "газо под кирия", а заедно да си решим ОБЩАТА НИ ИСТОРИЯ, да сте видяли Берлин към Виена да иска нещо? Или пък Стокхолм към Осло? Или пък Прага към Братислава?... А и за онова момче македонския албанец, терористът от Виена не дейте това да ви замългява очите за Македония, защото не сте прави, България е тази която изостава Македония много пъти ТЕ НЕ СА НИ ВИНОВНИ ЗА
  • 21 Аз, проклетникът!

    1 2 Отговор
    Аз мисля, че ако Македония има близки отношения с България, това ще е лошо за тези от политическия елит в страната, които искат България като приятел. Нека не забравяме какво стана с Трайковски, Глигоров... които имаха близки отношения с България. След това със сръбския политик Джинджич, какво стана, убит само защото искаше друга Сърбия, а не УДБА да управлява страната. Ако някой от политиците в Скопие има близки отношения със София, това няма да им хареса на някои хора в Белград, Тирана, Атина, Москва. Това за ВЕТО да сложи България на Македония не е най-добрия вариант, пак България ще загуби с това и ще продължават македонците да НЕ вярват на България. Историята? Историята всъщност е и тяхна. Ванчо Михайлов каза "Македония без българи, огън да я гори", ми аз ще кажа " България без Македония, огън да я гори", колко от възрожденците за освобождението на България са били родени в Македония? Ако не бяха те или писателите, дали България щеше да съществува днес? Затова мисля, че най добрия вариант е, както казват в Македония "газо под кирия си го дал" е нашите и тяхните политици, да не си го дават "газо под кирия", а заедно да си решим ОБЩАТА НИ ИСТОРИЯ, да сте видяли Берлин към Виена да иска нещо? Или пък Стокхолм към Осло? Или пък Прага към Братислава?... А и за онова момче македонския албанец, терористът от Виена не дейте това да ви замългява очите за Македония, защото не сте прави, България е тази която изостава Македония много пъти ТЕ НЕ СА НИ ВИНОВНИ ЗА
  • 22 Аз, проклетникът!

    1 2 Отговор
    ...НАШАТА ГЛУПОСТ, а и между другото знаете ли пе единият от убитите е македонец, а ако тетористът беше спортист или учен щеше да е австриец? Значи не сте прави. А и последно, мислите ли че ония турци са били случайно там
  • 23 Българин

    3 0 Отговор
    Вие сте БЪЛГАРИ .
Новини по държави: