Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 11:11 4 162 25

По Рихтер! Поражения по над 200 000 сгради в Истанбул при силно земетресение в района

  • турция-
  • земетресение

Проверки в мегаполиса на устойчивостта на сградите, след като над сто души загинаха в резултат на разрушенията в Измир при земетресението в Егейско море

По Рихтер! Поражения по над 200 000 сгради в Истанбул при силно земетресение в района - 1
Снимка: Shutterstock

Последиците от земетресението в Измир миналия петък насочиха вниманието към опасността от евентуален силен трус в района на Истанбул, какъвто учените отдавна прогнозират в близките години.

"Ако стане земетресение в Истанбул, кой ще бъде засегнат?", пита в заглавие турският в. "Сьозджу". Според изданието както населението, така и износеността на сградите в Истанбул е три-четири пъти по-голяма в сравнение с Измир, предава БТА.

След силното земетресение на 17 август 1999 г. експертите прогнозираха, че има вероятност от 65 процента в срок до 30 години в Истанбул и района на Мраморно море да стане земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер. 21 години от този срок са вече зад гърба ни, пише вестникът и поставя въпроса колко подготвен е днес Истанбул за едно силно земетресение.

В турския мегаполис има общо 1 166 000 сгради. Според разработен от общината на града и специалисти от други институции сценарий при земетресение от 7,5 по Рихтер 48 хиляди от тях ще понесат много тежки или тежки поражения, а 194 хиляди - средни или по-повърхностни щети. Това означава, че 22,6 на сто от сградите ще се срутят и ще бъдат нанесени икономически загуби на стойност 120 млрд. турски лири, изчислява вестникът.

"След Измир погледите отново се насочиха към Истанбул", пише по темата и в. "Йеничаг". Изданието съобщава за започнали проверки в Истанбул на устойчивостта на сградите, след като над сто души загинаха в резултат на разрушенията в Измир при земетресението в Егейско море в петък.

Общината в истанбулския квартал Багджълар е предприела действия за установяване на устойчивостта на сградите. Анализът се прави по искане на обитателите, като в случаите, когато те са в затруднено материално положение, изследването е за сметка на общината, пояснява "Йеничаг".

Геологът проф. Осман Бекташ пък е на мнение, че земетресението в Измир е предупреждение за района на Източното Черноморие, пише в. "Джумхуриет". Ученият смята, че земетресенията в Грузия преди три години са активирали разлома в района, повишавайки риска от земетресение. Според него е погрешно схващането, че този район на Турция е най-защитен от земетресения. По думите му в района на окръг Трабзон, Североизточна Турция, е възможно да стане трус, чиито последици ще са съизмерими и дори по-тежки от тези в Измир.

Експертът обръща внимание и на особеностите на земята в района на Трабзон, характеризиращ се с мека почва и свлачищни процеси. Това, по думите му, утежнява допълнително положението в този край на Турция спрямо ситуацията в Измир. Проф. Бекташ смята, че трябва да бъде извършена проверка на устойчивостта на сградите в този район, особено на тези, строени преди 1999 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    8 3 Отговор
    А Ердоган иска да прокопава втори канал, въпреки предупрежденията на експертите за голямата опасност.
  • 2 Дългият

    15 0 Отговор
    Те сега се сетиха да правят проверки.Преди години писаха че се строи с пясък от морето...резултатите сега се виждат...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    12 4 Отговор
    Докато прочета статията в Турция се родиха 8 000 турци, чудя се дали да я прочета още веднъж, ама честно ме е страх
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Stéphanie 🎲

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "страпон":

    Не си прав до някъде -Бог е проява на всичко, което е хармонично във Вселената !!Виж как отговора на природата не закъсня 😉Ердоган се опита да започне война ,отвори кутията на Пандора !!!!Планета Земя не ги понася вече ,съжелявам за добрите хора там които носят кармата на Ердоган и са пострадали.

    Коментиран от #10, #11, #21

  • 8 страпон

    8 12 Отговор

    До коментар #6 от "сссс":

    Ако бяха копали гроб на пра дядовците ни не 500 години, а само 5 месеца, сега ние нямаше да можем да пишем тук Анадъмо
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 страпон

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    Не си права до някъде -Бог е проява на всичко, което е хармонично във Вселената !!Виж как отговора на природата не закъсня. Злобеем срещу Турция и отворихме кутията на Пандора !!!!Планета Земя не ни понася вече ,съжелявам за добрите хора които носят кармата на злобарите и са пострадали. Повечето българи не знаят що е то бащина къща, скитат се по света немили недраги и не можещи да видят за последно родителите си , а останали в бащината къща в глад и мизерия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    БОГ да прости загиналите ХОРА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ехеее

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "681":

    Кога беше това? Повече от пет века е джамия, султанът при завземането я превръща в джамия
  • 16 Кой68

    4 0 Отговор
    Лошо строителство и некачествени строителни материали...А корупцията в Турция-за такава можем да си мечтаем.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баш

    0 0 Отговор
    Заглавието е топ!
    Като онова "Кой наследява трона следва след смъртта на Кралицата"
  • 19 1944

    2 1 Отговор
    проблема на турците е корупцията и некачественото строителство. като се има предвид колко сгради построиха в русия....
  • 20 Хайде, ся.....!

    10 0 Отговор
    Отворете читанките и ще видите, че Истанбул, откакто се "помни" като столица на Римската, Византийската и Османската империя, сиреч от 2000 години, се е тресял 6-7 бала, най-малко 50 пъти. Развалините са съсипали хиляди съдби, жертвите са неизброими. Така че, нито Господ, нито Аллах са прощавали на Човешката Лакомия и тарикатлък. Допреди 100-тина години японците мряха като мухи, вследствие на ударилите ги разрушителни земетресения. Но Неволята ги научи да уважават човешкия живот и да строят без мошенгии. Днес се сблъскват с много по-тежки случаи и се отървават само с драскотини.

    Коментиран от #22

  • 21 a bee

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    Трикракая (бабушко),достатъчно е да знаете
    за движението на континентите.Африка се движи към Европа
    и през определен период се усеща (скоро и у нази ,близо
    сме до геогравските ширини).
  • 22 a bee

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хайде, ся.....!":

    Хубаво де ,кой кой или кои фирми строят ?
    Фирми-инвеститорки у Турки !
  • 23 a bee

    0 0 Отговор
    Тая нивина ми се върти у главата : магистрали
    Бохкови или римонт върху ново построено ..!
  • 24 Лудият Мюмюн

    1 1 Отговор
    Турчин и качество на строене ха ха ха ха ха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: