Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 15:32 6 094 39

За САЩ. Субективно и лаишки

  • избори-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Окончателните изборни резултати ще са факт съвсем скоро

За САЩ. Субективно и лаишки - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентските избори в САЩ все още не са произвели окончателен краен резултат, но така или иначе Джо Байдън е изявен фаворит за спечелването им. Тази тема, в някаква степен учудващо, породи големи страсти и емоции у нас. Четейки в социалните мрежи цунамито от български мнения за честността на отвъдокеанските избори, някой човек би си помислил, че нашенските са някакъв образец за практичност и непорочност. А другото, което четем, то е свързано с предпочитанията, предполага, че хората в България са с много висока политическа култура. На практика обаче, поглеждайки какво имаме в българския парламент, май не е така.

Въпреки това тези избори и резултатът от тях наистина са важни не само за САЩ, но и за България, и за света като цяло. Все пак говорим за най-големия геополитически и икономически играч в света.

Чисто субективно погледнато и вероятно до голяма степен лаишки, една изборна победа на Джо Байдън е по-добрият вариант за света, и по-скоро най-вече за Западния свят, както и за този, който се стреми да следва модела му за обществени отношения, стопански живот и държавно управление. Разбира се, за някой, който предпочита източните диктаторски модели, това не е така.

В случая не е важна личността на Байдън, дори изобщо, а че тази на Тръмп и шоуменският му модел си отиват. Почти във всички случаи, какъвто и негов антипод да заеме мястото му, то цивилизованият свят ще има един по-предвидим партньор, а нецивилизованият такъв ще има един по-рационален враг. Дори и на разочарованите от политиката преди Доналд Тръмп, им се наложи да осъзнаят, че тя не е 24/7 шоу, а нещо доста сериозно.

Най-голямото опасение на поддръжниците на евроатлантическия свят бе, че с постоянното си критично говорене за НАТО, Тръмп, ако получи още един мандат, може да предизвика разпада на Северноатлантическия пакт. САЩ, начело с него, вече излезе от няколко важни международни спогодби, което допълнително даде основания за притеснения в тази посока.

Другото, което силно беляза първия му мандат и вероятно последен, е сериозното охлаждане на отношенията с Европа, почти се загуби усещането, че макар и в известна степен икономически конкуренти, САЩ и Европа са съюзници в качеството им на блюстители на демокрацията и срещу заплахата, идваща от изток. Заедно с това лека-полека, но не изцяло, започна да се губи и усещането, че САЩ е основната геополитическа сила в света. Тръмп капсулира Америка и това може и да се харесва на част от американците, но генерално по-скоро не е добре за света, защото инициативата започва да се поема от Китай, Русия и няколко регионални режима, които си вярват все повече.

Именно това е другият голям проблем. Да, Тръмп обяви и поведе икономическа война с Китай, но тя е важна предимно и само за самата Америка, поне засега. В същото време обаче той напълно остави остави Русия да си разиграва коня. Особено на Балканите. И резултатите са налице, като най-актуален пример е строежът на Руско-турският газов поток. Републиканецът започна и някакво странно изглеждащо сближаване с нечовешкия севернокорейски режим. В този ред на мисли, имаме пълно основание да смятаме, че демократите, независимо кой е президентът им отпред, няма да продължат започнатата от Тръмп линия на геополитическо поведение.

Вероятно повечето хора, които заявяват подкрепа към демократа Байдън, провокирана от ужаса да не е отново Тръмп - в Европа чисто като изразяване на предпочитание, а в САЩ и практически във вота, си дават ясна сметка, че 77-годишният бивш вицепрезидент определено не е най-добрият избор и Америка заслужава нещо по-добро, но го приемат като едно преходно по-малко зло към нещо добро, което предстои. Но за момента това е просто надежда, оптимизъм, с който си заслужава да живеем.

Но! Доколкото очертаващата се вътрешната политика на демократите, от която никак не малко американци се тревожат, тя раздира и нашите консервативни български души. Неотдавна разговарях с българка, живееща от над 20 години в САЩ. Тя е работила за полицията, а сега е учител, което предполага, че има изключително добра представа за социалната реалност там. Повод да разговарям с нея бе напрежението на расова основа в САЩ. Напрежение, което прерасна във вандалски изстъпления и кражба от магазини.

Оказа се, че в Америка чернокожите имат доста привилегии, не се отличават с трудолюбивост, или поне не и мнозинството от тях, като на тази база имат и доста големи претенции, а всеки упрек се приема като расова дискриминация. Ужасно удобно оправдание. Вече си правите асоциации, нали? Да, същия проблем го има и с ромите в България. А вероятно и не само в нашата страна. Нито демократите, нито републиканците показаха ясна идея как ще разрешат ефективно проблема с капсулираното на малцинствата и разделянето на бели и черни, което е пагубно. И то не само заради това, че сме в XXI век.

Стимулирането на капсулацията с привилегии е най-лошата услуга, която Байдън и демократите могат да направят на Америка. А Тръмп и републиканците с поставяне на разделителни линии в обществото с груб език, който някои наричат език на омразата.

Интеграцията на малцинства, или на самоизолирали се от цивилизованото общество групи, може да се реализира само с подтикване към образование. С привилегии и социални помощи - не. Дори напротив, постига се обратен ефект - отпускане, меко казано, и създаване на предпоставка не правещият нищо да иска още, защото така е лесно.

И последно. Погледнете кои са публичните фигури в България, които симпатизират на Тръмп. Дори само това създава усещането, че той не е разумният избор за САЩ и света.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доналд Дъмб

    11 35 Отговор
    Отивам си и не мога да се примиря, ще ги съдя във фалшифициране на вота и искам да спрат да броят още сега, защото ще разберат всички, че никой не ме обича уаааааа хлип хлип
  • 2 коло

    41 3 Отговор
    Всички политици по света са едни и същи - мафиоти!
  • 3 Псевдоним

    76 10 Отговор
    Точно Тръмп е човекът, който може да изкара САЩ на една по-добра основа. В България знаем много добре какво означава изборът "по-малкото зло" и до какво води той. И стига сте плашили със "заплахата от изток". От запад идват най-големите заплахи, които карат сервилните ни политици да играем, каквато я свирят. Това не са "блюстители на демокрацията", а сурови завоеватели, с нищо не се различават от един Ердоган. Тръмп се опитва да отвори очите на Европа да се научи сама да си решава проблемите.
  • 4 ъъъъъ

    31 1 Отговор
    има ли честни избори в сащ? а независими и обективни медии? справка - кампанията за президент....
  • 5 Сандо

    34 1 Отговор
    Бързайте да се слагате на новия Господар,козяк сигурно ще го зачете.Дано не объркате името на Господаря,както укрите например.
  • 6 Опровергава

    33 0 Отговор
    Разбивката на избирателите на Тръмп по етноси опровергава твърденията на автора на статията - за Тръмп са гласували много чернокожи и латиноси,особено в южните щати и затова Тръмп спечели във Флорида.
  • 7 Ели Оригинал

    27 1 Отговор
    "Лаишки" Пенсилвания ха хаа, Муми поведе Филаделфия от 13 000 бюлетини Муми печели 90%.
    Ха хаа, можеха и сто и един %, демократите се уляха с фалшификациите.
  • 8 Kris51

    17 1 Отговор
    Единствената полза от избирането на Байдън, който е много разочароваща за мен кандидатура на демократите - 78-годишен и не блестящ с особено силни послания, може да бъде, че е по-вероятно да разкарат ББ от властта, защото няма да им е никак удобен вече.
  • 9 Бай

    27 0 Отговор
    Изобщо не ме интересува сащ 😡 БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА А вие ни занимавате със сащ 😡😡😡
  • 10 не може да бъде

    20 0 Отговор
    Убеди ме г-н Здравков!Вече разбрах -на САЩ им трябва един по-лош вариант на Леонид Брежнев в американско изпълнение!...Но Брежнев поне го пазеха да не се изпуска така като г-н Байдън!
  • 11 Следя ги,

    25 0 Отговор
    но за разлика от автора не очаквам с трепет връщането на неолибералната политическа коректност, финансовото разпищолване на Уолстрийт и все по-откровения диктат на Биг Тек. А и заради слабостите на собствените ни управници ние ще бъдем в позиция на послушковци, когото и да изберат.
  • 12 макробиолог

    24 3 Отговор
    Тръмп може да е дори мошенник,но е спечелил парите си без да използва властови позиции.За Байдън и синът му се знае твърдо точно обратното.
  • 13 дявола

    4 5 Отговор
    Нашия Бойко е мед спрямо другите изедници няма да мине много време и ще сме най-добре от всички
  • 14 хахаха

    17 0 Отговор
    наистина лаишки "разсъждения"...не знам кой те е излъгал, че си голям анализатор...:)))
  • 15 ТОЧКАТА

    12 1 Отговор
    ХМ....АМПЕ ,ЗА ПРЪВ ПЪТ САЩ НЕ СА ВОДИЛИ ВОЙНА ЦЕЛИ 4 ГОДИНИ!!!!!!!И това е заслуга на ТРЪМП!!!!!ТИ,АМПЕ,ВОИНИ ЛИ ИСКАШ!!!!!!КОВИДА вече си го имаш/дай боже на тебе!!!!!!!/Та да получиш ПРОСВЕТЛЕНИЕ в тъпата си кратуна.
  • 16 ТОЧКАТА

    15 0 Отговор
    имаше воинишка песен....,,хей,от запад се надига черна,вражеска вълна.......,,,,,....с БАЙДЪН на върха....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КГБ

    10 1 Отговор
    Освен заглавието всичко друго е тъпотия.
  • 19 Бай Шиле

    12 0 Отговор
    Последните две изречения от този"шедьовър" кърти мивки.Направо за "Пулицър".Дерзай пич,ако Байдън стане президент може би те чакат молитвени закуски.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кумчо Вълчо

    11 0 Отговор
    петре , нямаше нужда от толкова много писания за да се разбере че си соросоидче.

    П.С. Малките букви на личните имена не са правописна грешка.
  • 23 Кумчо Вълчо

    5 0 Отговор
    Задник
  • 24 Кумчо Вълчо

    5 0 Отговор
    е петър
  • 25 Манги

    7 0 Отговор
    Пешо, що са изхождаш за нещо дето хал хабер нямаш?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 2020

    5 0 Отговор
    Петре, спри се бре човек! Бистриш теми в които не само си лаик, но чак звучиш като петокласник. Впрочем повечето ти статии звучат така. Не ви знам критериите за добра журналистика, но твоето е далеч от дори подобие на такава.
  • 29 БПФ

    9 1 Отговор
    Авторът право си казва, че е лаик, защото от статията лъха невежество а и мижав интелект. Подред:
    1. Доланд Тръмп не е "шоумен", а СТРОИТЕЛ, предприемач. Авторчето да му прочете поне една от книгите за домашно. Това е човек, работещ средно по 18 часа на ден... цял живот, самоизградил се, станал милиардер на два пъти, отказал най-големия подкуп в историята - 5 милиарда от братя Кох преди първите избори. Контрастът с байдън - една корумпирана и жалка политическа мижитурка, крала цял живот и продължаваща и сега да ограбва украйна чрез синчето си, е поразителен.
    2. Байдън, зад който стоят комунистите троцкисти, бил по-добър за Запада от един капиталист-бачкатор? Вярно ли ???
    3. Кому е нужно НАТО? Русия ли е обградила НАТО с военни бази или обратно? А ако стане не дай боже война - натовските армии, съставени от изнежени пeдита ли ще спре руската военна машина? Мнението на авторчето, виждало пушка само по телевизията или във видеоигрите не ни интересува особено по тоя въпрос.
  • 30 БПФ

    6 1 Отговор
    4. Европа прие отношенията с Щатите при Тръмп като охлаждане, само защото ЕС се управлява от политически карикатури като дегенератът-алкохолик юнкер неадекватната урсула и очевидният дeбил тимерманс. Къде отидоха държавници като Шарл де Гол или Маргарет Тачър? По времето на обонгото, чиято пoдлoга бе мижитурката байдън, САЩ умишлено сринаха Либия и Сирия, за да могат варварските орди да нахлуят безнаказано в Европа, където сега те колят европейците и палят църквите им. Много приятелски, а?
    5. Русия си "разиграва коня", за да прави бизнес с Европа, а не за да я разсипва. Как пък всички държави искат газови трасета през своя територия, само ние не искаме Балкански поток? Германия защо се бори със зъби и нокти за Северен поток 2 ?? А, авторе-лаик?
    6. Тръмп не се е сближавал с Дебеличкия севернокореец, но установи някакъв политически диалог с него, което бе наложително, нещо което никой от неговите предшественици не успя да направи.
    7. Относно малцинствените мародери - кой ги насъска да правят метежи по улиците, да грабят и палят? Не са ли точно "демократите"? Нима именно в щатите и градовете, управлявани от губернатори и кметове "демократи" озверялата паплач не безчинства безнаказано, а финансирането и числеността на полицията не се орязват - сакън полицаите да не им попречат?
    8. Именно Тръмп направи реална интеграцията на тези афрота и латиноси, които ИСКАТ да се интегрират, просто като им създаде работни места !!! Неслучайно подкрепата му сред цветно
  • 31 БПФ

    0 1 Отговор
    ....Публикувано във факти.бг: Неслучайно подкрепата му сред цветнокожите се увеличи рязко за тия 4 години, а и жизнения стандарт на същите рязко тръгна нагоре.

    Така че - Петърчо - хубаво е да си признаваш, че си лаик, но когато започнеш първо повечко да четеш, второ още повечко да мислиш, та чак тогава да пишеш статийки, може и да се оправиш.
  • 32 The Pest

    2 0 Отговор
    Брей че си надъхан ! Значи Тръмп се е самоизградил , а чувал ли си за баща му и парите му ? Ела да поживееш малко тук и ще разбереш доста за семейство Тръмп и междурасовите взаимоотношения в САЩ . Човекът е психически нестабилен , през цялата си кариера е бил клоун и в Америка доста са се забавлявали с него. Докато един ден взе че стана президент на майтап . Е , вече не им е толкова смешно . В САЩ преизбирането за втори мандат е много добър атестат за един президент , повечето ги преизбират , само най-слабите не , а Тръмп е един от най-слабите президенти , които Америкаа е имала .
  • 33 SmSm

    0 0 Отговор
    Прочетох "във всички случай" и се отказах. Чудни анализатори!
    Не е зле да има редакторска намеса, "Факти", ако имате читави редактори, де.
  • 34 Ганю

    1 1 Отговор
    За обикновеният Ганю няма никакво значение кой и кога ще е. Големият въпросителен е за огромните компании и големите пари къде отиват

    Коментиран от #36

  • 35 Къна

    2 0 Отговор
    Като цяло статията е миш-маш.Скучна.Авторът си няма и грам идея какво значи BLM движението подкрепено от АНТИФА.Вероятно,защото не е живял на Зпад от Калотина и не се е сблъсквал с черната/обратна/дискриминация.Моделът за Българските малцинства копира едно към едно Западният.И когато им потрябва разиграват расово-етническата карта.Но като за ФАКТИ,бива.За такава публика е достатъчно да се посочи месията и врага.
  • 36 Четник

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ганю":

    Бас държа,че УСА ще започне война възможно в най-кратки срокове.Двете бабички Пелоси и Клинтъница няма да мирясат докато не изтрепят маса народ.Нали това е целта,ПАРИ!!!
  • 37 Айде,бе

    0 0 Отговор
    Абе, я не анализирайте неща от които и грам понятие нямате!Как описвате вълната заляла САЩ след убийството на Флойд?..."Напрежение, което прерасна във вандалски изстъпления и кражба от магазини"....Ами съвсем умишлено и целенасочено най-първо разграбиха и съвсем преднамерено потрошиха магазина от който е подаден сигнал за "възможно пробутана фалшива банкнота от 20$!!!Ай проучете нещо елементарно като това и тогава правете дисекция на социалната политика на Америка!
  • 38 ахоихо

    1 0 Отговор
    Да им е честит Пикльото!Ще си имат президент,който се напикава.на всичко отгоре е и палав п*дофил.Питам само,ще си доживее ли мандата?За втори няма да говорим...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.