Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 12:42 2 802 34

Медицинска сестра пред ФАКТИ: Легла има, персонал няма

  • медици-
  • медицинска сестра-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • covid отделение-
  • легла

„Те са длъжни“ - това е политиката на управляващите“, каза Андреева

Медицинска сестра пред ФАКТИ: Легла има, персонал няма - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Броят на новодиагностицираните с коронавирус хора в България за неделя – 8 ноември, е 2301. Направени са 8702 PCR теста. Днес новодиагностицираните са 675 души, PCR тестовете обаче са значително по-малко - 2151 теста. Ако говорим в проценти, 675 е около 31,3% от 2151, докато 2301 е около 26.45% от 8702. С други думи, процентно днес случаите на новодиагностицирани са повече от тези вчера, въпреки че вчера броят им е бил над 3,4 пъти по-голям. С още по-други думи, вероятно колкото повече тестове правим, в толкова повече от нас ще бъде открит вируса.

За 7 ноември направените тестове са 13849 – около 27.72% от тях са положителни, което значи 3839 души. Процентно хората, които са новодиагностицирани днес отново са повече. Новодиагностицираните на 6 ноември са 3754 – около 33.73% от 11131 са положителни. За 5 ноември новите случаи у нас са 4054, което е около 30.71% от изследваните 13203 души. В рамките на хипотетичното, само можем да си представим броя на хората, у които се открива инфекцията, ако населението бъде подложено на масово тестване.

„Факт е, че всички ще го прекараме“, каза Андриана Андреева пред ФАКТИ. Андреева е медицинска сестра с дългогодишен опит. От години работи в специализирана белодробна болница, която в момента лекува пациенти с COVID-19 с по-леко състояние. Миналата седмица самата тя губи всякакво обоняние и почти всички вкусове, прави си PRC тест и се самоизолира. Когато резултатът от теста ѝ е готов, тя се оказва с коронавирус.

„Медици са малко и петдесет процента от тях в пенсионна или предпенсионна възраст. Работят на две или три места, уморени са и са недооценени“, коментира Андреева това има ли достатъчно медици в България. „Няма уважение към медицинските специалисти. „Те са длъжни“ - това е политиката на управляващите“, допълни тя.

„Легла има, персонал няма“, категорична е медицинската сестра.

Данните от Националната информационна система пък показват, че от началото на пандемията от COVID-19 у нас при 3005 души медицински служители инфекцията с вируса е била доказана.

Като човек, който преди сам да заболее работи с пациенти с коронавирус в по-леко състояние, Андреева не смята, че директната медицинска помощ би могла да бъде заместена от технологично опосредствана комуникация между медицинско лице и пациент, от т.нар. телемедицина дори при по-леките случаи. „Онлайн не може са се лекува. Медицината не е математика“, каза тя.

„Но могат да се успокоят хората, не само да се бълват простотии от сорта „яко ще се мре“, мисли още тя. „Въпросът е хората да не се паникьосват, да пият много топли течности. Това просто е вирус, който е като всички други вируси - зависи много от имунитета на човек и неговата психическа настройка“, каза пред ФАКТИ медицинската сестра.

„Както казват старите хора, всичко е в добрата топла храна, слънцето и спокойствието‘, допълни тя.

На въпрос за противоепидемичните мерки – достатъчни ли са, прекалени ли са, Андреева отговори: „Маските съм „за“ в затворени помещения, където има хора, но не и навън. Трябва честа смяна - на всеки 2 часа. Но при 2 лева маска, кой може да си го позволи, особено пенсионерите с 200 лева пенсия“.

„Не може да живеем в стерилна среда“, смята медицинската сестра. „Трябва да поддържаме добра лична хигиена, не само по време на епидемия или пандемия“, каза тя.

„Факт е, че всички ще го прекараме. Трябва да се изгради стаден имунитет“, каза още Андреева.

Ако усетим симптоми на коронавирус, тя е категорична, че първо трябва да се свържем по телефона със своя личен лекар. Това е и съветът, който откриваме в Единния информационен портал за COVID-19. Ако нямаме личен лекар, от портала ни казват, че можем да се свържем с регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намираме. Ако усетим своето състояние или състоянието на свой близък като спешно – правилният телефон е 112, е друг съвет, който откриваме в Единния информационен портал.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слтци

    24 17 Отговор
    Спирайте всички ученици и детски градини, нещ@стници!

    Коментиран от #6, #9, #13, #19, #31

  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    33 2 Отговор
    Хвърляхме сестрите от прозорците на Партийния дом и затова намаляха.
  • 3 SARS

    17 2 Отговор
    Проблемите с даряването на кръвната плазма е проблем на властта и министъра здравния - предишния!
  • 4 Да,бе

    17 10 Отговор
    Същото като чували има,трупове няма
  • 5 SARS

    19 1 Отговор
    Как може да разкарват хората чак до София при това да чакат 2 часа за кръвна плазма?! :\
  • 6 Петър

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "слтци":

    И децата да станат умни, като теб ли?
  • 7 Котката на Шрьодингер

    17 4 Отговор
    Затваряйте кръчмите и баровете, алкохолици!

    Коментиран от #11

  • 8 Петър

    19 2 Отговор
    Къде сте поддръжници на Бойко? Къде сте и вие дето обиждахте протестиращите? Сега Бойко да ви лекува с чист въздух в Банкя.
  • 9 сила

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "слтци":

    и това ще те направи ли щастлив хипохондрико
  • 10 месара

    3 13 Отговор
    чудя се кога ше почне голямото завръщане заради корона вируса на “ преуспелите ни родолюбци “ - които иначе псуват България ?!

    Коментиран от #12, #14, #34

  • 11 Пияндура

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Котката на Шрьодингер":

    Аааааа, само това не, че ще свалим правителството....хахахахаха.
  • 12 Бай Ганьо

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "месара":

    И с какво да похвалим кочината ни, бе месарче?С "високия стандарт", "доброто" здравеопазване, корупцията, образованието, съдебната система ?!!!!!!! Кажи, бе месарче.Кажи, за да знаем, и да се хвалим, като контингент на Карлуково.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ето къде

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "месара":

    си бил герберостюпид
  • 15 Има си начин

    18 2 Отговор
    Всичко да се затваря, освен магазините за манджа, аптеките и болниците и никво ходене на работа за 40 дни! Ние 2 месеца ще издържиме, ама бастуните-бизнесмени дето не дават пари за заплати, няма да са вече бизнесмени! Бе хората войни са водили и пак деца са се раждали...че ви били затворили кръчмите и хотелите...голем праз!
  • 16 Спинкаголпошкафче

    14 0 Отговор
    Ей,не щът да мрът тия гадове, бе .Само мръсно ми правят.
  • 17 месара

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Ганьо":

    не напразно си се кръстил бай Ганьо ! ти си от тези дето всеки и всичко им е виновно за това че не успяваш да се реализираш !
  • 18 Не човеци

    7 2 Отговор
    Има гадняри дето нарочно ходят на работа болни, крият се и сеят наред...нямали пари за тестове, а имат по три коли в къщи!
  • 19 Киро Брейка каза че няма

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "слтци":

    СТРАШНО ! Всичко е Паника и ПСИХОЗА ! А той е учена глава - фелдшер ! Той ги разбира по-добре нещата !
  • 20 Кърджали

    9 0 Отговор
    Как правите тестове в събота и неделя? В Кърджали вчера( неделя) ехидно ми изкрещяха от Спешна помощ че няма кой да ми направи тест защото една частна фирма се занимава с тях и тази фирма не работи почивните дни. Днес джипито ми заявява че когото получа затруднения с въздуха ще ми даде направление. Аз съм здравно редовно без прекъсвания осигорено лице в тази държава и не мога да бъда диагностирана защото един лекар е преценил това. А неговата диагноза дали е професионална. Изписа ми Грипексмакс- сашета. Тогава е нечовешко отношение
  • 21 Гост

    6 0 Отговор
    Преди пандемията щото не работехте на 2-3 места!

    Коментиран от #33

  • 22 ТОЙ

    3 0 Отговор
    Има милиони, не бой се.
  • 23 Васил

    2 0 Отговор
    Оплаквате се по медиите а не критикувате виновника за това положение дето ви натири а се е окупирал в бункера си .
  • 24 Вуте

    1 2 Отговор
    200 пенсия НЯМА! 2 лева не са проблем за никого. Пере и носи цяла година.
  • 25 Малко логика

    6 0 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса които тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.
  • 26 Maya Zajeva

    4 0 Отговор
    Добре де , като имахте персонал що го напъдихте към западнала европа ? Що не си пазихте персонала ?
  • 27 невероятно

    8 0 Отговор
    Просто невероятна е реакцията на държавата. Дават пари наляво и надясно. Но нещо толкова важно постоянно се пренебрегва. Всички ще се разболеем, кой по малко, кой повече - това е ясно. Въпросът е как по-бавно това да се случва.
    След като виждаме, че голяма част от българите подценяват вируса, след като неглижират мерките и видимо се подиграват с останали хора, ами следва държавата да се събуди от своя унес и да затвори поне училищата и да ограничи движението на големи потоци хора . Образованието е важно, но човешкият живот е безценен. Светът е във война и мерките трябва да се степенуват по неотложност. Когато се говори само за пари, а контролът никакъв го няма и мерките са само за да се каже, че се прави нещо, ами човек си мисли, че нещото не е наред. Като зеления коридор за възрастни......това е толкова глупаво, че чак ми се гади. Голяма загриженост. ....имитация на мерки. ...само преливане от пусто, в празно.
  • 28 ДжафДжаф

    3 2 Отговор
    1973-та като 5 годишно хлапе се разболях от Хепатит В! Гадно и доста по-опасно от ковид 19 заболяване! Настанихаме в хепатитното отделение на окръжна болница без придружителр тъй като заболяването е заразно, в една стая с още 7 възрастни мъже, които буквално се грижеха за мен. На етажа имаше още 10-тина подобни стои с по 7-8 души в тях. На първият етаж на отделението пък бяха болните от дизинтерия! Цялото отделение се обслужваше от 5-6 лекаряр които знаех поименно и още толкова медицински сестри! не си спомням някой от тези хора да се е тръшкал, да иска повече пари и въобще да се прави на интересен! Хората просто си вършеха работата. И така беше само в есна от общо 28 окръжни болници! Проста сметка показва, че по онова време в цяла България е имало едновременно като минимум 2-3000 болни от Хепатит и поне още толкова от дизинтерия! Не си спомням някой да е говорил за епидемия и пандемияр не си спомням да е имало паника и истерия каквато се наблюдава от март месец на сам! не си спомням разбира се някой да е давал допълнителни пари за инфекционистите по онова врпеме! Просто живота си течеше и толкоз! те това е положението другари!!
  • 29 Санитар

    2 0 Отговор
    Няма сила,която да ми заповяда или задължи да лекувам и занапред болни от грипа ковид 19.За нещастните 700лв го хващах 2 пъти,като първия път беше гадно а втория слабо,но покрай мен патиха моите близки.Нямам повече право на болнични и отпуската ми замина сам да се лекувам,защото зная перфектно какво е положението в болниците.Толупа само обещаваше повече пари,които щях да похарча за самоизолация и нямаше да стигнат.Сега съм в неплатена а те реват,че нямало персонал...Оставка мутри
  • 30 Я ...Я

    2 0 Отговор
    ЕИ ТОВА КАЗВАХ:. ПЕРСОНАЛ:ПЕРСОНАЛА Е ОТ ЛЕКАРИ, СЕСТРИ, САНИТАРИ...... А ВЧЕРА БИБИТКО КАЗА:БЕЗ ПОЛИЦИЯ И ЛЕКАРИ НЕ СТАВА. ИМА БИБИТКО ПЕРСОНАЛ.... ТЪ.. ТЪ. ТЪ.
  • 31 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "слтци":

    Да бе, и кой ще ни гледа децата?!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ГЕРП

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Е то ако не работиш на 2-3 места как ще си плащаш сметките и ще си купуваш храна за теб и семейството??? Освен ако не си некой ибрикчия на банкянския бандит и на държавна хранилка-краднилка!
  • 34 ЛилавиДжуки

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "месара":

    Братята от маалите се върнаха за малко в началото ама видеха че тука е по-дървено и от най-дървеното по Италия,Испания,Германия и пак отфучаха с 200 натам!