Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 15:59 4 804 45

Името Гоце Делчев не означава нищо за европейците

  • проф. иван илчев-
  • иван илчев-
  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • скопие

Накрая и агнето ще бъде изядено, и вълкът ще остане гладен

Името Гоце Делчев не означава нищо за европейците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Не сме в задънена улица, тя е дълга и с много завои, но не е задънена", така историкът проф. Иван Илчев, член на Междуведомствената комисия между София и Скопие, коментира пред БНР отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ).

"За съжаление от десетилетия насам не сме полагали никакви съществени усилия, за да представим на общественото мнение в Западна Европа нашата версия за историята на нашия край на Европа", каза историкът и уточни, че през 2003-а година е била последната международна конференция по тези теми.

Според него в не малка степен сами сме си виновни за неразбирането на българо-македонските отношения от западноевропейските държави:

"Тях много повече ги интересува да не се допусне предмостие на руските интереси на Балканите".

Проф. Илчев обясни, че спорът на Гърция с Македония е бил много по-разбираем, защото Александър Македонски е в основата на европейското светоусещане, а името на Гоце Делчев за европейците не означава нищо. Той подчерта, че задача на България е да обясни това.

"През последните 30 години ние затворихме маса лекторати по български език в Европа, които създаваха млади хора, които знаеха какво е това България. В същото време се създадоха лекторати по македонски език, сравнително щедро финансирани и университетите с радост ги приемат", обясни професорът по история.

Той изказа опасение, че на заседанието на съвет "Общи въпроси" на 17 ноември ще бъде приет "някакъв витиеват документ, като резултатът от него ще бъде, че и агнето ще бъде изядено, и вълкът ще остане гладен".

Историкът подчерта, че въпреки споразумението в комисията за няколко исторически личности, учебниците в РСМ остават същите и във вестниците продължава да се води същата кампания.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    6 19 Отговор
    На този баща му голям комунист ли е?

    Коментиран от #38

  • 2 КОТарАК

    66 3 Отговор
    цитат от Хилми паша ,,, Никога не допущах, че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща... Населението в Македония е в своето болшинство българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население... Освен това за свободите на тая страна се бореха и жертваха само българите. Революционната борба и войната - туй бе чисто и само българско дело... В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция те съобщаваха всичко, каквото научеха за вас, те бяха наши шпиони, приятели и доброжелатели... И когато България реши да воюва, те се присъединиха само да извлекат ползи на ваша и наша сметка. Преди на вас да изменят, те се отнесоха вероломно към нас... Но каквито и да са сърбите и гърците, виновни сме ние, българите и турците, защото не се разбрахме навреме''

    Коментиран от #10

  • 3 Гражданин

    27 4 Отговор
    Борисов и Заев заговорничат в бункера в Бояна срещу България,а народа измира със стотици от Ковид.

    Коментиран от #39

  • 4 Българка

    27 3 Отговор
    Както е подкарал Баце с 200 територията, в скоро време името България няма да означава нищо за европейците
  • 5 Ловец

    9 28 Отговор
    И на мен не ми дреме за Гоце Делчев.

    Коментиран от #7, #40

  • 6 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТОЗИ - НИ ПУКА -КАКВО МИСЛЯТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ -ИЗВЪН БЪЛГЪРСКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ !?!? КАКВО МИСЛИМ НИЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЗА ГАРИБАЛДИ / ОСВОБОДИЛ ИТАЛИЯ ОТ ФПАНЦИЯ - А ?????
  • 7 Гражданин

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ловец":

    Ти си дремеш постоянно.Вземи се събуди и се огледай?!
  • 8 Хаджи Хаджи Българин

    27 3 Отговор
    Както покойният вече проф. Божидар Димитров каза -" България граничи само със себе си! Беломорска Тракия, Западни Покрайнини и Северна Добруджа! А нещо да се споменава за остров Самотраки????
  • 9 Перо

    23 5 Отговор
    Когато в БГ се е говорило на български,германците са говорили немски на конете. Правилата са ясни за приемане в ЕД и никоя стран член не може да се меси в двустранните отношения. Докато не го разберат и северните Македа отказ и вето до поумняване!
  • 10 Любен

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Дай линк към това приятелю! Това трябва да се удари в медиите, а не мрънканията на беззъби академици и безгръбначни политици сърбомании русофили.
    Ние, гражданите трябва да извадим истините и да ги разпространим по целия свят! Ние, в България и тези които са опазили българската си кръв и памет в Македония.
    Нас от нищо не ни е страх, защото ние се боим за съхранението на Отечеството.

    Коментиран от #12

  • 11 Коментара

    26 1 Отговор
    Каква весия бе проф. Илчев?! Това да не е процес та да разглеждаме версии.... Ситуацията е колкото проста толкова и тривиална. Имаме изкуствено създадена държава която се опитва да се легитимира пред света! Естествено тази "държава" няма история и за това всячески се мъчи да докопа каквото и от където може като корен и история защото иначе се появява въпроса ... Защо просто не станете част от България, Гърция ...или Марс?! Успех им желая на "македонците" само да си държат ръчичките далеч от Българската исория и култура! А още нещо ... Александър Македонски е грък! Ако искате още двайсет хиляди паметника му вдигнете... ще имате двайсет хиляди нови паметника на гръцки античен пълководец! Дано нашите политици осъзнават какво нещо ще се отприщи ако направят и минимален компромис...

    Коментиран от #22

  • 12 КОТарАК

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Любен":

    bg.wikipedia.org/wiki/Хюсеин_Хилми_паша да затваряте устите на нагли макета по форумите
  • 13 стоян георгиев

    21 2 Отговор
    не разбирам що отново се повдига дискусия по една безспорна тема?българия има национален интерес и си го следва.дали немците ги интерасува нашия интерес е без значение за нас.няма нужда да обясняваме на когото и да било квото и да е!македонците ако искат ес трябва да се съобразят с интересите ни ако ли не ще чакат.дали немците тва го разбират ,няма никакво значение,а и не би трябвало да има!

    Коментиран от #26

  • 14 Хайде

    12 29 Отговор
    стига с този великобългарски шовинизъм.Никога не ни е бил от полза. Македония има 2 милиона жители и те се опредлят ,чувстват и живеят като македонци.Кои сме ние, че да им казваме, че не са такива, защото преди не знам си колко години били са били не знам си какви? 21- ви век сме, времето евтината патриотарщина отмина отдавна.

    Коментиран от #16, #18, #20, #24

  • 15 Кой68

    18 2 Отговор
    Това е проблема:антибългарското говорене и продължаващата антибългарска риторика в С.Македония.....Докато не го осъзнаят-STOP.
  • 16 болшевиките

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хайде":

    Но преди са се чувствали българи. Кой е виновен?
  • 17 Баш Бащицата

    11 1 Отговор
    Ами, то и разни други имена пък за нас не значат нищо. Бисмарк и Наполеон сме ги чували ей тъй, измеждудругото. :) Но примерно дясната ръка на Гарибалди не знаем кой е, а за самия Гарибалди знаем само, защото е довел до край своето дело - да обедини Италия. Ако не го беше довел и него нямаше да го знаем. Сега сме го чували. :)
  • 18 Кочо

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хайде":

    Ако искат да се чувстват и марсианци, но не и на наш гръб и да не ни крадат история, литература, царе и тн.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 234

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хайде":

    Ти пък до всичките ли се допита като какви се чувстват? И дали е шовинизъм или национализъм е все тази защото повечето българи се дразнят когато ги наричат татари монголи и пр. Откога започнахте да се продавате толкова?

    Коментиран от #21, #23

  • 21 ами ти

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "234":

    си жив татарин бе, как да те наричат, комплексарино!
  • 22 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Коментара":

    Много точен коментар! Дано отговорните лица го прочетат и не се подават на натиск.
  • 23 Перо

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "234":

    Еб-н си у глави од србин.
  • 24 Македонска Луно

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хайде":

    Така е, сега разбирате ли когато самия Георги Делчев,че се е определял ,чувствал и живял като българин, вие да не ни оставяте на мира?

    Коментиран от #32

  • 25 Гост

    22 4 Отговор
    Истинските македонци са в Егейска Македония, съхранили са своя български бит, култура и език. Много пътувам из Гърция и се срещам с тях...ами мога да кажа смело че говорят по-хубав български и от мен. А с ''македонският язик'' на Вардарските няма нищо общо. И това е факт неоспорим. И ще ви кажа в кои градове и села имам познати и приятели-Верия, Едесса, Козани, Куфаля, Пелла , Неа Халкидона и др. Колкото пъти се срещаме , ми е направило впечатление колко много и непринудено се обръщат към мен с,, кАжи брате''. А с тези промити сърбомани не искам да имам нищо общо. Да си седят в клоаката и да се кефят на Дисниленда си докато могат. Вето до дупка. Щото ако ги приемем и насред София почне някой пишман македон, наследник на Буцефал, да ми разправя врели-некипели,ще му резна тимбарицата празна и няма да се мисля много-много. Големи боклуци излязоха тия, ма много големи. Грешка направихме 91 година, че не седнахме в Солун с Милошевич и Мицотакис да ги разпарчетосаме на две на три и сега нямаше да берем тия ядове. Голяма грешка.
  • 26 Хасан

    2 12 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Не мога да разбера ..хората се самоопределят като Македония и македонци ,имат език македонски ..защо му е да се нарича българин!

    Коментиран от #27, #35

  • 27 Чук

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    А кой го кара да се нарича българин ??? В кой официален документ го прочете ??? ... Или си плещим така, за разнообразие ?
  • 28 Чук

    10 0 Отговор
    "Името Гоце Делчев не означава нищо за европейците" ... е и ?!?!?! И какво общо има това с нашата позиция ? ... А може би именно сега, заради твърдата (засега !) позиция на България, ще се ограмотят по въпроса за "македонизма" ?
  • 29 Onix

    12 0 Отговор
    Държава създадена през 1991 година, каква история да има? Те звалийте не знаят на кой свят са. Пробваха с Гърция, сега с нас и май последно ще са сърбите. Ще видим.
  • 30 Професоре

    11 0 Отговор
    ,не трябваше въобще да сядате на една маса и да се "пазарите" със сърбоманските келеши "историчари" ! Трябваше още преди подписването на договора да предупредите тъпите ни политици, че с историческите истини няма да правите компромиси и да трошите народна пара за измекярски комисии !
  • 31 Куца Влахия

    6 0 Отговор
    Северната Македония би трябвало да се прекръсти на Северна Куцовлохия. Управлявящият елит от около 100 000 души се състои от куци власи,цигани и сърби. В най-добрия случай има полубългари от смесени бракове с куци власи. Куците власи по техни хвалби през 1944г. са били 100 - 150 000. Старнно защо днес са около 8000 според последното преброяване. Не са сублимирали,а нарочно се записват като македонци. Куцити власи са най-запинявените македонисти. Киро Глигоров по майка е куц влах. В Северната Македония видите ли човек с име или фамилия Влаше,Влахо,Влахов трябва да знаети,че насреща си имате върл македонист.

    Коментиран от #41

  • 32 Македонец

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Македонска Луно":

    Даже Каракачанов му изкарал паспорт на Гоце Делчев. Спите мирно!!

    Коментиран от #33

  • 33 Македонец

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Македонец":

    По български паспорт, името му било Жорката Дялчев
  • 34 Стоян Димитров

    7 0 Отговор
    Гърция 30 години ги мъчи докато се откажат от македонското си потекло и от Александър Македонски. И ние можем да почакаме докато им дойде акълът в главата. И след като нямат нищо общо с античната македонска история и държава, тогава да докажат от къде са се пръкнали?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    подкара ме отново модератора без да нарушавам условията на саита.после се чуди българския издател що е на 130 място по свобода на словото.та хасане проблема не е в това че има македонци ,а във формулировката на същността ,кво е македонец.тази формулировка е ксенофобска и расиска спрямо нас българите и затова ние няма как да я приемем.дадох примери в предния си пост ,но уви демократично ме изтриха.възможно е и този пост да премахнат,неясно защо!
  • 37 Бран

    2 1 Отговор
    Българските правителства преди Балканската се споразумяват половин Северна Македония да е сръбска, през войната пък дори не пращаме войски да освободят дори нашата част по споразумението със сърбите . Какви претенции за идентичност се сетихте да предявявате след 100 г към население , което сами сме харизали на други, докато гоним солунската митница, Одрин.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мдаа

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гражданин":

    народа иэмира не от ковид а от истерията покрай ковида!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Куца Влахия":

    Ами, нормално, историците масово пишат , че власите са били издигнати търговци, пък българите неграмотни селяни, как да се приравнят към българи, все едно към цигани, гърчеели са се, после македонската кауза ги устройва , тъй като са малцинство и се вписват в понятието македонец по географски принцип.

    Коментиран от #42

  • 42 Куците власи

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ами":

    Просто до 1944г. коминтерновското социално инженерство не ги е интересувало. Куците власи и по турско,и по сръбско постоянно са заявявали,че не се занимават с политика.По времето на Али паша-Янински в Москополе наистина е имало куци власи производители и търговци на платове,но повечето са били планински пастири и керванджии. Влахините са си татуирали кръст на челото или на ръката за да не ги пожелават турците за жени. Заедно с българите основават Крушевската република,но...... след 1944г. внезапно забравят,че са куци власи и се прераждат в македонци. Масово налитат да се женят за българки и хич не им се гнусят. Понастоящем младото им поколение все още разбира куцовлашки,но не може,а и не иска да го говори.В социалистическата Югославия,както разбира се и у нас,с пастирството на власите беше полудоброзорно приключено. Сегашните власи вече са усвоили земеделието от българите. Иначе по време на Първата световна война влашките села са се познавали по това,че в дворовете и около селата няма и помен от ниви и градини,а тревата опасана,баш като днешните ни цигански села и квартали. Всъщност куците власи в Македония си въобразиха,че те са наледниците на дравните македонци и затова се хванаха за македонизма като удавник за сламка. Проблемът им до 1944г. беше,че нямаха кодифициран език,литература,наука,история,интелигенция,а аще по-лошо в Македония бяха едно от малцинствата,наред с турци,цигани и сърби. И точно затова се инфилтрираха в българите и заедно със сърби
  • 43 Куците власи 2

    2 0 Отговор
    И точно затова се инфилтрираха в българите и заедно със сърбите и циганите измислиха днешните антички македонци. Куците власи са фрустрирани хора - нито понятие си имат от езика на Филип и Александър,нито са имали държава,нито са имали национална култура като българи,сърби и гърци. Дори и езикът им е някакъв замърсен остатък на романски от времето на Рим.Сега пък се захванаха за "македонския" език,ама той няма нищо общо с езика на Ал. Македонски,нито пък с който и да е от романските езици. По турско со клинчели и от най-елеметарни военни ангажименти като охранители на проходи или местни стражи,като са се правили на куци,т.е негодни за военна служба - от там и прякорът им куцовласи.
  • 44 Историк

    2 0 Отговор
    Някога виждали ли сте документи по отношение на населението на географска област Македония.
    Повече от 60% са с български произход.По времето на Балканската война Румъния отправя искане от България да и отстъпи Силистра, защото България била увеличила територията си, като компенсация за т.н куцовласи 40 000души.
    По-късно през април 1913г.България дава Силистра, но въпреки това по време на Междусъюзн война 1912-3г. Румъния завзема и цяла Южна Добруджа чак до 1940г.Крайовската спогодба

    Коментиран от #45

  • 45 Ракета

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Историк":

    Куцовласите са сърцето на македонизма. Те са най-върлите антични македонци. Куцовласите ползват българите за ракета носител защото са малцинство.