Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 08:02 8 241 55

Мариан Колев от "Хиполенд" пред ФАКТИ: Игра на думички е основанието, на което КЗК ни глобява почти 125 хиляди лева

  • комисия за защита на конкуренцията-
  • кзк-
  • хиполенд-
  • глоба-
  • мариан колев

Мариян Колев беше категоричен, че ще обжалват решението на КЗК

Мариан Колев от "Хиполенд" пред ФАКТИ: Игра на думички е основанието, на което КЗК ни глобява почти 125 хиляди лева - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 12 ноември излезе решение на Комисията за защита на конкуренцията, което наложи имуществена санкция в размер на 124 590 лева на „Хиполенд“. Причината за налагането на санкцията е заблуждаващата реклама. Според текста на Закона за защита на конкуренцията, заблуждаваща реклама е „всяка реклама, която по какъвто и да е начин, включително по начина на нейното представяне, подвежда или може да подведе лицата, до които е адресирана или достига, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение или по тези причини нанася или може да нанесе вреди на конкурент“.

Припомняме, че в нaчaлoтo нa септември изпълнитeлният дирeктoр нa „Хипoлeнд“ Мaриaн Кoлeв публикувa oтвoрeнo пиcмo, c кoeтo призoвa зa ocтaвкaтa нa прaвитeлcтвoтo и пoдкрeпи aнтипрaвитeлcтвeнитe прoтecти. Няколко дни cлeд публикувaнeтo нa пиcмoтo oбeкт нa „Хипoлeнд“ бeшe пoдлoжeн нa прoвeрки. В резултат на проверките, протестиращите граждани направиха кампания за купуване на продукти от „Хиполенд“, а на 21 септември веригата дари 24 хиляди лева на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

От ФАКТИ се свързахме с Мариан Колев, за да говорим за глобата, наложена от КЗК. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Колев, според Вас, основателно ли е решението на КЗК да наложи глоба на „Хиполенд“ за нелоялна конкуренция?

- Решението е странно, тъй като то не отговаря на никакви нормативни изисквания. Реално ние нарушение нямаме. В самото предълго описание в решението на КЗК става от ясно по-ясно, че ние нарушение нямаме, но въпреки това сме наказани. Имаме промоция, в която от самото начало сме отбелязали, че всички артикули са в ограничени количества, че това е разпродажба, че те са намалени с огромен процент, какъвто за конкретната серия Lego няма, че стоката може да бъде изчерпана много преди края на периода на промоцията. Това е отбелязано.

Също така самата реклама е на продуктови серии – това, това, това, а не на конкретни артикули. От всичките тези серии е имало налични артикули през целия период на кампанията, тоест независимо, че ние предварително сме казали, че е възможно преди изтичането на крайната дата да има свършили артикули, че имало артикули от всичките серии до края на този период. Това е теорията.

На практика, клиентът – „случайният клиент“, който е дошъл да провери и да си купува Lego е търсил няколко артикула. Част от тях ги е имало, той си ги е купил, част от тях не ги е имало в конкретния магазин, но са му били предложени в други магазини на територията на град София, ако желае да иде да си ги купи лично или да си ги поръча онлайн. На това той е отговорил, че не е длъжен да се разкарва заради нас, че стоката трябва да я има във всеки един магазин, да има наличности от всичко.

Това е абсурдно. Ние никога не сме го обещавали и в нашето съобщение е написано: „Можете да закупите този артикул и в някои от магазините в цяла България“. Но в решението на КЗК основното е, че ние сме обявили, че могат да бъдат закупени в цяла България. Не, „някои от магазините в цяла България“ е съвсем различно от „цяла България“. Няма нито една верига по света, нито един търговец по света, който по време на промоция да гарантира, че по време на цялата промоция, цялата стока ще я има винаги, във всяка една секунда във всички магазини, които той има. Тази игра на думички е основанието, на което те ни глобяват почти 125 хиляди лева.

- Дали е възможно това да е политическо решение?

- Аз толкова много уважавам нашите политици, нашите управляващи, нашите ръководители, които брилянтно ръководят държавата, че нямам никакви съмнения това да е политическо решение. Напротив, допускам, че там всичко е идеално. Допускам, че това е пропуск на служителите на КЗК.

- Да уточним, иронично говорите, нали така?

- Така предполагам и аз.

- Решението подлежи на обжалване пред Административен съд на София Област в четиринадесетдневен срок от съобщаването, което е 12 ноември – ще обжалвате ли?

- Да, ще обжалваме, разбира се.

- Във Facebook вече се появиха призивите да се действа като при проверката на „Хиполенд“ от НАП и Икономическа полиция – с поръчки от сайта Ви, как ще го коментирате?

- Много ми е мило, че хора, които не познавам ни подкрепят. Ние нямаме група от т.нар тролове – и никога не сме имали, които да ни подкрепят. Хората, които ни подкрепят са напълно непознати. Някои ми бъркат и името, в което няма лошо – никой не е длъжен да го помни. Много ми е мило и драго, че хората се обединяват и тръгват да защитават някой, който очевидно е подложен на обстрел.

Това, което, честно казано, ме кара да се чувствам не малко, а много неудобно е, че едва ли не тази фирма или този човек каквото стане само се оплакват, тях трябва да ги защитава народът, само те имат проблеми, другите хора нямат проблеми. Със сигурност има много, много, много други фирми, които имат проблеми. Когато за втори път се получава такава масова подкрепа за „Хиполенд“, наистина ми е неудобно, защото със сигурност тези хора, които пишат във Facebook или призовават за протести в наша защита, имат други неща освен да ни защитават. Не ми е удобно от тях, не искам да занимавам България, не искам да занимавам потребителите с мен, с нашата фирма.

Някои казват, че това е много хитър маркетинг. Ние за маркетинг имаме сериозен бюджет, който искаме да го харчим по стандартния начин. Този тип „маркетинг“ хич не ми е приятен и не го пожелавам на никого.

- Какво очаквате да се случи след обжалването на това решение?

- Не мога да давам съвети на Административния съд какво да се случи. Мисля, че фактите са ясни и на студент по право в първи курс, който е учил един месец. Толкова ясно е казано всичко. Един от странните моментите е, че преди да получим самото решение, ние имахме възможност, както е процедурата, да дадем възражения. Имахме една страница с много въпроси. Някои от тях изобщо не касаеха случката, но ние сме дали много конкретни отговори на всички въпроси. Казахме и, че не е нормално, когато казваш, че количествата са ограничени до края на промоцията, при нас се е получило така, че в конкретния случай сме имали всичко. Това е много странно, почти никога не се получава.

Всяка една верига – хранителна или не, има промоции и част от стоката свършва на първия, на втория ден. Ние дори сме имали стоката. Могло е да я нямаме и не е незаконно, не е нарушение. Многото наши доста подробни разяснения, които са написали нашите адвокати и моите колеги търговци, изобщо не са коментирани. Те са описани в дългия списък на КЗК защо ни наказват, но те не са коментирани. Защо ни взеха обяснения, след като никой не ги прочете или ги прочете, но не ги отрази?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    13 76 Отговор
    хе..на ШИШИ фирмите ги късат от проверки и глоби , тоя кво се оплаква
  • 2 Дедо

    53 6 Отговор
    Плати ги след изборите да не ги харчи бацо
  • 3 Родител

    15 82 Отговор
    Аз от там не пазарувам, щото стоките са на двойна цена от други вериги дори в Бг

    Коментиран от #6, #49

  • 4 Епидем

    58 6 Отговор
    Eхх.., Борисов ти си радост за очите и мед за душата. Благодаря ти. Коледа идва за всички, ще дойде и за теб.

    Коментиран от #50

  • 5 Адв. Хаджигенов

    53 8 Отговор
    Призовавам всички ударно да пазаруват от магазините му за да възстановим глобата, а после пазете касовите бележки и ще заведа колективен иск и ще осъдим Баце да ги плати от шкафчетата
  • 6 Отровното трио

    47 10 Отговор

    До коментар #3 от "Родител":

    Защото си гербав! Всички истински българи и протестиращи пазаруват само от там!!!

    Коментиран от #17

  • 7 Лалка

    13 48 Отговор
    А може ли човеко да каже , защо Лего дупло у неговия магазин е по скъпо с 30 % от продаваните в Германия.Строителния кран в хиполенд е 230 лва в Германия 91 евро.Хиполенд с преференциални цени за българи ли е?

    Коментиран от #9, #24, #51

  • 8 Бравус

    37 6 Отговор
    Абе този човек да се благодари, че милиционерите от ОПГ не са толкова умни, колкото са злобни. Т.нар. "държавни институции" действат като гербаджийски шпицкоманди. Благодарим ти, партийо любима....
  • 9 Протестър

    43 6 Отговор

    До коментар #7 от "Лалка":

    Както вземем властта, всички вие подлоги на ГЕРБ ще ходите да работите по трудовите лагери и ще ви дойде акъла
  • 10 Мунчо

    35 4 Отговор
    Ееех, чорбаджии.... Ако беше занесъл нещо за шкафчето нямаше да има такива проблеми
  • 11 Реалист

    9 28 Отговор
    Хаха, тия медии такава реклама му правят, няколко хиляди лумпени протестъри една скъпа играчка да купят и тия 130 Хил глоба ще са нищо, пред това което би дал за такава реклама
  • 12 Лего

    6 18 Отговор
    А не можеш ли да му кажеш, че може да си плати в дадения магазин и вие на другия ден ще му я доставите в този , в който се намира или му е удобно....тези номерца ги правите редовно и даже по-голяма глоба трябва да отнесете. А стоките , които продавате в магазина и някои са отворени и всеки ден се тестват от клиенти-тях защо не ги продавате намалени...да не говорим, че цените са ви космически

    Коментиран от #20

  • 13 На факти

    7 27 Отговор
    Статията е за хора, които , не могат да разберат, че на тоя рекламата е подвеждаща.
    Тоя , казва, че прави разпродажба , тоест , клиентът разбира НИСКИ ЦЕНИ, а цените са му по високи от навсякъде.
    Източва джобчетата на глупави родители !!!!
    Българино, НЕ КОПУВАЙ!!! казваше Ганчев

    Коментиран от #42

  • 14 Лелее

    9 20 Отговор
    Ама горкичкият ...
    Аз лично пуснах една сълза ?
    Значи обясни как построи магазини за милиони ?
    Сигурно като рокфелер си почнал с една ябълка ?И сега очакваш никой да не пита , защото е “репресия “?
  • 15 Пламен

    29 4 Отговор
    Нагласена работа. Кауфланд, Лидъл, Практикер, Лайф, и други знайни и незнайни са ОК. Само този е в нарушение? А, и Джъмбо пропуснах.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Родител

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Отровното трио":

    Не съм гербав, за цигуларя съм, ама двойни пари за китайски стоки не давам след като ги има по-евтино, няма да им пълня гушите я

    Коментиран от #18

  • 18 Родител

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Родител":

    Ще ги дам на децата си няма на тоя с тройната надценка от Китай

    Коментиран от #22

  • 19 Чичо Тони

    11 0 Отговор
    Че то коя реклама не е подвеждаща? Всеки път когато ви рекламират, че нещо е "ДО 99 или 100% ефективно" ви заблуждават, защото ДО 99 е от 0 до 99. Ако го рекламират "от 0 до 99%" едва ли ще се впечатлите.
  • 20 Пламен

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "Лего":

    Ако не ти е по джоба, не купувай.Той си определя цените, ти си преценяваш как си харчиш парите!

    Коментиран от #25

  • 21 Рошко

    4 10 Отговор
    Тоя ми прилича на БАТКА от зората на демокрацията.
    Имаше едни такива, дето правеха кинти бързо и лесно, а после ги инвестираха в законен бизнес.
    Някой питал ли го е , защо тъщи за благодетелите на такива от онуй време?Питам просто, за една съседка
  • 22 Родител

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Родител":

    Ми те трамвайчетата с отстъпката на черния хипо петък бяха с десет лева по-скъпи от същите в една Плевенска верига, кво ми реве каквото купят от Китай му слагат 300 процента
  • 23 От друга страна

    7 1 Отговор
    Според текста на закона всяка реклама може да се квалифицира като заблуждаваща. Това което е описано там всъщност е целта на всяка реклама. Как би изглеждала реклама без заблуждаващите елементи? Примерно -,, продаваме детски играчки"? Това си е обява. Ако кажеш: ,,най- добрите играчки",не заблуждаваш ли
  • 24 До лалка

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лалка":

    Ти проста ли си или да. Сръвняваш БГ магазин с немски. Всичко в БГ е по скъпо трябва да си много зле да мислиш че заради ниските заплати цените при нас са по ниски

    Коментиран от #26

  • 25 Пич

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Пламен":

    Тогава не употребява думата разпродажба!!!
  • 26 Лалка

    7 9 Отговор

    До коментар #24 от "До лалка":

    Точно за това има държавни органи, да ги тръскат такива.
    И като почнат от Хиполенд да карат наред всички вериги.Ама и да ги питат с какви пари навремето завъртяха тоя бизнес, щото бай Пешо от мината, не можеше да извади и 10000 лева, а тия с милиони
  • 27 оня с коня

    4 16 Отговор
    Вика Хиполендеца "Оставка",после се чуди що са го глобили!...А една от Опорките на Протестите е точно че в България липсва Върховенство на Закона,дори пращаха писма до ЕП.Ами щом сме Безправова държава според М.Колев,нека наистина бъдем такава което ще рече че НОРМАЛНО на по-висшата Инстанция пред която се жалва ,Глобата му ще бъде НЕ Отменена,а Удвоена!Мдааа...:)

    Коментиран от #35, #37

  • 28 Кухня ГЕРБава

    14 2 Отговор
    Сготвили са ги, но манджата не струва и клиент Темида, ще им върне буламача, защото с тях може да хранят само прасета !
  • 29 Щерев

    6 1 Отговор
    Не купувайте китайска пластмаса за деца до 14 годишна възраст.

    Коментиран от #31

  • 30 ПСР

    23 0 Отговор
    Замислих се върху казусът Хелп Кредисимо Карма+тяхната си колекторска фирма и едно и също лице.Иде реч за злоупотреби със стотици хиляди евро,човешки и детски съдби.НЕкаква държавна реакция по случая???!!!Иначе,отишъл един нарочно кисел-"случаен клиент",не си открил нещото-глоба 125 К,само защото е "Хиполенд".
    /апропо,кой нормален,при положение,че има е-пазаруване,ще се бута в магазините,за нещо,което и даже не трябва да се мери..../
    Измама,наглост,лъжа за стотици хиляди евро-без санкция.
    Липсвало едно"Лего"-прас,прас една солена глоба.Сделано у нас.

    Коментиран от #32

  • 31 Made in China

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Щерев":

    Ми то друга има ли ???
  • 32 ГЕРБ Карма

    10 3 Отговор

    До коментар #30 от "ПСР":

    Това е Шишибизнес не пипаме, лоша карма !
  • 33 Фен

    7 5 Отговор
    Аре брат, не пискай, а стягай колектива, че идват протестите срещу Борисов 4!
  • 34 Пояснение

    15 3 Отговор
    На депутата от ГЕРБ Александър Ненков майка му е шеф на КЗК, а баща му е конституционен съдия. Роднинска шайка обслужваща Борисов и интересите му.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 второ

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "Пояснение":

    Просто искат да вземат бизнеса на Мариан Колев в полза на Пеевски, чрез държавната бухалка.
  • 37 Затова

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    протестират бе, kaput spleskan, за да е правова а не койот как му дойде да налага глоби.
  • 38 Просто човек

    3 3 Отговор
    Аз предлагам във всеки ваш магазин да има кош, всеки да може да купи играчка от да я остави там... пък после вие ги дарете...С Вас сме! #ОСТАВКА!
  • 39 Пламен

    6 4 Отговор
    През алиекспрес излиза най малко 2 пъти по евтино....защо да се бутаме в магазините му.Контрабандно карго от Китай на супер завишени цени,това му е бизнеса и ако някой им наложи акт,пищят че е по политически причи

    Коментиран от #43, #48

  • 40 Нора

    6 7 Отговор
    Магазините им празни,хора няма,продавачките с по 800 лв заплати,правят им списъци да ходят по протести,плаши с уволнение,трябва ново Ламборджини за сина,държавата му пречи.....той честен като сълза
  • 41 Бен Хур

    3 2 Отговор
    От вас зависи дали 125хил глоба или милиони рушвет за да бачкате..
  • 42 шофера

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "На факти":

    ТЦ, браточка, интервюто (а не статията) е за това, че всички го правят тоя номер, че можело промо стоките да свършат и т.н, ама само с него се заяждат и му натрисат глоби
  • 43 АБаЖура

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Пламен":

    Един абажур идва на 50 лева а се продава на 1500 лева. Китайската стока е завладяла и света и търговците заради в заможните надценки в пьти.....
  • 44 Абе

    2 3 Отговор
    Пазарувайте онлайн да подкрепите човека и да му напълните джоба и се не бойте бе
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хахаха

    5 9 Отговор
    Само да попитам коментиращите, прочетохте ли решението на КЗК ?
    НЕ, е аз го прочетох.
    Цитат:
    Веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното
    дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки
    промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг". край на цитата

    Малко са го одрали даже, този
  • 47 ежко

    6 2 Отговор
    Упс...КЗК ще плаща неустойки след съдебно решение!Кой от КЗК ще се бръкне персонално от джоба?Ами- никой!
  • 48 ежко

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Пламен":

    Пламене!Да го бяха вкарали за контрабанда, ама не!Набутват го с обжинение същито с бели конци и естествено,че ще обжалват, нищо ,че ще им струва загуба на време и пари!Пита се в задачката, ако спечелят делото,този дето е наложил глобата, какво ще загуби?Пари, работа -какво?!?
    Преди 2000 години,а и по-рано, ако обвиниш някого в кражба и го докажеш -крадеца го убиват!Ако не го докажеш -убиват теб!Има симетрия в отношенията!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Животновъд

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Епидем":

    Всичките прасета, аааа, пардон - политици, на мезета.
  • 51 Ами щото

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лалка":

    Хиполенд не е официален дистрибутор и си ги купува чрез посредници,които си слагат надценка,печалба,данъци...Оди до Германия да си ги купиш,ама с пътните няяяма да ти излезе по-евтино май?!
  • 52 :D :D :D

    0 1 Отговор
    Ако не слушкаш държавата рязко те напада. Тези са добре. Ами тези дето с години са свързани със даване на рушвети и тн. Какво ли им е на тези.Всяка вечер си лягаш и се чудиш дали утре не е твоя ден.В които държавата ще те изпържи за да ти вземе бизнеса. Както казва главатавя. '' тои е влезнал вече в дуп..... , и се върти с 200''
  • 53 леле

    0 0 Отговор
    Каква оправия бе хора?!Всеки народ си заслужава управниците
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.