31 Декември, 2020 06:30 10 663 75

Министри с качулки, ваксини в бусове за кренвирши: що за държава е това?

  • герб-
  • бойко борисов-
  • марияна николова

Инициативите на Марияна Николова не са нищо повече от поредното парченце от пъзела, който в края на 2020 все по-категорично обрисува България като пародия на държава

Министри с качулки, ваксини в бусове за кренвирши: що за държава е това? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Що за държава е тази, в която карат ваксините с бус за кренвирши, премиерът се хвали, че "умно пуснал вируса да вилнее", а министърката на туризма нахлузва качулката и тръгва на лов за нарушители на мерките срещу COVID?

Министърката на туризма Марияна Николова инспектира "като таен клиент" - дегизирана "със спортно яке, качулка и маска", как заведенията спазват противоепидемичните мерки. Трудно е да отгатнем какво е вдъхновило инициативата ѝ. Но след като министър-председателят Бойко Борисов се хвали, че през лятото "умно пуснал вируса да вилнее", а дългоочакваните скъпоценни ваксини бяха натоварени в бус за кренвирши и поверени на непретенциозен "съветски" хладилник ЗИЛ, защо министърката да не запретне ръкави и да не тръгне да лови собственоръчно нарушителите на "карантината"?

Абсурдни идеи

Едно е повече от сигурно. Актът на старателното, решително и демонстративно нахлупване на качулката от министър Николова - след престъпния хаос, забъркан от противоречивите действия на правителството по отношение на заболяването - е стъписващо символичен. Този незабравим образ накратко обобщава клоунадата на това, което имаме като институции.

Трябва да признаем: министър Николова, която в края на юли замени г-жа Ангелкова начело на министерството на туризма, определено иска да покаже, че се старае. И държи на това изкъсо да се спазва дисциплината. Дотук добре. Само че от ексцентричната идея на вицепремиерката няма особена полза на практика, нито пък става за политически пиар. Тя предизвиква по-скоро почуда и присмех, отколкото възхита.

Зле обмислена е и другата проява на "творческа самодейност", лансирана от г-жа Николова: хотелските ресторанти да могат да работят поне до 12.30 след полунощ на Нова година. Целта била "да не се разнасят допълнително храни и напитки из стаите" - така "било по-хигиенично". Предложението раздели бранша. От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация го приветстваха, но заведенията извън хотелите се почувстваха "дискриминирани". В крайна сметка идеята отпадна, защото противоречи на заповедта на здравния министър Ангелов.

Ясно е, че ресторантьорството, заедно с туризма (изобщо), транспорта, хората на изкуството, развлекателната индустрия и др. е сред най-тежко засегнатите от пандемията. Но предложението на г-жа Николова звучи нелепо. Положението е толкова сериозно, а ние сме се разтревожили за трохите по пода на хотелските стаи на Нова година?! Това ли е най-важното?

Тези "идеи" за спасяване на туризма у нас, са нещо като "втора глава" на онези предложения на г-жа Ангелкова, които ни стъписаха през пролетта: наивни опити за "съблазняване" на летовниците с евтини чадъри, субсидирани билети за чартърните полети на чуждите туристи и др.

Поредното парче от пъзела България

А какво да кажем за останалите мерки на кабинета за подпомагане на бизнеса? Министър Сачева например уверява, че ако схемата 60/40 не била въведена, безработицата щяла да бъде два пъти по-голяма - до момента по схемата са изплатени 627 млн. лв., като така се запазили 250 000 работни места.

Българското правителство обаче закъсня с прилагането на мерките, резултатите се забавиха, а и дългосрочният ефект остава под въпрос. Освен това, "извън борда" у нас останаха самонаетите, особено хората със свободни професии; а самоосигурените, както припомни икономистът Г. Ангелов, не са никак малко - 246 000 души (данни на НОИ, 2019).

Но да се върнем към туризма. Като се тегли чертата, загубите за сектора ще бъдат огромни: близо 4.2 млрд. лв. за първите 9 месеца на 2020 (данни на НСИ). Според прогнозата на самата г-жа Николова, загубите вероятно ще надхвърлят дори 5 млрд. лв. Само от ниската посещаемост през коледните и новогодишните празници, се очаква секторът да загуби около 36 млн. лв.

На фона на тази мрачна статистика и перспектива, предложенията на министър Николова изглеждат изключително несериозно. Инициативите ѝ не са нищо повече от поредното парченце от пъзела, който в края на 2020 все по-категорично обрисува България като пародия на държава.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 89 Отговор
    Госпожа министърката е много красива жена.

    Коментиран от #3, #72

  • 2 Зелената стрела Марияна Николова

    94 13 Отговор
    С Леки ще ваксинирам всеки.

    Коментиран от #65

  • 3 ОТ ХУМАТА

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Зъзнеш ли у трети реактор бе ... 6-ти септември ..
  • 4 Българин

    31 116 Отговор
    Не зная кой е автора на жалката дрсканица,но да му отговоря:Това си е нашата България,която ние обичаме безкрайно с всичките и недостатъци и не сменяме за нищо на света.

    Коментиран от #7, #8, #20

  • 5 Последния Софиянец

    92 18 Отговор
    Взима пример от вожда Марианчето.Тиквата е като Левски.Никой не знае къде ще се появи.

    Коментиран от #9

  • 6 Jeep

    86 5 Отговор
    Мaлоумнa рaботa. То е кaто в caмолет. Пилотът нямa дa cе зaтрудни c рaзнacянето нa нaпитките, но не можем дa кaжем cъщото зa cтюaрдеcaтa и пилотирaнето. Хубaво е вcеки дa cе зaнимaвa c неговaтa cи рaботa
  • 7 Дельо Хайдутин

    91 19 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Тиквата и калинките му нямат нищо общо с България.Да ходят в Анадола при другарчето им Ердоган.

    Коментиран от #14

  • 8 Jeep

    82 14 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Точно зaрaди товa миcлене cме нa този хaл. Aко имaш грaдинa, cе cтaрaеш дa е полятa, оплевенa и поддържaнa, a не cедиш дa я гледaш и хaреcвaш кaк буреняcвa и дa cи я хaреcвaш кaквaто е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз40

    20 4 Отговор
    Чакаме да се оправим. ООНя с белия дойде, той ще да е! До година до амина!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ранд

    35 10 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо Хайдутин":

    Няма лошо да сме добри съседи с Ердоган , но не и на тази цена...промяна на историята ....за това няма прошка..
  • 15 Рошко

    44 11 Отговор
    Що за държава ли? Абсурдистан от овце и вълци в резерват

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мутри сбогом!!! Пирей бил?? Правата

    29 9 Отговор
    Лопата, казмата, лизгара, "оправят плевелите, та даже и дае Пирей!!! Мутри сбогом!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ъгловатост

    52 9 Отговор
    На тази женица маска не и ТРЕБЕ ! Те и без маска не могат я познаят ! Толкова е безлична !
  • 20 Pilot

    56 14 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    България си я обичаме , но тази тиква изгони младите и прогресивни хора и вече никога няма да се върнат тук !

    Коментиран от #30, #62

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    46 14 Отговор
    Най-добрата и истинска статия, която съм чел за цялата 2020. Поздрави. Ние сме малък, но много прост народ!

    Коментиран от #48

  • 23 Крис51

    37 11 Отговор
    За жалост е болезнено вярно и ако здравомислещите хора не направим нужното, за да сменим това статукво при предстоящите избори, изтичането на мозъци в чужбина ще продължи с тройна сила, защото не са много тези, способни да виреят в подобен абсурд. Като прословутата диверсификация на газа, която продължава да остава изпразнено откъм съдържание пожелание. Нагли и постоянни безочливи лъжи, изричани от върхушката с надеждата някои хора да ги приемат за истина и да се вкарат в паралелния свят, съществуващ само за тумора ГЕРБ.
  • 24 Хаджиментов

    13 27 Отговор
    Старите хора казват, че след окупацията на България през 1944г червената боя е била без пари. Гледам, че и сега е така и куцо и сакато се залива с нея през всякакви медии...
  • 25 Усуа

    36 9 Отговор
    Не бях сигурен дали да напусна страната ни ,но вече съм ...малко да мине това с този вирус и съм чао.Това не е държава няма нищо нормално в нев и не искам детето ми да е тук.

    Коментиран от #32, #63

  • 26 ъъъъъ

    16 18 Отговор
    друго си е в германия да си затворен след 21.00 часа и 500 евро глоба...но затова не се говори!! дойчо се ре е това.

    Коментиран от #28

  • 27 КАКЪВТО Е НАРОДА

    28 4 Отговор
    ТАКИВА СА И УПРАВНИЦИТЕ МУ, КРАДЛИВ И БЕЗОТГОВОРЕН НАРОД ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ И ТАКИВА ЩЕ СА МИНИСТРИТЕ!

    Коментиран от #56

  • 28 Си ган

    12 5 Отговор

    До коментар #26 от "ъъъъъ":

    На тия само им чета заглавията и до там.
  • 29 FNS

    28 6 Отговор
    Че има ли държава? Министри, да има с качулки и без качулки, гл. инспектор на държавата има, жипка също има, шкавчета с евро и злата пак има. Заблуден електорат също.
  • 30 То да беше само той

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Pilot":

    А те се ИЗВЪРТЯХА хиляди крадци преди него.
  • 31 IYI

    30 7 Отговор
    Държава, ръководена от престъпници и мисирки, не е държава.

    Народ, търпящ простотията, корупцията и некадърността във всички сфери, не е народ.

    Историята нито ще забрави, нито ще помилва активните участници в този период на тотална деградация - нравствена, душевна и морална.

    Бог забавя, но не забравя.............
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българска поговорка,

    16 4 Отговор
    или поне така започваше по време на комунизма : тръгнал" АСЛАН ВЪРНАЛ СЕ НА СРА Н "!
  • 34 Както кажете

    25 1 Отговор
    Много обичаме да плюем политиците.юТе от друга планета ли идват?Нали са от нашите градове,нашите училища,нашите семейства.Те са същите като нас.Дребнави,алчни,простовати.Просто не сме в състояние да си направим обективна самооценка преди да започнем да гледаме другите.Най-коректно сме оценявани от чужденците и мисля всички са наясно с тяхното мнение.

    Коментиран от #39, #57

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ами

    18 8 Отговор
    В България не управляват редът , правилата , законът , управлява слабоумна шайка идиоти , за която изброените са както му се казва ''врата у полье'' , та за това се прилагат маймуняшки прийноми по подражание на главния маймуняк и който естествено ще му се харесат и допаднат.
  • 37 2021 Слави

    9 5 Отговор
    Време е за поредния спасител на стадото: царя, Станишев, ББ, а сега Слави.
  • 38 Хахахах

    20 0 Отговор
    В държава, където лица като Слави Бинев и Яне Янев станаха депутати, че и до европарламент се добраха има рязка нужда от запалване на корените и започване на чисто!
  • 39 Българска традиция

    16 5 Отговор

    До коментар #34 от "Както кажете":

    да оплюем всеки щом не е при нас да му подлеем вода щом е успял да постигне нещо , та и за това го има вица за ДЯВОЛСКИЯТ КАЗАН, и затова сме най бедните, щото всички сме прости алчни и завистливи, някой щял да отиде в някоя държава и ще я за бръсне там, щом тука си е бил цървул и там ще е същият, хората са позитивни в другите държави, а не с постоянните наши съмнения и криминални способности!

    Коментиран от #40

  • 40 идеални са

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "Българска традиция":

    Айде бе , ти сериозно ли ? Иначе няма защо ?!

    Коментиран от #50

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Реалист

    1 3 Отговор
    Пак ще има салам
  • 45 Реалист

    5 1 Отговор
    За кого си тръгнал курбан да ставаш Лъвски:)
  • 46 Фен

    14 6 Отговор
    Дойче веле отново изпълнява основната си функция - лее пропаганда по изтъркани опорки!

    Коментиран от #52

  • 47 Реалист

    11 4 Отговор
    Бил си достоен за себе си и народа:) а си се излъгал:) народа ти шайка от проститутки и наркомани:)
  • 48 Иванчо

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    не съди за другите по себе си!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Факт

    22 1 Отговор

    До коментар #40 от "идеални са":

    Бил съм в доста държави, но никъде не са, като нас от всичко да разбират и във всичко да се съмняват и да са толкова злобни и завистливи . От тези си наблюдения си направих извод, че който краде, лъже и мами няма доверие на никой друг и във всичко е мнителен !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Asdfg

    11 4 Отговор

    До коментар #46 от "Фен":

    А кое от написаното не е вярно бре ЖМУЛЬО?!?
  • 53 ПРАВИТЕЛСТВОТО

    12 10 Отговор
    СМАЧКА ПРЕСТЪПНИЯ БИЗНЕС НА МУТРИТЕ И ТЕ ПИСНАХА ПО МЕДИИТЕ СИ, НО ПРОСТИ И НЕКАДЪРНИ ЕДВАМ СЪБРАХА ПЕТДЕСЕТИНА ЗА ПЛАТЕНИТЕ СИ ПРОТЕСТИ!
  • 54 Анти трол

    4 3 Отговор
    Пълно е с коментиращи българомразци. Добре, че всички знаят че са платени и ги пишат 5 купени трола.
  • 55 естет

    10 1 Отговор
    Защо ли в северните държави/не ги бъркам със западните/ е нормално министрите да се движат с велосипеди и обществен транспорт наред с простосмъртните, а у нас се счита за езкотика някои по-нестандартни прояви на управляващите? Това е въпрос на национален манталитет и култура , но у нас с повод и без повод се критикуват действия на т.н елит само за да бъзат сочно оплюти Много рядко се оценяват обективно действията на управляващите, по-важно е да ги обрисуваме колкото се може по-карикатурно! Това с нищо няма да промени управлениено! Измислете нещо работещо и тогава критикувайте!

    Коментиран от #73

  • 56 Хмм

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "КАКЪВТО Е НАРОДА":

    Да де, само дето тези същите като видят някой по-креативен от тях в краденето са най-грамогласни! Или крадеца вика - дръжте крадеца!
  • 57 перничанин

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Както кажете":

    Някой по-горе беше писал, че статията била най-доброто.Не! Препоръчвам му да прочете Вашия коментар. Е това е най-доброто, писано по форуми в последно време. Адмирации!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 йокин

    2 1 Отговор
    Сичката,мара втасала,че се недоволни.Наистина,сме световни разбир ачи,тва футбол,политика,жени,мода лекарства,каквото,се подаде,насреща сме.
  • 61 Просветен илюминат

    7 1 Отговор
    Управляващите са ни перфектни.
    Какво се чудите? Забележете какво се споделя масово от години във фейсбук?Отиваш на кръчма всички са в телефоните си и се поставят къде са във фейсбук.Влизаш във фейсбук всички са на кръчми,барове,фитнес зали и т.н.,т.е. хората ядат и пият и живеят за да се показват по Интернет къде са с кого са и какво правят.
    Всичко е едно огледало на колективното ни съзнание и отражение на случващото се в нас.
    Каквото виждате и говорите за някой друг е във вас,вие говорите и коментирате самите себе си.
    Колкото повече се борите получавате от същото защото вие няма как да промените нещо извън вас ако не промените самите себе си.
    Докато не поемете отговорност за себе си вие ще сте роби на чуждото мнение и интереси.

    Коментиран от #64

  • 62 Епси

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Pilot":

    България е свободна страна всеки който желае може да отиде кадето си иска затова младите напускат.На времето ние нямаше каде да ходим да се реализираме освен в Коми.ВСЕКИ СИ ТЪРСИ НАЧИН НА ЖИВОТ
  • 63 Фъссс

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Усуа":

    Бързай ,отивай ,ама да знаеш трябва да се работи там,и няма всяка вечер ракии салати
  • 64 Епси

    6 0 Отговор

    До коментар #61 от "Просветен илюминат":

    Ами всеки втори в Гърция Кариби Тайланд Бали Дубай.Голямо безпаричие
  • 65 карамфила

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зелената стрела Марияна Николова":

    Не е лесно да си сол т@шак и метреса на монголеца в.симеоноф и на нфсб.
  • 66 бай Пешо

    4 0 Отговор
    На този другар написал статията, искам да му припомня една съвременна българска поговорка: "НА КРИВА РАКЕТА, КОСМОСА И ПРЕЧИ", та и писанията в статията такива!
  • 67 ТИКВИИИИ

    7 0 Отговор
    Много тъпо правителство имаме другарю борисов - до един СТЕ ПРАЗНОГЛАВИ ТЪПАЦИ !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗЛОБЧО -ЗЛОБЕН И ЗЛОБАР ... Я КАЖИ - КОЛКО СИ НАПРАВИЛ ТИ ???
  • 71 МОШЕНИЦИ

    3 0 Отговор
    Допълнителни мерки срещу COVID-19 в Европа А МАРИЯНЧЕТО СИ ПРАВИ ЕКСКУРЗИЙКИ НА НАШ ГРЪБ - И СИ ПИШЕ КОМАНДИРОВЪЧНИ , ВИНКЕЛА Е С НЕЯ ДА Я ТЪПЧЕ !
  • 72 Въпросителна

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тази " дигизирана Айша" , ми прилича на доячка на мляко в краварска ферма, през зимата?
    Менчето с млякото е издоено ?
    Тази е на Валери Симеонов , компютърния багаж!
  • 73 Стършел

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "естет":

    Как виждаш ,Бойко Борисов и Делян Пеевски с Каракачанов на велосипеди?

    Десет колелета от пред, десет отзад и по пет , от страни за охрана?

    А и какъв е този" супер велосипед" да издържи , толкова колкото издържа

    "Ландкрузер Тойота"?

    Магистралите, няма да бъдат построени на време и комисионните няма да са в шкафа?

    Поради" не естетичните возила" ???

    Мафия на велосипеди , досега не съм видял ,но всичко е възможно , ако е средство
    за оцеляване на Хунтата?
  • 74 БЕЗ ГЕЛ

    0 0 Отговор
    ЧАКА РАКАТА НА ВИНКЕЛА ПРОСТИТУИРА МАСКИРАНА !
  • 75 ТОЙ ЧЕХА

    0 0 Отговор
    ВИ Я НАРИСУВА И ДАЖЕ Я ПОКАЗА НА ИЗЛОЖБАТА :)
    СЕГА СЪМ МУ КАЗАЛ, ПАК ДА Я РИСУВА, АМА С ПУ- МИТАТА ТОЯ ПЪТ :)