Last news in Fakti

30 Декември, 2020 06:30 4 727 58

2020 беше лоша година. Но в България се случи и нещо добро

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев

Каквото и да става, е сигурно, че в следващия парламент ще има нови партии и ново съотношение на силите, така че поне "дърпането на конците" в държавата вече няма да е толкова просто

2020 беше лоша година. Но в България се случи и нещо добро - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво ли лошо не беше казано за "отвратителната" 2020 година? Само че за България тя донесе и нещо добро: вече повече хора са прогледнали за плана на онези, които дърпат конците в държавата.

Какво ли лошо не беше казано за "отвратителната" 2020 година? Дори имам чувството, че след два дни ще си честитим не толкова настъпващата нова година, колкото отминаващата стара. Нека обаче да отбележим и нещо хубаво и оптимистично, което ни донесе 2020.

Планът им лъсна

"В България всичко върви "по план" - по техния план" - това съм написал точно преди година. И още: "За онези, които дърпат конците в България, изминаващата 2019 година бе радостна и ползотворна. А най-голямата "радост" бе успешната "смяна на караула" в прокуратурата - най-могъщата институция в превзетата държава, ядрото на системата. Затова основната цел, свръхзадачата на 2019 година бе инсталирането на "правилния" човек на поста на главния прокурор."

Те, разбира се, не са се отказали от своя "план" за завладяване и източване на държавата и продължават да го прилагат. Но през 2020 година се случи нещо различно: като по чудо се оказа, че много повече хора са прогледнали за този план.

Разликата има точно количествено измерение. През 2019 протестите срещу все още неосъществения избор на новия главен прокурор събираха шепа хора. Тогава за огромното мнозинство тази тема като че ли беше твърде отвлечена и неясна. Правовата държава в България все по-видимо се изпразваше от съдържание, но мнозина не го забелязваха, не им се вярваше или просто не искаха да си развалят настроението.

Нереалистични очаквания

През 2020 обаче десетки хиляди излязоха лично по улиците, за да поискат оставката (не само на правителството, но и) на главния прокурор. И да защитят правовата държава. Много повече - близо 70 процента от българите, декларираха, че подкрепят тази кауза.

Знам, че много хора в края на краищата бяха разочаровани от протестите, защото смятат, че те са се провалили и са минали напразно. Аз не съм сред тях. Според мен разочарованието се дължи на нереалистични очаквания. Да, исканите оставки не бяха получени, но да си признаем с ръка на сърцето, че това нямаше как да стане толкова бързо и толкова лесно. Да, протестите постепенно намаляваха и накрая спряха. Но щеше да е твърде странно и неестествено, ако бяха продължили въпреки студа, дъждовете и снеговете. Някои се надяваха те да родят някаква ясна, нова, единна политическа алтернатива. Но въобще не съм сигурен, че това би било полезно, а и не знам дали изобщо е възможно.

Нищо няма да е същото

Така или иначе след тези протести вече нищо не е и няма да бъде същото.

Премиерът се спихна и вече дори не смее да се появи публично в "неконтролирана" среда. Номерата на прокуратурата (например, със записите и снимките на премиера, с банкнотите и златото в чекмеджетата) вече не минават незабелязани, а предизвикват широко отвращение и присмех. Репертоарът на разните стари и нови популистки "алтернативи" също като че ли се спихна и те едва ли ще могат пак толкова лесно да отвличат съзнанието на толкова много хора.

Каквото и да става, е сигурно, че в следващия парламент ще има нови партии и ново съотношение на силите, така че поне "дърпането на конците" в държавата вече няма да е толкова просто.

И всичко - благодарение на хубавото, което ни донесе 2020. Подобно на светкавичното създаване на ваксината срещу коронавируса, сякаш се роди и нещо като "информационна РНК ваксина" срещу лъжите на властта, която дава възможност на обществения организъм да ги разпознава и да се изправя срещу тях. Да си пожелаем през 2021 година успешно да изградим колективен имунитет - и срещу COVID, и срещу лъжите на властта.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7777

    18 69 Отговор
    Доброто е че в Бъългария Борисов алтернатива няма

    Коментиран от #9, #13, #20, #58

  • 2 Последния Софиянец

    59 9 Отговор
    2020 беше най хубавата година за България.Формира се гражданско общество.Политиците разбраха че има вече една сила която защитава народа.Спомнете си колко нагли бяха управляващите март месец,а сега са по ниски от тревата.Знаят че ще им потърсим сметка и треперят.

    Коментиран от #42

  • 3 Хахаха

    20 43 Отговор
    Най-важното, което се случи е, че .... Отровното трио стана триъгълника на Манолова. Хайлязгенов стана тъпия ъгъл в тоз триъгълник.

    Проруският метеж утече в канала. Патуран подскача от яд в кремъл и тропа с токчета.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    41 4 Отговор
    Политиците разбраха още , че това е последният мандат и аз така се радвам и съм горда , че съм българка! Благодаря на всеки един от нас , който проумее, че от нас зависи живота в страната ни, не си продавайте душите за 50 лв, въобще за каквото и да е, и колкото да е

    Коментиран от #10, #24

  • 6 оня с коня

    29 5 Отговор
    За пореден път става ясно,че зад Абревиатурата "Дойче веле" конкретно в БГ се подвизава едно Мн. Злобно Образувание,маскирано като "НЕМСКА МЕДИЯ" която няма нищо общо с БГ и обслужващо Сервилно Щенията за Власт на "Угнетените Олигарси" у Нас.И обяснява Авторът/ката/ че Протестите са се Провалили поради "НЕРЕАЛИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ"/Провала ВЕЧЕ се признава Публично/ и че "Хубавите работи Бавно стават",но това НЕ ФАЩА ДИКИШ у "Правоверните Войни" за смяна на Геополитическата насоченост на България!

    Коментиран от #7

  • 7 Меркел

    3 14 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Ти не знаеш ли че ми плаща Божков?

    Коментиран от #11

  • 8 Рошко

    9 5 Отговор
    А тва зависи от онези там проучвателни агенции, медии и каквото има наредят и стъкмят от краварското посолство, влизам правя бюлетината невалидна или изобщо не гласувам и си излизам
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    И ние разбрахме че си от женски пол, това е най важното мисля за 2020 година

    Коментиран от #38

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Човек

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "7777":

    Така си мислиш!Само гледай!
  • 14 фалш

    15 2 Отговор
    И тази статия идва от Дойче веле
    Не ви ли е срам?
    НПО та от Германия създадоха и финансираха мафиотската партия ГЕРБ
    Зад гърба на тиквата постоянно е германската Берта -г-жа Меркел
    А вие ми говорите за промени..
    Не мисля че такива призиви може да дойдат от една несвободна медия каквато е Дойче веле.
    Първо оправете себе си -с надигащия се нео либерализъм и фашизъм в лицето на Швааб
    После говорете за другите!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 jorj

    12 19 Отговор
    Най-хубавото на 2020 е че, ЮКОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПУЧ ПРЕТЪРПЯ ПЪЛЕН КРАХ!!!!! НАЙ-ЛОШОТО : 1/ ПРЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА ПОДВЕДЕ МНОГО ХОРА, И СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ МЕРКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО СРЕЩУ КОРОНА ВИРУСА - КЪМ КРАЯ НА ГОДИНАТА СЕ УСЕТИ ЧЕ, ВИРУСА Е ЖЕСТОК УБИЕЦ. РЕЗУЛТАТ Е ТРАГИЧЕН-ПРЕДАТЕЛЯ УБИ ХИЛЯДИ ХОРА!!! 2 / АБСОЛЮТНА СЪПРОТИВА НА ПРЕДАТЕЛЯ ПРОТИВ ПРОДЪЛЖАВАЩАТА ИНТЕГРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ В ЕС И НАТО!!!!! ХУБАВИТЕ НОВИНИ ЗА 2021 : 1/ВАКСИНАЦИЯТА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА 2/ ОТНОВО УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА НА ГЕРБ И ПРОДЪЛЖАВАНЕ УСПЕШНАТА ИНТЕГРАЦИЯ В ЕС И НАТО.

    Коментиран от #21

  • 17 ОСТАВКА

    17 8 Отговор
    На най ГНУСНО и КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ДИКТАТОР бойко методиев борисов и коалиции престъпници симеонов, марешки, ШИШИ ПЕЕВСКИ И БУХАЛКА КАСКА ГЕШЕВ. Вие сте организирана престъпна групировка, СЪЗДАДЕНА САМО ЗА КРАЖБИ И ИЗМАМИ. ЗАТВОРА ВИ ЗОВЕ ВСИЧКИ ДО ЕДИН БЕЗБОЖНИЦИ ТАКИВА НАГЛИ.

    Коментиран от #19

  • 18 Аз40

    9 8 Отговор
    Аз съм елементарен човек. Прочитам в началото дойчевеле и спирам да чета. Весели празници!
  • 19 Надъхваш ли се г-ей?

    7 16 Отговор

    До коментар #17 от "ОСТАВКА":

    Бойко е Българският Избор!
    БКП... Ще мре
  • 20 Doni Brasko

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "7777":

    Ще видите всички от хранилката на ГРОБ, че алтернатива има и колкото по-скоро осъзнаете това ще ви олекне. България е държава на 1300 години. Преживяевала е много спадове, но винаги се е раждал водач и лидер, който да поведе българите, така че бавно и полека ще се вдигнем отново.

    Коментиран от #23

  • 21 Doni Brasko

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "jorj":

    Истинският предател на народа се казва Бойко Методиев Борисов и скоро ще получи заслуженото. Когато реално вече не е на власт такива като теб първи ще се отрекат от него, защото той се е обградил само с катили мислещи само за келепир

    Коментиран от #51

  • 22 ъъъъъ

    4 6 Отговор
    това ода за фе калното трио +маяма ли е ?
  • 23 Ел Чобраско

    7 13 Отговор

    До коментар #20 от "Doni Brasko":

    България е на повече от 2000г.,шумкар!
    Оцеля дори от най-мракобесният Комунистически Режим !
    Българският Водач е Бойко!

    Коментиран от #25, #29

  • 24 ръждясал лост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    да разбирам че,си марка Рено
  • 25 Дара

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ел Чобраско":

    А ти си негова подлога.
  • 26 манолчето

    1 1 Отговор
    как добра като пусна само 1 депутат
  • 27 майчето

    2 1 Отговор
    как добра като пукна само 1 депутат
  • 28 Дълбоко виждащ

    3 1 Отговор
    За мен е Перфектна дотук!Роди се втората ми внучка София!малката ми фамилия и тук,и там и там сме Живи-въпреки прокобата на един с диплома за бг-лекари именуващ се професор....габровски..тоз смехурко се опита да врачува през месец май,или края на април....всеки до края на годината щял да има близък-гушнал букета.....Още 38часа и20м и прокобата му......ще стане бумеранг!Като човек познаваш Германия,Франция такъв лекар там не може да практикува!!!
  • 29 Doni Brasko

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ел Чобраско":

    Ти си по-зле от македонските ни братя. И ония не познават историята, ама и ти не им отстъпваш. Скоро ще ти спрат паричките и няма вече да пишеш глупости глупости
  • 30 Демократ

    5 0 Отговор
    Истината е в гражданското общество. Отглеждайте го, развивайте го, пазете го. Управляващи ще се сменят но като опитат от властта всички се самозабравят. Независима съдебна система, медии и гражданско общество това е.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Фен

    7 3 Отговор
    Да, повече хора прогледнаха! И видяха как медии, като Дойче веле манипулират общественото мнение!

    Коментиран от #33, #36

  • 33 Doni Brasko

    6 4 Отговор

    До коментар #32 от "Фен":

    Медии като Нова, Канал 1и пеевските бръшалки манипулират, Дойче Веле публикува всякакви гледни точки. Вече не можете да манипулирате така лесно. Балона издиша яко вече

    Коментиран от #37

  • 34 Кси

    4 1 Отговор
    Дойчето веле си пробутва поредната интрига, било "добре", че в БГ искат да дърпат конците престъпната олигархия с изгладнялият ъндърграунд, само остава да добавят, че това е "добре" за решаването на спора с Македония, за да бъде пълна картинката.DW мисли "доброто" на БГ, забелязах го отдавна.
  • 35 Гешев е позор

    7 5 Отговор
    Съд и затвор за мутрата ГЕШЕВ . БОКЛУКА ГЕШЕВ трябва да бъде наврян в затвора , а мафията Висш съдебен съвет да бъде унищожена !
  • 36 ОлигоФЕН

    8 6 Отговор

    До коментар #32 от "Фен":

    Хората прогледнаха и видяха чекмеджето с пачките на Боко , видяха мутрата Гешев как помага на Пеевски и Петьо Еврото да крадат бизнеси и да прикриват каражби и убийства.
    Хората прогледнаха и разбраха че ГЕРБ и Прокуратурата са ОПГ мафия и трябва да бъдар унищожени безмилостно със всички средства
  • 37 Фен

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Doni Brasko":

    Ми явно не четеш много. Дойче веле има само една гледна точка, и тя е на Сорос.

    Коментиран от #40

  • 38 РОШАНА

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Мдаааа ..
  • 39 Вси виждащ

    5 7 Отговор
    2021 избори герб печели с 80процента от вота а костовите и червените партийки отиват в клозета олигарсите са в затвора руските партии връщат пари начело с оня румен.

    Коментиран от #52, #56

  • 40 Doni Brasko

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Фен":

    Не може поддръжник на еднокнижника да чете повече от мен. А да знаеш, че пред И не се пише запетая.

    Коментиран от #43

  • 41 Хубавото е,

    4 5 Отговор
    Че протестите показаха как на опозицията и хлопа дъската яко и , че Борисов си е нормален човек сред кръгли идиоти
    Дийчето е някаква си платена медия, наред с други червени сайтове измислени с единствената цел да оплюят правителството, белким идиотите дойдат на власт.
  • 42 русофилистик

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Само това ли ви остана от целия напън ? За какво Гражданско общество ми пишеш бе ? Кой, Мая Манолово с групата вещици , към нея , Тримата глупаци от отгровното трио с корите с яйца и домати, Фатмака от Президнтството с вдигнатото юмруче, ли са лицето на гражданскщото общество ? Може би футболните агитки, наркоманите и алкохолиците, които се търкаляха по площада и колективно се опитваха да ги скрият, или мятащите от колело до паве срещу полицията. Не, това не е гражданско общество, а добре платена от черепа пасмина, поругаваща всичко, каквото види. Колкото до сметката, след изборите, наистина трабва да им се потърси сметка за всички поразии, които направиха. И ще стане.
  • 43 Хуманист

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Doni Brasko":

    "Еднокнижника" е трети мандат министър -председател на РБ, а ти си още на ниво запетая и къде се поставя. Защо си траеш когато "безкнижниците" се опитаха да омаскарят София така, както никой и никога до сега не я е омаскарявал ? Никой не е прокопсал от чете, без прочетеното да влиза в главата. Продължавай да четеш. "многокнижнико" смотан.

    Коментиран от #53, #55

  • 44 Вярвам,

    4 2 Отговор
    че изборите ще ги спечелят нормалните.Българина колкото и да е политически и психически нестабилен, все пак след 30 г може да прецени кой и кое е по-добре за него, защото ако се допусне Корнела и другата червена сган на власт, то после плащаме всички за глупостта на някой.

    Коментиран от #47

  • 45 Изключително

    4 2 Отговор
    елементарна, тенденциозна, посредствена, направо поръчана статийка. Драскалият това недоносче, поне да си беше написал името накрая, а не DW.
  • 46 Песимист

    3 2 Отговор
    От 120 години се "упраям",та баш сега ли?!Системата е така прогнила,че иска основен ремонт,на "чипа" де!Жалко е,че чипирането с ваксини не стана,можеше и да на "упраи".Тия ли ша на упраят:ГЕРБ,БСП,ДПС,Учиндолския простак,Мая големата уста и "Отровното трио",Христьо неориентирания и застаряващите утрепки от ОДС,БОЕЦ?Както се вика "нова" песен на стар/познат глас!
  • 47 Песимист

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Вярвам,":

    Изборите ще спечелят тези,които трябва.Язък,че за 30 години не си го разбрал!Затова и населението намалява.Тук остава все по-лош матрял,който прави все по-лош избор!Младите се изнасят и хич не им пука!
  • 48 Име

    4 0 Отговор
    Година като година, човечеството или по-скоро управниците му ни докараха до това дередже. Да се страхуваме и подчиняваме, "1984" почти реалност. Ако заменим свободата за сигурност ще загубим и двете
  • 49 ДРУГАРЯ МРАК

    2 0 Отговор
    БОДРЯШКИ ГЛУПОСТИ.
    ЛОША УСЛУГА ПРАВИТЕ НА ПУ- МИТАТА С ТИЯ РОЗОВИ ОЧИЛА.
    МНОГО Б ОЙ, ЩЕ ИЗЯДАТ.
  • 50 АСПАРУХ

    1 0 Отговор
    ПУ- МИТА, АКО НЕКОЙ ВИ ОБЕЩАВА СВЕТЛИ БЪДНИНИ - ЛЪЖЕ ВИ!
    КОЖАТА ЩЕ ВИ ОДЕРА, ЗА ЛОШОТИЯТА ВИ.
  • 51 jorj

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Doni Brasko":

    На изборите ще видим кой е ПРЕДАТЕЛЯ.
  • 52 Кси

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Вси виждащ":

    Отдавна имаме тази мечта, но от комунистите ДС няма отърване, не дават злите кучета, не отвориха досиетата и без лустрация, затова сме на тоя ред, при Борисов сме най-добре, каквито и грешки да има, връщайки лентата назад
  • 53 Кси

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Хуманист":

    Комунделите са по лозунгите, повтарят си мантрите:"еднокнижен", "мутри вън", "русофоби фашисти, ", "булгари фашистички", позната помия, на която се връзват само червени дебели кратуни
  • 54 АДИ СТИГА БЕ

    1 3 Отговор
    САМО КАТО ПРОЧЕТА БАНАЛНИЯ СЮЖЕТ С ЧЕКАМЕДЖЕТО И ПАЧКИТЕ И МИ СТАВА ЯСНО ЗА ПИСАТЕЛЯ НА ТОЗ ПАСКВИЛ
  • 55 Усман

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Хуманист":

    Само като му видиш ника Doni Brasko няма какво да говорим ,кой знай какъв мишок седи зад него
  • 56 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Вси виждащ":

    2021г изборите ще се спечелят с малко от гроб!гроб ще излезе в опозиция,а банкянския банкер ще се покрие,защото ще е много търсен....ще се направи нестабилно правителство ,от другите 3партии!Втори близо до победилия....гроб ще е Партията на Трифонов,близо до тях трети са не ги знам как се казват,тази нинова ги председателства,а както винаги ДПС играе,като 4ти!Другите изчезват,НООО!Тези с неприятните физиономии,като Голямото татарсКо кюфте,съвместяващо министър на войната и любимеца на МАЙКИТЕ теглещи жестокия хомот на инвалидната си Надежда,те ще бъдат прегърнати в гроб и ще ги гледате като....в сборището наречено -....събрание!Трите партии след гроб ще правят кабинет,а от партията на Трифонов има една сгодна женица дет може да развърти метлата-Но тя е на достолепна възраст,макар да е обръгнала на лошите миризми идещи от власта,не вярвам да има желание пак да изчисти бг...WC.За Ортодокс-главоците дет държат химикалката,като тояга-Инджова се нарича!
  • 57 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Аз съм доста предпазлив с оптимистичните нагласи спрямо 2021г. Има едно високосна година която е била много тежка за Европа и в интервютата с хората те са казвали - "ето високосната година отмина и сега би трябвало да се случат положителни неща"!Познайте до 3 пъти за коя година става дума ...няма начина да познаете и затова казвам -1940 г!
  • 58 този който

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "7777":

    Никаква алтернатива няма -- това тук не е българия, а престъпна територия. Тече разграбване на ресурсите- природни и трудови - и то ще продължи до пълното им изчерпване. Тогава "богатите" ще емигрират на други територии, където пак ще грабят или, ако няма такива условия, ще умрат. По- бедните ще трябва да останат на опустошената територия, след което ще отидат на "едно по-добро място" !!!