Last news in Fakti

2 Януари, 2021 12:01 19 151 85

Каква диверсификация ни натрапи Бойко Борисов?

  • газ-
  • азерски газ-
  • мерки-
  • цена

Цената на руския газ за България също дълги години зависеше преди всичко от нефтените котировки

Каква диверсификация ни натрапи Бойко Борисов? - 1
Снимка: МС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар във "Фейсбук" на Пламен Димитров Петров

Верен на стила си, Б. Борисов започна годината с любимото си представление на тема "газ и газопроводи". Днес преди обяд той цъфна в компресорната станция в Петрич, за да се похвали с идването на азербайджанския газ. Добре, че все пак не направи като сръбския президент Вучич, който отиде да открие сръбската част от газопровода "Турски поток" сутринта в 6 часа след новогодишната нощ, сякаш, за да докаже, че руския газ е най-ранобудния в света.

От шоуто на Борисов разбрахме, че България вече е "геостратегическа държава" и от днес имаме "пълна диверсификация" (интересно как ли изглежда непълната диверсификация?).
Идването на азербайджанския газ наистина е историческо събитие за българската енергетика, но от обърканите обяснения на Борисов няма как да разберете защо това е така. Просто казано - от този месец "Газпром" губи пълния си монопол върху газовия пазар в България, който бе накърнен в много малка степен само през 2019 г.

Информация по същество обаче чухме от шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов, който каза, че идването на азербайджанския газ може да доведе до леко понижение на регулираната цена на тази суровина в България. Така и стана, още днес КВЕР обяви, че цената за януари пада с близо 3%. На какво се дължи това, дали наистина азербайджанския газ е по-евтин от руския? В момента - да. Причината е, че цената на суровината от Азербайджан е нефтено индексирана. Тя отразява движението на петролните котировки, но със закъснение от няколко месеца. През тази пролет нефтът беше много евтин, през април падна под $30 за барел, сорт "Брент". После цената се възстанови, през лятото се движеше малко над $40 за барел, а сега вече е $52. Това означава, че през този месец цената на азербайджанския газ, идващ по Трансадриатическия газопровод, ще бъде най-ниска, после ще започне плавно да се покачва.

Цената на руския газ за България също дълги години зависеше преди всичко от нефтените котировки. През тази пролет това бе предоговорено и сега какво плащаме за суровината на "Газпром" зависи до голяма степен от актуалните цени на големите европейски газови хъбове. А какво се случва там? През пролетта и лятото на 2020 г. котировките изораха дъното и паднаха до 5 евро за мегават час. От края на лятото обаче има силен ръст и към днешна дата газът на хъбовете е над три пъти по-скъп - 17-18 евро за мегават час. Ето защо руския газ за България поскъпна в края на годината.

Всичко това означава, че окончателен и вечно валиден отговор на въпроса "Кой газ е по-евтин?" няма. Печели този потребител, който има възможност за доставки от различни източници и за гъвкавост по отношение на купуваните обеми газ. В момента точно липсата на гъвкавост е слабото място на България. Тя се е задължила да купува поне 2,4-2,5 млрд. куб. м годишно от "Газпром" до края на 2022 г., към които сега се прибавя задължението спрямо Азербайджан за 1 млрд. куб. м годишно. Сумарно, това прави 3,5 млрд. куб. м на година при условие, че потреблението за 2020 г. едва ли ще е повече от 2,6-2,7 млрд. куб. м, а през 2021 г. може да нарасне съвсем леко.

Затова в следващите 2-3 месеца ще трябва да наблюдаваме особено внимателно дали "Булгаргаз" ще успее да продаде част от излишния газ в някоя от съдените държави - Сърбия, Северна Македония, Румъния, а защо не и Молдова или Украйна. Прозорецът на възможностите ще се затвори много бързо - в момента когато азербайджанския газ, следвайки нефтените котировки с лаг от 6 до 9 месеца, поскъпне и стане непродаваем в чужбина.

В заключение - газовата търговия е бизнес и в него печели този, който има възможности и умения да са възползва по най-добрия начин от пазарната конюнктура, а не този, който се хвали, че държавата му е "геостратегическа".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 127 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    69 17 Отговор
    Жените на снимката го боготворят

    Коментиран от #3, #54

  • 2 Едни

    106 15 Отговор
    и същи газове и разходки всеки ден !
  • 3 То пък

    65 10 Отговор

    До коментар #1 от "Хмм":

    жени да видиш ?!
  • 4 Гост

    146 17 Отговор
    Бат бою умното научил думата "диверсификация" и гледа постоянно да я казва, докато севда милионерката го снима...😂😂😂

    Коментиран от #7, #23

  • 5 Бацо

    148 14 Отговор
    Са фали Март че газта пада 40 процента, пък мойте сметки от Топлофикация са 40 процента отгоре и то без сняг

    Коментиран от #15

  • 6 Последния Софиянец

    121 18 Отговор
    Вучич се похвали че с новия Руски поток строен с наши пари газта ще му падне двойно.
  • 7 Вече

    34 9 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    я е забравил !
  • 8 Дизел

    24 177 Отговор
    Бойко е ВЕЛИК. Други коментари са излишни. ВЕЛИК

    Коментиран от #10, #47, #60

  • 9 знаем си го

    150 25 Отговор
    Не е лесно да си тулуп , ама да правиш цял народ на тулупи си е направо изкуство.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рошко

    107 23 Отговор
    Простено да му е, бил е пиян той най може това да прави, да се хвали от искъру по дълбоко нема и от Витоша по високо нема той си е тъп по рождение
  • 12 Руски хазарин.

    105 18 Отговор
    Азербайджан е част от СССР с отделен ,,владетел,,,..Газови те проекти са на Газпром..Иначе ,шамари зад врата

    Коментиран от #67

  • 13 Маймуните в София

    39 19 Отговор
    Остарялата техника се купува от тапунгери.....производството на водород и неговото приложение ще е факт до края на годината..
  • 14 Херо Мусака

    80 22 Отговор
    Руски поток тръгна.Ще направя Бойко на мусака.
  • 15 Не газ, г@з е толупа крадлив!

    96 16 Отговор

    До коментар #5 от "Бацо":

    И моите сметки за парно са също на двойно по-високи цени. А и не горят газ, а боклук в техните мафиотски ТЕЦ-ове......
  • 16 Да бе!

    106 20 Отговор
    Какво се хвали мутрата като парното и тока са на същите цени!? Тъпанар!

    Коментиран от #17

  • 17 Последния Софиянец

    86 17 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе!":

    Парното се дигна с една трета,а вън е плюс петнайсет градуса,а миналата година беше минус петнайсет.Трийсет градуса нагоре.
  • 18 gggw

    40 14 Отговор
    аман от търговци и шмекери като авторът на статията. много приказки без нищо да каже. Добре, бе господа "икономисти", РАЗБРАХМЕ вече, че най-добре е да купиш евтино и да продадеш скъпо..
  • 19 Аз40

    77 16 Отговор
    Борисов си направи от държавата частно дружество. оФците си блеят, нищо не вдяват 11 г. вече, мислят си че нещо могат да увъртат, че да не си го признаят вече. Самозаблуждението е национална традиция, в бита ни е. После се пуска кампанията "не гласувайте за никого, всички са еднакви" и до там! Да, всички са такива, защото други не се представят на "публиката".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Патологичен лъжец и крадец!

    76 18 Отговор
    Нима още някой му вярва?

    Има ли нещо за което да не е излъгал?

    Не бъдете наивни, ставате за смях...
  • 22 БОКЛУУУУК

    66 15 Отговор
    НАЧИИИ ПАК РАЗБРАХМЕ ЧЕ КРАДЕЦА СИ Е КРАДЕЦ , ЛЪЖЕЦА СИ ОСТАВА ЛЪЖЕЦ А МОШЕННИКА КОЖАТА СИ МЕНИ НО НРАВА НЕ !
  • 23 "Новичок" на нанайси!

    31 12 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Умен Бочко знае произхода на думата и затова няма да я забрави. Диверсификация идва от диверсант и фикция.
  • 24 ОВЦИИИИИИ

    24 34 Отговор
    И ТАЯ ГОДИНА ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА ТАЯ МУТРА , А МОЖЕ И ДРУГАТА МУТРА СТАНИШЕВ ДА ГО СМЕНИ ЗА ДА ПОКРАДЕ И ТОЙ МАЛКО ДОКАТО НИЕ ПРОТЕСТИРАМЕ А ПОЛИЦИЯТА НИ МЛАТИ !

    Коментиран от #75

  • 25 ПРОСТОТИЯ

    37 15 Отговор
    НА ФОТОТО СЕ ВИЖДА ЧЕ ТОЛУПА ИГРАЕ ДЖОБЕН ТЕНИС С ЛЯВА РЪКА КОЕТО Е РЯДКО ЯВЛЕНИЕ !
  • 26 въпроителна

    45 13 Отговор
    Според автора на статията е по-добре въобще да не строим връзки във всички посоки а да клечим само на кефа на Украйна!
  • 27 Има и други

    54 21 Отговор
    КВО РЕВЕТЕ БЕ, НАЛИ ВИЕ СИ ГО ИЗБРАХТЕ ТОЗИ. ХА СЪРБАЙТЕ МУ ПОПАРАТА. ИДВАТ ИЗБОРИ И ПАК ДА СИ ГО ИЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ДА ВИ ЗАТРИЕ ОКОНЧАТЕЛНО. А ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИЗЛЯЗАТ ДА ГЛАСУВАТ ДА НЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ "НАКАЗВАТ" НЯКОГО? НИКОГО НЕ НАКАЗВАТ ОСВЕН САМИТЕ СЕБЕ СИ. ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ХА ДА ВИ Е ЧЕСТИТ 4-ТИЯ МУ МАНДАТ МАТ'РЯЛ СМЕШЕН. Аз не съм матрял и като такъв винаги излизам да гласувам, но, НИКОГА ЗА ГРОБ, БСП, ДПС,СДС, ОДС, СЛАВЧО / новият спасител / И РАЗНИТЕ МУ ТАМ ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ НЯКАКВИ. Хора отворете си очите и вижте, че освен черно и бяло има и цяла палитра от цветове или с две думи има и други политически сили, на които не им се дава възможност да се появят по телевизиите на властта и се задушават по всякакъв начин, за да не отворят очите на хората за истината и да не вземат да го събудят най накрая този заспал народ.

    Коментиран от #48, #64

  • 28 Има и други

    48 23 Отговор
    Какво се радвате на този газопровод бе мамини те сладки? Не виждате ли, че този газопровод минава транзитно през България? Каква полза имаме от него ? Защо след като тръбопровода минава през страната няма отклонения от него към големите градове покрай които минава? Как ще бъдат газифицирани тези градове като няма отклонения ? Какво ни топли нас това, че газа минава покрай нас и отива в Сърбия? Мислете с главите си бе мат'рял, а тоя взел да се хвали.

    Коментиран от #63

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фатмак

    21 58 Отговор
    Каквото и да пишете и аз зеления чорап и най големия безделник в държавата да говоря, Бойко пак ще спечели изборите и то с много.
  • 31 Тиква с каскет

    16 46 Отговор
    Путинските мекерета ББ и ко. скоро ще бъдат изкъртени от санкции от американските санкции. Отиде му имиджа на евроатлантик. Бай Тошо не успя, ама тоя успя да ни направи съветска република. А честито.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Евросуджук

    18 21 Отговор
    Правителството харчи някакви там 7 и нещо милиарда за месец, пуска в експлоатация руски енергийни проекти и като цяло прави така, че който и да дойде след ГЕРБ, да не може да промени нищо. Борисов направо написа предизборната програма на опозицията - да се оправят с последствията от неговата разсипия. Ма, то колкото повече неща има за оправяне, толкова по-голяма е вероятността различните опозиционни партии да се изпокарат и да не достигнат до консенсус. Набивай с 200 и владей е голяма стратегия.

    През това време народът е зает да сравнява новогодишните смешки по трите национални телевизии, да се дели на 'за' и 'против' пиратките и да се бори с 5G. Вълшебно време. Не съм оптимист, че март месец ще е по-различно. Изборите ще ги спечели този, който пръв се качи на Шипка и каже 'да живее България'. Ако изрецитира и някое стихотворение с повече емоция, може да управлява пожизнено. С други думи, ако имаш завършен четвърти клас, ключът към държавата може да е твой. Пък това милиарди, тръби, енергетика и национална сигурност са подробности. Важно е да не се губи патриотичният фон, да звучат гайди и да има ракия и руска салата. С гарнитура руски газ естествено
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шкафбанк

    36 16 Отговор
    Модерна диверсификация, два шкафа, три шкафа, четири шкафа... !
  • 37 Осман

    16 7 Отговор
    Винаги най изгодната за нашия народ... ББ!!! ХАХАХАХХАХА
  • 38 До 27 има и други политически сили

    18 9 Отговор
    Да бе пич, цяла палитра от цветове, на които не им се давало възможност, само че всички те вече сме ги виждали какви възможности имат когато са били във властта, със стари к.. ви.... И сега видите ли като са изгладнели и съм отнели джобарите, хайде пак към властта. Е нема да им стане номера да си го знаеш.

    Коментиран от #40

  • 39 Бъбу

    10 25 Отговор
    До шкафбанк, Ей на мен ми е по интересно апартаментните игри и любовните игри на един зелен чорап, ама там си затваряш очите.
  • 40 Има и други

    20 11 Отговор

    До коментар #38 от "До 27 има и други политически сили":

    Какво си видял бе умнико? Какво си видял като те никога не са стъпвали във властта? Ти си от тези, които не искат да се разбутва статуквото, защото ще изпаднеш от борда нали? Ето за това плещиш глупости, за да разубеждаваш хората, че няма за кого да гласуват освен за тези, които виждат по ВАШИТЕ телевизии. Ако този народ се събуди вашата е изпята.
  • 41 !!!?

    20 5 Отговор
    България е геостратегическа държава защото Кремъл нямаше да ни "освободи" преди век и половина, ако не беше така, пък този коментатор нека си плещи ни врели, ни кипели...и накрая сам се опровергава, ама с други думи !!!?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Виолета

    20 22 Отговор
    Вижда се и с просто око,че автора на статията е много недоволен че ще получаваме азерски газ по договор за 25год.Явно на него руския газ му е по мил на сърцето,въпреки ,че братушките ни го продаваха по скъпо отколкото на другите европейски страни.Българино,защитавай българските интереси!
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 31 Отговор
    Винаги ще гласувам за Бойко Борисов
  • 45 СССРБарета

    21 5 Отговор
    Путин ба м.....та на комисионните на Байдън през куропционната схема в Украйна!
  • 46 Факт

    23 9 Отговор
    Какъв си ако водиш люта битка парите за транзит на газ да ги прибират Украйна и Полша, а не България? Русофоб или банален продажник? Впрочем двете винаги са вървели заедно.

    Коментиран от #74

  • 47 карамфила

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Дизел":

    Като ти гледам 80 минуса си от онези 80% дебил и бай бою е 80% ВЕЛИК.
  • 48 Дава, пак ще

    14 23 Отговор

    До коментар #27 от "Има и други":

    го изберем. Защото ако дойдат червените гладни хиени,заплатата му пак ще стане 3 долара. А ,не, мерси.

    Коментиран от #51

  • 49 МЕРЗАВЕЦ

    19 13 Отговор
    Очаквам ГЕРБ и ”Обединените патриоти” да паднат от власт, а новите управляващи да предприемат решителни стъпки за демонтиране на системата ”Борисов - Пеевски - Гешев”. ...
  • 50 БОКОВ ЗАТВОРА

    19 9 Отговор
    ПРЕСТЪПНИКА ДОЖИВОТНО ДА ГНИЕ !
  • 51 Има и други

    16 10 Отговор

    До коментар #48 от "Дава, пак ще":

    А, защо трябва да идват червените ? Значи според теб единственото спасение от това е да се гласува за твоите гробари ? Е ти на 100 % потвърждаваш теорията ми, че си от слепците, които не виждат никаква друга възможност освен ГРОБ или БСП. Е както вече казах има и много други, но това не се отнася за зомбирани мозъци като теб.

    Коментиран от #57

  • 52 Behemoth

    24 7 Отговор
    Обидно прост маймун....всяка негова снимка в идиотска поза ми нанася естетически поражения....
  • 53 В.В.П.

    4 13 Отговор
    От цял свят иде газ..В Световния,Диверсифициран,Газивопетролен гоуем Х.ъъб..България няма да я стигне никой.Нооо,още е рано..Време трябва..Оставете Тиквата да работи..Добри новини.
  • 54 Богохулник 2020

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хмм":

    Глупака си е глупак тия дето го боготворят също
  • 55 ПКП ГЕРБ

    17 7 Отговор
    У софийски градски ще му направят газов хъб на крадливата тиква.
  • 56 ***

    17 3 Отговор
    Някакви драсканици от неграмотен!
    Цената сега зависела от хъбове!?
    Цената винаги е била и е и в момента вързана с цената на петрола!
    Че газа е енергиен носител който ползвате не само за отопление а до карате и колите, искате да кажете, че на газ трябва да се возите без пари!?
    Само слънцето свети безплатно!
    Каква е стойността на един хъб без газ?
    България щеше да взима годишно 800 милиона само от транзита ако руския газ не минаваше през Турция!
    Такива бунаци като българите няма втори на планетата!
    Едните ги крадат и ги управляват, другите си мълчат и чакат някой да оорави!!!
    Тези дето ви оправят ви оправят отзад!!!!

    Коментиран от #65

  • 57 Психо от Курило

    10 6 Отговор

    До коментар #51 от "Има и други":

    Мислех да подмина статията, но почетох твоите постове. Агресивни и обидни. Имам въпрос , кого визираш под "други". Аз ще ги изброявам , а ти посочи някой.Христо Иванов дете на отявлени комунисти , завършил право със съдействието на АМЕРИКАНСКА фондация „Фулбрайт", забъркан с криминални кръгове и личен приятел на Цветан Василев. Мая Манолова тя си е БСП но дори за тях е долна, с връзки с братя Галеви и ДПС (Пеевски). Слави,несериозна работа, създава асоциация с избора на Чичолина. Отровно трио , Хаджиментов -адвокат на Цветан Василев и на заплата от Черепа. Бабикян също, само склуптура го харесвам , той си ни е клиент. Боец, Възраждане и други крайни руски поклонници, финансирани от ФСБ. Давай , ти си кои са "други"
  • 58 Анонимен

    9 4 Отговор
    Бойко на този етап е Той. Челгарите да си гледат чалгата и мая от маями и тя. Умни като Д. Вълчев, ако ще и вежди е над слави. Село село... Оправете си държавата.и ако чалгата влезе в Парланента, ще има заминаващи за Терминал, 1,2. 13,15 деца, някакъв си... Уговаря малкото, а отсреща на тротоара чакат надрусани... С очите и ушите. Идваше ми на средна възраст.. Пазете децата си от тая отрова, наркотика. 1/1
  • 59 Скит'Ник

    12 5 Отговор
    Както, беше казал на времето 2014 год. Владимир Владирович Путин.( но тълпата е късо паметна)
    ~С тази мижава външна политика на Р. БГ, като на беззъба продажна дърта безхарактерна баба - Няма да стигне до никъде.
    Решила по средата на Ст.Мо.Работи и Спира изграждането на 'газово трасе Южен поток', От това Не губим Ние,а България губи и хората които живеят там!
    ~Ще се изгради 'Турски газов поток' ( Син поток ll) който ще снабдява със суровина до Австрия,той ще замести в по-голямтс си част 'Южен газов поток', Р. България, ще участвали, Това към този момент Няма абсолютно вече никакво значение за Нас и Нашите партньори.
    СТАНА ЛИ???? СТАНА!
    НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ балкански поток - ЗАПОМНЕТЕ ГО, тиражират го, ползват го единствено теменужка и бойче!
    Хо халите се скъсаха да крадат от техния жалък 'нафтогаз' транзитна газ, през техния газопровод.
    В.В Путин им каза
    ~ Хо хали - вие сте БИТА КАРТА, Газта , за напред, ще минава през КЪДЕ, през Северната част и повече Не сте Фактор и то Никакъв!
    ' Северен газов поток' е пред завършване.
    ,Тази година влиза в експлоатация.
    Хо халите спряха Ел. Захранването и достъпа до Керченския п-ов на стоки и суровини, В.В.Путин им изгради енергини мощности и далекопроводи- ЗА НОРМАТИВ!!
    Нямало да има Керченски мост
    -Я Пак?!
    СТАНА ЛИ - ДВИЖАТ ЛИ СЕ ХОРА, СТОКИ И МАШИНИ?
    А кажете, вашия Про/ст Пожарникар какво е направил освен едни пътища - "ДУНАВСКИ ВЪЛНИ", и пълни нощни шкафчета с... ааавввоооарриии.

    Коментиран от #72

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 cpv

    4 8 Отговор
    Пламене,сигурно не си живял в България та сега пишеш тия глупости!Никога газта за населението не е била с толкова ниска цена!
  • 62 Перо

    11 3 Отговор
    Когато вътрешния пазар е монополен и обира разликата от по-евтините цени на пазарните външни цени,няма да има спасение! При 40% отстъпка на цената на руския газ,цените за отоплението мръднаха с 1 лв. Всичко отива в чекмеджето!
  • 63 Перо

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от "Има и други":

    При други управници тръбата има значение,при толупа е набиране на средства за обществени поръчки и пълнене на чекмеджето.
  • 64 Перо

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "Има и други":

    Тиквоча сам се избра с криминалната система,която му помогна чичко Сорос да изгради.Никой не го е избирал. За това бяга като дявол от тамян,от машинното и дистанционно гласуване!
  • 65 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "***":

    Газа е най-употребяван в промишлеността и по-малко в битовизма,за това оказват пряко влияние върху храните,цените на транспорта и всички изделия.
  • 66 Комунист

    5 1 Отговор
    Много думи от другаря но накрая не става ясно в какво упреква Борисов. И на децата е ясно ,че като има конкуренция винаги се получава по добра цена отколкото доставчика е монополист.Май цялото напъване е предназначено за едни предстоящи избори и за едни 80 процентови.Но за добро е,че в България нормалните са повече от 80 процентовите .
  • 67 Голем смях

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Руски хазарин.":

    Сигурно не си чул ,че СССР умря и че вече е изгнил .Даже не мирише ...Останаха му само кокалите ..демек Россия.

    Коментиран от #71

  • 68 ЦК на ГЕРБ

    7 4 Отговор
    Трябва да ползваме само американска втечнена шистова газ ! Четири пъти по-некачествена,но 4 пъти по-скъпа от руската ! Трябва да подкрепяме икономиката на USA !!!
  • 69 Мордекай

    4 5 Отговор
    Бля , бля , бля платени червени балалайки лаят месеца . Аман от разбирачи , нямат трица в задника , тръгнали да се бият на бързия и те , смешници.

    Коментиран от #76

  • 70 Русороб

    5 3 Отговор
    но не краваророб и българофоб от ГРОБ. Тава не само е известно, това е ежедневие и унизително реалност в БГ.
  • 71 Още по-голям смях

    5 3 Отговор

    До коментар #67 от "Голем смях":

    К'во ми пука, че СССР бил умрял и дали мирише или не. Нали Русия си е на местото...
  • 72 Ушанков

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Скит'Ник":

    Комплимент!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дефакто

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Факт":

    Обичам Русия, защото обичам България.
    Всички русофоби са и българофоби
  • 75 МУСА КЕСЕДЖИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ОВЦИИИИИИ":

    НЕ БО/го/ЙКОХУЛСТВАЙТЕ !!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Фрвтктлш

    2 3 Отговор
    И каква беше тази статия аджаба?След като има няколко източници ,а не един единствен и при плаващи цени е естрствено да станат конкурентни.А това че е открил нов доставчик което никак не е маловажно е похвално,а не обидно т.е .да се обижда човек за свършена работа!

    Коментиран от #78

  • 78 КРАДЦИ

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Фрвтктлш":

    .А това че е открил нов доставчик което никак не е маловажно е похвално........ ОТКРИЛ Е КРАДЕЦ КАТО НЕГО И КРАДАТ И ДВАМАТА ОТ НАС - КАК САМО ТЕ ЗНАЯТ ЗАЩОТО ДОГОВОРИТЕ ЗА ТАЯ ГАЗ Е НАЙ - СЕКРЕТНОТО НЕЩО ПАК !
  • 79 диверсификация

    3 0 Отговор
    това е явление при което;;;
    :::български пари пълнят чуждоземни джобове...
  • 80 Анонимен

    2 0 Отговор
    Трябва да сте му благодарни, че под шлифера му сте сгушени всички, червени, сини, всякакви. Те комунистите леви десни си го знаете, но заработвате по някоя стутинка всички да не умрете от глад. Малка България с голяма и разнообразна номенклатура. Телевизии, журналисти, социолози, генерали от мвр и поделения с лопати да ги ринете. Поне да не бяхте рушили. Кво има в бг. Неуки и необразовани от селата, кой магазинер, пазач, а къде са инженерите, геолозите... Весело да е и много здраве и щастие. Цицерон. Когато си нещастен не се отчайвай и когато си щастлив не се самозабравяйййййй
  • 81 Анонимен

    2 0 Отговор
    И васко черепа да спре да плаче и да му кажа, ако не знае. Тракийци череп, 1923 кво да кажат те. Много богати. Идвали са от там с камили, със злато и 1923 са закупили имоти, земи и идва бай тошо и им отнема всичко в града. Реститути. И явно бкп бай тошо е вербувал или не. Май не, защото 1989 го направиха, един от заможните директор по време на сдс, идва царя и го уволнява, Василе. Зспочна бизнес и ревал като малко дете за предприятието на ссср и на 60 умря, и прав е моят адвокат, от всеки за бизнесмен не става. Явно е бил честен и парите от беломорието, сегашна Гърция парите им са били не крадени има стари.. Поне да бяхме млади да си отидем в Беломорието, тук е ад за живеене в бг. Последните станаха, като бсй васил първи, а са пари от беломорието с камилите писледни и със сурия брави. Добре че дойде войната, бяха пощурели да ни искат жилищата, имаме човек, кога решите, а ние, те, на покрива или улицата. Лесно е да ограбиш чуждото, с изкривените ръце на жената отгледала 7 невръстни деца сама, а мъжа й по живково пребит и умрял и ми реват за живков. Не е по различен от сегашните. Бкп е с най много имоти движими и недвижими, леви и десни и център дпс мустафата. В краденето еша ви няма. Подмазвачи и все търсещи връзки за всичко и нищо общо с ес
  • 82 Анонимен

    1 0 Отговор
    Череп, от старите сме чували. Някои са идвали отивали, но са край гранично, а други веднъж, и са мислили обратно да се върнат в беломорието. Закопали са злато. И все това говорвха, знаем камънпетата, къде.., време е било там да отидеш, в гърнета под земята. Ходиха, но не знаят точното място хихи. Гробовете гърците.. На тяхно място построили еднофамилни къши еднотипни, на идвашите старци от западни държави. Виж гърция и българия и сравнявайте. Къщите им са на местото на гробовете на дедите ни. И не е лъжа, казано ни от х заможен що се отнася за това. Ако можеш отскочи василе, там е златото, около селата на Капитана петко.
  • 83 Факт

    5 0 Отговор
    САМО ДЕТО НЯМА КОЙ ДА ВИ СВЕТНЕ ЧЕ АЗЕРСКСТА ГАЗ СИ Е ПОД РУСКА ШАПКА БЛАЖЕНИ ТЪПИТЕ ГЕОИНТЕРЕСИ
  • 84 ЗНАМ Че

    1 0 Отговор
    Далаверозацията на Бочко по му гила други те лакардий не ги уми
  • 85 ВЪПРОСА Е

    1 0 Отговор
    Каква диверсификация ни натрапи ПРЕДАТЕЛЯ И КРАДЕЦ Бойко Борисов?