ФАКТИ.БГ

2021 в България и по света: иде ли краят на разпада?

В България правителството на Борисов през изминалата година бе делегитимирано от скандали и протести

Публикувана: 4 Януари, 2021 06:30
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4338
2021 в България и по света: иде ли краят на разпада?
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 42 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тежката 2020 година показа колко крехък е светът ни. Тя ни показа и кое е най-важното, когато стане страшно. Дали сме си научили урока? От Ивайло Дичев.


Тежката 2020 година показа колко крехък е светът ни. Битката срещу вируса ще продължи още дълго. Близо половината французи и българи не искат да се ваксинират, а в много страни започнаха да обмислят санкции за отказалите. Откъде се взе тази съпротива срещу единствената надежда, която имахме? Дотук близо 84 милиона случаи на коронавирус по света, от които над 1,8 милиона с фатален изход. Същевременно от шестте милиона ваксинирани - нула починали. Възможно ли е разумни хора да се страхуват от едно зачервяване на кожата?

Антиваксърският киберфолклор едва ли е единственото обяснение. Според мен основна роля тук играе неимоверно нарасналата цена на живота. Същият страх за всяко едно човешко същество, който предизвика световната мобилизация срещу вируса, днес се обръща срещу ваксините: тествани ли са достатъчно? Няма ли да предизвикат автоимунно заболяване след 2, 3, 20 години? А кой ще отговаря, ако нещо стане, защо ме карат да подписвам декларация за съгласие? Разбира се, нищо не може да се гарантира на 100%, но май се е променила самата ни способност да поемаме рискове - очакваме дядо бог да спазва застрахователната ни полица.

Разпадът на съвременните общества

Кризата направи видим разпада на съвременните общества. Загубилият Тръмп стигна дотам да разисква въвеждане на военно положение за отмяна на изборите. Европейският съюз беше блокиран с вета: Кипър спря санкциите срещу Беларус, за да реши проблема си с Турция; Унгария и Полша - защото искаха да избегнат обвързването на еврофондовете с погазената там правова държава; накрая България си отмъсти с вето на Северна Македония за това, че не я е обичала достатъчно и така за 3 дни правителството постигна онова, за което на Тито бяха нужни цели 30 години. Напускането на Обединеното кралство пък ни насочва към една причина за разпада на политическите обединения - търгашеския обрат в политиката, възвестен впрочем в пряк текст от Тръмп. Наместо солидарни и трайни съюзи тези лидери си представят непрекъснато предоговаряне, както е на сергията.

В новогодишния си туитър израелският историк Ювал Харари пожела тежко провалилата се политика да настигне науката, която днес отбелязва невиждан успех в борбата с вируса. Дали да се надяваме? Победата на Байдън в президентските избори дава надежда за възстановяване на западното единство по теми като Ковид и климатичните промени, руските хакери и иранската ядрена програма. Всички наблюдатели смятат, че съперничеството между Америка и Китай няма да изчезне и ето ви изненада - търговско споразумение между ЕС и Китай. Поднебесната комунистическа империя се съгласява да отвори пазарите си за наши инвестиции, което може да е знак за постепенно нормализиране на международния търговски климат. Но как ще приеме това Вашингтон, не знаем.

Реформи и гражданско недоволство

Реформи в Европа за жалост не се задават. Идеите на Макрон за премахване на консенсусните решения и възможност Съюзът да води реална политика очевидно претърпяха крушение под натиска на германския бизнес. Всъщност проблемът е в хетерогенността на нашето обединение: страни като България са далеч от света и нямат позиции по никакви политики - просто искат да не ги закачат. Дали напускането на евроскептичното Обединено кралство е шанс за затягане? Или обратно: един успешен Брекзит рискува да даде лош пример на страни като Швеция? Нови въпроси за 2021.

Проблемът пред нашия свят е нарасналата му неуправляемост. Не спират да дават за пример радикалния начин, по който Китай се справи с пандемията за разлика от демокрациите, раздирани от COVID-бунтове и алтернативни теории на нарцистични динайъри. Ако погледнете назад, ще си дадете сметка, че изминалото десетилетие беше време на непрекъснати граждански недоволства – от Арабската пролет до "Черните животи имат значение" и от площад "Гези" в Истанбул до площад "Независимост" в София. Случило се е същото като с нетърпимостта към болестите и смъртта: увеличила се е гражданската нетърпимост към всякакви грешки на управляващите. Вземете Франция – един наглед безобиден закон, целящ да запази полицаите от снимане в момент на акция, предизвика бунтове и безредици. За да бъдат управляеми съвременните демократични общества, явно трябва радикална промяна – прозрачност, консултации, директно гражданско участие.

Настава и моментът за реформа на социалните мрежи, които допринасят за радикализирането на обществата и възпрепятстват изработването на общи разбирания и цели. Никой не знае как можем да се върнем към един свят на медийна отговорност без да нарушим свободата на словото, но разговорът по темата очевидно е започнал. В САЩ например и двете партии днес искат премахване на прословутата секция 230 от закона за благоприличието, според която платформите не отговарят за съдържанието, което се качва в тях. Впрочем Туитър вече почна да отбелязва кога Тръмп лъже. Ако съчетаем нуждата от повече гражданско участие с един по-структуриран обществен дебат, може пък да затегнем разпадащите се съвременни демокрации?

България и вездесъщият популизъм

В България правителството на Борисов през изминалата година бе делегитимирано от скандали и протести. В резултат държавата тръгна на автопилот. Наред с хаотичните мерки срещу пандемията, взела 1 от 1000 български живота (над 7000 от близо 7 милиона), видяхме популистки провален пенсионен модел, където 50% от хората ще получават едни и същи пари, независимо дали са се осигурявали и с колко. Бяхме тежко критикувани в европарламента, наредихме се до аутсайдерите в съюза. Укрепени в новия си Партиен дом, управляващите се подиграха с българската Конституция и държаха журналистите в мазето. Спряха евро-разширението към юго-западните Балкани, което е в жизнен наш интерес; никой не разбра какво точно искаме от нещастната ни съседка, която можеше да стане единствената близка до нас страна в един Европейски съюз, където нямаме приятели.

Много хора се надяват в надигналата се вълна от недоволство ГЕРБ най-после да отстъпи място на партии с нова, почерпена на избори легитимност. Това, което тревожи всички, е, че опозиционните сили сякаш не мислят за това как ще управляват. Възцари се познатата ни сектантска битка за морална чистота без мисъл за онова, което трябва да се постигне с политически действия. А то не е просто - като се почне от дълго чаканата реформа на съдебната система, която изисква квалифицирано мнозинство, и се стигне до много по-трудното - преодоляването на вездесъщия популизъм. Защото съвсем няма да е лесно да се прекрати безпринципното раздаване на пари, насъскването на хората срещу бежанци и роми, преориентирането на вниманието от цар Самуил към коридор номер 8, кретенизирането на аудиториите с верни на властта медии.

Популизмът е разпад: даваш, на когото поиска, казваш, каквото се харесва, въртиш се по вятъра ден за ден. Критичната 2020 обаче трябва да ни е научила, че когато стане страшно, най-важни са единството и отговорността.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 42 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
MmAaHh
1 Отговор
И това ако не е от Дойче веле... Как може да наречеш инсценираната Арабска пролет реформа?

Оценка:
-2 +74

БАЙ Х@Й
2 Отговор
‼РАЗПАДЪТ СЕГА ЗАПОЧВА‼

Оценка:
-3 +50

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Аз40
4 Отговор
Аз съм елементарен човек. Прочитам дойчевеле и спирам да чета!

Оценка:
-5 +58

5
Този коментар е премахнат от модератор.
оня с коня
6 Отговор
ША МА ПРОЩАВА Автора Ивайло Дичев,но едно Правителство се Делигитимира/става НЕ легитимно/ ЕДИНСТВЕНО след Подаване на Оставка,или след Нови избори.Та като се справи с тая Малка но Съществена подробност ,да се обади Ивайло...да му дочета Статията.

Оценка:
-21 +12

DW=пропаганда
7 Отговор
Счупихте си ръцете да пишете статии срещу хората, които не искат да се ваксинират. Първо за България и българите, които вярвали в конспирации и не били осведомени?! ?! После за германците, на 01.01 за поляците. Сега отново!?! Кой ви плаща за тази пропаганда? Явно е,че е целенасочена и агресивна, добре планирана. А може би вече знаем кой?!

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +62

яко ни лъжат
8 Отговор
Cпoрeд мeн щe ce ocъщecтви друг вaриaнт. Пeт минути прeди oкoнчaтeлнaтa пoбeдa нa глoбaлнocттa в чoвeшкaтa цивилизaция, щe зaпoчнe ceрия oт рeгиoнaлни вoйни, кoитo caми пo ceбe cи щe ce глoбaлизирaт. Т.e. хoрaтa, кoитo вярвaт в oкoнчaтeлнaтa пoбeдa нa глoбaлизмa нe oтчитaт нeпрeмeнния фaктoр нa вoйнaтa.
Нaвлизaмe в cвят нa вoйни, cвят cурoв, cвят нeлибeрaлeн, cвят c вeликo пoтиcничecтвo.
И двaтa cвятa щe бъдaт вaриaнти нa тoвa, кoeтo прeдcтoи – нoвoтo eлeктрoннo-тeхничecкo Cрeднoвeкoвиe. И caйбърпънкa и cтиймпънкa ca рaзнoвиднocти нa връхлитaщoтo чoвeчecтвoтo нoвo Cрeднoвeкoвиe. ПЪРВО НАКОЛКО ВЪЛНИ КОВИД И АКО НЕ СТЕ УМРЕЛИ ЩЕ ВИ ПУЦАТ ТЮЛЕНИ.

Оценка:
-3 +30

Гост
9 Отговор
Както винаги нито истини, нито реални новини. Пропаганда статия целяща объркване и изопачаване на действителноста.

Оценка:
-1 +39

Фен
10 Отговор

До коментар #7 от "DW=пропаганда":


Ами Сорос. Който плаща и на Дневник, и на Медияпул, и на няколко кукумявки от БНР, и на една камара незнайни "социолози" и "политолози"...

Оценка:
-4 +38

11
Този коментар е премахнат от модератор.
12
Този коментар е премахнат от модератор.
13
Този коментар е премахнат от модератор.
Азззззззззз
14 Отговор
Поредната лукава маймyна ни вменява вина че сме страхливи и безотговорни, но хората вярват на инстинкта си и интуицията си което е добре.

Оценка:
-0 +18

НакраДко
15 Отговор
Той-разпада едва сега започва бе Дойчовци...И няма да е един--разпад вече има в световният ред който беше установен след 1991 година-САЩ загубиха еднополюсният модел на доминираща империя...Другият разпад е в политическата и социална структора на ЕС- действие което вече не може да се прикрива от нео-либералните политици и подгласящите им медии...Друг разпад е в ценносната система на човечеството-най вече в Европа и САЩ( което според мен е най-страшно) -налагането на безумията на либералната върхушка владееща политическите елити и отхвърлянето на изконните и вековни традиции,общоприети от болшенството за основополагащи ....И това е само малка част от реалито в живота на човечеството-нататък ще се наложи да се правят нови модели-политически,икономически ,социални и т.н...

Оценка:
-0 +15

Мноо му се иска
16 Отговор
на Бай Ганю "край на света",един вид "дефолт",та развитите държави да паднат на нивото на тая измъчена територия!Те и християните от римско време са проповядвали "второ пришествие",ама вече 2000 години го чакат,а иначе Римска империя отдавна не съществува и други народи управляват римските земи.Та и по земите на Бай Ганю това полека лека ще се случи.В природата пусто няма!

Оценка:
-4 +4

Дойче зеле
17 Отговор
Спрях да чета до македонския въпрос...именно,защото Тито е успял затова не три дни,а още 30 години македонците нема и да помиришат ЕС!По-нихилистична насаждаща нихилизъм от тази медия НЯМА!Дори по времето на Бай Тошо,когато я слушахме нелегално беше отвратителна изпълнена с лъжи,виж Гласът на Америка беше от друг сой!

Оценка:
-0 +17

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Сър Пичук
19 Отговор
Единство да, но с кого?
Може ли насилника и насиления да са заедно.
Може ли грабителят и ограбеният да са заедно.
Могат ли лъжещия и лъгания да са заедно.
Могат ли богатия и бедния да са заедно.
Може ли вълка и агнето да са заедно.
Кой се нуждае от такова единение и в чия полза ще е то.
Със сигурност насилваните, лъганите, ограбваните и бедните не го желаят и няма да имат абсолютно никаква полза.
Така, че стига с такива лозунги и призиви "по принцип".
Обединение може да има между хора със сродни цели и идеали, със сроден морал, заа постигането на определени конкретни цели.

Оценка:
-1 +8

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Матей
21 Отговор
Не,тия из-ро-ди не спират да се ли-га-вят,дрън-ко-тят неуморно.Айде бе,демек,кво се шашкате от една ваксина,казвай:мечка страхх,мен не страх и буууухххх,в дълбокото!Бравос ,бе ,ша-ман.дур-ни.ци,така ли ще я караме занапред?Кво ми се правите на хал-та.ви,аре колиба ги-ди-лим!

Оценка:
-2 +5

fen
22 Отговор
Кефят ме коментарите и оценките им! В крайна сметка, агресивната пропаганда на Дойче веле (Сорос), доведе до там, че все - повече хора прогледнаха! Дори в този сайт!

Оценка:
-2 +13

Наблюдател
23 Отговор
По нищо не личи че разпада няма да продължи. Напротив, индикациите показват че ще се ускорява.

Оценка:
-0 +7

Типично по Дойче Велевски,
24 Отговор
безплатна реклама на ваксините, огромните успехи на науката и триумфа на прогреса, лошият популизъм. Само дето ви ги плащаме с глад и безработица, нахалници безподобни.

Оценка:
-0 +5

Ти си демоНкрат-КАГЕБЕИСТ
25 Отговор
Авторът е отвратителен демоничен сталинист кагебеИСТ. Както и да го анализирам. Ето това прозира от хилядите думи изписани и свързани в изречения, чийто смисъл е функцив на явен демоНичен кагебеистки мозъчен апокалипсис.
Уж ратува за системата на свободната и независима Демокрация, а в същото време не орестава да се плаши от Цензорът с кагебеистките похвати ОТТАТЪК ОКЕАНА. Негов е цитатът:...Но как ще приеме това Вашингтон, не знаем... Ей Сульо или Пульо, или Проста кържалиска ду.пко! Зад джурналистическото ти изследване се крие обикновен комунякско-говяжди лизач на нечистоплътни политически диктатурни намерения. Сороссадизмът ти е ограничен до полицейски кагебеистки диктат с пагони на демоНкратичната Мадър Ю еС еЙ.

Оценка:
-2 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган коментира пред Си Ен Ен резултатите от референдума.
Аз съм смъртен. Мога да умра във всеки един момент"

Още бисери
ТОП 5