Last news in Fakti

7 Януари, 2021 15:29 10 066 66

Мартин Табаков пред ФАКТИ за събитията в САЩ: Това е политически атентат

  • мартин табаков-
  • сащ-
  • донал тръмп-
  • капитолия-
  • конгрес

"Свободата става пълнолетна, когато разбере, че има граници", коментира Табаков

Мартин Табаков пред ФАКТИ за събитията в САЩ: Това е политически атентат - 1
Мартин Табаков; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хора, катерещи се по стените на Капитолия, пушек, дим, гняв, насочени пистолети и четирима загинали след като привърженици на американския президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ. Докато отзвукът от вчерашните събития в САЩ ехти нестихващо из целия свят, от ФАКТИ се свързахме с политолога д-р Мартин Табаков от Института за дясна политика за коментар и анализ на случилото се. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Табаков, как определяте събитията в САЩ - агресивното влизането на граждани в сградата на Конгреса във Вашингтон?

Събитията пред и в Капитолия са функция на два основни фактора. Единият е от конюнктурно естество: това е безотговорното поведение на Доналд Тръмп, който вече два месеца създаваше условия за подобна реакция на привържениците си. Другият фактор е от по-дълбочинно естество: ако едно общество е подиум от споделяни ценности и авторитети – едно пространство на съгласието, то американското такова все повече изтънява. За това са еднакво виновни и Барак Обама, и Доналд Тръмп, понеже те управляваха не като президенти на всички американци, а като държавни глави на фаворитизирани групи.

- Едни хора говорят за протест, други за преврат - какво всъщност се случи?

- Това е политически атентат. Късо съединение, което се получава, след като два различни свята – този на алтернативните сюжети на Тръмп и този на „фактите факти” – се пресякоха. А Капитолия бе арената, на която се случи тази злополука.

- Пиков момент за свободата или преминаване отвъд рамките на демокрацията беше това нахлуване?

- Свободата става пълнолетна, когато разбере, че има граници. В това отношение няма разлика между организираните безредици на Black Lives Matter миналата година и тези от вчера на привържениците на MAGA-движението. И така както BLM е воденичен камък на шията на Демократическата партия, така и Доналд Тръмп се превръща в същото за Републиканската партия. Още повече, че именно Републиканската партия – като консервативната партия, стъпваща на чисто американска рефлексия на базовите ценности, разписани в Декларацията за независимостта и Конституцията на страната, е пазителят на свободата. Точно заради това безредиците в Капитолия бяха, първо, насилничество срещу физиономията на Републиканската партия, и, второ, срещу институциите на страната. През последните два месеца Тръмп е точно това: юмрук в лицето на Републиканската партия.

В едно демократично общество всеки има право на мнение. Не трябва обаче свободата и лъжата да се смесват. Между естествената свобода и организираната лъжата трябва да има перманентно напрежение, а не партньорство. Лъжливото овчарче е бъг, а не правило на демокрацията. Една демокрация има нужда от търпението на Моканина и кроткото благородство на Чорбаджи Марко, а не от тарикатлъка на Андрешко.

- Как ще коментирате реакциите на това нахлуване от двете страни - от Демократите и Републиканците?

- Най-важният ефект е, че вече част от конгресмените на Републиканската партия, които заявиха, че ще оспорват резултатите от президентския вот, промениха тази си позиция. Това е отговорна реакция, защото когато има пожар, не е редно да се хвърля слама. И при все, че американците като общество загубиха от събитията вчера, то демократите печелят политически от тях. Доналд Тръмп направи най-големия подарък на Александрия Окасио-Кортес, който същата е получавала около празниците. Понеже оттук насетне демократите, развявайки събитията от вчера, ще получат картбланш за подчиняване на законодателството на страната на една тясно-партийна транскрипция. А това ще доведе до нови пожари.

- А поведението на Тръмп - правилни ли бяха неговите действия?

- В рамките на развиващите се събития вчера, се усети, че има вакуум. Доналд Тръмп сякаш липсваше в няколко ключови часа. А последвалата му реакция бе закъсняла и някак амбивалента. Тотален дефицит на държавническо поведение. А държавниците се познават по това как те се държат не на входа на властовата им хронология, а на нейния изход.

- Какъв знак са тези събития в САЩ към останалата част от света?

- В рамките на мандата си Доналд Тръмп често бе критикуван от политически опоненти - в рамките на САЩ, и адресиран с неразбиране и латентен бойкот - в международен план. Но това не отслабваше позициите на президента: той фотосинтезира от критика. Но през последните часове наблюдаваме нещо друго като реакция от света: Тръмп бива иронизиран. Турското външно министерство си позволи откровено подигравателно отношение, излизайки с позиция, в която призовава страните в конфликта да запазят спокойствие. А германският канцлер Ангела Меркел написа, че на фона на събитията в САЩ, хората трябва да знаят, че нейното оттегляне от власт ще е скучно. Повтарям: за един политик не е притеснително да го критикуват. Но когато започнат да го иронизират, това е качествено нов жанр, много по опасен за обекта на тази ирония.

- Как очаквате да се развие ситуацията?

- С оглед на това, че Конгресът вече ратифицира резултата от изборите в САЩ, включително чрез отговорното поведение на Майк Пенс като председателстващ процедурата, се надявам, че, ако не сериалът, то поне епизодът на това насилие е приключил. Но нека нямаме илюзии: американското общество е разделено по дълбоки разломни линии, които го декомпозират на съставните му елементи. Има атоми, но няма молекула. Това прави отговорността на идващата демократическа администрация, която ще може да разчита на мнозинство в Камарата на представителите и Сената, още по-голяма. Оттук нататък Джо Байдън ще има два пътя пред себе си: единият е да бъде огледален образ на Тръмп и да се отдаде на тясна интерпретация на това какво е американското благо, другият - да поеме по по-стръмния път, изкачващ онзи хълм, на който стои „блестящият град” по Роналд Рейгън.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    85 10 Отговор
    Коя е тая неграмотна калинка Пак. Мазни се на бай деменция, че мутропитека си замина!
  • 2 сигурно

    87 14 Отговор
    Джо ще е най-слабият президент на САЩ !!

    Коментиран от #27, #42

  • 3 Последния Софиянец

    96 9 Отговор
    На белите и хетеросексуалните хора им писна да ги мачкат лилавите гейове.Скоро и у нас.
  • 4 Докато

    67 4 Отговор
    "майдана" в Украина , Венецуела , Беларус и мн. други са си съвсем редовни?!?

    Коментиран от #50

  • 5 Майна

    59 4 Отговор
    ДЖО БРАЙДЪН Е ЕДНА ФИГУРА, НИКАКЪВ ИЗБОР НЯМА!
  • 6 Факти

    80 3 Отговор
    Колко смешно!!!!
    Това само в тази дебилна държава може да се случи!
    Политолога д-р Мартин Табаков от Института за дясна политика подкрепя левите и анархистите и критикува десните!
    Браво!
    Явно в копанката му са хвърлени няколко доларчета от соросоидите
    но ми е интересно как може нормални хора да подкрепят бъдещите фашисти начело с професор Швааб и световната финансова мафия?
    Явно света напълно се е побъркал
    Ако продължава така следващите 30 години ще се появят пак концлагерите!
  • 7 стоян георгиев

    7 60 Отговор
    анализа е безукорен!респект към автора!

    Коментиран от #22

  • 8 БОЗА

    68 1 Отговор
    Както обикновено едни "специалисти" се появяват по медиите и обясняват на хората,какво всъщност се е случило...щото хората сами "не могат"кьорави са-трябва сдъвкана храна..целта на "храната" е да ги побутне в "правилната посока" на мислене-манипулация му викат...смеееех... ;-))))
  • 9 Вземи

    52 0 Отговор
    Земи се гrъмни веее... женdнър смъrдел. Га правежа Парижки комуни в Сиатъл ,Портланд и *беm ли им *айката къде.... всичко беше демократично? А оная цъrnата nигъrка с автоматичната пушка на гърдите ?Апотеоз на френската Свобода ,която води народа? Га палеха коли,магазини и ги ограбваха всичко беше думбалумбакратично!
  • 10 лицемерие

    58 2 Отговор
    Аууу,шок и ужас.Невиждано,нечувано.Демокрацията е нападната и осквернена.Не може да бъде и т.н и т.н.А я да си спомним какви ги плещеха всичките тия псевдожурналисти и псевдоексперти по време на арабската пролет,фашисткият украински майдан,опитите за преврат в Беларус и Венецуела,вероломните агресии в Югославия,Ирак,Афганистан,Либия и къде ли още не.Всъщност забравих.Това бяха демократизации...
  • 11 Не плачи

    35 1 Отговор
    Джендо, не тъжи, че "демокрацията" се руши и ти оставаш без пари! Измислените соросоидни доларчета ще станат на ТОР.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не може да бъде

    40 0 Отговор
    Понякога мисля че хора като г-н Табаков никога няма да свършат -това са т-н.амбразурчици. Сега г-н Табаков доблестно се е хвърлил на амбразурата ,макар че си е оставил и малка вратичка за липсата на илюзии.Искам да го успокоя да не се хаби ,защото всичко започва тепърва -тези протести показват,че привържениците на Тръмп и републиканската партия са много по цивилизованеи отколкото техните опоненти от ДП -сега няма нито погроми ,нито пожари ,нито разграбени магазини!Но трябва да сме наясно ,че точно тези хора много умело могат да изпозват огнестрелни оръжия!
  • 14 аромати

    45 0 Отговор
    Лицемерието и двойният аршин на Запада вече минава всякакви граници.Абе вие като се изходите замирисва на лошо,ама когато ние го направим ухае на трендафил.
  • 15 Перо

    39 1 Отговор
    Разбира му главата на тоя от НПО-то. Няма си и понятие от събитията в САЩ. Чете в Интернет и импровизира,но от БГ гледна точка.
  • 16 мдда

    25 1 Отговор
    Табакова... от центъра за леви политики.
  • 17 Стефан Петров

    62 0 Отговор
    Типичен двоен морал. Когато у нас завзеха и подпалиха партийния дом в София това бе проява на демокрация, законен гняв и протест, и проява на висок морал. Сега се оказва,че същото, но без запалване на сградата в САЩ било политически атентат. А в колко сктрани САЩ предизвикаха цветни революции? В американската преса вече открито се споменават две имена от т.н. дълбока държава, които ще правят политиката на САЩ, а Байдън с неговата деменция ще е само параван. В България не трябва да очакваме нищо хубаво от този президент. Заявявам го твърдо.
  • 18 Стефан Петров

    24 1 Отговор
    до №6 Ако продължава така следващите 30 години ще се появят пак концлагерите!
    Малко известно е, че концлагерите са американско изобретение от времето на войната между севера и юга. В над 50- те лагера по това време е имало всичко, което е съществувало и по времето на Хитлер само без газовите камери и крематориуми.

    Коментиран от #52

  • 19 123

    36 2 Отговор
    Поредния платен пyмияр в медиите на Глобалистите.
  • 20 JEB

    4 36 Отговор
    украйнският майдан беше и си остава война за независимост..
    арабските пролети бяха грешка..не може да очакваш от държава съставена буквално от племена да съществува в условие на демокрация ..съответно породиха ислямска контра революция и много хора умряха..
    сирия там 10 процента шиити управляват 90 процента сунити..конфликт на религиозна основа..САЩ нямат нищо общо един човек подвежда множество неграмотни със лъжи и тепърва ще носи отговорност..в щатите ако не знаете има доволно много полиция всякакви протести да приключат на мига..там демокрацията нито е замесена нито е заплашена просто едни идиоти са оставени да се наиграят
  • 21 JEB

    2 35 Отговор
    и да църкате и да не църкате скоро ще има мачкане на руски физиономии..яко

    Коментиран от #28

  • 22 898

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Стояне, прочети анализа преди теб!Ще разбереш,че си в грешка!

    Коментиран от #62

  • 23 Novus Ordo Seclorum

    36 0 Отговор
    Защо срещу никой друг нов президент не е имало подобни реакции и защо в подкрепа на никой загубил изборите не е имало такава реакция?
  • 24 АМОН

    34 1 Отговор
    ЗА КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ МОЖЕ ДА ГОВОРИ АМЕРИКА, КОГАТО МИРНО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ РАЗСТРЕЛВАТ КАТО КУЧЕТА?!

    СЛЕД ТОЗИ РАЗСТРЕЛ , САЩ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТОВА КОЕТО Е БИЛ - коректор в борбата за демокрация.

    Това което се случи не е краят , а началото на разпада на една империя.
    РАЖДА СЕ НОВА ИМПЕРИЯ - ПОДНЕБЕСНАТА.
    КОЙ ЩЕ СПРЕ ТАЗИ КИТАЙСКА МАШИНА ?!!
    КОЙ И КАК ?!!
  • 25 $$$$

    37 1 Отговор
    Гаврата с хората си има граници. Особенно навлизането в личното пространство като маски, затваряне на бизнеси и учебни заниятия.
  • 26 мици

    24 0 Отговор
    най порочната избирателна система и най порочната демокрация
  • 27 атентатор

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Много вероятно бай Даню и Камилата да са и последните президенти на Сатанинските Щати!
    Бай Даню го поддържат на системи само за инаугурацията, после вероятно ще го трупясят и ще сложат Камилата за президент. Жена, негърка и индийка събрани в едно. По-идеална и от Хилъри Клинтън през 2016, когато Тръм им обърка сметките.
  • 28 И като

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "JEB":

    как ще стане тая ?! Да не вземат да си събират зъбите от пода!Това да не ти е СССР на Брежнев! Те с Виетнам не можаха с Афганистан и С Корея ,че там ли
  • 29 Коментар

    11 1 Отговор
    Както са се почнали, да се избиват всичките кравата и да се приключва с тия паразити. От тях тръгва модата на всяка простотия включително тази на ковида и глупавите локдауни.
  • 30 JEB

    1 21 Отговор
    питай защо има бан да говори в публичните платформи..тръмп премина отдавна всички граници..добрата новина е че приключи с политическата кариера
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Stéphanie 🎲

    24 1 Отговор
    Мартин Табаков господин НИКОЙ 😂 ще говори за Америка смешник
  • 33 JEB

    1 10 Отговор
    що руснаците можаха с афганистан ??
    истината там е че ако не ги избиеш до крак не можеш да излезеш на глава с тях
  • 34 Surko

    26 1 Отговор
    ТЪПАКОВ АВЕ ТИ СИ ТУРБО ПР@СТ ЧОВЕК БЕ ВУЙЧОВОТО.
  • 35 Този човек

    15 1 Отговор
    не бива да се опитва да анализира Америка. Много голяма е тази лъжица ...
  • 36 Гост

    22 1 Отговор
    Другарю Табаков, а в Беларус и Венецуела какво е? След този двоен аршин краварите и поклонниците им трябва от срам да забравите за тези държави и ръководителите им, но при вас срам няма.....
  • 37 ира

    29 1 Отговор
    Бихте ли обяснили защо протестите в едни страни са разрушителни за демокрацията, а за други са полезни? Защо в Америка протестиращите са агресори, рушители и невъзпитани, а в Беларус, Украйна, Сърбия, Русия, някои арабски държави са мили, умни и очарователни?
  • 38 ран

    22 1 Отговор
    Боже, днес ще забравим за галеното дете Навални. Други го изместиха. Чакам спешна статия за ново посегателство към него.
  • 39 е х о

    9 1 Отговор
    Падналото величие е паднало . Същите , които ДНЕС оплюват Тръмп , до онзи ден го величаеха и му се кланяха , като на светия .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Матей

    19 1 Отговор
    В щатите се проявиха с най-голяма сила всички недъзи на .т.нар. демокрация,която е празен звук и се изопачава от всеки както му падне.Тръмпистите знаят добре как бяха измамени на изборите,такава им е изб.система,въведоха и гласуване по пощата,пуснаха негрите да върлуват,ковид истерията.Сега ,оле,божке,кво стана?!Ами,каквото повикало,такова се обадило.
  • 42 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Може би най конфликтния:))
  • 43 От Уили Старк

    2 1 Отговор
    имате нужда душкоу, но да не го трепете като в романа и като в живота сенаторът от Луизиана.
  • 44 Какво сте се закахърили за ФАЩ?

    8 1 Отговор
    Вие България оправихте от корупция,крадци и безродници че за ФАЩ политиканствате. Много им здраве.Китай ще ги замести.Празно няма.Всичко е скачени съдове.
  • 45 име

    8 2 Отговор
    а протестите у нас какво бяха? същото. аман от лицемерие.
  • 46 смях

    17 2 Отговор
    Това е поредната сатия, имаща за цел да формира "правилното" мнение, и то по начин, по който го формираха по времето на комунизма - чрез опорки, верни поддръжници и официални медии. Саво че тогава медиите се владееха от държавата, а сега от световни олигарси или техни протежета. Това, което се случва в САЩ е отговор на едни дълбоко манипулирани, предрешени и фалшифицирани избори, които имаха за цел да пренебрегнат законния глас на народа за сметка на интересите на олигархията и либералния глобализъм. Но американците не са българи и рано или късно търсят отговор на въпроси как хора на по 150 години са упражнили право на глас и как два дни след приключване на изборите по кръстовищата на градовете продължават да се разнасят пълни с бюлетини касетки, незнайно от кого и кога попълвани.
  • 47 Патил

    4 7 Отговор
    И ние си имаме ТЪП и НАГАЛ президент, като Тръмп.
  • 48 кочо

    8 1 Отговор
    ДЕМОКРАТИТЕ И КОНКРЕТНО ДЖО БАЙДЪН СА ВИНОВНИ ЗА СЛУЧКАТА.ДОНАЛТ ТРЪМП СИ ИЗПУСНА НЕРВИТЕ.САЩ ВЕЧЕ НЯМА ДА СА ДЕМОКРАЦИЯ.

    Коментиран от #54

  • 49 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    Бе когато организират ТОВА в другите страни било ДОБРЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!!!!Пък сега,като пукна ПРОЛЕТТА!!!!!и при тях,почват да го усукват!!!!!Това е хубав ден за А'демокрацията.....
  • 50 А протеста

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Докато":

    на "младите" ...цяло лято на жълтите павета ...
  • 51 Чукча писател

    0 9 Отговор
    Само за путинофили !!! Онзи ден публикуваха минималната работна заплата в Русия - 173 долара. В поизпадналата Украйна - 212 долара. В измъчваната от Банкянския Толуп България - 416 долара. Значи, в Русия даже са по-зле от половината африкански държави. Какво да си мисли човек за оправията на тая най-богата на суровини страна? Лично стискам палци, Вовата да ги управлява поне още двайсетина години...

    Коментиран от #61

  • 52 История

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Стефан Петров":

    А през Първата световна са прибирали германците и също са ги пращали в концлагери. И не само те - австралийците, примерно, също.
  • 53 Офлеле

    5 0 Отговор
    Това е точно демокрация по американски - както в Ирак, Афганистан, Либия и др. Мачкаш, ама демократично, убиваш - ама с благородна кауза. Не като Путин - те там ядат опозицията по улиците, пък некадърните служби и един Навални не можаха да отровят. Всички ревнаха - въх ма нидейти, тва ни е димократично! Може би, ама едва ли не! Всичко е зрелище за нас глупците. Видяхте нашите протести - мирни, демократични, ама без резултат! Утре, когато мутрата загуби изборите и изкара на улицата платените си "привърженици" да трошат и бият, тогава ще е демокрация нали драги?

    Коментиран от #57

  • 54 История

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "кочо":

    Тя тази история почва от провала на Клинтъница. Тогава сметката беше, че всички жени ще гласуват за "момичето", ама не стана. И от злоба се започнаха едни МиТу-та, импийчмънти, залагания колко дни ще изкара Тръмп, Пелоси, почти всички медии плюеха 4 години...
    А сега - А! К'во стана!
    Ами стана ей това.
  • 55 табакеров

    1 0 Отговор
    ...нямаш вид на тенеиджър или склерозирала пенсия.......подобни мероприятия се режисират и провеждат по банално стадартни процедуриот спец службите.....наи верния ориентир е --кой има полза?има ли тръмп полза някои републиканци,уплашени,да си оттеглят възраженията?
  • 56 БПФ

    12 0 Отговор
    Плешив слабоyмен игнорант - нямало разлика между този справедлив гняв на честните американски и мародерствата на дивата нигърска сган ???? Ти в ред ли си бе, дeбил? Тези хора запалиха ли конгреса? Грабиха ли? Оскверниха ли паметниците на американските президенти... или просто се снимаха с тях?
    Щом лъжите на демократите били "фактите факти", защо те не се съгласиха на публично разследване на изборите, за да не се допусне Америка да се люшка на ръба на гражданската война? КОЙ се страхува от разследване и проверка - честният човек или измамникът и крадецът?
  • 57 ШОПА ББ

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Офлеле":

    Публикувано във факти.бг: в САЩ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАТЯТ РУСКИ УМИРОТВОРИТЕЛНИ СИЛИ ПОД ЕГИДАТА НА ООН.
  • 58 Marinov

    2 0 Отговор
    И тоя Швестар ръси Глупости и Ибрикчийства !
  • 59 Не-политически коментатор!

    3 0 Отговор
    Мартин Табаков,жалко,че на достъпен "език" не успя да обясниш на българина четящ във "Факти" за
    какво иде реч, дявол го взел !
    Слезте на планетата "Земя", Господа "политолози" , "анализатори" и определена група от журналистическото съсловие !
  • 60 ТоТуй е

    1 0 Отговор
    От вирусът той превзема светът без бой и политиците са изпята песен
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "898":

    прочетох го,но тва не е анализ а клюкарстване по адрес на човека дал интервюто.така и не разбрах с кво не е съгласен тоя под мен с табаков?тва къде е работил въобще не ме интерасува .интерасува ме кво е казал в статията и аз съм на 100%съгласен с него.
  • 63 Вълко Червенков

    4 0 Отговор
    Това е сигнал към Байдън,да спре с популизма на демократите и фаворизирането на черните.В противен случай,ще последва отрезвяващ,въоръжен отговор на изтъпленията на Антифа и Блек лайф метърс.На обикновените,нормални бели американци им писна от левичарските залитания на политическата олигархия.
  • 64 димитър гърдев

    1 0 Отговор
    колега много ти е смешен анализа не разбра ли че американците не искат да ги управляват демократите и понеже не искат политически атентат било бля,бля що не вземеш да си изядеш дипломата
  • 65 факт

    0 0 Отговор
    тулуповщина!
  • 66 боклук професор

    0 1 Отговор
    Много мазни приказки бе Ганьо бояджийски , и сега ли на коричка се надаш, а не видиш, че шута седесарски те чака !