Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 06:30 6 195 65

България през 21 век: държава в джипка

  • бойко борисов-
  • герб

Колкото по-зле е рейтингът на управляващата партия ГЕРБ, толкова повече Бойко Борисов върти волана на служебния джип

България през 21 век: държава в джипка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера научихме, че през джипа на Борисов светът изглежда някак по-добър. И че през него се решават проблемите на хората в България. Само че държава, която се побира в служебния джип на един премиер, е катастрофирала.

Когато зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков казва, че през джипа на премиера светът изглежда някак по-добър, окото му не трепва. В други времена придворните стихоплетци биха римували възторжени епитети за тоя нов свят. Но времената се менят - сега тази работа с прославата е в ръцете на влогъри като министър-председателя Бойко Борисов.

За разлика от хората, които снимат видеа със съвети за грим например, премиерът Борисов рекламира продуктите на своето управление - щастливи труженици, които му се радват, пенсионери, които дават глас на радостта си заради месечната петдесетолевка. В тия видеа само строителната техника не ликува, но и това може да се поправи - по примера на “потьомкинските села”. Така изглежда светът през джипа на Борисов.

Къде е проблемът

Но не светогледът на Нанков е проблемът. Проблемът е, че през премиерската джипка се решават проблемите на хората - “където българските граждани имат проблем, имат нужда от бързи и адекватни действия, нещата се случват”, обясни Нанков по БНТ. Сиреч: има джипка - има решение на проблемите, няма джипка - няма решение. След три мандата управление на ГЕРБ и Борисов решаването на проблемите в европейска България зависи не от институциите, а от премиерското благоволение и от шанса джипката на Борисов да стигне до тях. Досущ като в Русия през XV век, когато такива прошения до “господаря” наричали “челобитни”, тоест - удрям чело в земята. Но сме в България. И е XXI век.

Разбира се, работата с молбите често е постановка - кметовете са предварително известени, всеки си знае репликите и скандиранията. Което прави цялата история още по-жалка. В действителност обаче джипът на премиера заобикаля истински проблемните райони - там, където не биха се възхитили на величавите му дела. На мястото, където в момента е най-необходима инспекция - аварията на третия лъч на метрото, Борисов не се е мяркал. А е само на няколко километра от Министерски съвет. Точно там има нужда от неговата “здрава ръка”, защото са наложителни бързи и адекватни действия. Но джипката не пътува дотам. Затова гражданите в столичния квартал “Хаджи Димитър” ще чакат някой хубав ден, когато ще спадне водата и ще започне ремонтът на пуснатото преди пет месеца метро. Дали Борисов може да каже кога ще стане това?

Премиерският джип, който стигна до Варна, за да ни покаже новото рибарско пристанище, няма да спре и до Варненското езеро, където преди няколко дни пак се спука канализационната тръба, по която отпадните води на варненския квартал “Аспарухово” стигат до пречиствателна станция. Ако Борисов спре там, ще се наложи да обясни как така тръба, изградена с европейски средства по време на първото му правителство, не е под земята, както е трябвало да бъде. И как така не е там и след ремонта, след който пак се пропука. Но премиерът не спира - сигурно много лошо мирише.

Теоремата

Колкото по-зле е рейтингът на управляващата партия ГЕРБ, толкова повече Борисов върти волана на служебния джип. Това вече е базисна теорема за пиар комуникациите на властта.

През 2019 година, преди евроизборите в края на май, Бойко Борисов редуваше инспекции, срещи с граждани, рязане на ленти на цехове, представени за заводи. Всичко това само и само да пооправи щетите, които нанесе на ГЕРБ “Апартаментгейт” - аферата с луксозните апартаменти, закупени на съмнително изгодни цени от известни лица на партията. Благодарение на двайсетте майски “ивента” и четири интервюта по водещи медии, ГЕРБ се отърваха само с един евродепутат по-малко - шестима вместо предишните седмина. До местните избори Борисов удържа темпото на своето джип-шоу, но въпреки това ГЕРБ изгубиха пет областни кмета и само с много зор спечелиха София на балотаж.

А как е сега? Положението с рейтинга явно не е добро, след като само през празничния декември Борисов е бил на 13 инспекции.

Любимият автомобил на мутрите

Компанията “Тойота” не е направила Борисов рекламно лице на кампания за джиповете “Секвоя”, макар премиерът всяка седмица да демонстрира качествата на автомобила по пътищата на България. Мощната кола е добра метафора за управлението - и е лесна за възприемане: джиповете бяха любимите автомобили на мутрите в годините на прехода. Привързаността на Борисов към тези коли е известна от времената, когато охраняваше Царя, а после и от работата му като главен секретар на МВР.

Сега “Секвоя”-та с Борисов на волана и с по някой министър, зам.-министър или кмет като придружител ще се вижда още по-често по пътищата на България. А за пътниците светът през стъклата ѝ ще е прекрасен като в телевизионно интервю на Борисов.

Но държава, която се побира в служебния джип на един премиер, е катастрофирала.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко милиони дадоха за тия грозни

    90 6 Отговор
    локомотиви и то единични бройки, купуваме боклука на Европа за луди пари.

    Коментиран от #5, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Село

    75 11 Отговор
    Кой го избра, ние кой ни е виновен?

    Коментиран от #6

  • 4 Връти, връти

    71 4 Отговор
    гевреко тикво, и тъпчи го шкафо. па народа кучета го яли.
  • 5 Дельо хайдутин

    68 3 Отговор

    До коментар #1 от "Колко милиони дадоха за тия грозни":

    При тези разбити релси и влака стрела ще кара с 60 км.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Марко Марков -Магарето.

    9 60 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    И с какво да се движи Бойко бе, с магарешка каручка ли?

    Коментиран от #33

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жоро

    15 66 Отговор
    А президентството под шапка и пълно с пенсионери шапкари и ченгета.Отгоре на всичко алчни да още един мандат крадене.Пенция и запрата които ние им плащаме.

    Коментиран от #53

  • 10 Върти

    68 4 Отговор
    волана като изоглавен , като забрави охраната реагира и влачи един бюлюк пазва ти с него + по няколко некадърни мазни министри ! Подвижна лудница кръстосва България , а народът плаща!
  • 11 АУУУУУ

    12 77 Отговор
    Да да плюйте, плюйте... А също така си пригответе и "протестите декларации" за 4ти април!!! Ние обаче помним и танковете дето трябваше да дойдат на Петър Младенов, и гладните години на Жан Виденов и кражбите при приватизацията на Иван Костов... Инфлацията за 1996 година беше 280%.... Тогава Бойко Борисов не беше на власт..... ТАКА ЧЕ ГОТВЕТЕ СЕ... 4ТИ АПРИЛ ИДВА.... ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ Е ПРЕМИЕРА. ХОРАТА НЕ ИМ ПУКА ЗА МНЕНИЕТО НА СОРОСКИТЕ ТРОЛОВЕ

    Коментиран от #34

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГЕРБ 4

    7 69 Отговор
    Браво г-н Борисов мачкайте червените лумпени още 4 години народа е с вас

    Коментиран от #17

  • 15 Вие освен за Борисов за другите не

    39 3 Отговор
    Знаете ли да пишете кажете Доган какво направи за България и Марешки и Караянчева турската пут**а какво направи Нинова и Валери Симеонов заедно с Владислав Горанов едно и също пишете всеки ден да не би турчина да ви забрани да пишете за него а
  • 16 Жоро

    45 8 Отговор
    Той мисли като Краля слънце - Държавата това съм аз. И щом той е добре значи всичко е наред. Щом чекмеджето му е пълно значи всичко е наред.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Виновни сме ние че

    36 3 Отговор

    До коментар #16 от "Жоро":

    Не излизаме на протест и че гласуваме за тях те си потриват раце пари искарват докато парите за пенсии е нищожна но така ще е докато не изкаже недоволството си иначе няма да има промяна

    Коментиран от #49

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гадно

    32 1 Отговор
    От прозореца на килията светът ще им изглежда като рай.
  • 21 това е новина

    39 1 Отговор
    Разкритията на ОЛАФ за измама се отнасят за договор, сключен от Борисов 3 !
  • 22 оня с коня

    8 22 Отговор
    Това Дойче Веле няма НИЩО ОБЩО с Немското ДВ,също както Нашенския "Галъп" с Американския.Това си е Медия под Шапката на Българска фирма,финансирана от същите Хора,финансиращи и Протестите.И както Определена група Протестиращи викат "Долу",но НЕ КАЗВАТ кой да бъде "Горе",така и Нащо ДВ мълчи по въпроса.А не се Оповестява Кандидат за поста на Борисов,защото ГИ Е СРАМ да го посочат под Угрозата че ще чуят Яко ДЮДЮКАНЕ от Преобладаващата маса Бълг. Избиратели!Но,...имат си Мнение- казват си го,БГ е една от Най-демократичните държави на Света.На Изборите ПОЧНИ СИГУРНО Е че Борисов ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ,а загубилите отново ще омаловажават Събитието че Спечелил "едвам- едвам" и с "Голям зор",че е имало Купени гласове и т.н.

    Коментиран от #32

  • 23 Просто човек

    25 0 Отговор
    Тъжна,но вярна действителност...
  • 24 ДЖУРНАЛИСТИКА

    17 0 Отговор
    Дойче зеле нямаше да са соросоидна медия ако пропуснат да приплюят Русия. А че през 15-ти век на всякъде е било така, явно няма значение за тях. Само че за да си истински журналист е нужно не само да правиш констатации, а и да посочваш причините, за това Бълтария да се управлява през джипката. А причините до голяма степен са именно соросоидите като тях, които го подкрепяха през годините, когато трябваше да се надига вой срещу тройната коалиция, когато 2013г трябваше чрез платени протести да се смени корумпираното, но неудобно правителство на Орешарски с корумпираното, но удобното правителство на тиквата 2. Когато под натиска на краварите трябваше същия шофьор на джипката да спре стратегически за България проекти.Вместо решенията да ги взима парламента. Когато трябваше същия шофьор да спре покупката на Грипен одобрена по параметри от парамента, и да купи ф16 на своя глава и условия, каквито му поставят от горе. И стигаме до днешни дни, в които ако плати 3 милиарда наши пари за руски газопровод, тиквата е неудобен, но щом е за нещо американско може и ДВ ще го подкрепи.

    Коментиран от #26

  • 25 Колко е Бюджета на Президентството??

    33 2 Отговор
    Какво има да се краде от там??? Кламери или някоя химикалка??? Краде се там, където се разпределя, усвоява, раздава Бюджета на държавата и Евро средствата!! Казва се Министерски съвет, начело с Премиер!!
  • 26 ДЖУРНАЛИСТИКА

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДЖУРНАЛИСТИКА":

    Мисълта ми е че благодарение на намесата И на соосоидите във вътрешните работи на България, се стигна до липсата на разделение на властите и управление тип премиерска република, вместо парламентарна. Нормалнопе щом на върха всичко да е леш, да няма по надолу по пирамидада работещи държавни структури и да се управляа от джипката. Но истинските журналисти ще посочат тези причини, намесата във вътрешните ни работи. Докато соросоидните медии като Дойче зеле ще ги пропуснат защото им е удобно. Защото в много случаи те бяха проводник на тази намеса.
  • 27 Фен

    2 19 Отговор
    Дойче веле май имат в предвид джипките на Пламен Узунов....
  • 28 РАДИО ЕЛТО

    3 27 Отговор
    Напред Герб,Бойко Борисов!

    Коментиран от #55

  • 29 един от многото

    23 3 Отговор
    Който не иска държава в джипка , локомотив или хеликоптер , на о4/о4 да не си стои в къщи а да го заяви в бюлетината си!
  • 30 ЯШИ

    12 0 Отговор
    Премиерската " жипка" наиснита решава проблемите - от там се раздават парите....но на данъкоплатеца, от там се правят обещанията, от там се инспектира държавата, магистралите, срутищата и свлачищата, режат се лентите.Другите премиери по света да вземат пример от нашата " жипка".
  • 31 Бойко е никой

    11 2 Отговор
    България не се управлява от Борисов.Той е само един актьор, на който му се казва какво да говори и прави
  • 32 Тъпу тролче

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    А ГЕРБ има ли нещо общо с ЕНП, или това си е партия под шапката на българска фирма, финансираща и сараите на Доган, и бизнеса на Пеевски, и чекмеджетата на вожда?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чичак

    15 2 Отговор
    Оставка мутро. Съд и затвор
  • 36 Филип

    14 3 Отговор
    Най лошото е че Безкнижния крадец и лакеите му от Щаба използват кризата с Ковид за политически цели.
  • 37 Жипчо Магистралов Родопчев

    13 2 Отговор
    Бойче,Бойче ! Ще закъсаш на завойче !
  • 38 Втръсна ми !!!

    8 4 Отговор
    Стига сте ни занимавали с ТОЗ, ТЪПИГЬОЗ !
  • 39 Оставчо

    7 2 Отговор
    Оставка веднага ! Има още време !
    Да ни отърве от това бреме !
    А на него му дреме ! За това племе !
  • 40 джиБзаскраб

    11 0 Отговор
    Само Фил. беше по-смотан, от този или както вече казват, от това нещо. Трети мандат , трябва да се забрани със закон в Б-я. Може само ако си постигнал 78% сам, с твоята партия, без коалиционни котараци.
  • 41 О,ЖИПКА !

    11 1 Отговор
    Апотеоз за тоз голям тъпигьоз !
    Слез от жипката ! И се скрий в шипката !
  • 42 Боки ше гласувам за теб само ако

    2 2 Отговор
    Уредиш визите за саш да ги няма и като няма визи ще емигрирам завинаги там в саш нищо друго не ме вълнува само да работя и да си вземам парите пък кои ще да управлява
  • 43 Що да не го

    3 9 Отговор
    Върти.Какво лошо, че обикаля страна .Това му е работата.Как кмета на ДБ Слатина пеша обикаля квартала всеки ден, така и Бойко обикаля страната
  • 44 РАДИО ЕЛТО

    10 2 Отговор
    БОЙКО как спиш мутро съвест имаш ли кажи
  • 45 РАДИО ЕЛТО

    9 2 Отговор
    БОЙКО и САЧЕВАлъжат яко до дупка
  • 46 ДОКО

    3 2 Отговор
    НА ТАЯ СНИМКА ГЕНЕРАЛА ЗАПРИЛИЧВА НА СВИНЧУГА..
  • 47 Сандърс

    6 1 Отговор
    Не мога да повярвам ГЕРБ/ гражданите за разграбване на България/ какво връщане назад във времето осъществяват през последните 11 години.
    Живеем като във филм от 50 години на 20 век, който разказва историята на първият ни партиен и държавен ръководител обикалящ по обектите - строителни, селскостопански и др., възникващи след решенията на априлския пленум от 1956 год. Само джипката е различна- не е УАЗ 69 кабрио а Тойота Секвоя, но пропагандата е същата - не ме гледай какво правя,а слушай какво ти говоря.
    Въобще не съжалявам герберастите че през 21 век са в положението на кликата около нацисткият лидер в Германия през първата половина на 40-те години на 20 век , когато им е ясно какво следва за тях , но въпреки това продължават да пропагандират непогрешимостта си в близката победа и всички останали лъжи с които жертваха повече от 60 000 000 човешки живота.
    Отплатата е близо , но те продължават с лъжите, кражбите, измамите, насилието и всички други престъпления които извършват ежедневно спрямо собствените си граждани.
    КАТО ЗА ПОСЛЕДНО !!!

    Коментиран от #50

  • 48 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Колко милиони дадоха за тия грозни":

    То да бяха само локомотиви, ами самолетите на хартия, ами корабите ??? Ами техниката ? Нашите 'приятели' от ЕС и САЩ ни направиха двор за вторични суровини.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 7777

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Сандърс":

    Нищо не ти се разбира от коментара.Двадесет изречения събрани в едно ,без препинателни знаци.Пропуснал си май часовете по граматика че и по литература.По добре да си мълчиш.
  • 51 летописец

    3 2 Отговор
    съдейки по "успехите"му, следващия автомобил на боко сигурно ще е инвалидна количка
  • 52 Пендо

    4 3 Отговор
    Мазохистите и лумпените пак ще си изберат Борисов.
  • 53 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Надали точно ти им плащаш на пенсионерите,тролче!
  • 54 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    СТИГА СТЕ СЕ УТУРАЧАВАЛИ В ДЖИПКАТА . ТОВА Е ЛИЦЕТО , ОКОЛО КОЕТО СВЕТЪТ СЕ ВЪРТИ . ДНЕС Е 02.02.И ТОЗИ ПРАЗНИК Е СЪГЛАСУВАН АСТРАЛНО , И ВЗЕТ ОТ ЖИВОТА МУ . ЩЕ БЪДЕ " ВТОРИ" ЗА КОРОНАТА . И "ВТОРИ" ЗА БЪДЕЩАТА СИ СЪПРУГА . ТУК МОГА ДА НАМИГНА ... НО ДА РЕЧЕМ ... ВТОРИ ЗАКОНЕН СЪПРУГ .ДОБЪР ПРАЗНИК ИМ Е ОТРЕДЕН.ДОПУСКАМ, ЧЕ МОЖЕ ДА ГО ОТПРАЗНУВА И В ДЖИПКА.
  • 55 РАДИО ЕЛТО

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "РАДИО ЕЛТО":

    герберасти крадете ми ника но ваш
    БОЙКО е позор мястото му е в ЦСЗ
  • 56 шопендар

    2 2 Отговор
    плюйте червени помияри,все някъде ще хване декиш,то и за друго не ви бива.за вас не е важно държавата да е добре,важното е вие да се доберете до власта и до мандрите за да ги фалирате.но на 04.04.21гще бъде произнесена окончателната ВИ ПРИСЪДА от името на народа,тогава ще се произнесе истинският народен съд.
  • 57 juuukkj

    2 2 Отговор
    Тово и в Швейцария,в най боготите като в Моноко,Люксембург малки страни не можетш да го видиш президент с джипки с нови модели коли да се предвижат
  • 58 Гост

    2 1 Отговор
    Борисов сега вкарва и 15 чисто нови локомотиви за БДЖ,направи на Софянци метро,пътища,магистрали.Какво направи БСП и ДПС за толкова години? Нищо,ама от сарце.Затова само ГЕРБ и Бойко
  • 59 Румен Радев

    1 1 Отговор
    МУТРИ ВЪН !
  • 60 Анонимен

    0 1 Отговор
    Умолявамме бат бойко да построи за нашите баби Старчески Домове в България. Заедно може с баба ми да са в една стая, да си гугукат, като малки пиленца.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    На село, кога почнат да колят свинките по Коледа, щом заквичи първото прасе в някой двор, то скоро заквичават и останалите в селото, дори преди да дойде при тях коляча. Благодаря Ти Господи, че ме запази жив да чуя комунистическото квичене.
    Този път Бойко ще им види сметката именно чрез строежа на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н. След 10.11.1989г. за да не може народът да потърси сметка от комунистическите дерибеи, държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период.
    Тези които се надяват власта да падне са като лисицата която вървяла след коча защото видяла, че м...те му се клатят и чакала да паднат. Чакала цял ден и останала гладна.
  • 63 Тапата

    0 0 Отговор
    И аз обикалям с джипка, но за мен никой не пише,
  • 64 Машинист

    0 0 Отговор
    Браво на Бойко,локомотивите са много добри и хубави,защо само ревете и хейтите незнам
  • 65 Гербаджия лгбт

    0 0 Отговор
    Да живее другаря Бойко Борисов. Дава 50 лева да живей цар да стане педал да си остане.