Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 19:00 3 247 21

„Приземяването“ на Навални е включено в плановете на Путин

  • алексей навални-
  • навални-
  • русия-
  • планове-
  • владимир путин-
  • путин-
  • независимая газета

Настоящата победа на Кремъл е по-скоро пирова

„Приземяването“ на Навални е включено в плановете на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Условната присъда на Алексей Навални беше заменена с ефективна. Това ще бъде първото истинско поражение на опозиционера, който по чудо успя да избяга от истински затвор досега. Очевидно късметът на Навални се е променил само защото той директно се е противопоставил на президента Владимир Путин. На практика няма съмнение, че през всички предишни времена именно върховната власт е осигурявала имунитет на опозиционния политик. Ако сега това му е толкова откровено отречено, това означава, че сега Навални ще бъде включен в плановете на Кремъл в малко по-различно качество, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от агенция "Фокус".

Заслужава да се отбележи, че ефективната присъда за Навални от 32 месеца или две години и 8 месеца, беше определена на формални основания, но значението е чисто политическо. Лесно е да се изчисли, че той не трябва да бъде освободен до октомври 2023 г.; той едва ли трябва да разчита на условно освобождаване. Тоест освобождаването на Навални ще се случи точно по времето, когато Путин по традиция ще отговори уклончиво на същия въпрос - трябва ли да се очаква да участва в следващите президентски избори? Всъщност след това ще бъде взето някакво окончателно решение. На процеса Навални за пореден път директно обвини президента в отравянето му и нарече присъдата отмъщение за безстрашните си разследвания и решението да се върне в Русия, за да предизвика властите на дуел. По този начин последната дума в съда, оформена като призив към поддръжници, всъщност беше официално предизвикателство към Путин. Не напразно Навални няколко пъти го наричаше страхливец - това е често срещан начин да се ядоса противник.

Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин обаче смята, че в края на краищата Навални като политик се е обърнал не към съда, а към обществото. "Още от училище, по уроци по литература и история, ни учеха, че е важно да се произнесе политическа реч на процеса. Навални следваше исторически модели, опитваше се да политизира своя процес, доколкото е възможно", отбеляза експертът. Що се отнася до пиесата под формата на състезание между страните, възмущение от пристигането на чуждестранни дипломати и т.н., тя беше поставена най-вероятно за Запада, за да „покаже, че това не е политическа репресия, а обективно разследване." Ръководителят на политическата експертна група Константин Калачев отбеляза, че процесът над самия Навални напомня на процесите от края на ХIХ - началото на ХХ век, поведението на Навални на процеса е описано от тези революционери. Тогава техните речи бяха насочени към висшата класа, мнозина симпатизираха на онези, които се борят с автокрацията. Очевидно Навални се надява, че речта му ще спечели милиони гледания и четения и затова увеличи радикалността на своята реторика.

Въпреки това, отбеляза Калачев, "ако властите искаха да изненадат, а не да сплашат, да покажат сила, а не слабост, тогава днес щеше да има друга присъда. Според него както самият съд, така и представлението с чуждестранните дипломати са предназначени за вътрешна пропаганда, тъй като убеждението на президента, че Навални е западен агент, трябва да се популяризира още повече в масите. „Почти няма надежда за обжалване“, подчерта експертът. Калачев вярва, че всъщност присъдата на Навални е знакова: това означава, че през следващите три години най-вероятно ще се осъществи преход на властта. Имайте предвид, че най-вероятно - от Путин до Путин. Разбира се, настоящата победа на Кремъл е по-скоро пирова, коментира експертът и посочи, че „те печелят тактически, изолирайки го, но губят стратегически, тъй като Навални може да се превърне в символ на протест, той не е задължително да ръководи всичко сам“. Но изглежда, че най-важният модератор на вътрешната политика не може да си представи това, особено в онези условия, когато околната среда му докладва за предполагаемото пълно информационно господство.

Очевидно Кремъл се страхува най-много от фронталното черно-бяло контрапозициониране на Путин с Навални, осъзнавайки, че това няма да мине толкова добре, колкото през 2018 г. - един демиург срещу тълпа от странни човечета. Според Калачев, очевидно в очите на Кремъл Навални е придобил политическа субективност, „Навални е разпознат враг, който може да изведе хората на улицата, да организира блокиращо гласуване“. И това най-вероятно означава, че Навални определено ще бъде изправен пред още едно дело и друга ефективна присъда. Ако това се случи, това очевидно ще бъде косвено потвърждение за предстоящия пети мандат на Путин. При друг вариант на транзит обаче Навални, който ще бъде освободен през октомври 2023 г., ще бъде полезен. Например, за да засенчи благородно младия наследник на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КостаКУРта

    54 7 Отговор
    Платен анонимен бълвоч на соросоидната глудница ФОКУС.ДЕПМ
  • 2 Последния Софиянец

    38 9 Отговор
    Евроджендърите предадоха Навални.Спряха протестите.Като Алибегов предателя.
  • 3 Нахални

    34 4 Отговор
    Едно дупе,щом му е писано да тегли като куршум лети към оная работа.
  • 4 дедо Герчо

    21 2 Отговор
    ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЗАТВОРА!?КОРОНАВИРУС......ХЪХЪХЪ...
  • 5 БОЗА

    33 5 Отговор
    На снимката дневални показва размера след излежаване на наказанието ли...западът може да прави,какво ли не-но държи ли се надменно,и опитва ли се да очаква,това,което получава от сателитите си ще получава неизбежно подобна реакция от рашките....непрекъснатите опити да им давате наклон,но когато те ви отговорят реципрочно и подобаващо скимтите...свиквайте и по-важното вадете поуки от грешните си ходове...ДИАЛОГ търсете,не да се дръвчите-виждате,че в конкретният случай не уцелихте нито хората,нито "ваксата"... ;-)
  • 6 Жоро

    41 4 Отговор
    Тоя е пешка на запада отстреляна от руски топ.
  • 7 Българина

    38 5 Отговор
    Да гние в зандана, като назидание за останалите продажници.
  • 8 Гост

    5 14 Отговор
    Навални е човек на Путин.Контролиран опозиционер и марионетка!Как ли се смеят с Путин на шараните от ЕС!Вижте снимките на задържаните!Един читав човек видяхте ли?Ако Европа не вижда в какъв водевил я въвличат тежко и горко на ЕС!
  • 9 Верно ли

    23 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: нарече присъдата отмъщение за безстрашните си разследвания и решението да се върне в Русия, за да предизвика властите на дуел :)))) Безстрашни разследвания, дуел??? Тоя с милионите от МИ6 май си е купувал опиати някакви...
  • 10 КОНТРАТА

    18 2 Отговор
    Не е ориземен, а мерзавеца е смапкан заради антидържавното си държане. Майцепродавец да гние в панделата!
  • 11 Матей

    24 2 Отговор
    Навални е бил обучаван в един и същи център за подготовка на диверсанти заедно с Хуан Гуайдо,като това не са обикновени диверсанти,всестранно подготвени агенти за организиране на вътрешни безредици в дадена страна с цел издигане на марионетно управление.Те са начени да се престорват на опозиционери,дисиденти,да критикуват безмерно и да предизвикват недоволство и неоснователни претенции.В крайна сметка се стига до митинги и шествия,с политически искания,стигащи твърде далеч.Разчита се на медиите да отразяват такива протести и винаги се позовават на криворазбраната си демократичност.Все едно като излязат тълпи от по няколко хиляди платени протестъри и властта трябва да си подаде оставката.В РУСИЯ РАЗБРАХА ТОЯ МОДЕЛ,който сработи в Украйна и до къде доведе,затова по никакъв начин няма да го допуснат и добре правят като залавят инициаторите.Може ли да допуснат заради един негодник да им се разтури държавата.
  • 12 Уди Кълвача

    22 2 Отговор
    Това е престъника Алексей Навални обикновен престъпник!
  • 13 Сандо

    16 1 Отговор
    Либерастка боза в унисон със спуснатите опорки.
  • 14 сигурно

    19 1 Отговор
    Нахални си помисли ,че запада ще го освободи ,но той сега е си излежи присъдата като момченце и след това ще се покрие за вечни времена !
  • 15 канАЛНИ

    18 1 Отговор
    Навални не го мислете, сорошняци! Той се уреди вече на топло местенце. Вече е омъжен за един чеченец и един едър грузин, космат и надарен. Снощи му бе първата брачна нощ и изглежда е доволен, понеже към 5 сутринта, тамошно време той стана и взе метлата и почна да мете, а по "интелигентната" му усмивка си личеше пълна удоволетвореност.
  • 16 избирател

    8 1 Отговор
    Навални може да изведе толкова колкото му зареждат банковите сметки отвън -опитите за цветната революция като в Украйна е трудна и опасна работа з а инициаторите.
  • 17 пешо

    9 1 Отговор
    навални е предател и американска подлога .
  • 18 Ян Флемиг

    1 3 Отговор
    Дано Навални не се умори, докато Путин и КГБ му изграждат имиджа на "дисидент" и "борец" за демокрация ... много добра постановка ...
  • 19 ужас

    4 0 Отговор
    Сериозно ли има хора, които смятат, че навални може да бъде някаква алтернатива на Путин? В Русия той вече е кръгла нула.
  • 20 Даскал

    2 0 Отговор
    Двойният агент приключи,ще седи на топло -10-15 години и от там в лудницата.
    Той психически е за там още сега.
  • 21 БХОРТЕИ

    0 0 Отговор
    Този митропитек нищо не може да изкара на улицата дори и със западните субсидии.Той е политически труп но все още не го знае.