Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 10:00 3 056 33

Стратегията на Кремъл да игнорира „берлинския пациент“ се срина

  • алексей навални-
  • кремъл-
  • русия-
  • владимир путин-
  • протести

Днешната руска власт изглежда монолитна и внушителна, но точно това я прави крайно недиалогична

Стратегията на Кремъл да игнорира „берлинския пациент“ се срина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите, провокирани от ареста на Навални, не оправдаха очакванията на организаторите им, от гледна точка на масовост и интензивност, но от друга страна съумяха да отключат страховете на руския управляващ елит. Получи се междинен резултат, който задава определени шансове за успех, както на властта, така и на несистемната опозиция. И въпросът днес е не колко ще продължат тези протести, а какви краткосрочни и дългосрочни последици те ще окажат върху Русия.

Колкото и социалните и западните медии да се опитват да раздуват мащабите на протеста, те са еднозначно малочислени, дори мизерни, ако ги съпоставим с броя на изведените пак от Навални хора на Болотная площадь преди едно десетилетие. Но се оказа, че вече не броят на хората, а начина на медийното им отразяване е от съществено значение.

Сагата около Навални и демонстрациите в негова подкрепа мълниеносно се превърнаха във водещото политическо събитие за Руската федерация и цялата стратегия на Кремъл постоянно да игнорира и маргинализира „берлинския пациент“ се срина. Последният се превърна в героя на деня, превзе праймтайма на федералните канали и започна да диктува дневния ред дори на руския парламент. Очевидно, Навални отговаря на потребности в част от руското общество, които надхвърлят потенциала на собствената му персона и ефекта от антикорупционните му разследвания. Просто защото мнозина руснаци виждат в сегашната управленска система авторитарен продукт, създаден изключително да обслужва властовия комфорт на Владимир Путин. За тях Навални олицетворява ако не алтернатива на съществуващото управление, то поне контрапункт, който чрез постоянните си предизвикателства към режима носи надеждата, че борбата срещу него има смисъл.

Наистина днешната руска власт изглежда монолитна и внушителна, но точно това я прави крайно недиалогична. И затова всеки, който се осмели да ѝ се „скара“, да ѝ се противопостави открито, причинява обществен резонанс, многократно надхвърлящ потенциала на самото предизвикателство. Това е недостатък на всяка авторитарна система и така се раждат проектите "а ла Навални". Не толкова неговите конкретни действия и послания, колкото смелостта му да се изправи сам срещу властта, го прави разпознаваем в Русия и му спечели симпатиите на Запад.

Разбира се, налице е подозрението, че с дейността си Навални съзнателно или несъзнателно обслужва режима, защото фигурата му закрива възможността да са появи някоя по-ярка и по-харизматична личност, ненатоварена с неговите негативи и способна да консолидира около себе си по-значима част от руското общество. Защото наистина за повече от едно десетилетие „борба с корупцията“, Навални не разчупи рамката на 2-5% рейтинг и нищо не предвещаваше допреди половин година, че може да надхвърли тези граници. След случая с неговото отравяне, а още повече и след изпращането му в затвора, Навални се отскубна от досегашната си роля на „полезния идиот“ и се опита да провокира политически катаклизъм на национално ниво. Засега не му се получи, но се създаде впечатлението, че с малко повече усилия управлението на Путин може да бъде изправено пред сериозно изпитание. Политическото противопоставяне в Русия изведнъж се концентрира около личността на Навални и по-специално около двата антагонистични прочита за него - този за спасителя и този за предателя. Странно е, че аргументите в полза на втория бяха дадени от самите западни приятели на Навални.

Още с пристигането си в Берлин, той бе посрещнат с една излишна помпозност, включваща безкраен ескорт от полицейски коли, мотоциклети и линейки. Плътното ангажиране впоследствие на западните лидери към неговото състояние направиха персоната му да изглежда по-ценна за Запада, отколкото за Русия. И едновременно бе демонстриран неистов стремеж западният образ на Навални да бъде пренесен на руска почва. Което подмени естествените прояви на човешка симпатия с режисирани клишета и ритуална съпричастност. Бяхме свидетели как множество западни наблюдатели открито изразяват недоумението си и порицават руснаците, че след инцидента в Томск не са залели градовете с гневни демонстрации и продължават да изпитват доверие към Путин. Което в крайна сметка се превърна в прекрасен аргумент за кремълската пропаганда, която не изпусна случая да представи всичко случващо се като плод на пропагандата и инсинуациите на Америка и Европейския съюз. Така или иначе, в артикулирането на образа на Навални настъпи определен прелом, който го постави на ново място в руската политическа сцена. От една страна, той излезе от параметрите на поведение, в който Кремъл му позволяваше да се движи, но от друга страна, той все повече се превръща в инструмент на Запада в противостоянието му с Русия. Тази трансформация всъщност предреши сегашната му съдба на затворник. Точно прекалената външна ангажираност с Навални не позволи на Кремъл да прояви великодушие. В днешното противопоставяне между Запада и Русия място за отстъпление не съществува. То може да се обърне в катастрофа за онзи, който „мигне пръв“.

На пръв поглед изглежда, че мачът се играе изцяло в полето на Путин. Разбира се, към момента е повече от наивно да се мисли, че Навални се е превърнал в значим политически фактор или дори в алтернатива на днешната руска власт. Но неговият образ и неговите привърженици показаха, че могат да въздействат върху курса на развитие на страната, така както той е предначертан от Кремъл. Самият факт, че в руското медийно пространство се усили артикулирането на темите за семейното положение на Путин, финансовите потоци около най-близкия му кръг, вече показва определена промяна в руската информационна среда. От друга страна, сблъсъците между демонстранти и полиция поставиха нов „стандарт“ на противопоставяне на управлението, която кара казионната опозиция - комунисти, есери и либералдемократи, да изглежда все по- нелепа. Неслучайно друг ярък критик на Путин - Сергей Удалцов, призова комунистите незабавно да оглавят протестите и да ги превърнат в социален бунт. Позиционирайки се като мъченик, борец с корупцията и любимец на Запада, Навални засега предлага не толкова бъдеща алтернатива за страната си, колкото дискредитира съществуващата. И крайно затруднява функционирането ѝ във вътрешен и международен план. Да не говорим за персоналната репутация на Путин.

Но за Запада конфронтацията с Русия също има критични измерения. По време на своето управление Путин култивира в обществото силни реваншистки настроения, които ако се превърнат в трайно доминиращи, ще изправят Европа и Америка пред пред непознати до момента рискове. Защото е само въпрос на време едно реваншистки настроено общество да получи и съответстващ нему лидер. И тогава днешната „руска агресивност“ ще буди романтично умиление. В този смисъл, опитвайки се да задържат демократичната алтернатива като опция за руското общество, западните лидерите работят за безопасността на собствените си страни. Това че те не разполагат с по-добър инструмент от Навални показва две неща: колко са стеснени възможностите им да влияят на Русия, но и тяхната обреченост да използват тази единствена своя възможност докрай. Така, както намерят за добре. Прекалено силните външни и вътрешни въздействия правят почти невъзможно Навални да възвърне реномето си на самостоятелен политически субект. Който може да надхвърли рамките на миниатюрния модернистки протест и да се превърне в символ на общонационалното недоволство. Което вече може да отключи настъпването на радикална политическа промяна в Русия.

Автор: Георги Георгиев


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    48 6 Отговор
    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ- ИСТИНСКАТА ЧУМА ПОКОСИЛА УНИЩОЖИТЕЛНО БЪЛГАРИТЕ......И

    БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ....

    БЪЛГАРСКАТА ИМКОНОМИКА.....

    БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ.....

    БЪЛГАРСКИЯТ СУВЕРЕНИТЕТ......

    БЪЛГАРКАТА СОЦИАЛНА СИСТЕМА.....

    ТЕ СА ИСТИНСКАТА ЧУМА ОТГОВОРНА ЗА СМЪРТТА НА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ТЕЖКО БОЛНИ ХРОНИЧНО И РАКОВО БОЛНИ, БЪЛГАРИ НА КОИТО ИМ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ И ОПЕРАТИВНА НАМЕСА!!!!!!!!!

    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ГИ УБИХА C ЦEЛ ДA НАПОМПАТ СТАТИСТИКАТА С РЕАЛНО УМРЕЛИ OТ ТЕХНИТЕ УМИШЛЕНИ УМЪРТВЯВAЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!!!!!!!!!!

    ТOВA БEШE ДЪРЖAВEН ГEНOЦИД НAД ТEЖКO БOЛНИТE ПРИЧИНEН OТ УМИШЛEНO И ЦEЛEНACOЧEНИ УМЪРТВЯВAНИЯ НA CЛAБИТE И БOЛНИ БЪЛГAРИ........ГEНOЦИД КAТO OТ ЛAГEРИТE НA CМЪРТТA!!!!!!!!

    ЧУМИИИИИИИИИИИИ!!!!!
  • 2 El choki

    70 4 Отговор
    "Берлинската бухалка" за фалшива манипулация и опити за влияние на масите хора в Русия !
  • 3 Klark Kent

    72 6 Отговор
    На престъпника Навални мястото му е в затвора.
  • 4 дедо Герчо

    60 2 Отговор
    ГРЕШКИТЕ ОТ МИНАЛОТО НА РУСИЯ,НЯМА ДА СЕ ПОВТОРЯТ....!!!....
  • 5 Raider

    54 3 Отговор
    Нови думи,, недиалогича" смешни сороси!
  • 6 нашия

    11 3 Отговор
    в Русия централните медии /дори държавните/шефовете им не чакат пари от заплата и далавера -те са на съвсем друга хранилка и това го откри с изненада Владимир Владимирович....
  • 7 Абе Наваляк

    21 4 Отговор
    Като станеш цар,поне довърши Северният Поток,мишко самовлюбена..Хахаха..
  • 8 no name no face no number

    54 3 Отговор
    пълни измислици и фантазиии това може да го четете на баба меркел за лека нощ. Нахални няма никакъв шанс такава неуравновесена шизофренична личност няма шанс за успех та дори и с хилядите евра и долари помощ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смешно

    49 3 Отговор
    Заблуждение то на автора е смехотворно. Свършиха парите, свършиха и протестите. За руснаците Навални е крадец с две присъди, който иска да изчисти имидж като опозиционер. Руснаците обърнаха гръб и на ко19 като се ваксинират. А ние се препъваме в локдауни и слугуваме на чужди господари.
  • 11 Vov

    39 3 Отговор
    Поредната глупост. Да си я припомним след 3 месеца. Всичко вече е свършило за този измамник. Използван и изхвърлен. Свърши си заданието. А другото е предварително подготвена политика.
  • 12 Каишков

    38 3 Отговор
    Каква е тая дългата тирада бе ? Човек трябва да си вземе отпуск че да разбере за какво става въпрос. Мислят че като напишат една дълга поръчкова статия и народа кълве ли кълве.

    Коментиран от #21, #22

  • 13 Седесарят..

    16 1 Отговор
    Тоя кривак ,Льонка,подлуди германците,шведи,поляци,литовци,гейове,траверси бг .демократични педали,и др...Ще падат глави в ЕС...Позоррр.На мен пък ми е през оная работа..Първо България.Булгария,фарст..!!!
  • 14 4745

    19 2 Отговор
    Мечо засега си играе!:) Подскача насам, натам и гони пеперуди!:) Не ви трябва да ядосвате Мечо!:) Пуснете си песента:"Заспал е Мечо зимен сън! Забравил х..я си навън!" :) И повече не се занимавайте с него!:)
  • 15 Диверсант

    27 2 Отговор
    Ако някой търси определение що е то цинизъм и лицемерие, нека чете статии на Соросоидните гейропейци
  • 16 ай де бе

    24 2 Отговор
    Нека малко полежи в затвора, да попадне на хора и да стане човек, пък после ще видим.
  • 17 А бе ей

    13 1 Отговор
    Защо сте променили заглавието на оригиналната статия?
    Така е подвеждащо.
  • 18 11111

    21 2 Отговор
    Поредните грешни действия на запада. Лансират маргинали и психически нестабилни личности ( по свой образ и подобие) , предлагайки само критикарски методи, без алтернатива и визия за хорта и искат да постигнат успех. Е не става така.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 !!!?

    6 9 Отговор
    Запада е доволен от Путин защото той добре изпълнява ролята си - да дава газ и да държи руския Гулаг под ключ !!!?
  • 21 9*19мм

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "Каишков":

    Писнало ми е от АНАЛизите на смешни АНАЛизатори! Понякога имам чуството ,че си ги изсмукват от кутрето на левия крак. 😭😭
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стига с този Навални, пишете Глупости!

    16 1 Отговор
    Пишете на нашите Крадци на Едро, защо не желаят да се ваксинират Българите. пишете за Сачева, колко много обещава и лъже!!! Пишете са ЧСИ та и Колекторите който вземат и последните левчета на най бедните Пенсионери, Инвалиди, на Инвалидите вземат и подаянието Интеграция!!! За Геноцида над Бедните пенсионери и Инвалиди!!! Навални НЕЕ проблем на България!!!!!

    Коментиран от #25

  • 24 gost

    18 2 Отговор
    Цитат от статията: "...зaпaднитe лидeритe ... нe рaзпoлaгaт c пo-дoбър инcтрумeнт oт Нaвaлни ..."
    Значи това е било - Навални е само инструмент на западните лидери срещу Русия! Даже няма нужда от коментар.
  • 25 ГЕШТАПО

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Стига с този Навални, пишете Глупости!":

    НАХАЛНИ ВЕКЕ Е В СИБИРИЯ И СА МУ ВРЪЧИЛИ ВАТЕНКИ И ТОПОР №9 С КОЙТО ЩЕ СЕЧЕ ДЪРВА. НОРМАТА Е ЕДИН ВАГОН НА ДЕН. НАХАЛНИ ВЕКЕ Е ИСТОРИЯ. ИНТЕРЕСНО Е ЩЕ ГО СЪДЯТ ЛИ ЗА ЛЪЖА ЗА ДВОРЕЦА И ПОДСТРЕКАВАНЕ КЪМ БУНТОВЕ????? ЩЕ ИМА ОЩЕ НЯКОЛКО ОСЪДИТЕЛНИ ДЕЛА. ЩЕ МУ ДАДАТ НАЙ-МАЛКО 15 ГОДИНКИ ОЩЕ ПОПРАВИТЕЛЕН ТРУД. ГЕШЕВ ТАКА СЕ ДЕЙСТВЕ И СЪДИ В ПРАВОВА ДЪРЖАВА. УЧИ СЕ!!!!! БОЙКО КОГА????
  • 26 зара

    3 0 Отговор
    Дефалации на факти,
  • 27 Матей

    10 1 Отговор
    Гласове на бесове.Толкова витиеватост,толкова старание е хвърлено в тая статия,за да се доказва значимостта на "явлението"Навални.Как тлеело народното недоволство и само чакало той да го оглави и вдъхнови,да го поведе като един Емелян Пугачов,срещу лошия цар.Защо никой не рипна да го последва,освен някои шантави пубертети?Чудното е че не излязоха възмутени руснаци и да го подгонят тоя агент на ЦРУ и добре платено мекере.
  • 28 Край

    8 1 Отговор
    Според Запада Путин е диктатор. Та руския диктатор пробвал да отрови Навални но не успял. После немците го излекували и той пак се върнал в Русия където властта много искала да го убие, но не успява.
    Това е приказка за наивници ама изглежда на запад хваща дикиш. Нашите русофоби не и вярват но за тях всичко руско е гадно. Даже и тоя Навални.
  • 29 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    СЕВЕРЕН ПОТОК-2 ПРИКЛЮЧВА И С НЕГО НАВАЛНИ И ЦРУ -САЩ -КАТО ПОСРАНИ !!!!!!!!!! РУСИЯ Е ОБЕДИНЕНА ОКОЛО ВЛАДИМИР ПУТИН - ЗА ДА СА ...И ДА СА -НАРОД И НЕПОБЕДЕНА ДЪРЖАВА !!!
  • 30 Гласове

    0 0 Отговор
    тук все още има мислещи хора .
  • 31 nenormalnii

    1 1 Отговор
    Конфронтация на западна Европа и Русия е единствено изгодна за каубоите и китайците. Баба Меркел го знае, но е с вързани ръце. Защото канцлерите на Гемания след Втората световна война се избират във...Вашингтон. Обединена Европа с Русия, това е нещо като обединение на Северна и Южна Корея - абсурд да стане без бой. Щото тогава щатите ще приключат с доминацията си да тормозят останалия свят и едва ли ще продължават да го наричат с пренебрежителното the rest of the world...
  • 32 Гост

    0 0 Отговор
    Свобода за Навални! А у нас - нито един глас за ДБ, другарите на БСП.
  • 33 ле ле

    0 0 Отговор
    Не ми пука за такива НаХални хора..