Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 16:29 3 878 36

Оневиниха Тръмп. Но Америка пропусна златен шанс

  • сащ-
  • оправдаха-
  • доналд тръмп

Коментар на Инес Пол

Оневиниха Тръмп. Но Америка пропусна златен шанс - 1
Снимка; БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свободата на словото е висше благо. За обикновените хора, за журналистите и естествено – за политиците. В едно свободно общество би трябвало да е възможно да изразиш различно мнение, без да се опасяваш, че ще бъдеш наказан за това. Вярно е също, че много парламентарни кресла биха останали празни, ако всеки политик, разобличен в лъжа, бъде отстранен от поста си заради това. Това пише в коментар на Инес Пол за Дойче Веле.

Но за разлика от аргументацията на защитниците на Доналд Тръмп, при тази процедура по импийчмънт не ставаше дума за защита на свободата на словото, а за защитата на бъдещето на американската демокрация.

В продължение на години президентът Тръмп необезпокоявано рушеше авторитета на американските институции и доверието в свободните избори, респективно – ядрото на всяка демокрация. От чиста воля за власт той продължи да разпространява лъжата, че победата му била открадната, след като 60 съдии, включително хора, назначени от него, еднозначно потвърдиха, че е загубил президентските избори срещу Джо Байдън с над седем милиона гласа.

Взривоопасният щурм на Капитолия

Кулминацията на неговите популистки подстрекателски кампании настъпи на онзи шести януари 2021-а година, в който той призова поддръжниците си да попречат на финалното потвърждаване на резултатите от президентските избори и да щурмуват сградата на Сената. Макар от началото да бе ясно, че ще е трудно Доналд Тръмп наистина да бъде осъден, демократите не можеха да не задействат процедурата по импийчмънт. И видео-кадрите, които те показаха в последните дни в Сената, показаха колко взривоопасен бе този щурм на Капитолия. Както и че накрая само смелостта на отделни полицаи е попречила водещи политици, сред които и тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, да станат жертва на тълпата. Петима души загубиха живота си в този ден. А можеха да бъдат и много повече. И именно за това трябваше да отговаря бившият американски президент.

Срамно е, че няма да поеме отговорност

Това, че Тръмп няма да си понесе отговорността, е срамно. А това, че тези кадри са накарали някои републикански избиратели да се замислят, но не и преобладаващото мнозинство от сенаторите, е основание за тревога.

Изходът на тази процедура показва ясно, че Доналд Тръмп продължава да държи здраво в ръце Републиканската партия. Това се видя от опасенията на депутати, че могат да бъдат наказани от привържениците на Тръмп, ако правото би надделяло над властовите им амбиции.

Това, което можеше да бъде използвано за освобождаване от тази хватка, само допълнително бетонира разцеплението на страната. За международната общност това е ясен знак доколко през следващите години САЩ ще се занимават със самите себе си.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дойчо зелев

    87 4 Отговор
    Никой не ви чете!Айде пътя!!!

    Коментиран от #10

  • 2 ТаУмВзе

    59 2 Отговор
    Злантия шанс за Кравария е изнасяне на Война. Смеете ли, срещу Русия. Бухахах
  • 3 Матей

    85 4 Отговор
    На Тръмп му устроиха поредица от мръсни номера,за да го свалят,всичко толкова ачик,та е чудно как републиканците го преглътнаха.Демократите си играят с тях,правят им повсеместно подсечки и мизерии,играха изключително подло и коварно.веднага след коронацията се нахвърлиха да рушат малкото успешни постижения на Тръмп и подновиха предишната си грозна империалистическа политика.За да потушат вътрешните междуособици,пак се канят да правят експорт на демонокрация,в Белорусия,Донбас,в самата Русия.Заради тяхните интриги,Русия и ЕС са в небивало обтегнати отношения,положението е напрегнато както никога досега.
  • 4 Доиче WC

    76 4 Отговор
    Колкото и да реват и плюят по Тръмп, всички нормални хора по земята разбраха че в САЩ изборите са фалшифицирани и истинският победител е Тръпм!!!
  • 5 Четник

    47 3 Отговор
    DW,иска да спретнат на Президент Тръмп процес,като този който спретнаха Германските нацисти на Георги Димитров.
    Както е казал Маркс—“Един дух броди из Америка—духът на фашизма”
  • 6 3456

    18 0 Отговор
    Предлагам местенето да започне сега.
  • 7 Майна

    58 4 Отговор
    РАБОТЯ В ГЕРМАНИЯ, НО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА- НИЕ СМЕ ПО-УМНИ, ПО-МОЖЕЩИ, ПО-ЧОВЕЧНИ....ТРЯБВА ДА НЕ СЕ ПОДЦЕНЯВАМЕ , А ДА СИ ПОВЯРВАМЕ , ЧЕ МОЖЕМ ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА....ДОЙЧЕ ВЕЛЕ Е ЕДИН ГЛОБАЛИСТКИ ПРОВОДНИК, ТОВА ЛИЧИ И ОТ ТАЗИ СТАТИЯ. БЪЛГАРИ, ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ КАТО НАРОД И ДА СВАЛИМ ТАЗИ МАФИЯ , КОЯТО ЗАТРИВА РОДИНАТА НИ

    Коментиран от #17

  • 8 пропаганда

    46 1 Отговор
    Както винаги. Още в началото спрях да ги чета, защото умишлено пропускат да отбележат фактите, че не е реално да има над 100% избирателна активност, и не е реално съдии да отказват преброяване на бюлетини от места, чиито виео записи показват явна намеса.
  • 9 наблюдател

    37 3 Отговор
    Демократите фашификатори.
  • 10 дойзо зелев

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "дойчо зелев":

    Не ми обръщайте внимание. Аз съм платен трол.

    Коментиран от #12

  • 11 Наблюдаващ

    33 0 Отговор
    Очаквам Ленчето с кремчето и дебелият дебил Ал Й да се изходят "компетентно" по въпроса в някоя от казионните телевизии , а мисирките да им се усмихват угоднически

    Коментиран от #20

  • 12 Никой

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "дойзо зелев":

    Не се съмнява в това , само кажи за колко цента от Козяк ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Vov

    30 1 Отговор
    33 година на 20 век се случва същото, но в Германия. Сега и в САЩ. Само нашето мнение е важно и е истина. Всичко друго е дезинформация и неистина. Как е? Чист ФАШИЗЪМ и мракобесие с инакомислещите.
  • 15 Юсуффф

    38 1 Отговор
    DW кога ли ще имат доблестта да напишат една чиста и статия и истината без пропаганда .
  • 16 Отегчен

    26 1 Отговор
    От статията се разбира , че Тръмп е много лош човек , ама не се разбра това нещо , Инес Пол от какъв пол е .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абе ,

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "руски трол":

    Какво ти става , преди малко беше "дойзо зелев " ?
  • 19 сПас

    27 1 Отговор
    В ЦЯЛАТА СТАТИЯ САМО ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ Е ВЯРНИ И Е ИСТИНА. ОСТАНАЛОТО Е ПЪЛЕН АГИТБУЛАМАЧ.
  • 20 А бе къде

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдаващ":

    е геният на интелектуаналността, шедьовърът на "българската" външна политика, полуеврейчуто, което, колкото и да се мъчи, няма да бъде допуснат доа стане цял евреин, далечният потовък на Соломон и кръстен на негово има - Паси?

    Коментиран от #22

  • 21 Що бе

    2 15 Отговор
    Що се занимавате с оранжевия клоун!Той си р изпял песента!За затвора е ама за данъци!
  • 22 Много ги знаеш

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "А бе къде":

    Работите еврейски!Я си гледай коптора!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дедовия

    23 1 Отговор
    "Свободата на словото е висше благо" и "защитата на бъдещето на американската демокрация" вие дрОгари усещате ли се че използвате лозунги като в Раб.Дело! Как се защити демокрацията след като хунтата отне правото на глас на действащ президент или според вас право на глас имат само тези които мислят като вас? Алчните за власт псевдо демократи фалшфицираха изборите и вие повтаряте като папагали че няма такива(нито един съдия не видял доказателства за да откаже за измама...просто беше по лесно да не се наместват между шамарите)Спрете да защитавете мошениците които подмениха вота!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ХайлАдолф

    14 0 Отговор
    Кой ли ги чете тия жалки журналистически пасквилчета на тая джедъртолерастийска ДочЗелце......
  • 27 Антиболшевик

    13 1 Отговор
    Кога ли ще спре тази болшевишкоеврейскапопаганда от това псевдодемократичноизданийце с чифутскофинансиране .
  • 28 дойчо на ци

    8 0 Отговор
    демагогия и триене е новото нормално. кеширането е оправдано ...фактите не са важни...
  • 29 Dw....

    3 0 Отговор
    🤮🤮🤮🤮
  • 30 Зеле Немско

    20 0 Отговор
    Соросоидните койоти вият неизтово! Почти си бяха повярвали, че ще осъдят Тръмп и предвкусваха ПЪЛНАТА ПОБЕДА над човечеството.
    Гадно но не им е за първи път. Когато захапваха тлъсти късове от Русия (по времето на горбачов и елцин) така се заплеснаха, че пропуснаха идването на Путин на власт.
    Сега вият от глад и лигите им текат като Ниагарският водопад, ама ..... Немаааа, нема!
  • 31 стоян георгиев

    1 13 Отговор
    жалко за републиканската партия.партия излъчила реигън и макеин сега се управлява от малодушни страхливци оправдаващи рижя неудачник!проблемите на тръмп с паравосъдието ще продължат,но аката на сенаторите от републиканската партия показва че има бъг в америкаснката вътрешна политика.
  • 32 БПФ

    8 1 Отговор
    Според мерзавците то дойче веле:
    1. Свободата на словото е висше благо, но Тръмп няма право на такава свобода.
    2. Отхвърлянето на съдебни искове БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ, въпреки предоставените над 1400 страници доказателствен материал, е потвърждаване на честността на изборите, а не отказ на съдебната система да изпълнява задълженията си.

    Да попитам анонимния автор: ако аз го хвана на улицата и го пребия пред свидетели - той тръгне да ме съди, но садията откаже да разгледа искът му - въпреки очевидно разбитата му морда, въпреки предоставените медицинско, полицейски протокол и въпреки показанията на 18 свидетели, то - авторчето - ще признае ли, че всъщност не съм го докоснал, само защото садията отказва да си свърши работата?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Един

    2 0 Отговор
    Не Америка,а света се размина с тази златна възможност! Не за виновността на Тръмп - а за това да се изкаже истината!
  • 35 Джордж

    1 0 Отговор
    Беще на косъм но нормалните отново имат щанс.Боклуците ще се осерат за сметка на бачкаторите но това е живота,Не само Българите са глупаци
  • 36 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Когато чета DW се сещам за в.Работническо дело.Същите мерзавци са.