Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 19:25 6 920 62

Възходът на Турция в глобалната борба

  • турция-
  • възход-
  • страна

Азиатски държави излизат на преден план

Възходът на Турция в глобалната борба - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Неравенството в доходите между нациите нараства и западните страни не успяват да овладеят природните и социални кризи. Междувременно Южна Корея, Япония и Турция излизат на преден план на международната сцена с успешното си справяне с продължаващата пандемия на коронавируса", пише Ихсан Акташ от в. „Сабах” в материал, преведен от БГНЕС. Ето какво твърди още той:

"Към края на Студената война НАТО загуби значението си. Оттогава традиционните съюзи се разпаднаха; интересите на САЩ и Европейския съюз се сблъскаха; Русия като ядрена сила и Китай като икономическа сила навлязоха на световната сцена; а в континентална Европа ислямофобията и расизмът започнаха да се увеличават.

Средиземноморието и близкоизточният регион се очертаха като основните полета на глобалната борба за власт. Тъй като балансът на силите се измества от Запад към Изток, геополитическото значение на тези страни, които имат влияние в тези региони, беше осигурено.

"Неравенството в доходите между нациите нараства и западните страни не успяват да овладеят природните и социални кризи. Междувременно Южна Корея, Япония и Турция излизат на преден план на международната сцена с успешното си справяне с продължаващата пандемия на коронавируса", пише Ихсан Акташ от в. „Сабах” в материал, преведен от БГНЕС.

Ето какво твърди още той: "Към края на Студената война НАТО загуби значението си. Оттогава традиционните съюзи се разпаднаха; интересите на САЩ и Европейския съюз се сблъскаха; Русия като ядрена сила и Китай като икономическа сила навлязоха на световната сцена; а в континентална Европа ислямофобията и расизмът започнаха да се увеличават. Средиземноморието и близкоизточният регион се очертаха като основните полета на глобалната борба за власт.

Тъй като балансът на силите се измества от Запад към Изток, геополитическото значение на тези страни, които имат влияние в тези региони, беше осигурено. Докато администрациите на САЩ насочват вниманието си към Азиатско-Тихоокеанския регион, Турция и Русия се очертават като двете основни конкурентни сили в Средиземноморския басейн, Близкия изток и Кавказ.

Турция и Русия обаче се съревновават помежду си чрез взаимно уважение и несъгласията често завършват със сътрудничество при разрешаването на регионални кризи. И двете страни разчитат на дълбоко вкоренена държавна традиция. Докато Русия е по-млада държава в сравнение с Османската империя, Турция премина към модерна държава по времето, когато империята беше най-слаба. През последното десетилетие Турция преодоля поредица от национални и регионални кризи. След като администрацията на Обама разкри стратегията си за сътрудничество с терористичната група Отреди за защита на населението (YPG) – сирийското разклонение на ПКК - Турция и САЩ се разделиха в Сирия.

През този период Турция попадна под атаки от ПКК, Ислямска държава и Гюленистката терористична група (FETÖ). Побеждавайки и трите терористични организации в страната и в чужбина, Турция будно укрепи структурата си на национална държава, като прие независима външна политика.
Възходът на Турция съвпадна с падането на континенталните европейски сили.

Както анализира американският социолог Имануел Валерщайн, монополите на европейските сили във финансите, администрацията, медиите, технологиите и благородните метали са засегнати от сериозни проблеми.

Великобритания напусна ЕС, за да се освободи от общата регресия на европейския континент. Междувременно влиянието на Турция продължава да се разпространява в региона благодарение на динамичната си социална структура, устойчивост на икономически и политически кризи, силна военна мощ, вкоренена дипломатическа традиция и богато културно наследство.

Вероятно на международните играчи ще им трябва известно време, за да оценят напълно новия статут и престиж на Турция. В това отношение положителната преоценка на позицията на Турция в региона може да служи като модел за САЩ и Израел. Както арабският мислител от 14-ти век Ибн Халдун е писал: „Миналото прилича на бъдещето повече отколкото една капка вода прилича на друга.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Крушата

    21 9 Отговор
    борба ве ,Али ,класическа борба !

    Коментиран от #46

  • 3 гадно

    38 0 Отговор
    Че кога са казали, че западните държави искат да овладеят кризите важното е парата да е притях. Нали знаете риба се лови най-добре в мътна вода богатите става още по-богати.
  • 4 Така де

    21 32 Отговор
    Борбата между Турция и Русия се засилвала!!!Ми тя не е отслабвала , русняците искат проливите, от хиляда години насам , обаче все налитат на коча макарите !
  • 5 Опиканото туркофобче с многото никове

    15 15 Отговор
    Сега ще оссера темата като памперса ми...
  • 6 макдоналдс

    25 32 Отговор
    ТУРКИЯ 21 ВЕК - ГЛАД СТУД....

    Коментиран от #16, #38, #42

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дрът коЗел

    15 11 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    те харемите плащат доволно заплати и осигуряват ,Амуджа ...бегай бери тутун
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Без думи

    24 25 Отговор
    Днес турските граждани бяха изненадани негативно, когато разбраха, че кюрдските бунтовници са арестували турски войници, тайни агенти и полицаи и са ги държали като затворници в продължение на много години, които Турция се опита вчера в неуспешна операция да ги освободи, с трагичната смърт на 13 затворници ! Нещастието на това хронично лошо управление е, че те бяха убити от турския огън !!

    Коментиран от #23, #33, #37, #62

  • 16 ЧУШКОПЕК

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "макдоналдс":

    БЪЛГАРИЯ ВЕЧНА ДИСКОТЕКА ПО НЯКОГА СВИНСКА МАС
  • 17 Азиатски държави

    10 6 Отговор
    Винаги са били на преден план. Калпака какво ли прави със чушкопека?

    Коментиран от #35

  • 18 Свиквайте туркофобчета

    16 5 Отговор
    Свиквайте или увеличете антидепресантите 🤭🤭🤭

    Коментиран от #21

  • 19 ЗЛОБАРЧЕТА ВУЛГАРИ

    12 13 Отговор
    ЕДНОООО, ДВЕЕЕЕЕ, ТРИИИИИ, СТАРТТТТ
  • 20 калпаци 500

    16 8 Отговор
    То манталитета е робски, няма за какво да свикват.
  • 21 трудно е

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Свиквайте туркофобчета":

    да го искараш, 500×365 след вкарване.

    Коментиран от #22

  • 22 Трудно ли???

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "трудно е":

    Почти е невъзможно,даже 50*365 са адски много
  • 23 Хасан

    18 13 Отговор

    До коментар #15 от "Без думи":

    Аскера направи операция на 25 км в Ирак в труднодостъпен район ,в скривалище на ПКК ,където те държаха отвлечени цивилни и военни ..терористите са убили завързани пленниците
  • 24 Булгар КараБорис от Ловча

    12 12 Отговор
    Ние булгарите имаме антикор против Кровид -19 , ние умираме само от йад , предлагам на нашите учени да изработват ваксина за йад и ако са още живи не починали от йад .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А на Ма. Ми. Цата

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Силна Пуйка":

    Ти Пу. Те. То с колко % се е увеличила?да знам колко кинти да взема на идване
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вечния провинциалист

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ще ми го стоплиш ли?
  • 29 ГруЮ

    9 4 Отговор
    Така се получава понякога в колониите- дадат им малко независимост и местните туземци, вземат да си мислят, че са по-важни от сахиба. Десетилетия по- късно се получават Хаити, Сомалия, Ирак, Либия.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 чул не дочул

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "Без думи":

    Загиналите не са тайни агенти или войници,а отвлечени по етапно в различно време през 2014/2015 година между тях има и полицаи от граничните градове с Ирак ,не са се свързвали с правителството да предявяват някакви искания .След дълго разследване е направена връзка между случаите и с помощта на МИТ е установено местоположението им в област Гара в Ирак .Турските спец части проведоха 3 дневна операция, но терористите на ПКК застрелват в главата заложниците ,спец частите не успяха да спасят своите,но и не оставиха живи след себе си.Бъди сигурен ,че това няма да е последната операция в Ирак,ще се трепе наред.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами увеличи

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Азиатски държави":

    От 3 на 5 чушки,все пак има напредък
  • 36 Брендилия

    7 1 Отговор
    Изчерпателна информационно и подкрепена с факти статия. Добър и правилен анализ. Браво..
  • 37 Наистина без думи

    18 4 Отговор

    До коментар #15 от "Без думи":

    Ти Пкк бунтовници ли ги наричаш?страх те е да ги наречеш терористи,защото могат да ви нападнат и вас нали?и не са арестувани,а отвлечени.И не са агенти или полицаи,а са 13 цивилни граждани и 3 войника,ама кво ти обеснявам,като ти даже не правиш разлика между кюрд и пкк
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ердоган

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бай ганю":

    Това не е от сега.В България от десетилетия половината стоки са били турски.Знаеш ли колко хора ходят всяка седмица да пазаруват в Турция за да зареждат магазините си със стока?Дори не пиша за екскурзионния туризъм и пазарене в Одрин!Да не говорим,че много хора дължат живота си на лекарствата им.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Брендилия

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ердоган":

    Не му обръщайте внимание! Не знае какво приказва. Кравария не е била империя, няма и да бъде..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ЧОЧО

    14 3 Отговор
    Дай на нашенеца да плюе на всичко чуждо!Бях преди 30годони в Турция ,отскоро почнах пак да пътувам за там.Разликата е огромна само попътищатане може да ги стигнем.Българина може да е в тинята но плюе всичко съседно!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 браво

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "Бургер кинг":

    Тегли ли ни една патка вече твоя "приятел", като си тръгва, хвани го за ръчичка и заедно в тюркистан, без да се връщате и без това тук е пълно със селяни-по ма ци !
  • 54 браво

    2 1 Отговор
    Тегли ли ти?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Язе

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Реалист":

    Ни мой дума ва...от страхуваш тъй гарите? Баце кво ядете пиете вий, че тъй стадно сте у няква злоба,това ще да е няква национална манджа. Или па си някакъв военен-от и там сте филма постоянно.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дечо

    1 1 Отговор
    Дали Путин и велика Русия са забравили за сваления руски военен самолет су-25 и обидата която турците им нанесоха пред света със своеволията в Карабах. НИКОГА
    Сега ги пускат пускат и хоп в капана. Путин няма да се оттегли докато не вдигне гордо челото.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.