Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 19:00 8 043 151

Когато в страната на външните клозети говорят за гнила Европа

  • русия-
  • европа-
  • ес-
  • външни клозети-
  • константин богомолов-
  • виктор ерофеев

Нелепо е да говориш за загниването на Европа, когато живееш в страна на дъсчени външни клозети

Когато в страната на външните клозети говорят за гнила Европа - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виктор Ерофеев отговаря на манифеста на режисьора Константин Богомолов, публикуван в „Новая Газета“.

Трябва да си невеж или твърде наивен човек, за да мислиш, че Европа е похитена само два пъти. Най-напред я е откраднал бикът от гръцката митология, а ето, че сега има и второ похищение, за което научаваме от режисьора и театрален директор Константин Богомолов. Имам предвид неговия памфлет с кокетното „2.0" в заглавието: „Похищението на Европа 2.0“. Но по тази тема Богомолов не е нито първият, нито вторият. Десетилетия наред руските славянофили с упорита настойчивост възвестяваха гибелта на загниваща и бездуховна Европа. После на тяхно място дойдоха малограмотните съветски гробокопачи на Европа. А сега се появи цяло стадо нови гробари, които не помнят предишните, но са се излюпили от същото гнездо. От свойството на неукия човек да поучава по-учения.

Руският човек, този вечен полуевропеец

Достоевски обичаше старите камъни на Европа, но не обичаше новите камъни. По това, но само по това, на него прилича новоизпеченият ценител на „историческите“ западни ценности, когото ще наречем КБ. В романа си „Бесове“ Достоевски прозря страшното бъдеще на Русия. А КБ не вижда нищо хубаво в бъдещето на Европа. Но нека се вгледаме внимателно. Той се прибира вкъщи с прекрасния си германски автомобил, в тоалета му от глава до пети няма нищо руско, в дома му цари европейски комфорт. Отваря американския си лаптоп, поглежда към швейцарския си часовник. Време е! Време е, приятелю, да тръгнем на битка срещу новите камъни на Европа. Те са навред, тези камъни. Къде ли? Във вътрешните органи. И гибелта наближава.

Ах, как прекрасно живееше Европа преди смъртоносното си заболяване, дарявайки на света, пък и на нас, своите прекрасни подаръци! Музика, философия, литература, театър, научни открития, индустрия, човешки права… Днес обаче в агонията си Западът, оказва се, бълнува за някакви противни джендъри, в Америка разрушават паметници на Колумб, всички се крият от тълпите бежанци, масово са полудели по радикалния феминизъм. И тъй нататък стереотипи.

Руският човек изобщо не е длъжен да обича Запада. Но когато мразиш Запада, ти завинаги се затваряш в собствената си несрета. Защо не нападаме язвите на Иран, на Китай, на Северна Корея? Защо? Ами защото нас, милите на бога Богомилови, те изобщо не ни интересуват, не са наша работа. Но камъните на Европа са наша работа, те са важни за нас - вечните полуевропейци със стереотипните си представи за историята и настоящето на Европа.

Между другото, Европа никому не дължи абсолютно нищо. Но ние сме свикнали да мислим, че не друг, а нашата матушка Русия никому нищо не дължи, поради което е свободна да съди всички останали, бидейки сама изключително духовно образувание в хватката на вечната бедност и безпростветния авторитаризъм. Но Европа на старите и на новите камъни не крие, че е минала през огромно количество изпитания. Дори да не броим инквизицията, няма да забравим нито увлеченията по комунизма, нито 12-те години нацизъм, нито пък пристрастяването по маоизма, обхванало много студенти през 1968.

Силата на Европа

Европа - това е свят на едно сложно, несъвършено и креативно битие. Тя често се поддава на съблазните на вярата и безверието, но ако искаме да разберем силата ѝ, трябва да спрем поглед не само върху странните съществителни от женски род, но и върху стабилните институции или върху решителните медии, които пратиха в оставка един германски президент, преодоляха Тръмп и успяха да се справят с кризата на Брекзита.

Европа мина през греховете на колониализма, на високомерието и на вярата в превъзходството на своите идеали. Всички тези времена приключиха. Европа търси нови пътища. Когато си далеч от Запада, тези пътища могат понякога да ти се видят абсурдни. Но Западът вече се е вглеждал в себе си през погледа на Франц Кафка, размишляващ гениално за абсурда на съществуванието. Дали пък не трябва да се взрем със същия взискателен поглед и в себе си и в своята родина, в страната, от която през последните години избягаха милиони талантливи хора, в страната на дъсчените външни клозети, страната с невероятно ниска продължителност на живота?

В много отношения Европа се явява колективно копие на индивидуалния човек. И ако човекът действително има бъдеще, той ще го намери именно в Европа. Ако няма - никой не може да му помогне. А най-малко пък ще му помогне такава наивна, безпомощна и примитивна критика, каквато отправя към Европа режисьорът КБ. Или както се пее в онази песничка: „Недей да поучаваш учения…“.

Мисля си, че Богомолов е искрен в своите критични изхвърляния. Но това е дори може би по-лошо, отколкото ако беше неискрен или воден от конюнктурни съображения.

Автор: Виктор Ерофеев


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    67 22 Отговор
    За България ли става дума?

    Коментиран от #12, #61, #67, #81, #148

  • 2 Чичкото

    55 18 Отговор
    с мустаците от Австрия - тези са получовеци, не полуавропейци.
  • 3 Софиянец

    52 56 Отговор
    Руснак да им го каже, има и свестни и умни сред тях ;) последния да пусне водата, на руски ще рече да излее кофата ;)

    Коментиран от #104

  • 4 реалиста

    47 55 Отговор
    Самата истина.Русия е на 4 място по емиграция в света.
  • 5 И защо

    75 25 Отговор
    Външният клозет да е критерий?

    Коментиран от #48, #94, #127

  • 6 Майна

    102 44 Отговор
    МАЛКО СА ВИ БИЛИ РУСНАЦИТЕ, ТОВА Е..РУСНАКЪТ ИМА ЧУВСТВО ЗА ДОСТОЙНСТВО , НИКОГА НЯМА ДА КЛЕКНЕ...А ДОЙЧЕ ВЕЛЕ , НЕКА СИ ПУСКА НЕКВИ СИ ,,СТАТИЙКИ,,

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Митко

    39 25 Отговор
    Че и едно време все говореха против гнилия капитализъм. В северна Корея все още е така.
  • 8 Реалиста

    29 10 Отговор
    Достоевски сорсоид

    Коментиран от #83

  • 9 КОТарАК

    69 25 Отговор
    е , то това вече показва безсилието на джафкащите джендъри пред баба Меца ...щом се стига до там за тоалерни да говорим..а само преди
    няма и100 години в Белгия са ходили в нощни гърнета и благодарение на заселили се турци са разбрали за вътрешна баня и тоалетна
  • 10 Четник

    80 26 Отговор
    И през 1945г.Руснаците са имали еко кенефи на двора,но това не им попречи да забият Червеното знаме на победата над Нацистка Германия над Райхстага—символът на IIIя Райх.Хитлер капут!DW капут.
  • 11 2 и половина

    16 14 Отговор
    милиона русофилистика емигрираха в Москва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В КЛOЗЕТА

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Да КЛЕНЕ😬
  • 14 Дългият

    28 55 Отговор
    Когато фактите говорят и боговете мълчат.Русия е европейска в големите градове,по селата е пущинак..Газ има прекарана до всяка къща,но вода се вади от кладенеца..Стандарта на живот е нисък,ама нисък...Има ли водка другото май..а му...казвам го от първо лице ...За хората които не са стъпвали в Матушка,това не е пропаганда...

    Коментиран от #22, #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Саманта

    59 14 Отговор
    Много дълга и смотана статия. Тоя явно освен до терасата на друго място не е ходил. Да не говорим че и България е страна на външните тоалетни.
    Но знае ли тоя учен , че на север и да искаш няма как да направиш друга тоалетна. Че земята трябва да я копаеш с Хилти.

    А знае ли как е било в Европа до скоро ? Даже не са се и къпели. По веднъж ,два пъти годишно. И са пикаели по улицата.

    Коментиран от #25, #51, #112, #146

  • 18 Лелее

    33 5 Отговор
    Мили хора !
    Току що в национален ефир , Ботокса обяви , че ще ни “ДРЪПНЕ КАИШКАТА “
    ???????
    Ние Кучета ли сме ?????

    Коментиран от #37

  • 19 Путин

    49 12 Отговор
    Защо? Във вашите села и ромски махали кенефите са вътрешни ли ?Я пребройте колко селяни и роми има в България и тогава говорете!!! А нещо за дървените къщета на краварите да напишете???!!!5257

    Коментиран от #147

  • 20 Защо

    40 9 Отговор
    Един чешки художник беше нарисувал на картата, България като тоалетната на Европа! Така мислят за нас в Европа!

    Коментиран от #86

  • 21 Защо

    25 10 Отговор
    Един чешки художник беше нарисувал на картата, България като тоалетната на Европа! Така мислят за нас в Европа!
  • 22 Хаджи Хаджи Българин

    29 8 Отговор

    До коментар #14 от "Дългият":

    А за цените нещо да подскажеш брат! Литър гориво, или наем на квартира в Ямал! Проблема е, да се изтрият всички, възможни алтернативи, на кредитното робство!
  • 23 Активист на БКП

    6 24 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Иванушка Дурачок !
  • 24 Доротея

    39 14 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    То за това Москва 5 пъти по голяма от Берлин и Мадрид , защото са бедни и нямат условия. Да не говорим че и ги задминава по стандарт на живот.

    Коментиран от #42, #72

  • 25 Иванчо

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Саманта":

    Особенно в Париж!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Петраки

    27 3 Отговор

    До коментар #14 от "Дългият":

    Ти в Северна България ходил ли си ? Там ходи да видиш пък после приказвай.
  • 28 Дойче Лъже

    41 7 Отговор
    Е как Европа никому не дължи абсолютно нищо!!
    Кой спря фашизма избиването на евреи и др. етноси в Европа??
  • 29 факт

    27 7 Отговор
    тоя не е бил в испания,италия ,франция ...
  • 30 Behemoth

    29 2 Отговор
    Абе друго си е да се.реш вкъщи!

    Коментиран от #39

  • 31 Монгола

    35 9 Отговор
    Баш WC се обади в ЕС кгъдето нямат смесители за вида имат по 2 крана един за топла др. за студена и си пълнят мивката като кладенче да се плицикат!
  • 32 статистиката

    48 6 Отговор
    В Якутск при тия нечовешки природни условия продължават да живеят хора . А в България последните 30 години закриха 500 села.

    Коментиран от #43

  • 33 Гюнтер Германеца

    42 10 Отговор
    У Руската Федерация тока тече постоянно, а у велика Германия са на карта слага си 50 € като му свършат вечерта седи без ток до сутринта!

    Коментиран от #70

  • 34 JEB

    4 5 Отговор
    европа ако беше лесно място за живеене на континента щеше да има само един народ който е избил всички останали..напротив множеството нации са си бая жилави и няма да измрат от факта че някой граждански права са разширени..бая ще има да чакат бих казал
  • 35 Нашите тоалетни по селата, как са?? Не

    19 6 Отговор
    Се подигравайте, в нашите села вместо дъски има и с Чаревичак оградени тоалетни!!! По скромно!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Леле

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Лелее":

    БАУ БААУ ХАЙДЕ НА КУПОН В САНДАНСКИ😇
  • 38 Бесен Язовец

    13 9 Отговор
    Великите европейци топи кроасана директно в манджата. Те защото всички у Шварцфал имат канализация хехехехехе
  • 39 О О О Я

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Behemoth":

    И през ноща ДА пуснеш казанчето 😬
  • 40 Ваня

    28 7 Отговор
    Това писаното е голяма простотия.
    Русия е преживяла Наполеон, Западния октомврийски преврат-1917, Хитлер. Това са мега големи разрушения и загуби на капитал и човешки ресурс. Все едно България да я винят след Освобождението от турско робство, че е изостанала и примитивна държава.

    Коментиран от #53, #119

  • 41 !!!?

    17 28 Отговор
    Как смее този руснак така да говори на русофилите за тяхния обетован външен дъсчен клозет наречен Россия !!!?

    Коментиран от #47, #50, #122

  • 42 Москва и Ленинград

    8 10 Отговор

    До коментар #24 от "Доротея":

    Цялата русия ЛИ са!!!????

    Коментиран от #60

  • 43 Иванчо

    25 7 Отговор

    До коментар #32 от "статистиката":

    И което е доста интересно, там децата са на почит и всяка грижа за тяхната популация е , платена от бюджета на РФ! Еленоводи, са обезпечени от държавата! Но явно, ДВ обичат да се изхожда в чужди тоалетни!

    Коментиран от #79

  • 44 Ха ха ха

    26 6 Отговор
    Когато европейските клозети станаха с повече от 2 пола,не е смешно нали, извратено е, уви
  • 45 Ехаа

    12 28 Отговор
    Проблема не е само във външните тоалетни.Тях ги има по целия свят.Проблема е, че днес 21 век, в Яндекс има клипчета, как руснака да си направи казанче от пластмасова туба за вода за тоалетната.Не че руснака е глупав и не разбира до къде са го докарали тези кабегисти, които управляват и му набиват в главата заглавия като-европейците емигрират от Европа??, дайте да бутнем и помогнем Европа да се сгромоляса???Путин е на път да изолира Русия от останалия свят.Лавров се изцепи, че ако има санции на олигарсите, ще го отнесе руския народ.И на всичкото отгоре, тръгнали да превземат света чрез бандитската си идеология.

    Коментиран от #55

  • 46 ха ха хаааа

    5 0 Отговор
    Сипвай , брат , сипвай ...😁
  • 47 Бесен Язовец

    18 7 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    Мърляв белогвардейски индивид щом ти цитира онова с менталните проблеми Достоевски е белогвардейска gnida! Достоевски когато пише какво било в Руската Империя в западната Европа са си хвърляли нечистотите от прозореца на улицата!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Виктор Ерофеев и DW Правете му реклама

    20 6 Отговор
    В друга Държава!!! Никой не се Интересува от този, освен DW!!!
  • 50 Бамзе

    22 9 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    То за това пък краварите ходят в къщи с ботушите и спят с тях ! Да не им ги открадне някой. С тях ходят даже в тоалетната , а после в кревата или на дивана с крака на масата .

    Коментиран от #52

  • 51 Саманта фокс

    15 5 Отговор

    До коментар #17 от "Саманта":

    ТовА е манталитет!В франция БИЛО модерно преди да резнат зeлката НА КРАЛИЦАТА изобщо Да не се мият😁
  • 52 Много

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Бамзе":

    КАУБОИ СИ ГЛЕДАЛ😀
  • 53 Иванчо

    19 4 Отговор

    До коментар #40 от "Ваня":

    Като чета, ми се струва, че Байдана дърпа мечката за опашката! " Отто фон Бисмарк - " знам 100 начина, с които да изкарам руската мечка от бърлогата и, но нито един, за да я върна обратно" ! Същото е и със шведският Крал , Наполеон и Хитлер! Ерата на Горби, знаем къде се скри, и на Елцин, отмина преди 20 години!
  • 54 !!!?

    14 15 Отговор
    Русофила няма аналог в животинския свят - и руснак да му каже истината за руския Гулаг, той пак не вярва !!!?

    Коментиран от #56, #107

  • 55 бай Бисан

    19 7 Отговор

    До коментар #45 от "Ехаа":

    Знаеш ли как живеят гастарбайтерите в Европа и Англия ? А те никак не са малко. Чувал ли си за новите роби на Европа ? Само В Германия / без да смятаме останалия ЕС / има пет пъти по вече проститутки отколкото в Русия.

    Коментиран от #100

  • 56 що така бе

    21 3 Отговор

    До коментар #54 от "!!!?":

    А Асандж или Сноудън като ви кажат истината за запада си мълчите.
  • 57 И друг съм ви молил да гледате

    11 7 Отговор
    ПО ТУБАТА КАК ЖИВЕЯТ РУСНАЦИТЕ ИЗВЪН МОСКВА И ЛЕНИНГРАД!!!ЗАХВЪРЛЕНИ ГРАДОВЕ В РУСИЯ!!!НО В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА ХОРАТА СА ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ КОЛКОТО В МОСКВА И ЛЕНИНГРАД!!!!КОНЕЦ ФИЛМ

    Коментиран от #64, #65, #77

  • 58 ЗЕНЕКА

    1 3 Отговор
    Защитата започва приблизително 3 седмици след първата доза. Лицата може да не са напълно защитени до 15-ия ден след приложение на втората доза. Както при всички ваксини, ваксинирането с COVID-19 Vaccine AstraZeneca може да не осигури защита на всички реципиенти на ваксината, предупреждават производителите.

    Най-често съобщаваните нежелани реакции са чувствителност на мястото на инжектиране (63,7%), болка на мястото на инжектиране (54,2%), главоболие (52,6%), умора (53,1%), миалгия (44,0%), неразположение (44,2%), пирексия (включва усещане за повишена температура (33,6%) и повишена температура >38°C (7,9%)), втрисане (31,9%), артралгия (26,4%) и гадене (21,9%).

    Коментиран от #66, #90

  • 59 Хайл

    16 2 Отговор
    Според ДВ най-голямата работа в света са швабите,европа и америката.за това трябваше АВСТРИЕЦ ДА ИМ ВЪЗСТАНОВИ ГЕРМАНИЯТА,да им остави милиарди пари във валута за да измислят "немското икономическо чудо" а Меркел да им еге майката и таткото
  • 60 Доротея

    24 8 Отговор

    До коментар #42 от "Москва и Ленинград":

    Ти ходил ли си в Русия че питаш ?

    Пресконференция на Макрон и Путин
    Макрон:
    Преди 300 години, Вашия Цар Петър пристига във Франция за да се запознае и вземе нашите достижения.

    Путин без да мигне:
    Преди 1000 години, Ана Руская пристига във Франция за да научи френския Крал да чете, пише, да се къпе и да ползва вилица. След което Путин подарява копие на писмото на А́нна Яросла́вна до баща си, което започва така: “ Татко, защо ме прати в тази воняща дупка? ……….

    Коментиран от #145

  • 61 jorj

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    НПМ поняла.
  • 62 мдаааа

    9 8 Отговор
    Нашите шумкаре изкараха Достоевски соросоид ... 🤭🤭🤭 Върхът на т@пизм@ ...
  • 63 !!!?

    5 11 Отговор
    За си чул Асандж или Сноудън да говорят за "загниването на Европа" ? И двамата чакат с нетърпение амнистия за да се върнат в загниващия Запад !!!?
  • 64 Бенджи

    11 4 Отговор

    До коментар #57 от "И друг съм ви молил да гледате":

    А ти гледал ли си как живеят краварите в крайните квартали ?

    Коментиран от #68

  • 65 гледай

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "И друг съм ви молил да гледате":

    Има и други работи по тубата. Това според тебе от къде е ?

    Коментиран от #80

  • 66 Хайл

    3 2 Отговор

    До коментар #58 от "ЗЕНЕКА":

    И после умрял от ковид след "ваксинация срещу ковид"--- как е а?
  • 67 Не, за другата

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Братската коччина
  • 68 География

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Бенджи":

    Найроби
  • 69 Чичо Тони

    8 1 Отговор
    Нелепо е да сравняваш стандарт на живот с морал.
  • 70 Немска работа

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гюнтер Германеца":

    За тока в Немция не знаех,но в общежитията с общи бани водата от душа е с монети - пускаш монета къпеш се няколко минути и ако се мотаеш оставаш насапунисан насред къпането. Ако искаш още вода пускаш нова монетка. Типична немска работа.

    Коментиран от #73

  • 71 DW и

    5 2 Отговор
    еничарина Ерофеев няма що,самата истина.
  • 72 Хайл

    21 1 Отговор

    До коментар #24 от "Доротея":

    Абсолютно си права,бил съм в Москва и не само там и каквото видях НЯМА НИЩО ОБЩО С "КОМПЕТЕНТНИТЕ" ДРАСКАНИЦИ НА ДВ...Берлин е пълен с турци и араби,Париж с алжирци и негри,просто са жалки гледки.По времето на Хитлер/светла му памет/ Берлин е бил чист и подреден град,а не сегашната клоака
  • 73 Джонсъна

    11 2 Отговор

    До коментар #70 от "Немска работа":

    А па на англичаните баните с два крана. Още не са чували за смесителна батерия. Даже и по жп гарите. Или само студена вода или само гореща.

    Коментиран от #150

  • 74 Стрина Мара

    4 0 Отговор
    То и Първанов имаше външен клозет и като стана президент го бяха снимали и го пуснаха на първа страница на вестника забравих кой беше после го разруши
  • 75 Sieg

    16 2 Отговор
    А в САЩ ли няма външни тоалетни? Айде бе, да се обзаложим 😄. Не ми гледайте развитите градове, има такава мизерия и н САЩ, че......
  • 76 за край

    4 9 Отговор
    Много е важно да кажем и да се разбере един път завинаги,че правим много ясно разликата между русофили и путинофили.Няма русофил, български гражданин-европеец, който да поставя Путин и антуража му пред Европа.Това във връзка със лъжите на руската прпаганда, колко процента българи обичали Путин и обслужващия му персонол драскачи и журналисти, които могат да се охарактеризират с две думи-хомофоби и расисти.Солавьов е най големия измежду тях, имащт и италианско гражданство.За какво са му го дали, да сее омраза и по Европа ли.
  • 77 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "И друг съм ви молил да гледате":

    Бориславе пак блещиш глупости без да си бил там,без да си видял с очите си
  • 78 Седесарят.

    7 3 Отговор
    Някак смотана статия...В студените земи , тоалетна е отвън ..Абе смотаните Дойчето,не знаят кво да пишат,вече..Глупост след глупост.. Проаднаха много ..
  • 79 Бандера

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Иванчо":

    Голема грижа, няма що. Чувал ли си за домовете за безпризорни? И в коя бялс държава съществуват такива душегубки?
  • 80 Джон ,Смит.

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "гледай":

    Много пропаднало място.
  • 81 ссссср

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Не позна ли червената кочина ? Да, прав си. Ако не ни бяхя "освободили", само те си знаят от какво и ако не ни бяха закотвили към себе си, сега нямаше да питаш.
  • 82 🤪🤪🤪

    6 0 Отговор
    А меките китки ядът дет се@рът 🖕🏻
  • 83 пижо

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Реалиста":

    Леле каква боза ти е в главата. Къде е Достоевски, къде е Сорос, еле пък къде си ти, червен тъпа-нар.

    Коментиран от #89

  • 84 стоян георгиев

    4 16 Отговор
    статията казва всичко.европа е наи-доброто място за живеене в света към момента.много по-добро от азия,африка та даже и от америка и австралия.естествено става въпрос за еврозъюза не за периферията в която влиза и част от русия.затова и милиони руснаци избягаха в нея от русия,а и ни един руски трол неще да се премести от тук в путинландия.остава им само да плюят докато търсят начи да се преместят по на запад.интересно обаче имали дори един от тях дето си вярва на писаниците за това че русия е някаква алтернатива на европеиския съюз?

    Коментиран от #96

  • 85 Коя европа бе?

    10 2 Отговор
    Онази, която живее на гърба на умиращите от глад ли?

    Русия е огромна и девствена, пълна с ресурси и никой не може да ги обере като нас!

    Завиждайте!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ъперкът

    4 8 Отговор
    Е, като си бил руска под-лога 50 години. Като са те "освобождавали" петнайсет пъти искаш, неискаш, на какво да те изобразяват. Някой който се е хванал с червените боклу-ци да е прокопсал ?
  • 88 ха ха ха

    11 2 Отговор
    Дойчо става нервен - чудесно, значи е настъпен... не става както го иска бай шорши мумията 🤣🤣🤣

    Няма да има рестарт, няма да има война - ще продължавате да се гърчите, докато не се скапете тотално!

    Скапани крадци, задлъжнели към целият свят!
  • 89 реалиста

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "пижо":

    Ирония
  • 90 Боцо

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "ЗЕНЕКА":

    Прочете ли внимателно, това дето го преписваш ? Повечето неща ги имаш и без да си ваксиниран. Еле пък ако се напиеш, знаеш ли какъв поменник като този ще ти напиша. Ще ти се уплаши окото. Не се бъзикай с ваксините. Не си дорасъл ментално за това.
  • 91 ело

    12 2 Отговор
    В България така и в Русия и в Турция ( съм виждал) WC почти повечето по селата се намират на вън .Не разбрах кaкво долно,срамно " нецивилизoвано " намират тези свине. Погледнете историята им когато в Франция и Англия Германия от прозорците направо на пътя с кофи хвърлели а по късно в Сена така е било и в " цивилизованата Европа " . Бях в Париж 2018 сутринта рано станах ми направи впечатление по ъглите на сградите и върху тротоарите имаше ивица мокро в началото не разбрах това е останало от нощта тъй като в центъра имаше 4 броя WC от които само един работеше..
  • 92 ха ха ха

    6 1 Отговор
    Па тия и толкова си нямат... американската мечтъ!

  • 93 Тиро вампиро

    10 3 Отговор
    Годината беше 2009та имах работа в Лос Анжелес,Калифорния.Реших да се разходя до плажа на Света Ана и да се насладя на туристическите атракции.Доходи ми се до тоалетна и видях такава голяма разположена върху самия мостик най-централния плаж.Влязох вътре и... о,богове нещо като свинарник на секции с ниски стени,в които клекнали мъже се виждат наполовина как напъват здраво и тафтата падат някъде долу във водата или шахта незнам,но бях погнусен от величеството на Америка

    Коментиран от #98

  • 94 ами защото

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "И защо":

    е държавата ти.
  • 95 PSG FR

    13 4 Отговор
    Чак такава простотия скоро не бях чел, няма я даже и по жалките американски сериалчета, където винаги има намек за руснаците и насмешка. Това не само кърти мивки, но и плочките около тях :)))
    То бива платена пропаганда, но такова пропадане... нямам думи!

    Коментиран от #103

  • 96 до синчето на георги

    3 2 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Отговори си, защо ли тези мръсни, гадни емигранти минават транзит през бг'то?

    Коментиран от #136

  • 97 ело

    10 2 Отговор
    Бих искал да добавя докато Римската Империя са били много чистоплътни още тогава до ХI н.е имали са обществени бани wc по-богатите са имали и сауни.Използвали различни растения за да предадат определени приятни миризми- парфюмерия. Докато по късна в Европа църквата е забранила и считала парфюмерията като грях както и къпането в началото на година веднъж по-късно на месец. Ако се къпеш често това означавало,че извършващ грях това продължело не с години а векoве. Тези нагли свине или не знаят или не искат да знaят.( прочетете историята на Средновековна Европа)

    Коментиран от #102

  • 98 ей вампиро

    2 3 Отговор

    До коментар #93 от "Тиро вампиро":

    намали червения пипер, че краставицата ми ще порасне, до знаеш къде, нали.
  • 99 Шамара

    9 10 Отговор
    Ами като е толкова лошо на запад, стоите си в кочините кво сте хукнали на всякъде като въшки !? Благодарете на Европата, че ви прие и не ви иска визи иначе още щяхте да цъкате с език като видиш цветен телевизор , да си броиш стотинките в джоба и да се радваш на жигулката втора
    ръка !Айде у лево!
  • 100 Бае тодър

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "бай Бисан":

    Да, може и повече да са, ма те 90% са руско говорящи..... 😂😂😂. Няма лошо де, хубави са, и когато пиинат дават и без пари....
  • 101 ело

    3 2 Отговор
    Западната Римската империя до 7 век е съществувала погрешно е написано до XI (моля за извинение)
  • 102 християнски манталитет

    1 7 Отговор

    До коментар #97 от "ело":

    Ако ги мързи да четат, могат да гледат "Шогун". В бг'то все още турски бани "хамами" . Къпането е на източните религии. Кочината са си свинари, още преди Ивайло.

    Коментиран от #105

  • 103 няма да се умориш от търсене

    0 4 Отговор

    До коментар #95 от "PSG FR":

    Прочети си коментарите.
  • 104 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    След масовите чистки по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен.

    Коментиран от #106

  • 105 Я па тоя

    7 1 Отговор

    До коментар #102 от "християнски манталитет":

    Цар Ивайло е 13 век.Още през 7век Плиска разполага с бани и модерни за времето си водопроводи и канализации. Умньо неначетен!

    Коментиран от #108, #109

  • 106 Я па тоя

    8 2 Отговор

    До коментар #104 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Напротив збъдната мечта е. Сталин чисти предимно еврейските проволинейни болшевици и техните подръжници, които тотално разсипаха страната му. Нещо като все едно днес, някой да изчисти соросоидите в БГ, та страната да си поеме дъх
  • 107 ?!!!

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "!!!?":

    Също като нарциса, ти му казваш че е ОО на ЕС а той не съм външната тоалетна.
  • 108 Я па ти

    1 2 Отговор

    До коментар #105 от "Я па тоя":

    Останало от византийци и добавено от бг истерици.

    Коментиран от #113

  • 109 я па ти

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Я па тоя":

    прочети от вера мутафчиева "Случаят Джем" , еднокнижнико.

    Коментиран от #114

  • 110 Shponka

    2 12 Отговор
    Русофилите са хора с ограничени или никакви познания за Русия, защото са готови да извадят страната ни от съюза й с икономически напредналата и филантропски настроената Европа и да я прикрепят към изостаналата и мизантропски настроена държава Русия!

    Коментиран от #115

  • 111 Стефан Петров

    13 1 Отговор
    Виктор Ерофеев е моден, но слаб автор. Чел съм три книги от него. Според Евростат в Русия външни тоалетни ползват 12.6% от населението, в Румъния те са 27,7%, а в България 15,3%. В останалите държави в Европа процента е от 0 до 3.9. Изказването му повече цели да обиди Русия, отколкото да отговаря на истината. У нас е неизвестна книгата на големия руски учен Сергей Георгиевич Кара-Мурза "Европеизмът, детската болест на нашата интелигенция", разбиваща внушаваната ни теза, че за да станем културни трябва всичко да правим само както в Европа и да мислим като тях, и че ако не сме като тях сме варвари. Смешно, но само след 10г. варварите ще завземат Европа. Още днес се забелязва засилваща се тенденция на емиграция в Русия, особено от хората, напуснали я след перестройката.
  • 112 Права си

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Саманта":

    Шведите и те са на север ама имат хилтита и са си направили вътрешни тоалетни. Руснаците нямат хилтита и затова нямат вътрешни тоалетни.
  • 113 Я па тоя

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "Я па ти":

    Плиска е български град, туркопоклоннико, както и Преслав, и Търново..
  • 114 Я па тоя

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "я па ти":

    "Случаят Джем" е роман, и е чак за края на 15 век. Едни 800 години преди баните на българите да са факт.

    Коментиран от #116, #117, #118, #120, #121

  • 115 до сегментната шпонка

    3 1 Отговор

    До коментар #110 от "Shponka":

    Я ми кажи едно филантропско от европа или една западна фирма, която не предлага стока с двоен стандарт и не изнася печалбата си. Шпонка, постапателното ми движение го преобразувай във въртеливо по ще си полезен, вместо да носиш вода през девет планини.
  • 116 не тренирай да лъжеш за лесно проверяеми

    5 2 Отговор

    До коментар #114 от "Я па тоя":

    Всъщност истината е съвсем друга и много по-малко благоуханна. Това се отнася не само за мрачното Средновековие, а и за успешните епохи на Възраждането и Ренесанса. С прискърбие трябва да Ви съобщим, че за повечето отрицателни страни на едновремешна Европа е отговорна християнската църква. И на първо място – католическата. Античният свят въведе хигиенните процедури като едно от най-големите удоволствия. Само в Рим е имало над хиляда бани. А може би първото нещо, което сътворяват християнските водачи, е било да ги закрият. Към къпането тогавашните люде са се отнасяли подозрително.
    Разсъбличането е грях, а и може да се настине. Горещата вана е била немислима. Дървата са се ползвали главно от Светата инквизиция. Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си.
    Папа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр.
    И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел.
    В тези смутни времена грижата за тялото се е смятала за грях. Християнските проповедници призовавали хората никога да не се мият, защото само така можели да достигнат до духовно пречистване. Къпането е било непопулярно и защото по този начин се измивала и светенат

    Коментиран от #131, #138, #142

  • 117 я па ти

    3 3 Отговор

    До коментар #114 от "Я па тоя":

    Римляните правели бани, християните ги събаряли и забранявали къпането и за това са ви кавали варвари.

    Коментиран от #132

  • 118 Честито баня

    3 3 Отговор

    До коментар #114 от "Я па тоя":

    Трудно се къпете на седмицата веднъж и си честитити баня, вулгари.
  • 119 Зайо

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ваня":

    Ванка, прав си, но да не подценяване кризата причинена от Горбачов и Елцин. Дойче веле само си заработва парите. Няма нужда да ги вземаме насериозно
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 я па ти

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Я па тоя":

    поради що се срамиш от миналото си?
  • 122 честно

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    Нормално руско семейство притежава своя лична собственост жилище +дача+ собствен апартамент на курортно място извън граница , не като германеца цял живот на квартира , автомобил на изплащане , негови са само дрехите на гърба. В САЩ 40% живеят във фургони , интересно там обратните води къде са заустени. Честно казано , кълна се в очите на своите деца най-гнусната тоалетна която бях виждал в моя съзнателен живот беше в жилището на германец .
  • 123 DW пак ни занимавате с Простотии!!

    10 2 Отговор
    Дъсчените клозети в селата на Русия??? Отидете по нашите села"в тях няма канализация и Русия не ние Проблема, не ни повтаряй те едно и също!!! вижте как е в Бъргария?? Трагедия са селата в България, това ни интересува, Община с 13села и насиление 2450човека Община ГДамяново Монтанския Феодален окръг. 5 села от Общината Изчезнаха за няколко години!!
  • 124 Олеле

    5 1 Отговор
    ДВ, кой не помни историята?! Когато славяните са имали бани, запада е бил още диви племена.
    По какво мерите учеността? По парите които печелях хората, след като не научат ли? Лицемерци! В суровите северни условия, за да оцеляват, хората се научават да са по-човечни, по-трудолюбиви, по-съобразителни и по-учени. Как се осмелявате да сравнявате ограничените, фиксирани библиотчени знания, които запада преподава, с научаването на хората да мислят, каквото е/бе основното обучение в "изочния" фронт. Как ще сравнявате 5-10 минутните "дебати" на вашите първенци, които по-скоро се заключват само в нападки, обиди и изкарване на чернилката на опонента, пред 3-4 часовите онлайн отговаряне на всякакви пиперливи въпроси на руския лидер. Но разбирам ви, това, че имате медия, си мислете и че какво напишете е "истина". Но да знаете - Истината е само една. И тя ни прави СИЛНИ!

    Коментиран от #128

  • 125 Емил Боев

    9 1 Отговор
    До Доиче Веле не искам акъл от тези дето се къпеха два пъти във живота си ,горяха на кладите своите жени героини ,сътвориха две световни войни и ходеха по блата на европа облечени във овчи кожи и говорещи на жабешки език И накрая не искам акъл от джендъри и третополови мутанти развяващи розовите гащи като знамена .
  • 126 падналия ангел

    3 0 Отговор
    Абе не е тази темата в която да се правим на евроатлантици. Един чешки художник постави едно клекало на едно място в една своя картина...., ние на рашките се хилиме!
  • 127 Има се предвид

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "И защо":

    "Екотой"
  • 128 Емил Боев

    5 1 Отговор

    До коментар #124 от "Олеле":

    И не само Славяните ,когато древните Българи са имали във своите златни градове обществени бани и улична канализация ,прадедите на Дойче Велето са миришели на пор защото са се къпали два пъти във живота си и са били целите във цирии поради мръсотията по себе си .
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 jullliann 72

    10 2 Отговор
    Не мразя Европа,но истината е ,че Европа мрази нас.Берлински конгреси,Ньойски договори,няма да изброявам.Въоръжаване на Османската империя и подкрепата и.Тия европейци са внуците на онези.Сега ни ограбват ЧЕЗ,Дънди,Аурубис,Американски централи и пр.Кво ще кажете.Руснака е друга бира,живял съм там познавам го донякъде.Европа и срещу Русия е действала по-подобен начин.Руснаците мисля,че имат пълното право да ги мразят.
  • 131 Я па тоя

    4 1 Отговор

    До коментар #116 от "не тренирай да лъжеш за лесно проверяеми":

    За какво ми ги цитираш тия неща, бани в България е имало от 7 век, Християнството е прието 200 години след това. Освен това, ние сме Православни, не Католици. И естествено, че по ония времена, банята е била лукс и е за богатата аристокрацията.
    Изобщо в час ли си?
  • 132 Я па тоя

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "я па ти":

    "Случаят Джем" роман ли е чак за края на 15 век, или отклоняваш въпроса?
    Кои християни,кой век са събаряли бани в Рим?
    И какво общо имат православните българи с това?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 ттт

    6 1 Отговор
    Бях в Москва през 1984-та. одих на гости на няколко руски семейства. Всички си имаха добре оборудвани тоалетни вътре в жилищата. Бях в Ленинград през 1990-та малко преди да го прекръстят на Санкт Петербург. Сщо бях на гости на няколко семейства. И те също си имаха добре оборудвани тоалетни вътре в жилищата си. В Русия на външни тоалетни едва ли разчитат повече от 0,5% от населението. В България са повече! Дори в САЩ поне 0,5% от населението живее в фургони или къщи на колела и съответно ползва външни тоалетни.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #96 от "до синчето на георги":

    щото на запад има много по-висок стандарт.много българи също отиват на запад в европа,предвид посткомунизма у нас.българия прилича наи-много на русия в целия европеиски съюз и затова никои неще да стои тук.
  • 137 Иван

    1 5 Отговор
    Приятели руснаци, който живеят в Поморие казаха, че в 30% от руските училища нямат тоалетни, не външни, ТОАЛЕТНИ. На масата имаше други руснаци и те го подтвърдиха. Никоя от бившите соц държави не бягат за Русия. Те бягат в България.

    Коментиран от #143

  • 138 ело

    3 0 Отговор

    До коментар #116 от "не тренирай да лъжеш за лесно проверяеми":

    Браво но за хора които разбират Но не е за промити мозъци - които не само не знаят но и не искат и да знаят
  • 139 Nekoi

    4 0 Отговор
    Много проста статия. И ако е вярна защо си губите времето да пишете такива глупости? Вие си знаете...
  • 140 Дългият

    1 3 Отговор
    Защо да е кредитно робство.Искаш нещо.имаш го на момента,не да събираш пари една купчина време и тогаз да си го купиш.Имаш ли постоянна работа не е проблем...Не ти казвам за цените а за удобствата,сравнение не става..
  • 141 хахаха

    6 0 Отговор
    Има външни клозети, но и вътрешни тоалетни.
    А какво да кажем за Щасливия Запад, където са вътрешни тоалетни, но фекалните тръби украсяват сградите отвън по стените и гледката не е никак приказна, особено като паднат температурите под нулата и започнат да замръзва... какви разливи и аромати се носят в домовете и по външните стени на Щастливците
  • 142 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "не тренирай да лъжеш за лесно проверяеми":

    Това не са били бани а терми, и са имали една функция, която в съвременния свят се нарича БАРДАК.
  • 143 Не ги слушай!

    2 0 Отговор

    До коментар #137 от "Иван":

    Били са пияни,........ или ти....?
  • 144 Пешо

    2 0 Отговор
    Дипломатична статия.
    Повечето предпочитат да се изхождат в ведро и брасают в лес.
    В средата на деревня имат кладенец но обикновенно е пълен с трупове
    ,като изпаднат в запой семеѝно се трепят и хвърлят в кладенеца.
    Почистването на тоалетните тоже с ведра.
    Вот так .
  • 145 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Доротея":

    Преди 1000 години нее имало Русия /монголи/печенеги/татари-400години и 16 век варяги създават Ваша раша,
    но "са учили" французите на какво на салата Оливие/руска салата/
    може би.
  • 146 123

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Саманта":

    В З.Европа и САЩ вътрешни тоалтни има масово от 1880 г,като първата такава тоалeтна е инсталирана за Кралица Елизабет 1 1596 г.До 1840 само богатите хора имат таква тоалетна със вътрешна баня на Запад.
  • 147 123

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Путин":

    На краварите дървените къщи от 300 години си стоят, и са поне два пъти по големи на площ със всички удобства и вътрешни тоалтни,бани, гаражи, от на мужиците дръвените къщи, които нямат дори и път до в къщи, та им трябва лодка за да преплуват блатото пред къщата.

    Коментиран от #149

  • 148 Филип Тотю

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Не!Става въпрос,че БГ е външният клозет на ЕС...
  • 149 456

    2 0 Отговор

    До коментар #147 от "123":

    Ами то и на Хитлер му трябваха криле,за да прехвръкне тая огромна и необятна Рус...!НО...- ,,Блицкрига" му претърпя пълно фиаско,затъвайки до уши в руската кал ,сняг и студ...!Тогава на немците им дойдоха като бонус външните тоалетни на руснаците,защото пълнеха яко гащите от страх пред ,,Руската мечка"...!Така,че...по-полечка с подигравките с руската ...кал...и външни...- клозети
    ...!!!
  • 150 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Джонсъна":

    Ами Ингилизите,ако са находчиви и креативни, да сключат сделка с ,,Видима-Идеал"-Севлиево и им произведат това чудо на техниката- Смесителна батерия...
  • 151 1944

    0 0 Отговор
    ерофеев както винаги улучи десятката