25 Февруари, 2021 19:00 5 003 12

Ндрангета поддържа тайна комисия в Германия: каква е целта?

  • мафия-
  • ндрангета-
  • коза ностра

За Ндрангета се предполага, че е сред най-големите вносители на кокаин в света с годишен оборот от 50 милиарда евро

Ндрангета поддържа тайна комисия в Германия: каква е целта? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От десет години калабрийската мафия поддържа тайна контролна комисия в Германия. Извън Италия това е единственият подобен орган на Ндрангета в Европа. Каква е целта и защо Германия е толкова важна?

През август 2007 в Дуисбург шестима мъже умират под град от куршуми. Това е временният край на една дългогодишна разпра между два могъщи клана на Ндрангета от калабрийското градче Сан Лука. Само месец след случилото се в Дуисбург италианските следователи в Сан Лука забелязват, че хора, които месеци наред са се укривали, изведнъж са започнали да се движат свободно. Става ясно, че Ндрангета е успяла да установи мир между враждуващите кланове - след намеса на контролната комисия на калабрийската мафия.

Crimine de Polsi - така се нарича контролният орган на Ндрангета, за който се предполага, че съществува от години. През 2009 за неин ръководител е избран Доменико Опедисано. Очакванията към него: да вземе важни структурни решения, да поддържа мира, да потушава споровете и да се грижи за спазването на правилата.

От 10 години в Германия

С експанзията на Ндрангета към Северна Италия и чужбина се появяват и други подобни контролни органи, подчинени на Crimine de Polsi. Те са един вид комисии или инстанции, които се грижат за безпроблемния бизнес. Но най-вече би трябвало да предотвратяват кланета като това в Дуисбург. Сега става ясно, че и в Германия съществува такава тайна комисия. И то от цели десет години, както показват съвместното разследване на телевизия MDR и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Смята се, че контролната комисия в Германия е създадена след мафиотските убийства в Дуисбург. Предполага се, че седалището ѝ е именно в този град. Най-вероятно тя се състои от деветима мъже - високопоставени членове на Ндрангета.

Задачата ѝ е да поддържа мира в бизнес-отношенията и баланса в интересите, както и спазването на правилата. Crimine di Germania, както е наречена тази комисия, е всъщност единствената от този вид в Европа извън Италия. Съществуването ѝ бе потвърдено от Федералната криминална служба.

Значимостта на Германия

Подобен орган би могъл да бъде създаден само с благословията на Crimine de Polsi. Което означава, че за босовете в Калабрия е важно в Германия да царят мир и баланс сред клановете от Ндрангета. А за това си има причина: Германия е твърде важна за големите сделки на калабрийската мафия, за да се допуснат там кървави сблъсъци.

За мира и баланса очевидно на първо място отговаря върховният шеф Capo Crimine, който председателства комисията в Германия. Германските и италианските следователи предполагат, че той е сред ключовите фигури на Ндрангета. Членовете на комисията, повечето от които са известни на италианската и на германската полиция, са от всички части на Германия. Те произхождат от градове из цяла Калабрия, респективно представляват различните кланове на Ндрангета, застъпени в Германия.

Разследващите журналисти от MDR и ФАЦ предполагат, че в девет от 16-те федерални провинции има локални организации на Ндрангета. Но съответните провинциални криминални служби отказват да коментират информацията. Потвърждения има само от Хесен и Тюрингия. А от Бавария твърдят, че там вероятно няма такава локална организация.

Федералната криминална служба смята, че междувременно в Германия има около 1000 членове на Ндрангета, но биха могли да бъдат и много повече. За Ндрангета се предполага, че е сред най-големите вносители на кокаин в света с годишен оборот от 50 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 карамфила

    41 1 Отговор
    Ндрангета л@йна да яде пред герп.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наркотиците могат да бъдат спрени

    23 0 Отговор
    И унищожени но явно не е това целта

    Коментиран от #8

  • 4 тези не им и ясно

    7 3 Отговор
    Банки, строежи, шосета , ресторанти , агенции за недвижимост и други в Централна и западна Европа! Нищо общо с дроги! Нещо там бъркате 1929 до 1960 година! Там вие не сте учили достатъчно душицииии! това е приоритет на косовари и нигерийски!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 така е

    1 0 Отговор
    Грозни черни първобитни убийци и ние си ги имаме в България само че нямат толко леш
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 смър т за мафията

    18 0 Отговор
    Така наречената мафия върши мръсната работа на държавата и е управлявана от тайните служби и масонските ложи.политиката е просто театър за глупа ците.
  • 10 смърт на мафията

    12 0 Отговор
    Направете филм за тези отрепк и така младите българчета да имат допълнителен стимул да се друсат по яко.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Асен

    4 0 Отговор
    Ха ! 1000 членове на ндрагета а колко хиляди има арабската мафия в Берлин и из цяла Германия ? Обичат си ислямистите и гледат да елиминират всички останали