Last news in Fakti

10 Март, 2021 12:43 4 172 12

TikTok - новото любимо пропагандно оръжие на италианската мафия

  • tiktok-
  • италия-
  • мафия

Доста трудно е да се предприемат мерки срещу мафиотската пропаганда в TikTok, защото в нея се демонстрират не криминални деяния, а само символи на мощ и богатство

TikTok - новото любимо пропагандно оръжие на италианската мафия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Платформата TikTok играе все по-голяма роля за организираната престъпност в Италия. “Ние сме силни, а държавата не може нищо да ни направи” гласи скритото послание на публикуваните от мафията клипчета.

Видеото е само 27 секунди, но успява да демонстрира мощта на мафията. Може да се види в платформата TikTok, насред клипчета с танци и козметични съвети. На фон звучи модерна музика от Неапол, а кадрите показват как армада от над 50 мотоциклета завива по една полуосветена уличка нощем. Във видеото е включено емоджи във формата на корона, както и символът на един от местните кланове на неаполската мафия Камора.

"TikTok вече играе важна роля за мафията. С видеоклипове, на които се вижда как млади членове на клана навлизат в града със скутери или мотоциклети, се внушава на зрителя определено послание, а именно: "този регион ни принадлежи!", казва Марчело Раведуто от университета в Салерно, който от много години изследва дейността на мафията.

"Мафията има думата!"

Видеоклипове като споменатия имат за цел да насаждат страх и да покажат претенциите за власт на криминалните кланове: "Тук, в този квартал, думата има мафията!“. Платформата TikTok играе все по-голяма роля за организираната престъпност," потвърждава и главният прокурор за борба с мафията Федерико Кафиеро де Рахо. В интервю за вестник "Република" той предупреждава: "Този феномен се засили през последните месеци. Целта е мафията да демонстрира своето присъствие и мощ. За тази цел се използват платформи като TikTok."

Освен да внушават страх, подобни видеоклипове трябва да покажат мафията като привлекателна модерна организация - на клипчетата в TikTok младите мафиоти носят скъпи дрехи, карат луксозни автомобили и демонстрират луксозно обзаведени си домове. Записите често са подплатени с популярни шлагери от Южна Италия, в които обикновено се възпяват любовта, свободата и семейната чест.

Мафиотските структури следят новите тенденции

Според експерти, няма нищо случайно в това, че мафията е започнала усилено да използва TikTok. Тъкмо тази платформа за музика и видеоклипове е най-бързо растящата социална мрежа в момента. Журналистът Карло Бонини, който е автор на книги за мафията, казва, че в продължение на много поколения италианските мафиотски организации са успявали да опазят своята мощ, именно защото винаги им се е удавало да вървят в крак с времето: “Голяма грешка би било да смятаме, че днешната мафия е онази, която познаваме от филма "Кръстникът" на Марио Пузо. Архаичните демонстрации на власт и мощ са придобили модерен облик", обяснява той.

Мафията осъвременява своите послания, например с видеа, в които инсценира излизането от затвора като луксозно светско събитие, а TikTok се е превърнал за Коза Ностра и сие във вид модерно оръжие, допълва Раведуто. Според него, то е особено опасно, защото оказва въздействие над младите хора, които се чувстват привлечени от лукса, блясъка и хубавата музика и масово "лайкват".

Мафията рекламира своя начин на живот

В едно друго видео в TikTok маскиран младеж с неаполитански акцент се хвали, че получавал от мафията по 300 евро на ден, само за да стои на пост като охрана. Други публикации пък показват как осъдени на домашен арест сами си свалят електронните белезници.

Посланието на мафията в тези видеоклипове гласи: "Ние сме силни, а държавата не може нищо да ни направи", смята Раведуто и допълва: "Мафията рекламира своя начин на живот като алтернативен на този, който водят останалите хора. В комбинация с богатството, което е на показ, арогантният стил на тези клипове внушава, че нормалният начин на живот не води до успех и признание."

Доста трудно е да се предприемат мерки срещу мафиотската пропаганда в TikTok, защото в нея се демонстрират не криминални деяния, а само символи на мощ и богатство. Поради това тази пропаганда е почти недосегаема в правно отношение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    24 2 Отговор
    И при нас така се рекламират в официални издания пълни нощни шкафчета и супер скъпи къщи и коли в чужбина! И къде е по-голяма и силна мафията?!?
  • 2 държава мафия

    16 2 Отговор
    Баце да вземе да направи един профил в ЖикТака и да набира млади гласоподаватели

    Коментиран от #10

  • 3 Stéphanie 🎲

    4 10 Отговор
    Европейското Мексико ,жалко че беше красива преди Италия има какво да се види .Прекрасна архитектура на някой места ,предградията са по зле и ниво България.Вече и туристите със сигурност няма да я предпочитат като любима дестинация с изключение на Fashion Week de Milan

    Коментиран от #5

  • 4 Стамат магарето

    4 2 Отговор
    Най големия мафиот е дон Козлодуй .следван от кръстника -ПОСЛЕДНИЯ СОФЯНЕЦ. и главен касиер на мафията е Алфа Вълкът-СЪЕДИНЕИТЕЛЯ;;;
  • 5 а нема нужда

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Stéphanie 🎲":

    Айде айде, европейския Алжир..

    Коментиран от #7

  • 6 Стефан Петров

    11 0 Отговор
    Още едно последствие , потвърждаващо факта, че т.н. "социални" мрежи са а практика асоциални и работят против обществото.
  • 7 Stéphanie 🎲

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "а нема нужда":

    Чакай малко ти кога бе за последно и във двете държави че направи извод????И при нас всеки ден става по нещо ама както Италия забрави. Сигурна съм че дори и във България е по спокойно и по хубаво италянците здраво изтърваха влака 😉За италянците иде реч не за мигрантите по гетата правиш ли разлика ?

    Коментиран от #12

  • 8 Тик Ток

    1 2 Отговор
    Мата Хари шари, шари, едно видео на чекмеджето с пищока и Баце, ще разбие конкуренцията в тока ! А ако добави и гангста жипа и рейтинга, че рипа, рипа ! Обаче Шехи ПР-ката е демоде и затова само снимки на Баце по....
  • 9 DW=пропаганда

    0 2 Отговор
    Най-голямото пропагандно оръжие на Сорос сте вИЕ , DW.
  • 10 Боце

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "държава мафия":

    Ще направи, ако знае как да пусне компютъра...ама едва ли:)

    Коментиран от #11

  • 11 държава мафия

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Боце":

    Севда знае, я виж за щракане по копчето за пускане и изключване на компютъра, с какъв палат се е сдобила.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: