4 Март, 2021 20:28 6 219 51

Пет сценария за промяна в България

  • герб-
  • избори-
  • дпс-
  • бойко борисов

Една сериозна електорална буря, смущаваща инструментите на социолозите, изобщо не може да бъде изключена

Пет сценария за промяна в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ и партньорите им няма как да убедят хората, че не е нужна смяна на властта. Има само един вариант, в който сегашното управленско статукво се запазва след вота. Но той прилича на договор за политическо самоубийство.

В началото на парламентарната кампания сме свидетели на политическо затишие, което се дължи на два фактора. Първо: социологическите агенции достигнаха консенсус, че ни предстои да видим фрагментиран парламент с до седем партии в него, като най-вероятно ГЕРБ ще успее да бие БСП, но ще има далеч по-малко депутати, отколкото има в сегашното НС. Вторият фактор за затишието е политиката на основните телевизии. В тях с повод и без повод в най-гледаното време се точат министри от ГЕРБ и ВМРО, които обясняват успехите на управляващите. В останалото време, сред политически екзотики като Пената и Петър Жеков може да се провре и някой опозиционер, колкото да потвърди разпределението на силите, предвиждано от социолозите.

Това конструирано затишие обаче може да се окаже предвестник на голяма и непредвидима като последици електорална буря. Това е така, защото в обществото се е натрупало сериозно напрежение за политическа промяна, което търси канали да изригне. Белезите на това напрежение са многобройни. Първо: нито една от причините за избухването на масовите протести от миналата година не е отпаднала. Скандалите, които ги предизвикаха, не получиха убедителен институционален отговор, а по-скоро беше направен опит да се заметат под медийното чердже. Вятърът на предизборната кампания обаче може да духне черджето и тогава шкафчето, записите, парите от Васил Божков и т.н. да лъснат отново. Второ: страната веселяшки навлиза в нов сериозен ръст на заразите с коронавирус, което може да се превърне и във вълнá точно по време на изборите. В една такава вълнá хората няма как да видят пример за добро управление. Трето: изкривяванията* в медиите в полза на управляващите към момента изглеждат толкова големи, че могат да започнат да дразнят хората и да засилят протестния вот.

Най-важният индикатор за възможната електорална буря е друг обаче. Това е, че ГЕРБ и партньорите им няма как да убедят хората, че управленска промяна не трябва да има. Както и медийно да се масажират фактите, всъщност, единственият вариант, в който сегашното управленско статукво се запазва след 4-ти април е следният:

Управление на ГЕРБ+ДПС+ВМРО

Това към момента изглежда е единствената формула, която може да се реализира с Борисов като премиер и да даде централно място на ГЕРБ във формиране на коалиция, като да запази силното влияние на ДПС и спомагателния статус на хората на Каракачанов. Т.е. да възпроизведе настоящия модел почти едно към едно.

Тази формула обаче има един съществен недостатък - тя е невъзможна от гледна точка на обществени възприятия и легитимност. И тук не става дума за това, че най-вероятно ВМРО ще останат под чертата, въпреки трансферите на хора, материали и теми ("Северна Македония"), които ГЕРБ им осигуряват. Дори и да си представим, че ВМРО успее да се промуши в следващия парламент и на трите партии общо им се съберат над 121 гласа, проблемът с една такава коалиция би бил следният: въпреки подкрепата за трите партии поотделно, коалицията ще стартира с отрицателен кредит на доверие още от самото начало.

В нея ГЕРБ ще станат още по-уязвими от корупционните скандали на Борисов, защото ще се затвърди впечатлението, че ДПС-прокурорският чадър над него се запазва. Като цяло, връзката на ГЕРБ с ДПС, за която всички така или иначе знаят, ще получи нагледно потвърждение. ВМРО пък ще се саморазкрие съвсем убедително като патерица на тандема ГЕРБ-ДПС.

От тази гледна точка една открита коалиция ГЕРБ-ДПС-ВМРО изглежда като договор за политическо самоубийство, макар че ДПС вече извършиха някои хигиенизиращи дейности, които да подготвят неговото сключване. Отпадането на Делян Пеевски от листите и продаването на неговите медии изглежда са част от опитите на ДПС да се приведе във вид, пригоден за открит коалиционен партньор на ГЕРБ. Доколко новото оттегляне на г-н Пеевски е реалност или театър предстои да видим, но той и досега се е оттеглял няколко пъти от политиката (и продавал медиите си) без нещо особено да се случи. А пък ТЕЦ "Варна", пристанището и студеният резерв си остават, дори и оттеглянето на г-н Пеевски да е реалност: така че хигиенизацията в най-добрия случай е частична и няма да свърши отредената ѝ катарзисна функция.

Каква промяна би могла да настъпи?

Сигурно ще отнеме известно време на хората да осъзнаят ясно, че запазването на сегашното статукво минава през една единствена и то политически самоубийствена и (затова) почти невъзможна формула. Още един месец кампания обаче е много време и със сигурност мнозина ще стигнат до този извод. А следващата стъпка след това е логична: ако запазването на статуквото е невъзможно, то трябва да се избере някакъв вариант на промяна.

И тук избирателите ще изпаднат в сериозно затруднение. "Алфа Рисърч" откриват, че за момента около 400 000 са в подобна ситуация - те казват, че ще гласуват, но още не са решили за кого.

Вариантите на възможната промяна са следните, като изброяването е от по-малка промяна към по-голяма:

1) Вариант на правителство с подкрепа на ГЕРБ, но без Борисов в него (програмно, експертно и т.н.);

2) Вариант на правителство с подкрепа на ГЕРБ и оттегляне на Борисов от активната политика;

3) Промяна а ла "Демократична България". Без ДПС и Борисов, България запазва евроатлантически курс, прекратява се заиграването с руски енергийни проекти, променя се съдебната система, за да се вдигне прокурорския чадър над високите етажи на властта;

4) Промяна а ла "Има такъв народ": променя се избирателната система и се експериментира с идеи като пряко избран главен прокурор, пряко избрани шефове на полиция. Много висока степен на неяснота по останалите измерения на промяната;

5) Промяна а ла БСП. Смяна на данъчна система, национализация на болници, интензивни връзки с Русия (енергетика, ваксини), социален-консерватизъм в стил Нинова, евроскептицизъм (в стил Велизар Енчев и проф. Иво Христов);

Удържането на сегашното статукво е невъзможно

Идеите на "Изправи се! Мутри вън!" също могат да бъдат поместени на тази скала, може би някъде между 4 и 5 (с акцент върху ролята на президента Румен Радев). Обикновено, когато има толкова много различни (и несъвместими) варианти за промяна, най-крайните и радикални варианти първи отпадат. Но все пак съдбата на различните варианти ще зависи и от електоралното представяне на техните основни носители. Към момента подобни прогнози биха били спекулативни.

Управляващите много разчитаха досега на аргумента за липсата на ясна и еднозначна тяхна алтернатива. Но в предизборната динамика вероятно скоро ще се разбере, че удържането на сегашното статукво е на практика невъзможно и минава през политическа коалиция - и то една единствена, която официално и открито не може да се реализира.

Неизбежното обществено осъзнаване на неудържимостта на статуквото ще формулира и основният въпрос на предстоящите избори: "Какъв вид промяна искате?". Този въпрос може да се окаже със сеизмични последици за партийната ни система. По друг начин казано: една сериозна електорална буря, смущаваща инструментите на социолозите, изобщо не може да бъде изключена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 04.04

    105 6 Отговор
    Мутрите вън от управлението !

    Коментиран от #21, #24

  • 2 честен ционист

    12 108 Отговор
    Всички ще са срещу БСП в следващия Парламент. Баце със златен четворен шлем.

    Коментиран от #7

  • 3 дедо Герчо

    42 5 Отговор
    ДУБРУТРО,АЗ СЪМ ВАШЕТО.....СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО....ХЪХЪХЪ...
  • 4 Шпек

    77 4 Отговор
    Патриотите без изборни манипулации няма как да влязат в НС.А Борисов отчаяно се нуждае от патерици за правителство.Според мен,правителствена криза след изборите,служебен кабинет и нови избори.Борисов си отива.
  • 5 Майна

    73 6 Отговор
    НЕ ЩЕМ АНАЛИЗИ НА ДВ....ХУНТАТА ЩЕ БЪДЕ ОТСВИРЕНА!
  • 6 Софиянец

    17 14 Отговор
    Вариант 3 е единствения добър и възможен.
  • 7 Врачка

    35 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Държавата няма пари,квото е имало ще се опапа да изборите,балък.

    Коментиран от #8

  • 8 честен ционист

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "Врачка":

    За какво са ти държавни пари като има държавни заеми и втори пенсионен стълб?
  • 9 ТаУмВзе

    30 1 Отговор
    Странно, че не пише вариант за самоунищението ни, което вече се е случило.
  • 10 и без да си

    35 4 Отговор
    голям разбирач ти става ясно , че Президентът ще накаже мафията
  • 11 ГОРСКИ

    17 6 Отговор
    Партиите разединяват народа за това разумно гласуване !!!!!
  • 12 АААА

    24 7 Отговор
    Вие от факти вие ли определяте.Аз мисля че хората ще решат.Или правите пропаганда да определяте нещата.ААА МАЙ ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ ПИШЕТЕ .НАРОДА ИЗБИРА НЕ ВИЕ.
  • 13 Град Борован

    8 27 Отговор
    ГЕРБ и ДПС ще управляват покрепяни негласно от ИТН.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гочо

    42 3 Отговор
    БМБ да обясни защо Пфайзер местят един от заводите си в Румъния, а нас пак ни заобикалят.
  • 16 ААА

    16 2 Отговор
    Защо не напишете една статия за 50 години какво се е случвало в България.Ама не ви изнася, е такава медия сте.Е такива факти сте.
  • 17 Поне хиляда

    28 3 Отговор
    Бойко вън и от петте програми иначе нямат нашите гласове.
  • 18 Димитър Очите

    6 2 Отговор
    Ралчев мое ли да те накарам да се молиш за живота на сина ти?
  • 19 Гал

    15 2 Отговор
    Един задълбочен анализ, въобще манджа с грозде. И колкото пъти им чета писанията ме хваща яд за загубеното време. Като чифт изхабени цървули,всичко знаят и могат. Носете си ги със здраве.
  • 20 Дойчо Зелев

    22 2 Отговор
    РАПОНА ГО КРЕПЯТ ГЕРМАНСКИТЕ И ФРЕНСКИТЕ
    ............ ........... НЕО-НАЦИСТИ ОТ ЕК И ЕС - Льо Райха ..... ЗАЩОТО ИМ ДАВА ДА КРАДАТ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И РОБИ
  • 21 Питам

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "04.04":

    Защо тук не публикуват декларациите на регионалните структури на Има такъв народ? Как Тошко Йорданов заплашва хората? Как има запазени места в листите им за хора от сегашната власт? Как така рекламирания от тях мажоритарен вот е забранен за хората им?

    Коментиран от #32

  • 22 Васил

    7 2 Отговор
    Нали се сещате ако стане това ще бъдем като Беларус
  • 23 Вучич

    3 2 Отговор
    Да не стане пак ще получиш един отзад и ще забравиш за Македония...
  • 24 колю

    6 34 Отговор

    До коментар #1 от "04.04":

    За кои мутри става въпрос ?За мутрите от Възраждане които пазеха президента на 3 март ли?Президента манипулатор ,на когото не му давали да празнува 3 март,а няма никаква забрана за това.Манипулиране по комунистически ,жалко за последователите му ,те ще са следващите излъгани.

    Коментиран от #26

  • 25 Радан

    20 1 Отговор
    Промяната е само в едно Народен трибун и отваряне на Белене, Скравена и Ловеч. Крадците и убийците да се наказват със смърт чрез обесване. Първо да се почне със сегашният цвят на нацията.
  • 26 интересно

    21 2 Отговор

    До коментар #24 от "колю":

    Дали нямало забрана за честванията на Шипка ?А това какво е ?

    "Oбщинa Гaбрoвo oтмeня cъздaдeнaтa oргaнизaция зa църкoвнo-вoeнeн ритуaл нa връх Шипкa пo пoвoд нaциoнaлния прaзник Трeти мaрт. Рeшeниeтo e във връзкa c пocтъпилo иcкaнe oт cтрaнa нa глaвния държaвeн caнитaрeн инcпeктoр дoц. Aнгeл Кунчeв.
    Cтрупвaнeтo нa гoлямo мнoжecтвo хoрa oт рaзлични нaceлeни мecтa криe риcк oт рaзпрocтрaнявaнe нa СОVID-19 и в тaзи връзкa прoвeждaнeтo нa oргaнизирaни тържecтвa e нeцeлecъoбрaзнo, ce кaзвa в пиcмoтo нa дoц. Кунчeв.
    В тaзи връзкa щe бъдe oтмeнeн плaнирaният църкoвнo-вoeнeн ритуaл нa 3 мaрт нa връх Шипкa, кaктo и oргaнизирaният зa грaждaнитe aвтoбуceн трaнcпoрт."
  • 27 много е просто

    22 4 Отговор
    за да се оправим трябва само един сценарий : 240 безделници вън! съд прокуратура вън до един ! шефове на полиция нап мап данс манс...вън! и не на последно място вън от гейсъюза и американското робство!!!

    Коментиран от #48

  • 28 ХАН КРУМ

    20 3 Отговор
    КОЛКОТО И ЕРЕТИЧНО ДА ПРОЗВУЧИ ОТ ТЕЗИ ИЗБОРИ БИ ИМАЛО СМИСЪЛ,АКО КАТО РЕЗУЛТАТ СЕ ПОСТИГНЕ СЛЕДНОТО:1 ТРАЙНО ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕНА ГЕРБ ОТ ВЛАСТА. 2 ДА СЕ СЪЗДАДАДЕ МНОЗИНСТВО, КОЕТО ДА ПРОМЕНИ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС,С ТРАЙНИ ПРОМЕНИ И СЛЕД ШИРОКО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ.3 ДА СЕ ЗАСИЛИ РОЛЯТА НА ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО , ОБЛАСТНО И ОБЩИНСКО НИВО 4. ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ ПРАВОМОЩИЯТА НА ВСС 5 ДА СЕ УЛЕСНИ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ОТЗОВАВАНЕ НА ДЕПУТАТИ, ПО ИСКАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. РАЗПУСКАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА , СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО И НОВИ ИЗБОРИ ПРИ НОВИ УСЛОВИЯ.РЕСТАРТИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!!
  • 29 Уйке

    18 1 Отговор
    Ами то сценариите може да са пет или повече, или по-малко, но първото действие задължително трябва да бъде изхвърлянето на ОПГ ГЕРБ от власта и ограничаването на ДПС в участието на разпределянето на евросредствата!
  • 30 Батето

    17 0 Отговор
    До бат Бойко, и какво стана докараха те да си никой в собствената си страна.
  • 31 Dron

    17 1 Отговор
    Нито един от изброените сценарии няма да проработи. Ще има изненади, както стана с Костов. Видяхме увисналата му джука преди време, когато загуби изборите завинаги.
  • 32 Четох го....

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Питам":

    Итн е гнус
  • 33 вече

    18 5 Отговор
    Единственият приемлив вариант е Тулапа пред съд.
  • 34 123

    3 8 Отговор
    Всичко е възможно и законно ГЕРБ+ДПС+ВМРО+СДС, важно е всички в НС да разгледат какво ги обединява направят програм и ч изпълняват срочно. Въпроса на всички партии в България е какво ги обединява политически без кражбите разбира се.
  • 35 така така

    1 9 Отговор
    Б.Б. да остави управлението на Маряна Николова.
  • 36 Тяната

    10 7 Отговор
    СЦЕНАРИЯТ ЕДИНСТВЕНО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ В ДЪРЖАВАТА,АКО ТИКВАТА И ЖАЛКАТА МУ ПАСМИНА НЕ СА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА,ТОЕСТ БСП ДА СПЕЧЕЛИ!! ПОДЧЕРТАВАМ КОЯ ПАРТИЯ ЩЕ Е ПЪРВА,ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ВЯТЪР И ОБЛАЦИ!! ТАЯ ПАРТИЯ СЪЩЕСТВУВА И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА САМО ЕДИНСТВЕНО АКО БОЙКО БОРИСОВ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА,ВСИЧКИ ДРУГИ ВАРИАНТИ ИЗОБЩО ОТПАДАТ

    Коментиран от #38

  • 37 Бай Курти

    11 0 Отговор
    Варианта ще е този,който определи суверена.Дали ГЕРБ или БСП ще стане ясно на 5 април.А ,какво плещи Дойче веле е без значение.
  • 38 Комунист

    4 9 Отговор

    До коментар #36 от "Тяната":

    И ,ако (не дай боже) БСП спечели ,какво!?Ще потекат реки от мед и масло ли !?

    Коментиран от #39

  • 39 РЕАЛИСТ

    12 1 Отговор

    До коментар #38 от "Комунист":

    Във всеки случай, ще в по-добре от тези некадърници сега. Кьовеши им го показа. Изхвърли им калинките. Но така в цялата държавата. Учили, недоучило гербаджии ни управляват. Там да само да слушат и крадат.

    Коментиран от #40

  • 40 Комунист

    2 9 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    Като се има предвид ,ме Гечев е фаворита на Корнито за финансист на държавата, "сигурно" ще е по добре.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ганьо

    7 1 Отговор
    От сега подготвят народа, че кражбите няма да спрат, само артистите на сцената...
  • 43 РЕАЛИСТ

    12 2 Отговор

    До коментар #40 от "Комунист":

    И какво всъщност имаш срещу Гечев. Това, че е бил в правителството на Виденов ли? Доста научихме за станалото тогава. И за Сорос, и за Костов и за международния натиск, поради войната в Югославия и нуждата да си дадем въздушното пространство на когото трябва. Като папагали повтаряте едно и също, щото нямате опорна точка да оправдае пагубното за страната управление на Бойко.

    Коментиран от #44, #49

  • 44 Грую

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Да ,другарю.Гечев пак ще ни прави милионери.Този път долара поне 5 хиляди.
  • 45 Дурак

    2 0 Отговор
    Това е показателно колко обезверено и разделено е Българското общество доколко няма доверие на никой. Единствено тези които имат личен интерес ще гласуват за тези които им дават хляб, а другите може и въобще да не гласуват защото няма за кого или пък не ги интересува.
  • 46 Супердесен

    1 0 Отговор
    Трагедията на бълнуващите будни изсмукани от гъзаси либерални блянове вече карат дори DW да се разграничи.
    А Факти директно ги е срам да напишат автора. Ако имате нужда от ланочистачка - Даниелчо Смислов е насреща. Хаха!
  • 47 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    ЩЕ ЧАКАМЕ ПЕЕВСКИ ДА ПРОПЕЕ , КАК ТОЧНО СА ДЕЛКАЛИ .
    НЕ Е ЛИ МАЛКО СРАМНО ЗА ТАКЪВ ГОЛЯМ МЪЖ КАТО НЕГО ДА ИЗПЪЛНЯВА КОМАНДА : "СКРИЙ СЕ , И НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ !"
    ПЕЕВСКИИИИИИИИ, ДАЙ МАЛКО СВЕТЛИНА .... В КРАЙНА СМЕТКА АКО НЕ ГО НАПРАВИШ , ЦВЕТИ С ПАРАВАН ЛИ ЩЕ ЖИВЕЕ .
  • 48 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "много е просто":

    и къде ше се денем в ДЕфецит съюза на гнома ли ве другарски
  • 49 Беше храбър

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Виденов падна жертва от външни и вътрешни мръсници. Виденов хем забрани фондациите на Сорос,хем се озъби на олигарсите на Елцин и по тоя начин ги съюзи,пък и по това време Елцин си беше послушко на САЩ и Шорош. Вътрешните мръсници бяха седерастите от една страна и кликата на Луканов,Гоцко и Добрев и тия в съюз и колаборация теглиха ножа на Виденов. Виденов беше храбър защото се опълчи на външната и вътрешна сган решила да продава и разпарчетосва активите на България.
  • 50 Бели Брези

    0 1 Отговор
    Бойко вдигна стандарта на много хора,ще го търсите после
  • 51 Един

    0 0 Отговор
    А какво казва Меркел , или Байдан какво е казал на Меркел да казва ... това ли казва DW ?!