Last news in Fakti

7 Март, 2021 10:00 3 216 36

Спортисти, музиканти, водещи... изборите се превръщат в шоу

  • слави трифонов-
  • герб-
  • петър жеков

Това шоу обаче ще се прехвърли в следващия парламент, което определено няма да е в полза на българския избирател

Спортисти, музиканти, водещи... изборите се превръщат в шоу - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спортисти, музиканти, актьори, водещи... На това залагат всички партии в листите си за кандидат-депутати. Политиката в България се превръща в шоу, а това обикновено не води до нищо добро.

Коментар на Георги А. Ангелов.

Това не е български патент и не е нещо ново - нито за България, нито за света. Този път обаче листите на кандидат-депутатите преливат от популярни лица от спорта и шоубизнеса.

На английски това явление, родено от телевизията и усилено от интернет и социалните мрежи, се нарича Politainment и обикновено не води до нищо добро.

Спортистите в атака

Легендарни спортисти са на водещи места в листите на в БСП, ВМРО и "Републиканци за България". Черешката на тортата е вкарването на “Стратега от Мировяне” Димитър Пенев в листите на коалицията на "Воля" и НФСБ. 75-годишният треньор на “четвъртите в света” се включва в битката за парламента на шесто място в 23-ти и 25-ти избирателни райони в София. Пак в същата коалиция кандидат-депутат е и първият български футболист, носител на "Златната обувка" и легенда от ЦСКА Петър Жеков.

Срещу тях БСП изправя трима бивши футболисти и един автомобилен състезател. Емил Велев-Кокала („Левски“) и Христо Марашлиев (ЦСКА) са в една листа в 24-ти избирателен район в София, Георги Георгиев-Гецата е на избираемо място в Пловдив. Крум Дончев (член на Националния съвет на БСП е водач на листата в Габрово).

Партията на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също залага на спортисти. Бившият национал по волейбол Боян Йорданов, известен като "поразяващата лява ръка" и член на изпълнителния съвет на Републиканците, е водач на листата в 25-ти МИР София, където ще се конкурира с всички лидери на най-големите партии. Водач в Разград на “Републиканци за България” е треньорът по баскетбол Димитър Стефанов, а в Кюстендил - борецът Милослав Методиев.

На второ място в листата на "Има такъв народ" на Слави Трифонов в Пловдив е световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова. ГЕРБ също залага на футболист - Веселин Минев в Пазарджик. Музикантът Калин Вельов и актьорът Евгени Будинов, които и сега са депутати от ГЕРБ, пак са кандидати за парламента. Издателят, журналист и настоящ водещ в “България търси талант” Любен Дилов ще води листата на ГЕРБ в Бургас.

"Демократична България" има творци на челните места в националните си листи: Стоян Михалев (ДСБ) води във Варна, а актьорът Веселин Калановски (“Да, България”) в Ямбол, музикантът Васил Гюров също е в листите.

АБВ реши да издигне актьора Веселин Плачков ("Дякон Левски") за кандидат от Пловдив.

Най-силно „звездно“ присъствие има в листата на ВМРО - певците Кристина Димитрова и Искрен Пецов, както и светският хроникьор агент Иван Тенев. В листата на ВМРО макар и на последно място влизат и актрисата Ернестина Шинова, която е съпруга на евродепутата Андрей Слабаков, както и мис България от 1995 година Жени Калканджиева.

Забавление и популизъм в името на рейтинга

Politainment e неологизъм, създаден от думите politics (политика) и entertainment (забавление). С Politainment Кристина Ригерт от Стокхолмския университет и Сю Колинс от Мичиганския технологичен университет означават два процеса: как развлекателната индустрия вкарва политически теми в развлекателни формати; и как политическите актьори се възползват от знаменитостта си. Знаменитостта на политиците също има две форми: традиционни политици с биография от развлекателния бизнес или такива, които използват техниките на знаменитостите, за да спечелят вниманието на медиите; втората форма са професионалисти от развлекателния бизнес, които влизат в политиката, като се явяват на избори. Президентът Роналд Рейгън, който беше актьор, както и бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер са такива примери от САЩ. Примери има в Южна Америка, Великобритания, Европа, а най-много са в Индия.

Politainment е и промяната в журналистиката, наложена от телевизията, която в името на рейтинга предпочита излъчване на живо от събития или токшоута, вместо задълбоченото изследване на новините. Така политиката се превръща в шоу, а знаменитостите използват своята известност за да влязат в политиката. Този омагьосан кръг се разраства до Populistainment – дума, създадена от Populism (популизъм) и entertainment за означаване на явлението, при което очевидни популисти получават медийно внимание и трибуна, само защото задържат вниманието на зрителите. После това се трансформира в бюлетини на изборите.

От телевизора в политиката и обратно

В сегашния и предишните български парламенти имаме пример на парламентарни групи, възникнали благодарение на Politainment от телевизия СКАТ - Атака и “Обединени патриоти”. Бойко Борисов също дължи първоначалната си слава на медиите. В следващия парламент ще има още една партия, тръгнала от телевизията - от Шоуто на Слави.

Очевидно е, че партиите се опитват да използват популярността на знаменитости, за да привлекат вниманието на избирателя. Добрата новина е, че този номер понякога не сработва. Така през 2005 г. певецът Азис безуспешно беше водач на листи на Евророма. Популярните лица обаче със сигурност ще донесат десетки хиляди гласове, които ще са горивото, необходимо за избирането на верните партийци от по-горните места в листите.

А някои от тях може и да заемат депутатски банки, каквото право безусловно имат. Част от творците и спортистите имат необходимата за парламента експертиза. Представете си обаче, какъв ще бъде приносът, примерно, на "стратегът от Мировяне" към българския парламентарен дебат. Или на Жени Калканджиева.

Изборите се превръщат в шоу. Това шоу обаче ще се прехвърли в следващия парламент, което определено няма да е в полза на българския избирател.

*Коментарите изразяват личното мнение на авторите. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 розово

    34 1 Отговор
    Задачата на депутатите е да гласуват това което им кажат.За това не трябва никакви качества.
  • 2 Мнение

    29 0 Отговор
    Някой пък от квотата на депесе не владеят български език! Затова защо не пишете???
  • 3 Данъкоплатеца

    31 0 Отговор
    аз за такива боклуци няма да ходя да гласувам, пародия на парламент не ми трябва !!!

    Коментиран от #22

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 3 Отговор
    герб се изгавриха с БГ КУЛТУРАТА а и 31 години БЪЛГАРИЯ я съсипват
  • 5 Мислещ

    23 0 Отговор
    Този свят трябва да си отиде...!
  • 6 Българка

    22 0 Отговор
    Какво ни предлагат партиите за следващото НС? Когато театрите работят пред намален брой зрители, много от кандидат-партиите предлагат НС да се превърне в сълза и смях. И когато потресените избиратели се изморим от предлаганата ни гротеска, да имаме физкултурна отмора под вещо ръководство на спортисти!
    Това е тъжно и скандално.
  • 7 ддд

    10 1 Отговор
    братя галеви могат да са кандидати други издирвани от интерпол могат Слави неможе?
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор
    чалгата е простотия

    Коментиран от #26

  • 9 4 април

    21 4 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката
  • 10 темелко

    16 0 Отговор
    Пълен ЦИРК!!!
    Уточнявам,Извън смешниците,Цирка е сериозно изкуство.
  • 11 Няма такъв заспал народ

    12 0 Отговор
    Всички покрай ковида толкова огладняха, че ако кажат ааааааа ще им се видят всички органи и най вече празния стомах. Най много го осетиха това спортисти и актьори, те ако могат да се на местят в парламента или на някое постче покрай партията, а със сигурност със своята известност да набутат вътре лидерите на партийките им. Та така на 4ти вечерта ще видите резила от поредния бъркоч сътворен от българската политика. Ако има хора знаещи и можещи и с непромит мозък, никоя няма да отиде да гласува. Нека един път им сътвори цирк на тях и да видим резултата.
  • 12 Дедо Стоян

    21 1 Отговор
    Всичко това се случва, защото за вече 32 години от промените, извън България избягаха близо 2,5-3,0 милиона българи, които в по-голямата си част са образовани и интелигентни. Тук останаха в по-голямата си част хора с ниско интелектуално ниво, спортисти, които никога не са се славели с много акъл, шоумени, които си гледат келепира, актьори, които все се мислят за интелектуалци, а не са нищо повече от разглезени мързеливци, които само реват за щяло и нещяло. И всички тези тюфлеци искат да живеят на гърба на отрудения български народ! Сред този народ все още има достойни хора с интелект и мисъл за доброта и справедливост, но никой не им дава възможност да развият потенциала си да управляват и мислят за бъдещето на България. Защото статистиката казва, че след 50 години България ще бъде по-малко от 5 милиона население, от които 2,0-2,5 млн ще бъдат цигани и турци. До това ни докарват всички тези шоумени, спортисти, актьори, бизнесмени, политици. Всички от тях неграмотни, глупави и много алчни!

    Коментиран от #27

  • 13 Уйке

    10 1 Отговор
    Ами то България си един голям цирк, с най-голямата арена в НС! Като гледам очертаващия се състав на бъдещия парламент шоуто ще бъде още по-голямо!
  • 14 Гост

    9 0 Отговор
    Музикантите много обичат да се жалват, да не стане, така че накрая да се окажат употребени и захвърлени, както и спортисти, актьори и.т.н
  • 15 шишман

    8 0 Отговор
    халтура-държава!халтура-народ! чакам някоя умна нация да ни пороби в най-скоро време
  • 16 Новата Вълна

    8 3 Отговор
    И пак е по- добре отколкото организираната престъпност да ръководи държавата.
  • 17 Азис

    12 1 Отговор
    Ще поканя адаша Найденов,Миро,лорд Минчев и още от елита за да сформираме партия "Има такъв з@дник".Идеята е на 04-04 да се преброим колко сме в Територията.Бъдещето е наше!
  • 18 ТРОПЧО

    8 3 Отговор
    ЗА БСП ГЛАСУВАИТЕ ТАМ Е СПАСЕНИЕТО ОСТАРЕТЕ ТЕЯ СПОРТИСХИ МУЗИКАНТИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ТАЛАНТИ
  • 19 КРАДЕНЕ

    7 0 Отговор
    ФИКИ , ГРАФА И ЛЮБО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА КОЛЕГАТА СИ ЧАЛГАР ЩОТО ТОЙ УТРЕ ЩЕ ИМ КУПИ ПО ЕДИН ,,ХАМЪР" , А БОЙКО ИМ ДАВА САМО ПО 4500 ЛЕВА , ПАК ОТ НАШИТЕ -- ЕТО ЗА ТОВА Е БОРБАТА !
    --
  • 20 ХАН КРУМ

    7 1 Отговор
    ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ КАТО ОБЩЕСТВО? ЩО ЗА МЕРЗОСТ И ЦИНИЗЪМ Е ДА ПОЛЗВАШ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ ЗА СТРЪВ, И ЗА ПРИМАМКА ЗА ДА СТИГНЕШ ДО ДЪРЖАВНАТА СОФРА,ЩО ЗА УВРЕДЕН МОЗЪК ТРЯБВА ДА СИ , ЗА ДА СТИГНЕШ ДО ТУК. ПЕНА ,ЦЯЛ СВЯТ ТЕ ЗНАЕ– ЗАЩО, БЕ ЧОВЕК, ЧЕТВЪРТИ В СВЕТА СИ,А СИ ШЕСТИ В НЕЧИЯ ЛИСТА ,И ТО ЧИЯ ,?
  • 21 Всички тези

    7 0 Отговор
    Спортисти, актьори, шоумени, като влязат в парламента, и като трябва да коват законите в комисиите, от какво ще разбират повече, от законотворческа дейност и норми на правото за което аз съм учил в продължение на много години, или от футбол, волейбол, или актьорско майсторство, ето затова в законите, и подзаконовите нормативни актове, е пълно с празноти, и непрекъснато се натъквам на тях, но на партиите не им трябват кадър и непопулярни лица, трябват им популярни некадърни правно и икономически шоумени да им изнесат кампанията, пък България кучета я али.
  • 22 Борисов

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Данъкоплатеца":

    Идеален си, ако само аз гласувам се избирам сам с 100 %
  • 23 СУЖУК

    11 0 Отговор
    Както пицата на Дянков се превърна в символ на първия мандат на ГЕРБ, така сега суджукът станал емблема на третото управление на Бойко Борисов"
  • 24 Бат Кольо

    9 0 Отговор
    Друго си е прост бодигард да съсипва повече от десетилетие!
  • 25 Един

    10 0 Отговор
    И преди правиха опити с артисти и спортисти които бяха НЕУСПЕШНИ. Защо продължава този ЦИРК?
  • 26 Лъчо

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дали ще има Ку-ку бенд с дългото турне в парламента дали ще влязат във властта
  • 27 Верно ли?

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо Стоян":

    Само дето и тия,за които жалиш са си с нашенска кръв!Ако се заровиш в статистиката ще видиш,че средно около 60-70% от тях навремето гласуваха за НДСВ,после за Атака,после за ГЕРБ!Останалите 30-40% се разпределят за БСП и вечните ДПС поради естеството на напусналите пределите на България!
  • 28 Верно ли?

    4 0 Отговор
    Ся тия същите ке гласуват за ИТН!Заблудени гастербайтери,същите като нас!
  • 29 Погледнала жабата

    8 0 Отговор
    как подковали коня,и тя си вдигнала крака!Ами вижте ко става в Украйна,къде си избраха шоумен и се замислете!
  • 30 С уважение

    5 0 Отговор
    България не е добре заради 1 или 2 партии !
  • 31 С уважение

    4 0 Отговор
    Хората , които са измислили и създали ПП ДПС , те са виновни , за дето България не е добре в реален смисъл !
    Те са играчи, а не играчки в живота !
    А междудругото всеки човек по отделно е играч или играчка в живота, зависи в каква степен има лидерски качества и изобщо имат ли гиили не !
    Например човек, който по пирода е играч в живота, а не играчка, значи става за шеф, владетел - цар, крал, принц и "др", става само за лидерски неща, а не да работи за месечна заплата, а на месечна печалба !
    Това е положението, така стоят нещата !
  • 32 Достойна присъда

    4 0 Отговор
    Магарешки се хвалеше че направил голям отбор с треньор на 20 век Димитър Пенев и носителя на златната обувка Петър Жеков липсва му само Жоро Вратарчето и е готов така ги виждат те кандидатите за парламента!
  • 33 КРАДЦИ ПАК

    3 0 Отговор
    Тoвa нe e бългaрcки пaтeнт и нe e нeщo нoвo - нитo зa Бългaрия, нитo зa cвeтa. Тoзи път oбaчe лиcтитe нa кaндидaт-дeпутaтитe прeливaт oт пoпулярни лицa oт cпoртa и шoубизнeca.

    Нa aнглийcки тoвa явлeниe, рoдeнo oт тeлeвизиятa и уcилeнo oт интeрнeт и coциaлнитe мрeжи, ce нaричa Pоlitаinmеnt и oбикнoвeнo нe вoди дo нищo дoбрo.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Димитров

    1 0 Отговор
    Напред , към светли бъднини!
  • 36 Домати с лук

    1 0 Отговор
    Като чета, гледам и слушам то след 04.04. всички телевизии ще приключат с излъчванията си. Ще остане да излъчва само парламентарната телевизия: шоу програми, спортни състезания, концерти, скечове, сериали ...! Супер.