Last news in Fakti

6 Март, 2021 13:25 3 121 23

Венци Мицов: Преди година предложих ясни правила за подкрепа на артистите

  • венци мицов-
  • артисти-
  • музиканти

Иначе културата ни живее от подаяния

Венци Мицов: Преди година предложих ясни правила за подкрепа на артистите - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди точно година моя милост и Даниела Кузманова направихме една петиция с искания за помощ за независимия културен сектор.
Тогава почти никой не ни обърна внимание. Разнасях петицията с 2500 подписа като цветарка из всички институции у нас.

Днес Фики Стораро, Рут, Графа и още хора не са имали прблем да се видят с Борисов и да получат обещание за пари. Лесно, бързо и успешно от всяка гледна точка.

А, освен това ГЕРБ изведнъж се метна да въвежда квоти за бг музика - а бяха против или, айде, да кажем, бяха пасивно въздържащи се по темата.
Само на мен ли тая работа ми намирисва? А хем съм с ковид, а там повечето хора губят обоняние?

А сега накратко - Хазарта е прав.
Трябва да има правила. Това искахме с Даниела - регистър за независимия сектор. Този регистър ще позволи изсветляване. И ще помогне да се разбере кой кой е в същия тоя сектор. И тогава ще е лесно да се помогне на действителните творци. И да не се помага на фейковете.

А сега стана като с наградите “Златният Орфей”. Обещаха ги, после ги ъпдейтнаха, а накрая не остана време да ги гласуват и парламента приключи работата си.

Иначе културата ни живее от подаяния. Не от политики, а от подаяния. На мен лично ми беше ужасно отвратително да видя днес поп изпълнители на среща с баце. Аз лично на такава среща не бих отишъл.
Но пък кой съм аз, че да давам мнение по темата.

Сега наблюдавайте. Изведнъж ГЕРБ от статукво ще се превърне в нещо добро за поп и поп фолк гилдията ни.
Това ни е цената. Едно обещание, което я се случи, я - не...

Венци Мицов, Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор

    14 1 Отговор
    Мицов, ти не си ли на опашката за ваксини
  • 2 Аз и Аз

    21 1 Отговор
    Дали певците и музикантите декларират всички хонорари? Едва ли! За това сега да не „реват” че искат помощи от хазната, която са пренебрегвали. Нека се даде на всеки според заслугите към бюджета – процент от декларирани през НАП доходи от последната година. Някои май ще получат жълти стотинки. Това да им е за урок.

    Коментиран от #8

  • 3 ТаУмВзе

    6 8 Отговор
    Венци от хиподил се има за музикант! Даже предлагал някакви неща. Дай направо да му дарител ска сметка с смс. Да не вземе да заслабне.
  • 4 Въпрос

    5 0 Отговор
    Независимият културен сектор нестанали зависим
  • 5 БЪЛГАРИН

    5 5 Отговор
    ВСИЧКИ КАДЪРНИ ПЕВЦИ И АРТИСТИ СИ ПЕЧЕЛЯТ И СЕГА, НО ТОЗИ ТЪРБУХ ДАЛИ РАЗБИРА, ЧЕ Е ЕДО ПЪЛНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ И ВЕЧЕ ЗА НЕГО МУФТАТА ВЕЧЕ Е МИНАЛО?
  • 6 Знайко

    11 0 Отговор
    Хората не трябва да се делят на артисти, певци, музиканти, сервитьори, кръчмари, готвачи ... Хората трябва са се делят на изпаднали - такива, които се нуждаят от помощ. И на такива, които не се нуждаят от помощ, примерно като Лили Иванова и Васил Найденов. Които са богати и има достатъчно спестявания, имоти ... за да се справя сами. Няма значение дали е сервитьор или певец или актьор. Когато има само един скромен имот, никакви спестявания и евтина кола. И изпадне в нужда човека заслужава са получи помощ от държавата. Когато е богат имащ стотици левове спестявания и остане без работа не заслужава помощ от държавата. Трябва да има имуществен критерий за това кой/семейство/ може да получава държавна помощ. Хората, които получават помощи да не реват, че са им малки. Защото освен с нуждите на изпадналите хора. Помощите трябва да се съобразяват и с възможностите на държават/данъкоплатците/. Когато хората плащащи данъци са по-малко, а хората получаващи помощи повече. Помощите ще са мизерни. На който не му харесва да се хваща на работа. Не е вярно, че няма работа, има. Търсят се продавачи, куриери, дизинфекционисти ... Като няма работа за певци, да станат продавачи и чистачи. Никой не им е длъжен да им плаща помощи за да работят отвреме на време каквото те искат. Ще работят това, от което има нужда обществото. Не може всички да са музиканти, певци и актьори. Има нужда и от готвачи, чистачи, лекари, учители ...

    Коментиран от #9

  • 7 Аз40🏴‍☠️

    4 3 Отговор
    Такава е, доста от "артистите" у нас са бая продажни помияри. Няма да ме учуди дори ако и Мицов стане гербав след втората доза от генната терапия, на която се съгласи доброволно да участва по най-загубеняшки подписвайки декларация за продажба на душата си на едни гадни дребни душици. Скоро ще скача със спринцовки и плакати на Бочко.
  • 8 Знайко

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз и Аз":

    Хората у нас масово бъркат понятията. И 70% дебили у нас са толково ПРОСТИ, че не могат да осъзнаят, че държавата не е с бездънно портмоне и не може да дава на всеки, колкото са му нуждите. Държавата единствено може да преразпределя някава част от това, което произведе икономиката. Когато икономиката призвежда малко, а нуждаещите се от пенсии и помощи са много, може да се разпределят малки помощи и пенсии. Депутатите и министрите нищо не произвеждат, а само разпределят - взимат данъци от едни и дават на други пенсии, помощи ... Докато плебеите не научат каква е реалността, мнозинството плебеи ще живеят в мизерия. ПОМОЩ се дава на ИЗПАДНАЛИ хора, а не на заслужили. Това, което се дава на "ЗАСЛУЖИЛИТЕ" се нарича по-друг нарича се ЗАПЛАТА или НАГРАДА. Другият проблем, е висшите позиции взимат несправедливо големи заплати, а низшите несправедливо малки. Като несправедливостта много се засилва от лошата данъчна система/политика/ и пенсионна система/политика/ у нас. У нас се толерират много професии с малък трудов стаж и ранно пенсиониране. И са ощетени хора с други професии и голям трудов стаж. Например сравняваме се петролни държави като Русия, Румъния, Великобритания ... но у нас не блика петрол и газ в дадния двор. Сравняваме се със западните държава, но например там военните пилоти не се пенсионират на 40 годишна възраст, а отиват и работят след военната служба в гражданската авиация и се пенсионират на 60 години. А какво правят нашите военни пилоти. На 40

    Коментиран от #10

  • 9 МНОГО ДАБРАЕ НАПИСАНО

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Знайко":

    НО НЕ ЗА ТАЯ СТРАНА И НЕ ЗА ТЕЗИ ХОРА ТОВА Е ЗА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 50 ГОДИНИ!!
  • 10 МНОГО ДАБРАЕ НАПИСАНО

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Знайко":

    УТОПИЯ!!!
  • 11 Бойко ще дава

    3 0 Отговор
    По 3 -4 хилки на артисти и циркаджии и най важното парите няма да са от данъците а Бойко ще дава от джобните открабнати от България
  • 12 Васил Божков

    1 1 Отговор
    Силно, гнусно обемистия Венци Мицов от бизнес партиятта на певеца на пцоващата поезия Светльо Витков е една мрънкаща купчина л....а! Музикант, който разбира от всичко по света, само не и от музика. Аман!
  • 13 немузикален

    2 0 Отговор
    Как да дадеш на някой помощ, като на неработещ музикант, като той никъде не фигурира, като музикант, и за последните 10 гтодини няма черно на бяло един хонорар за който да е платил данъци и осигуровки? Ами че така и аз мога да се обявява за изпълнител, макар че не мога да свиря на нищо и не съм виждал микрофон на живо и да ми дадът няколко бона?
  • 14 стиснат

    3 0 Отговор
    А га прибирахте големите хонорари, оти ни ривахте ва? Ходите някъде дават ви официален хонорар на едно участие от 200 лв. на документ и още 1800 на ръка, а сега кандърдисвате Бат Бойко че трябва да вземе от тия дето работят за 800 на месец и да ви даде на вас, така ли? А бе що не се таковате у таковата?
  • 15 Занзибар

    4 0 Отговор
    Първо от комисията и мин. на културата и мин. на финансите да им прегледат на тия бедни музиканти фейсбука и туитъра и инстаграма да видят имат ли по 50 екскурзии в чужбина по най-екзотични дестинации и тогава да им дават помощи. 80% от българите не са ходили нито веднъж в чужбина, но не получават помощи!
  • 16 На Малдивите

    3 0 Отговор
    съм, на Малдивите! Много съм зле, омръзна ми вече 5 месеца съм тука, парите свършват, няма участия, я веднага държавата да се изръси че да отида до Занзибар за два-три месеца, а от там за месец на Дубай на чопинг, че ме е срам да ходя с дрехи на една седмица!
  • 17 Мицов

    1 0 Отговор
    ще ти платя да се ваксинираш против наглост
  • 18 АЛИ БЕГОВ

    0 0 Отговор
    МУТРАТА ПРЕДИ ГОДИНА ПРЕДЛАГАШЕ ВСИЧКО В ДЖИПА И НИКОЙ НЕ ГО Е ЧУЛ , ПРЕДИ ТОВА ПЪК ПРЕДЛАГАШЕ КАКВО ЛИ НЕ ПРЕД ПРИПИКАНАТА СИ МАГНОЛИЯ А ТЯ Е ЗАБРАВИЛА ДА НИ КАЖЕ КОЛКО ЗАГРИЖЕН Е КРАДЕЦА ЗА ВСИЧКИ НАС !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НЕКАДЪРИ

    2 0 Отговор
    Днес Фики Стораро, Рут, Графа КАРАТ ЖИПОВЕ КАТО НА МУТРАТА , А НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ ПОМАГАМЕ ЗА ДА КВИЧАТ НЕКАДЪРНО ОТВСЯКЪДЕ ! НЕКА МУТРАТА КОЙТО Е СЪЩО ЧАЛГАР , ДА ИМ ПЛАТИ ОТ ЧЕКМЕДЖЕТО СИ , КАТО ИМ ОБЕЩАВА
  • 21 КЮНЦИ

    2 0 Отговор
    ЗА ИЗДИСЛАВ 4 500 ЛЕВА ИМА , А ЗА БАЩА МУ НЯМА .................. НЕКА СЪБЕРЕМ КАПАЧКИ И ЗА НЕГО ДА НЕ УМРЕ КЮНЕЦА ОТ ГЛАД !
  • 22 ФАКАЛНИК

    1 0 Отговор
    ОЩЕ ЕДНА ПРЕДИЗБОРНА КРАЖБА НА МУТРАТА В БОРБАТА ЗА ГЛАСОВЕ ! ЗАТОВА СЛАВИ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ПЪК УТРЕ МОЖЕ И ФИКИ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР !
  • 23 бабаяга

    1 0 Отговор
    Спират проекти за пълни глупости и небивалици, какви правила ви преследват?