ФАКТИ.БГ

Митът, че в Германия цари перфектна организация

Защото хората в страната открай време смятат, че щом като е водеща в автомобилостроенето и във футбола, Германия съвсем естествено трябва да е сред лидерите и в другите области

Публикувана: 8 Март, 2021 19:00
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4929
Митът, че в Германия цари перфектна организация
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 44 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия всичко върви по вода, хората са дисциплинирани, навсякъде е подредено, навред цари перфектна организация. Доскоро можеше да се вярва на това клише. Днес обаче е друго.

Коментар от Зоран Арбутина:


В моята балканска родина Хърватия твърде рядко някой ще се сети да ме попита как е животът в Германия. Дълго време мислех, че хората просто си имат достатъчно други грижи, та да мислят и за Германия. Оказа се обаче съвсем друго: те просто са убедени, че знаят всичко за Германия. За тях това е една добре организирана държава, където всичко функционира по ноти. Е, хората може и да са малко хладни, но пък винаги дисциплинирани. Дори нощем пешеходците чакат на червен светофар - нищо, че надлъж и нашир не се вижда никаква кола.

Понякога се опитвам да обясня на моите сънародници, че не е точно така, че при германските железници „Дойче Бан“ например човек със сигурност може да разчита само на едно: на хроничните закъснения. Но всеки такъв опит предизвиква обвинението, че преувеличавам и черногледствам.

Горчивата истина

Доскоро клишетата за Германия като точна и подредена държава бяха популярни и в самата страна. Но после дойде пандемията и всичко се промени. Най-напред беше хаосът с маските: първо дълго обсъждахме дали маските изобщо предпазват, а когато станаха задължителни, изведнъж установихме, че няма достатъчно. Четвъртата държава в света по икономическа мощ така и не успя бързо да закупи достатъчно маски на световния пазар. И германците започнаха сами да си ги шият.

Когато бяха затворени училищата, изведнъж всички установиха, че почти никъде няма създадени условия за онлайн-обучение. Безгрижното лято отмина и внезапно се оказа, че вирусът се завръща, а никой не се беше погрижил за достатъчно добра вентилация в училищата.

Когато през декември училищата отново затвориха врати, платформите за онлайн-обучение рухнаха на места още на първия ден. Обещаните лаптопи за учениците от семейства с по-ниски доходи все още ги нямаше в достатъчни количества. А тъкмо тези деца са най-сериозно застрашени от образователната катастрофа, надвиснала над страната.

После дойде провалът с ваксините. Вярно, че първата ефикасна ваксина беше произведена тъкмо от германската фирма „Бионтех“ - и то с държавна подкрепа, но се оказа, че не са били поръчани навреме достатъчни количества. От едната конфузия бързо се стигна до следващата: имунизациите бяха зле организирани, а на места дефицитните ваксини дори залежаваха.

Ето, че сега възникна нова суматоха: около бързите тестове. Първо трябваше да се появят още в началото на март. После нещо стана и не се появиха. Сега се каза, че ще бъдат достъпни от началото на седмицата. Без пари. Но къде? В супермаркета, срещу заплащане.

Ето как зад самодоволното клише за добре организираната държава постепенно избива горчивата истина. И германците се озъртат все по-тревожно. Констатациите им се движат от „малко бавничко вървят нещата“ до „пълен провал“.

Още примери

Всъщност обаче няма нищо ново. Нека да си припомним пак за обекта на всеобщи подигравки „Дойче Бан“. Или пък надутите фрази в редица партийни програми за необходимостта от бърза и мащабна дигитализация - необходимост, която всички признават. Само дето осъществяването на дигитализацията куца. Закъснява и изграждането на мрежата 5G, която е толкова необходима за новата, „умна“ индустрия.

В Хърватия например човек трябва да се забие вдън гори тилилейски, сред мечките и вълците, докато открие някое усойно местенце без мобилно покритие. А в Германия за тази цел е достатъчно да вземеш влака от Кьолн за Мюнхен. Влака на „Дойче Бан“.

Много германски служби все още си разпращат информациите по факс (по-младите читатели на този коментар може би дори не знаят що за уред е това). А пък Бундесверът, който все пак е натовска армия, често пъти среща трудности в комуникацията между собствените си подразделения - просто защото те използват различни видове софтуер.

За мнозина германци всичко това води до сериозно отрезвяване. Защото хората в страната открай време смятат, че щом като е водеща в автомобилостроенето и във футбола например, Германия съвсем естествено трябва да е сред лидерите и в другите области.

И все пак не бива да драматизираме чак толкова: Германия все още играе в първа дивизия, тук все още е много по-добре, отколкото в повечето страни по света. Но за да настигне истинските лидери, Германия трябва да се прости с красивата, ала измамна представа, че е световен шампион по добра организация. И да се нагоди към действителността. В крайна сметка няма нищо толкова лошо в това да следваш примера на по-добрите.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 44 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
АЛИ ПАРЧЕТО
1 Отговор
ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ ДРУГАРЮ БОРИСОВ

Оценка:
-4 +40

Лейка
2 Отговор
Пак ли Дочо Веле се изказва. От много време са за затваряне тези без умници. Факти бг, бъдете малко по-умни от тях. Благодаря като ваш читател и българин.

Оценка:
-8 +26

777
3 Отговор
Стойте колко можете по далеко от Германия !

Оценка:
-8 +39

Факт
4 Отговор
С толкова милиона "Мюмюни" в Германия няма как да има ред!

Оценка:
-4 +83

Що не кажете и за митът как....
5 Отговор
Митът че България ще се оправи и хората ще спрат да бягат в чужбина

Оценка:
-7 +51

Къна
6 Отговор
Напълно безмислена и безполезна за интелигентният Български читател статия на DW.На никой в БГ не му пука за Дойчланд ,ама на никой.

Оценка:
-9 +28

Аз съм българче
7 Отговор
Глупости, тази Германия, която беше пример за ред и дисциплина, вече отдавна я няма. Всичко е повърхностно и е направено за пред обществото, че всичко е под контрол,а за жалост е фалш. Дори немците от 10-то поколение се изтарикатиха и някои са мошеници от класа.

Оценка:
-4 +57

Живеещ в Германия
8 Отговор
Всичко описано е точно така. Германците са много прехвалена нация. Живея близо до Дортмунд и от 5 години правят ремонт на един мост на магистралата. 5 години там постоянно има задръстване от камиони и коли, а работниците на обекта винаги са най-много 5-10 човека. Това ако беше в София например на Околовръстното, Фандъкова щяха да я съсипят от критика за бавното изпълнение. Но в Германия видиш ли хората са много търпеливи и никой негодува. ОВЦЕ!

Оценка:
-6 +49

Behemoth
9 Отговор
Рая на земята е в България .......в Царичина още лежи ТО и чака да ни поведе в галактиката ..... а БАЦЕ е избрания да организира хаоса...

Оценка:
-6 +19

Германец
10 Отговор
Всяко общество или държава има проблеми. В Германия са ако са 2 процента в България са над 90. Всичко ни куца в България. Живея от доста години в Германия и до ден днешен ме учудват неща колко ред има и колко добре са измислени. Можем само да се надяваме някога да ги стигнем. Да не забравяме че не германците идват в България ами обратното.

Коментиран от #19


Оценка:
-9 +29

ела
11 Отговор
Бях един от хилядите които бяха убедени,че Германия като индустриална развита страна във всякое всякое отношение е безупечна.Нищо подобно всичкото е било илюзия с години са ни убедили,че така. Няколко примера в 2016 бях в Улм и ми се наложи да " сваля" от интернета картата на Германия( тъй като Google след месец искаше да е с нов update -тогава ) .Много трудно и с прекъсвания почаках да късно вечерта същото и попитах (където бях на гости ) къде се се намира Modemа ( Route ) и ми показаха .Когато погледнах информацията идваше от Тел. кабел RJ -11 Modema беше External и пишеше 56 К.не можах да повярвам.( няма Cat-4 Cat-5 Fiber optik кабел) .Това в България беше 1997-1998 година тяхната IT беше на нивото на тях години. Исках да посетя мой познат до Франфуркт на Майн когато настроих навигацията бях влязъл адресът който бяха ми дали. Намерих мястото и точният адрес.Но на две места адресите били еднакви трябвало да вляза Пощенския код. имаше 50-60 къщи говорих и го помолих за Интернет ( естествено приготвих 5-10 Евро за да им платя казаха ми че (няколко места попитахме) нямат Интернет и беше вярно защото и в магазина казаха,че нямат.(Толкова много примери което показва,че всичко к ето е било- лъжа, реклама, пропаганда знам как ще се нахвърлят да "защитават" господарите си и да " плюят" България , при нас всичко е много лошо.

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +24

Въпрос
12 Отговор
ДО ФАКТИ.Няма ли други медии в света,че непрекъснато ни занимавате с мисловните дрисни на някой от DW

Оценка:
-4 +15

сноу
13 Отговор
Зоране ,Зоране-е...че то отдавна Германия стана Германландъ, а от германците няколко дузини дърти кокали ,естественно дементни

Оценка:
-1 +21

Gogo
14 Отговор
Футбол ? Автомобилостроене ? След Матеус и 124 на Мерц Германия я няма

Оценка:
-2 +17

Hoho Boho
15 Отговор
Евала!
Внушението на Дойче Веле е,
че ние трябва да сме щастливи,
че Тиквата ни управлява
и затова сме още живи
и при нас всичко е наред.
:)

Оценка:
-5 +16

арто
16 Отговор

До коментар #11 от "ела":


Дори по магистралите около големите градове има места без покритие на джиесем връзка. Пример около Хановер на 7 места се губи връзката по магистрала А 7. Единственото хубаво на Германията е заплатата и цените на храните.

Оценка:
-2 +9

Ивайло
17 Отговор
Германия загина още преди 9 години

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +5

РЕАЛИСТ
18 Отговор

До коментар #17 от "Ивайло":


Германия започва да загива от 1961 г. Тогава се сключва споразумението за привличане на турски работници. Наскоро виден немски политик призна, че това е била фатална грешка, да докарат хора с различна култура и религия.

Оценка:
-0 +17

Велосипедист
19 Отговор

До коментар #10 от "Германец":


Много са подредени нещата, че 10.2019. бях по работа във финансовата столица Франкфурт. Това, което видях в района на гарата, не съм го виждал в София(изпражнения, спринцовки, бутилки и т. н. боклуци). Градинката пред финансовата борса е пълна с наркомани и пияници посред бял ден. Дрогирани жени неистово предлагат любов.В Германия се смята, че наркоманията е болест и наркоманите ги вземат линейки. Влаковете им дори имат закъснения. В Германия може да се регистрират дори и крадени коли(изпитано на свой гръб). Турска наркобанда през 2012г.уби 5 цивилни полицая, като двама бяха запалени в каравана.За италианците, албанците и руснаците няма да говорим, те просто водят понякога престрелки през деня в центъра на столицата. Всичко е скрито за обществото и не се афишира много, за да се покаже, че всичко е нормално. Това е за жалост истината сега.

Коментиран от #20, #22


Оценка:
-0 +15

съвет
20 Отговор

До коментар #19 от "Велосипедист":


Ти ако видиш сега какво е ще се отвратиш. И то не само около гарата а ми и по главните улици

Оценка:
-0 +8

J Y Moineau
21 Отговор
Тази статия е от типа, "виждате ли, дори и в Германия е хаос, не само в България (Хърватия, и т.н.).

Оценка:
-0 +5

РЕАЛИСТ
22 Отговор

До коментар #19 от "Велосипедист":


Абе човек, ти си попаднал на място известно в цяла Германия, че е клоака. Франкфурт около гарата не е за нормални хора. И аз съм се лъгал така.

Оценка:
-0 +5

23
Този коментар е премахнат от модератор.
ДОКО
24 Отговор
ЦАРИ ЕДНА ГОЛЕМА ВИЛАРА..

Оценка:
-0 +0

Поредна опорна
25 Отговор
Точка .
Германците са много зле - какво искате ?????
Трябва да сте благодарни , че мрете под гробарско ръководство !!!!!
Затова да им дадем заслуженото на 04 - да си платят за кражбите и убийствата ....
И затвор ......

Оценка:
-1 +4

Да уточним
26 Отговор
А в Россия как е? А?Информация имате,ли,плиз.

Оценка:
-2 +4

Пацо
27 Отговор
Не ми се коментира една хубава циганска държава. Бъдещето на Европа като цивилизация е централна и източна Европа. Преди това ми звучеше налудничаво но сега става все по реално. Лек и успешен ден.

Оценка:
-1 +4

100 процента Антигерб🥸
28 Отговор
Чехите са 100 пъти по-добре. По-чисто,нама ги тия мизерий покрай ЖП гарите,в Кроицберг предградие на Берлин,оперира мафията. Полицията само присъства. Есен авто дилъри продаващи коли крадени и с пренабити номера, Гелзенкирхен и Дортмунд -линиещрасе ужас.Дуисбург все едно си в Столипиново,Бон да не говорим. Австрия си е по-добре и от Германия,и от Белгия и Нидерландия. Само да се махне ГЕРБ и ще си дойда,не мога да живея и работя за да пълня шкафа на Чекмеджан Бойко Ефенди.

Оценка:
-1 +3

111111
29 Отговор
По-тъпа статия не бях чел скоро

Оценка:
-0 +0

Хаха
30 Отговор
Водеща по хомота

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Динко Вълев
Коментар на Динко Вълев пред Нова телевизия.
Ще направя така, че да остана в историята!"

Още бисери