Last news in Fakti

7 Март, 2021 14:33 2 626 49

В Германия: Защо искат да премахнат думата" раса" от конституцията

  • раса-
  • германия-
  • конституция

Германският институт за човешки права също отхвърля договорената формулировка, тъй като тя се фокусира твърде много върху мотивацията на дискриминиращия

В Германия: Защо искат да премахнат думата" раса" от конституцията - 1
Снимка: DW

Думата "раса" да бъде извадена от конституцията и да бъде заменена със забрана за дискриминация "по расистки причини". Това предлагат управляващите в Германия и търсят мнозинство за прокарване на поправката.

Сега член 3 на Основния закон гласи: “Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение или облагодетелстван заради своя пол, националност, раса, език, родина и произход, убеждения, религиозни или политически възгледи. Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение поради увреждането си." А в бъдеще член 3 трябва да гласи: „Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение или облагодетелстван по расистки причини.”

Настоящата формулировка не отговаря на днешната реалност

Според критиците, настоящата формулировка в конституцията създава усещането, че съществуват човешки раси. Трябва обаче да се отбележи, че авторите на Основния закон от 1949 г. са искали да дадат ясен сигнал срещу расовата мания на нацистите. Добронамерена формулировка, но към момента е определяна като неподходяща.

Още през есента управляващата коалиция реши да извади “раса” от Основния закон. Всички предложения за алтернативни формулировки досега бяха отхвърлени. Сега правосъдната министърка Кристине Ламбрехт и вътрешният министър Хорст Зеехофер се обединиха около това предложение, формулирано от самата Ламбрехт.

За конституционно изменение е необходимо мнозинство от две трети в Бундестага и Бундесрата - двете камари на германския парламент. Не е ясно дали то ще бъде постигнато. Според “Шпигел” политици от ХДС и ХСС подкрепят друга формулировка, според която никой не трябва да бъде дискриминиран заради “предполагаемата си раса”.

Дискриминацията невинаги е умишлена

Зелените също са критични към предложената промяна. Формулировката може да се тълкува така, сякаш в бъдеще ще бъде забранена само умишлена дискриминация, заяви представителката на Зелените Катя Койл пред "Шпигел". Следователно съществува риск обхватът на защитата на конституцията дори да стане по-малък в резултат на изменението.

Германският институт за човешки права също отхвърля договорената формулировка, тъй като тя се фокусира твърде много върху мотивацията на дискриминиращия. „Съществува дискриминация, дори когато тя не е резултат от умисъл", заяви говорител на института пред правния сайт Legal Tribune Online през февруари.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ммм

    41 4 Отговор
    За да могат загорелите да ги завземат.
  • 2 Шекел

    32 7 Отговор
    Чист расиьъм си е защото евреите си връщат за ВСВ като всичко казано от бял срещу друг е равизъм а обратното не е вярно.Ако се премахне расата нгрите жъштите кафявите и тн няма да имат претенции а те точно от това живеят.Ако нямат претенции ще се изгуби и смисъла на същестеуването им

    Коментиран от #5

  • 3 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    36 2 Отговор
    Като променяте формулировката, ще има ли раси след това? Ще има и раси, както мъже и жени, без значение от формулировките.

    Коментиран от #6

  • 4 Хаха

    23 4 Отговор
    Сорос и Истанбулската са виновни
  • 5 А българин раса ли е

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Шекел":

    Или не е? Защото ако отнемеш претенциите на българина, той също губи смисъла на съществуването си

    Коментиран от #17

  • 6 Ами както има раси

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    И смески между расите, така има и мъже и жени и смески между тях

    Коментиран от #10

  • 7 Иван

    28 0 Отговор
    Да разбираме ли че вече няма да има еврейска раса???....или тя пак,както в САЩ ще бъде изключение (над закона)?

    Коментиран от #9

  • 8 Заличаване

    13 0 Отговор
    Косвени жертви. Расите.
  • 9 Даа

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    В психиатрията... преглед...лечение! После прочети определението за раса! И ако пак намериш някъде "еврейска раса" ..започни всичко отначало... В психиатрията..преглед....и т.н.

    Коментиран от #26

  • 10 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ами както има раси":

    Мъже и жени, а не третополови и четвъртополови!

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    10 0 Отговор
    Както и да го усукваш, значението е все това. Формализъм сър ...
  • 12 Има и хермафродити

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Тях към кои да ги пишем?

    Коментиран от #15, #31

  • 13 Некрон

    10 1 Отговор
    Пол джендър националност остров микронезия раса танзанийска език пхенянско корейски произход племето обонго африка вярвам в буда и партията на има такъв народ
  • 14 шопендар

    16 1 Отговор
    а дали ще изчезне расизма.и как се нарича експлоатацията ни от едно племе което паразитира на наш гръб,и което е пшо лошо-надсмива ни се.и сега започва пренаписване на историята на междурасовите отношения,но това няма да промени фактите,а само ще ги изостри,и току виж пак сме се хванали за гушите
  • 15 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Има и хермафродити":

    Аномалия.

    Коментиран от #21

  • 16 цербер

    7 3 Отговор
    В Германия: Защо искат да премахнат думата" раса" от конституцията? ЗАЩОТО ОТНОВО МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВИ НЯКОЙ С МУСТАК И ДА ВДИГА НАДЯСНО РЪКА С ВДИГНАТА ДЛАН. ЩЕ ИМАХАЙЛ. ГЕРМАНЦИТЕ И ДУМАТА "ПОЛ" ЩЕ ИЗВАДЯТ ОТ КОНСТИПАЦИЯТА СИ,ПАРДОНЪ,ОТ КОНСТИТУЦИЯТА.
  • 17 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "А българин раса ли е":

    Ами колкото американец , или швейцарец или германец . Що не махнем паспортите ? Звънни на Козяк да действат !

    Коментиран от #18

  • 18 Некрон

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Българите заедно с руснаците в америка са определи за ниска раса и наречени славянска раса различна от бялата западна

    Коментиран от #19

  • 19 Смеех

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Некрон":

    Бялата запафна демек пакистанскониндииската англииска ли?

    Коментиран от #20

  • 20 Некрон

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Смеех":

    Тоест западна защото Запада си наименува расата, а за това с славяните го пише в интернет просто го споменах, няма нищо смешно че чак и минус си сложил на коментара ми но споко не се обиждам от бай ганьо
  • 21 Аномалия ама я има

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Та към кои да ги пишем анормалните? Към жените или към мъжете? Или от упорство и инат, ще си заравяме главите в пясъка и ще се правим, че не съществуват...

    Коментиран от #30

  • 22 МЕРКИЛИЦА

    17 2 Отговор
    САТАНИСТКАТА КУКЛА НА КОНЦИ МЕРКЕЛИЦА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРЕДИТЕЛ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИ ИДЕНТИЧНОСТ,ОЩЕ ПО ГЕОГРАФИЯ СЕ УЧАТ РАСИТЕ ПО КОНТИНЕНТИТЕ НЯМА КАК ДА ГИ ПРЕМАХНИТЕ ЗАЩОТО ВСЕКИ Е РАЗЛИЧЕН ПО РАСОВ И КУЛТУРЕН ПРИНЦИП ОБЕЗЛИЧАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОСТА Е НАЙ ТЕЖКИЯ ГЕНОЦИД ИЗВЪРШВАН НЯКОГА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.
  • 23 Дравиди

    11 2 Отговор
    А расите не съществуват ли?

    От коя раса са дравидите от п-в Индустан, от които произлизат циганите и семитите? - бяла, черна, жълта или са от червената раса, от която са и индианците в Южна Америка и онези туземци в Полинезия, Нова Зеландия и в Австралия?

    Как са се оформили расите, след като според матрицата на КАБАЛА, ТОРА И СТАРИЯТ ЗАВЕТ Бог е създал един човек - Адам и то преди само около шест хиляди години???

    Какви са били матриците на човечеството преди матрицата на КАБАЛА, ТОРА И СТАРИЯ ЗАВЕТ???
  • 24 Еврейски от-падък

    10 5 Отговор
    Когато котката я няма мишките танцуват.Когато Нивия Хитлер дойде на власт цялата тази еврейско ционистка масонска сороска отрова ше изтече в канала . Ще се приеме отново закона за защита на нацията и НЮРНБЕРСКИТЕ закони от 1936 година в Германия и цяла Европа. Света отново ще стане едно нормално и добро място точно такива каквото беше преди 1944 . А еврейския масонски въпрос ше бъде веднъж завинаги решен в Дахау и Аушвиц . Тогава няма да има комунизъм сатанизъм джендъри гей паради танц на дявила Меркелското вещерство брюкселски генетични от-падъци фалшивите новини на Ционист ВЕЛЕ с цел деградация и морален упадък на бялата европейска раса . ВСичко ще си дойде на мястото а не-грите и арабите ще бъдат тотално до един депортирани ит Европа . Света ще стане сигурно място а - думите неолиберализъм комунизъм капитализъм псевдо демокрация - ЗАБРАНЕНИ ЧРЕЗ ЗАКОН . Всеки който проповядва либерализъм и комунизъм ще бъде съден и вкарван в затвора за разпространение на омразна реч и Тероризъм

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Даа":

    А ти говедо никога ли не си чувало за еврейската раса?

    Коментиран от #29

  • 27 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Еврейски от-падък":

    Хитлер е евреин.

    Коментиран от #45

  • 28 А По васинационен и медицински

    1 0 Отговор
    Принцип ДИСКРИМАНАЦИЯТА Е О. К......
  • 29 Даа

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    А ти никога ли не си ходил на психиатър??Ако не, точно ти е време!;)😁
  • 30 Не манипулирай хората

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Аномалия ама я има":

    Това е хромозомна болест, а не отделен пол. Обикновено преобладват характеристиките на един от двата пола и лекарите записват в съответния пол. Второ, грантаджиите умишлено смесвате две различни болести като хермафродитизма и транссексуалността, за да обърквате хората и да нормализирате транссексуалността, която е умствена болест.Половете са два, а другото са болести.

    Коментиран от #33

  • 31 Али Раза

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Има и хермафродити":

    Към психическите отклонения
  • 32 Мунчо

    5 1 Отговор
    Германците се напъват да се превърнат в ТО
  • 33 Е добре де

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Не манипулирай хората":

    Кажи ми тогава към кой пол ще запишем хермафродита след като той се роди. Нали като има само два пола трябва да го запишем някак си в документите. Не можем да напишем пол-болен от хромозомна болест, нали? На това отговори, остави размишленията кое какво е.
  • 34 Въпрос......

    4 0 Отговор
    А защо в Китай са върли расисти, в мюсюлманските страни, в Израел ?! Излиза че някой изключително го дразни Бялата Европейска раса, може би от непълноценност и тежко психическо заболяване! ?
  • 35 ЦЕСЕКАРЯ

    3 0 Отговор
    то няма Жълта раса........ Азиатците имат Бяла или Кафява кожа в зависимост от региона където живеят..... но като цяло хората по света са Бели,Черни,Кафяви.......... Жълти и червени съществуват само в измислиците и комиксите

    Коментиран от #39

  • 36 ХайлАдолф

    9 0 Отговор
    Каквото и да махат , расите съществуват както и културните , физически и ментални различия между тях . Това е научно доказано ,и каквото и да си драскат по конституцийките евролеберастите нищо от този факт не могат да променят .....
  • 37 Васко циганина

    1 0 Отговор
    Всички сме хора на този свят и бедни и богати
  • 38 Бачо Киро

    6 0 Отговор
    Създавало усещането, че съществували човешки раси.... Бастуни... Е не съществуват ли? Съществуват. Кое му е лошото? Не се дръжте лошо с определен човек само заради цвета му, но няма как да му промените расата. Също така изнежените бастуни трябва да разберат, че ако им се случи нещо лошо, то не е непременно защото са примерно черни, обратни или джуджета да речем. Лоши неща се случват на всякакви хора. Не може никой да претендира, че понеже е черен, обратен или джудже да речем, на него не бива да му се случва нещастие... Животът винаги може да те прецака.... Доста нагло е да си мислиш, че се дължи на цвета ти да речем, а не защото си си го натресъл с действията си.
  • 39 Бачо Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "ЦЕСЕКАРЯ":

    Абе башкъ жълти и червени си има, ми ти няма как да видиш.

    Коментиран от #40

  • 40 ЦЕСЕКАРЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Бачо Киро":

    има такъв Расов термин ама не и хора с жълта и червена кожа........ например виж Филипинците и Китайците все Монголоиди ама Филипинците са Кафяви а Китайците светли(бели) а Индианците(Червените уж) са по скоро Кафяви на цвят
  • 41 Защото

    3 0 Отговор
    Защото терминът раса в либерастния новотговор не съществува. Тая дума е забранена и по каноните на либераст-прогресистката наука...отменена.
  • 42 сноу

    5 0 Отговор
    Че то Германландъту отдавна няма нищо общо с Германия...Там вече се мяркат само чували с дърти кокали и набити до топките минарета...
  • 43 Ненормалници

    2 0 Отговор
    Ами премахнете и фактологията, защото по същата логика и тя е расистка. Накрая вземете се премахнете и вие, че ми писна от простотиите ви.
  • 44 Откачалки

    2 0 Отговор
    Е как тогава "Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение или облагодетелстван по РАСИСТКИ причини" след като отричате съществуването на расите.
  • 45 Аре

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    НЕ Е ЕВРЕИН. Има само предположение без доказателства.
  • 46 Десен

    1 0 Отговор
    Да поставяш под въпрос съществуването на расите е все едно да оспориш това, че земята е кръгла. Едвам се отървахме от комунистите, и то не съвсем, а вече се задават новите леви изстъпления срещу човечеството. Левите идеологии са си чиста лудост.
  • 47 Крадец

    0 0 Отговор
    Ми те махнаха думата "пол",защо да не махнат и думата " раса " !
  • 48 Антон

    0 0 Отговор
    Много интересно! Сега как да разбирам това "Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение поради увреждането си"?
    Аз ако не съм ваксиниран увреден ли съм? А ако съм ваксиниран?
  • 49 Чичо ви Сорос

    0 0 Отговор
    Няма раси,няма маси! Всички хора са еднакви и се разделят само на богати и бедни.
Новини по държави: