Last news in Fakti

10 Март, 2021 10:00 5 435 39

Западът гледа на Източна Европа като на последната си колония

  • европа-
  • полша-
  • три морета-
  • колония-
  • източна европа-
  • анджей новак-
  • вишеградска четворка

Колониалният политически манталитет има много силно въздействие върху сегашното имперско отношение на Западна Европа

Западът гледа на Източна Европа като на последната си колония - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колониалната ера не е приключила, тя е само трансформирана и днес се практикува безнаказано в Европа, пише полският професор Анджей Новак в последния брой на изданието Wpis. В статията той обяснява, че бившите европейски колониални сили и Германия все още считат Източна Европа за „по-нисша“ и я възприемат като последната си колония, предава агенция "Фокус".

Ученият обръща внимание на факта, че - следвайки политическата коректност, днес е просто забранено да се твърди, че нечия култура, например африканска или азиатска, е по-лоша или по-нисша по статут. „Такива неща не може да се говорят. Но това не важи за всички: колониалната политическа култура може да се практикува най-добре... в рамките на Европа. За поляци, чехи, литовци, унгарци или украинци можем да кажем: Това е „Европа от по-нисша степен“, това са примитивни държави, над които трябва да управляват естествените представители на истинската европейска „раса на господарите“, тъй като те не са способни на това сами по себе си“, обяснява Новак. Професорът има предвид не само германците, но и „управляващата раса“ като цяло: Белгия - палачът на Конго, холандските лордове в Индонезия, Франция - господарка на повече от десет милиона квадратни километра колонии, италианците, управляващи Либия и опитали се да завладеят Етиопия, и разбира се, испанците.

Новак е уверен, че колониалният политически манталитет на по-горе изброените страни има много силно въздействие върху сегашното имперско отношение на Западна Европа към източните ѝ съседи. Защото именно Източна Европа се оказа последната територия, където авторитарните фантазии за управление, обучение и образование на изостаналите „жители“ на европейските провинции могат да бъдат безнаказано претворени в реалност. „Днес Брюксел ни управлява „за наше добро“ и поради тази причина трябва да приемем просветените съвети на расата на господарите от Берлин, Хага, Брюксел или Париж“, заключава авторът. Основните действия на западняците, както и през миналите векове, са насочени към демонстрация, че Източна Европа е примитивна и изостанала в сравнение със Западна Европа, каквато винаги е била. „Ние сме изостанала провинция, която не може да се управлява сама и винаги се нуждае от контрольори, надзорници, просветени учители, западни лекари и терапевти“, пише професорът.

В статията той прави аналогия между сегашната ситуация в Полша и тази след последната ѝ подялба. Според Новак днес страната му е много по-силна, включително във военно отношение. „И въпреки че вече не сме сила, която декларира своята самостоятелност и независимост, ние ясно предизвикваме безпокойство и гняв в имперските столици...“, обяснява професорът. Съвременните прогресивни колониалисти, които охотно се определят като еманципатори, се опитват да усмирят поляците с идеологическа маскировка, добавя авторът. Като основно решение на проблема той посочва проекта за Триморието*, основан на вече съществуваща формация - Вишеградската група, което да се простира от Балтийско до Адриатическо и Черно море. „Ако тази ос около страните от Вишеградската група се превърне в блок от държави, който ще засили тяхното значение и ще свърже инфраструктурните системи от пътища и железници, а не действа само като транзитен маршрут по направлението Москва-Берлин-Брюксел-Париж, тогава нашият регион ще се превърне в политически играч, който никой няма да посмее да подцени и ще бъде много трудно да го доминира“, уверен е Новак.

Според Новак досега всички европейски проекти са били в интерес на Берлин, който с право е по-силен. Но сега, с подкрепата на САЩ, перспективата за излизане от германското господство се е появило с помощта на проекта „Три морета“. „За да може този регион да изиграе значителна роля в Европа, ако не и равностойна на тази на Берлин и Париж, имперско-колониалният манталитет трябва да бъде унищожен, но ние все пак оставаме естествена колония за расата на господарите“, подчертава Новак. От гледна точка на Полша и другите източни съседи на Германия, традицията за надмощие на расата има много по-дълбоки корени и не се ограничава до Адолф Хитлер и нацизма. Съществува традиция на систематична жестока колонизация, подчиняване на имперското управление по отношение на онези, които се считат за най-нисшата раса - славяни, евреи, цигани, т.е. просто „източни варвари“. „Това е аспект от германската традиция, за който трябва да напомним в името на истинското благо на Германия и Европа. И за това обвинявам тези политици - заради неспособността им да различават собствения си манталитет и непрекъснато възобновяващото им се желание да колонизират другите, „нисшите“, обяснява авторът. Професорът призовава в името на друга традиция, а именно традицията на свободата и независимостта на нациите, постоянно да се напомня, че никой в Европа не трябва да бъде поставян в ъгъла като ученик и изостанал „ориенталски човек“. „Ние сме длъжни да изискваме спазването на закона за равенството. Става дума за равенство не само между отделните социални групи, но преди всичко между народите. Това е основен въпрос“, обобщава полският професор Анджей Новак.

*Полша лансира своята инициатива "Триморие"/"Три морета" по време на посещението на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп във Варшава на 5 и 6 юли 2017 г. Като начало инциативата включва източноевропейски членове на ЕС и НАТО и нейната цел е да стимулира сътрудничество между тях в областта на енергийната сигурност и инфраструктурните проекти по оста „Север-Юг“ по източните граници на ЕС. Като по-дългосрочна перспектива, инициативата „Три морета“ представлява доста по-обхватен стратегически проект, чийто първообраз откриваме в проекта „Междуморие“ на маршал Йозеф Пилсудски от междувоенния период. Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. През 2021 г. България е председател на инициативата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зап цивилизация

    14 7 Отговор
    Ако е така със западната, руската империя какво чака?А към нас се отнасят на принципа:каквото им покажем,това и ще видят!
  • 2 КОТарАК

    60 8 Отговор
    то това е малко като приказката-дадох му палеца , той ще ми отхапе ръката:)никой не ни е виновен! кой ни е карал да влизаме там освен алчните политци , нашият случай Костов , за да крадат? е сега нямаме нищо и ядем боклуци от ЛИДЛ )

    Коментиран от #15, #28, #30

  • 3 РУСКАТА

    10 21 Отговор
    ИМПЕРИЯ Е НЕЩО ДРУГО
  • 4 един от многото

    69 0 Отговор
    Ха добър ден сватя , усетихте се най после , след като ви обраха ерудираните кадри и си изнесоха мръсните производства като инвестиции.
  • 5 плевен

    67 1 Отговор
    Този поляк ако мисли, че американският задник мирише по- приятно от германският, много се лъже. Половината територия на щатите е придобита с колониални похвати.

    Коментиран от #11, #14, #33

  • 6 гадно

    35 1 Отговор
    Докато тиквите са на власт у нас никаво Триморие няма да се случи, баце слушка само големите началници иначе ще му духнат под опашката
  • 7 ахоихо

    56 1 Отговор
    1205г при Одрин,Калоян приказки им е чел на западните рицари.Така се отстоява държава и територии...Сегащните политици-лъжци,крадци,егоисти.Няма как да не се подчинят на парите и западните зависимости.Всичко трябва да се подмени-4.04-трябва да се изринат до край!
  • 8 Сидеров

    53 3 Отговор
    От 15 години ви говоря за колониалното ни положение, но управляващите си запушват ушите. Дано сега от Полша да чуят истината.
  • 9 антрашпиц

    47 1 Отговор
    Е,добро утро Минке..открихте топлата вода.
  • 10 Учен

    27 1 Отговор
    А, ДОБРО УТРО!
  • 11 Мародер

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Хм тъкмо това си мислех да напиша но се радвам че е написано! Страхувам се да не го изтрие модератора, който обиди към сащ не търпи.
  • 12 Въглерод

    16 2 Отговор
    Доста примитивни разсъждения от професор Анджи :)) Важното е, че презокеанските братушки ще ни освободят :))
    Затова "нареден, като поляк" не е случаен лаф.
  • 13 бай Дън

    32 2 Отговор
    Яжте празните "Милка" и не роптайте ! Щото после няма кой да ви купи картофите и ябълките. И утре всички пред Лидл, Била и Кауфланд под строй. Даже и да гласувате за някойси, няма значение. А от краварите помощ ? те продават само оръжие !

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кой ли

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    в нато и ес ни вкара дс задкулисието,за да оцелее до ден днешен и продавайки се на американците съответно!
  • 16 гост

    34 1 Отговор
    Германия завладя Европа. Това, което Хитлер не можа да направи със силата на оръжието го направиха Кол и Меркел със силата на парите и подкупните източноевропейски политици.
  • 17 Българин

    8 31 Отговор
    Вижте къде са Чехия, Полша и другите бивши съвеЦки колонии, които плюха в мутрата на Путин и къде сме ние.

    Коментиран от #19, #23

  • 18 Антигерб

    34 2 Отговор
    Усетил се е поляка че ни третират като колонии от "демократичния запад" но много се лъже че САЩ ще им помогнат. Не им ли увряха главите че западът "помага" единствено когато има интерес.

    Както им помогнаха Франция и Англия когато Хитлер ги нападна. Ужким обявиха война на Германия но до тук - ако Франция и Англия бяха реално нападнали Германия докато армията на Хитлер беше в Полша щяха да го разбият за две седмици и нямаше да има ВСВ.

    Но който забравя историята си допуска едни и същи грешки.
  • 19 Антитрол

    37 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Абе тупан защо според соросоидчетата трябва да сме някоя колония - преди бяхме съветска а сега сме краварска. За това ли се борихме само да сменим господарите - не беше ли за свобода.

    Но такива като вас не могат без господар на когото да се кланят. Същите преди се кланяхте на СССР.

    Та къде щяхме да бъдем ако не бяхме краварска колония, ако не бяхме унищожили икономиката си - защо не даваш пример със Сърбия която имаше война и сега пак е много напред от нас - а не са "плюли в суратя на Путин" - значи не Путин е виновен.
  • 20 Дрън Дрън

    3 21 Отговор

    До коментар #13 от "бай Дън":

    Значи ФАЩ продават само оръжие и имат БВП 21 трилиона, а Рашка какво ли продава с БВП 1,3 трилиона?Май нищо а?Хахахаха

    Коментиран от #22, #37

  • 21 другарят

    33 3 Отговор
    "Междуморие", е англииски проект прокарван от фашиста Пилсудски! Сегашният "Три морета" има същата цел да раздели Западаша Европа от сближение с Русия, но този път е прокарван от САЩ и Англия, защото защитава техните интереси!Мястото на България и Източна Европа е с Русия! Подобни проекти на "три морета" ни превръщат във фронтова зона и е в интерес единствено на фашистка Америка!

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Антигерб

    26 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дрън Дрън":

    Ами едно кафе като е 30$ и мъжка пострижка е 100$ в Ню Йорк се вижда от къде БВП е 21 трилиона. Не гледайте БВП а търговския баланс - на краварника от много години е отрицателен а това говори само едно, че печатат пари а с войни и изнудване поддържат долара да има някаква стойност иначе ще се срине. Нжо и това ще стане - не може вечно да надуват балона.

    Коментиран от #38

  • 23 Перо

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Другите източноевропейски страни не се управляват 30 г.от криминални престъпници!

    Коментиран от #34

  • 24 Змей Горянин

    20 1 Отговор

    До коментар #21 от "другарят":

    Безсмислено е да обясняваш това на нашите западнонадупеничета. Няма да те разберат. Пречи им вакуумът в предметите, които носят на раменете си.
  • 25 Змей Горянин

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "другарят":

    Безсмислено е да обясняваш това на нашите западнонадупеничета. Няма да те разберат. Пречи им вакуумът в предметите, които носят на раменете си.
  • 26 НаКирия

    13 0 Отговор
    Щом ни третират като колониални страни, значи се приемаме за такива-постафриканци ли?!
  • 27 българка

    23 3 Отговор
    Западноевропейските политици винаги са били против България - историята го доказва! Сега ни ползват като територия, управлявана от мижитурки, които изпълняват поръчките им, даже преди да са ги поръчали! От нас зависи да им пресечем апетитите!
    Може да е трудно, може да е бавно, но започна промяна и ще стане каквото трябва!

    Коментиран от #31

  • 28 Стефан

    2 18 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Абе и никой не те е карал да взимаш кредите от над 11 милиарда по живково време, нали, те за разлика от нас са си направили сметката, и не знам защо такива умници като теб оплюват Костов все едно всичко почва с него и свършва с него, май това твоето е рефлекс от партийните събрания на които си бил задължен да ходиш.
  • 29 бай Даньо

    1 12 Отговор
    Ако някой сериозно смята че Източна Европа е попаднала в колониализма да заминава веднага за освободената през 20 век от колониализма Африка или латинска Америка ... Най бедната държава в Европейския съюз - България е на кантар с най-богатите в латинска Америка - Аржентина и Чили и по-богата от най-богатата африканска държава - Габон ...
  • 30 много е важно да не забравяме!

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Помните ли дребният евреин с трабанчето? Мъдрият (Пърдон!) ПОДЛИЯТ СОЛОМОН! ТОЙ Е! ТОЙ Е!....................................
  • 31 Искам да наредя

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "българка":

    моето мнение до вашето. Вече четвърта гозин работя в Западна Европа. Абсолютно и. личи на тези фашисти, че са предубеденк и ни смятат за по-нии същества. Съгласен съм напълно с автора на статията.

    Коментиран от #39

  • 32 Че то се налага и пояснения да правя

    8 0 Отговор
    Четвърта година работя на Запад. И съм се убедил, че ни смятат за по-нисши същества.
  • 33 Но пък е прав!

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Нашия път е с европейците, но с по близка до нас кръв. Не, че и другите не произлизат от нас, но много са се отдалечили.
  • 34 Прав си, но

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    са мо за това, че все още живеем в колониалитет. Тук обаче става въпрос за друго. За, западноевропейския робовладелски манталитет! А той си проличава особено ясно като си арбайтер!
  • 35 Матей

    6 0 Отговор
    О-хооо,тая година слагат България на пангара,и си мълчат.Радев си мисли навярно с това да блесне в очите на редовите българи,каква заблуда.С Триморието ни поставя в толкова опасно положение,руснаците индиректно подсказаха,че при война с нато ,ще се наложи да ударят американските бази в България.Но това е крайният вариант,съществуват множество междинни,като икономически,политически и дипломатически мерки.Русофобите не искаме да сме равностоен партньор с Русия,затова ни правят колония на сащ и ес,военен полигон и плацдарм,направиха ни икономическа пустиня с оредяло неграмотно и негодно население.Утре може да ни подарят на Турция,да си направи хубав вилает,бейлици и чифлици.
  • 36 Иванов

    3 0 Отговор
    Всичко казано в този материал за колониалното отношение на западните страни, е перфектно. Авторът обаче пропуска да каже, че най-голямата колониална сила е била Англия, сега се замести от Щатите. И да твърди, че Щатите ще помогнат на источните страни да са извън такава зависимост е безсрамие. Напротив, Щатите са най-жестокият съвременен колониален дерибей, който е оплел света с военни бази, с финансовата си система и с един невиждан диктат, който няма никакво оправдание. Триморието е лост за натиск над Русия и изолажията и от западна Европа.
  • 37 Ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дрън Дрън":

    БВП от заеми:)))) абре смешко:))))
  • 38 Ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антигерб":

    Високият долар е бич за икономиката им, но не могат да го свалят, защото тогава лихвите по кредитите им се вдига и не могат да ги обслужват и ще трябва да обяват фалит! Изобщо положението им е неспасяемо! Затова и евреите след като ги фалираха си вдигнаха чукалата и ги изоставиха! Спомням си, че 93-та спекулативно го девалвираха долара, но сега не могат.
  • 39 PDI

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Искам да наредя":

    Причината е, че напуснахме страната, където слънцето ни е огряло за пръв път. Казват, в къщи и стените помагат. Защо се допусна разрушаването на икономиката вместо да се развива? Една страна е силна със силна икономика и силна армия.След 9.IХ избиха политиците, които имаха гръбнак. Други напуснаха България, за да се спасят. Четох на времето (след 1989), че българин, емигрирал през ония тежки за България времена, отказал да се срещне с български журналисти, дошли след 1989 в САЩ, за да го интервюрат.