Last news in Fakti

2 Юни, 2021 14:32 5 143 29

Европа и бившите ѝ колонии: престъпленията не могат да се откупят с пари

  • колония-
  • колонии-
  • европа-
  • минало-
  • история-
  • пари-
  • роби-
  • престъпления-
  • германия-
  • италия-
  • империи

Колониални владетелки като Великобритания, Испания, Португалия или Германия са вършили и много злини в бившите си колонии. Повечето от тях се извиниха официално, но малцина са готови да плащат за неправдите.

Европа и бившите ѝ колонии: престъпленията не могат да се откупят с пари - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 100 години след жестоките престъпления, извършени от германските колониални власти в днешна Намибия, Берлин призна за геноцид зверствата над народностните групи Хереро и Нама. За наследниците на засегнатите е предвидена милиардна сума. Но може ли Германия да бъде пример в това отношение и за останалите европейски държави, бивши колониални владетелки?

"Възстановяване на справедливостта"

„Мисля, че трябва да сме много предпазливи, когато говорим за репарации и обезщетения“, казва британската историчка Оливет Отеле, която изследва колониалното минало на някои европейски държави. Според нея е по-подходящ терминът „възстановяване на справедливостта“. Тя казва: „Преди всичко е важно да не смятаме, че става дума за еднократно плащане, с което отговорността да се изчерпва. Би трябвало да говорим за дълготраен ангажимент към образованието и здравеопазването на бившите колонии“. Кратък преглед по този въпрос показва, че редица бивши колониални сили в Европа са твърде далеч от подобни ангажименти.

Белгия и Конго

Белгия, например, владее днешната територия на Конго по толкова брутален начин, че дори останалите колониални сили в Европа са били ужасени. При управлението на крал Леополд II в началото на 20 век в Конго са били осакатени и избити милиони хора. Чак през 2020 – цели 60 години след възстановяването на независимостта на страната, белгийският крал Филипе изпрати писмо до правителството в Киншаса, в което изрази „най-дълбоко съжаление за нарушенията в миналото“. В Белгия междувременно се надигна и вълна от критики срещу някои богати родове, чиито състояния са натрупани чрез експлоатация на бившата колония Конго.

Италия и Северна Африка

През 2008, по време на посещение на тогавашния премиер Силвио Берлускони в Северна Африка, Италия поднесе извинения за престъпленията, извършени от нея по време на колониалното владичество през първата половина на 20 век. Берлускони се споразумя с либийския диктатор Муамар Кадафи за плащания в размер на 4 млрд. евро за инфраструктурни проекти. По същество обаче ставаше дума за сделка, а не за репарации, защото в ответ на това Либия се задължаваше да изнася повече суров петрол за Италия и да задържа бежанците от опити да прекосяват Средиземно море.

Португалия и робите

Португалските мореплаватели са били пионери в трансатлантическата търговия с роби. Много днешни португалци изпитват гордост от смелостта на своите предци, но си затварят очите за бруталността, с която е била колонизирана Ангола. Държавата извоюва своята независимост едва през 1975.

Нидерландия в Югоизточна Азия

През 2020 Нидерландия за пръв път изплати обезщетение на жертвите на колониални зверства, извършени от нидерландските войски в Индонезия. Става дума обаче за скромни суми, изплатени на преките наследници на жертвите. Нидерландия принципно отказва да говори за репарации. Правителството поднесе извинение за насилията, извършени основно в Индонезия през 40-те години. В така наречената антипартизанската война са били избити хиляди индонезийци. През март тази година крал Вилем Александър изрази официално съжаление по този повод.

Френските "неоспорими зверства"

По време на посещение в Африка през 2017 френският президент Макрон призова към помирение между бившите колонии и колониалните владетелки. Финансови репарации обаче той отказа. Според него би било „смехотворно“ да се иска от Франция да плаща за колониалното си минало. В същото време той нарече зверствата на европейските колониални владетелки „неоспорими“. През 2001 Франция прие уникален закон, с който определи търговията с роби като „престъпление срещу човечеството“. Войната за независимост на Алжир обаче все още предизвиква противоречиви реакции във френската политика.

Великобритания и империята

Лондон също отхвърля категорично идеята за репарации или финансови компенсации. Страната не бърза дори да признае неправдите от миналото. При посещение в Индия през 2013 бившият премиер Дейвид Камерън се извини на жертвите на насилия в Амритсар през 1919-а, но в същото време той заяви: „Мисля, че има много неща, за които можем да се гордеем от империалното си минало“. През миналата година 43% от британците са споделяли това виждане, показа тогавашна анкета. В отделни случаи британското правителство е плащало обезщетения – например на жертвите от насилственото потушаване на въстанията на т.нар. Мау Мау в Кения през 1950-те години. Но това си останаха само индивидуални обезщетения. Историчката Оливет Отеле смята, че в дебата за колониалното минало няма добри и лоши примери: „Трябва да се научим да живеем заедно и да проявяваме постоянен ангажимент." Според нея, една държава не е в състояние да компенсира с пари извършените социални неправди.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    11 20 Отговор
    Кога ще се извини?

    Коментиран от #5

  • 2 1234

    26 4 Отговор
    За това че не им платиха теоарации за това ли скапания ЕС вече 30 г приема цяла Африка и бл изток и то предимно фесове? Кога турция ще се извини на християните от бившата османска омперия и ше ни изплати по договор признатите обезщетения

    Коментиран от #18

  • 3 НЯКОЙ

    23 2 Отговор
    Ами че те продължават да водят такава политика, само че с рафинирани средства! А богатствата откраднати от колонии и васални държави, прави ли ги престъпни държави? Колко наши исторически ценности са в техни музеи и частни колекции?
  • 4 Гаринча

    27 1 Отговор
    Тия държави изсмукаха несметни богатства от колониите във вид на злато , диаманти , каучук и всякакви природни ресурси . Продадоха населението за роби или самите те ги използваха като такива.
    Сега им предлагат "Жълти стотинки" за това което извлачиха от там!

    При нас сега положението е почти същото. Обират всичкото злато което е на наша територия.
  • 5 Сталин

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Извинявай папурко , за това че ви направихме държава и ви създадохме като хора .

    Коментиран от #8

  • 6 Какви

    8 16 Отговор
    колонии е имала Германия.??! Смях

    Коментиран от #10

  • 7 Бамзе

    18 1 Отговор
    Защо ли са пропуснали краварите ? Те най много влачиха от Африка.
  • 8 Май ние първо

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Ви създадохме,а?А вие за благодаря ни пратихте Светослав

    Коментиран от #11

  • 9 Някой

    22 0 Отговор
    Нека този, който е извършвал престъпления, да си плаща. Обаче, да поставяш цяла Европа като отговорна за престъпления на няколко държави, е пошло. Или пък, в Европа са само тези провинили се държави???
    Аз не съм съгласен да бъда сочен за отговорен за престъпления, които моят народ не е извършвал. Англосаксонците да се оправят.
  • 10 чети бе

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Какви":

    Занзибар и Танзания.
    Руанда и Бурунди.
    Мозамбик , Намибия и част от Ботсвана .
    Част от Камерун и Нигерия.
    Част от Гана и Того.
    Германска Нова Гвинея.
    Архипелаг Бисмарк.
    Германска Самоа.
    Част от Мавритания.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 !!!?

    5 16 Отговор
    А Империята на Злото кога ще се извини на държавите окупирани от Сталин, на Чечения, на Грузия, на Украйна,...!!!?

    Коментиран от #16

  • 13 Да де

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    Благодарение на Светослав паднахме.Инсчр 500г водихме войни с римската империя .Писмо и четмо ви дадохме,забрави ли?Да можеш да агресираш по форумите днес,неблагодарник.Кое си създал ти бе?По турско сме търгували с целуя свят,по Царско сме плащали със ьлатен лев.Кое си създал ти бе комуне?Еие сте за съд и затвор за престъпления срещу човечеството, за това давност няма!

    Коментиран от #17

  • 14 Христо

    6 0 Отговор
    Е айде стигате рева, сега са квит вече Европа и бившите й колонии, цр нил ките я наводниха вече от десетилетия и живеят като царе със социалните помощи дето ги получават. Вършат зум луци из Европата и правосъдие не ги лови тях, коткат ги, оплачем ли се ние белите ни сочат за расисти. Сега ние европейците сме колонизирани роби от нашата Европа. Е тва е положението.
  • 15 Бббббб

    8 1 Отговор
    Какво ще плащат германците- едно нищо. Един милиард за проекти , но те ще кажат кои , кой ще ги изпълнява и кога. От единия джоб в другия. Сега ясно ли Вие защо някой държави са толкова богати. А за Белгия нито дума- избити над два милиона африканци. Комунизма го съдим, но колонизаторите не. Кой е избил повече хора. Хайде демократи направете едно протече пред посолствата им.
  • 16 историк

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    О неграмотний , Грузия сама влиза в състава на Русия под заплахата за геноцид от страна на Турция . Реално Руснаците сами и връщат независимостта.
    Украйна като държава съществува две години при ПСВ . Русия я прави държава. И и връща половината завзета територия от Поляците.
    Чечения влиза в състава на Русия по време на Иван Грозни. Както и останалите части на Кавказ подложени на Османското нашествие.

    Коментиран от #20

  • 17 Сталин

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Да де":

    Писмо и четмо са дадени и на Българите. Не забравяй кои са Кирил и Методий и по чия заповед написват славянската азбука. Също къде са я написали и кои други държави я ползват.

    А ако не бяха Руснаците , сега щеше да пишеш на Турски и Русия щеше да ти е последния проблем.
    Щяха да ви третират на едно с кюрдите.

    Коментиран от #19

  • 18 Ами България кога ще се извини

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    За зверствата извършени в Македония, Югославия, Гърция и Турция?

    Коментиран от #22

  • 19 Еми значи можеше да има българин

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    Президент на Турция.
  • 20 Явно малко си чело

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "историк":

    И не знаеш за войните които русия води докато сломи съпротивата на кавказците.

    Коментиран от #27

  • 21 А питам

    9 0 Отговор
    А Турция и Османската империя, защо пропускат???
  • 22 Я па тоя

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ами България кога ще се извини":

    Я ни осветли за тия зверства и напиши нова история
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гошо

    5 0 Отговор
    А нас Турция няма ли да се извини и плати
  • 25 Гошо

    7 0 Отговор
    ЕвроГейците умрат да се затрият сами
  • 26 такаето

    3 0 Отговор
    пак се побъркахте с вашите лицемерни шизофренични новоизмислени криворазбрани виждания с 100/200/300 или повече години назад в времето събития
  • 27 историк

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Явно малко си чело":

    Коя държава не е водила войни ? България ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Истината днес

    5 0 Отговор
    А за арабите основния доставчик на роби и за азия и америка отделно негрите сами са се продавали ..едното племе другото ....в исляма има доста зверства...некой не споменава и еврейската търговия в средиземноморието ...въобще гл¥пава статия