Last news in Fakti

11 Март, 2021 17:41 9 446 60

Израел сложи в малкия си джоб разочарованието Европейски съюз

  • ковид криза-
  • ваксинация-
  • израел-
  • европейски съюз-
  • ес

Вероятно всеки разумен човек си дава сметка колко странно и жалко за самия Съюз изглежда това, че една самостоятелна държава се справя много по-адекватно от него в тази криза, и то не само по отношения на ваксинационната кампания

Израел сложи в малкия си джоб разочарованието Европейски съюз - 1
Урсула фон дер Лайен, снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вероятно никой няма да остане изненадан, когато бе съобщен поредният провал на България и Европейския съюз. И ако всякакъв вид провали в България не изненадват никого и вече почти не правят впечатление, защото са част от естественото състояние на управляващия "елит": и голяма част от населението, то тези на Европейския съюз дълбоко разочароват. Разочароват тези, които години наред се кълнем в него, браним го, доколкото можем, от опитите да бъде разложен и унищожен, тези, които вярват в идеята за Обединена Европа - ценностно, икономически и всякак. И мнозина от нас днес се питат, имало ли е смисъл и има ли смисъл днес ЕС да бъде бранен от враговете на цивилизования свят, след като елитът му не става за нищо. Точно като българския, който обаче не е съвсем елит, а по-скоро шайка. А на запад от София става въпрос за едни бездушни, скъпоплатени чиновници, деидеологизирани и нямащи почти нищо общо с политиката. Ако Тачър беше жива, щеше да ги презре и заплюе.

Актуалните провали, които костват минимум стотици човешки животи в рамките на Европейския съюз, са тоталното неумение за справяне с коронавирусната криза вече една година и бавната ваксинационна кампания, посредством която - само и единствено, би могло скоро да се върнем към нормалния начин на живот.

Докато се подигравахме за хаоса и непоследователността на иначе наистина комичните български власти, твърде малко хора съзнаваха, че приятелите ни в Централна и Западна Европа правят почти същите глупости. А именно да разхлабват и затягат мерки, без реално да има някакъв пробив, който да гарантира, че след седмица няма да се върнем в негативна изходна позиция. Е, те по някое време поне се усетиха, че тази въртележка ги прави смешни в очите на гражданите и започнаха формират някаква последователност. За разлика от колегите им в България.

В нашата страна, и то конкретно сега, мерките са разхлабени, за да са доволни максимално много гилдии (преди изборите), нищо, че на ден умират по няколко десетки или стотици души, нищо, че заради кефа на тези гилдии плановите операции в страната са преустановени. Важното е, че може да ходиш на фитнес, кръчма и в мола.

И някъде тук е важно да кажем, че не би имало никакъв проблем молове, ресторанти, фитнеси, театри, кина и други неща да се отварят на пълен капацитет, ако ЕС и България като част от него бяха действали като Държавата Израел. Към вчерашния ден повече от 5 млн. души - около 55% процента от населението на Израел, са получили първата доза от ваксината на Pfizer/BioNTech. Около 3,5 млн. израелци - 39 процента от населението, вече имат имунизационни сертификати, които се издават седмица след втората ваксинация.

В резултат на това, Израел вчера регистрира най-ниския си процент на положителни проби на заразени с COVID от декември насам, като само 3,3% от тестовете са се оказали положителни според данните на здравното им министерство. Разбира се, имат и спад в хоспитализациите на болни от коронавирус.

На фона на всичко това, Израел има основания и започва да отваря горепосочените места за забавление (някои вече са отворени), докато ЕС, с тромавите си процедури, се тутка в преговорите и в одобряването на ваксините на останалите производители. Не е лошо, че има конкретен ред, лошо е, че той е много бавен и коства живота на много хора, които със сигурност не заслужават да си отида от света по този начин.

Вероятно всеки разумен човек си дава сметка колко странно и жалко за самия Съюз изглежда това, че една самостоятелна държава се справя много по-адекватно от него в тази криза, и то не само по отношения на ваксинационната кампания.

Европейският съюз трябваше да постъпи като Израел, дори и по-радикално, правейки ваксинацията задължителна заради облъченото си от хибридната война на Изтока население. Не го направи и няма индикация, че ще го направи, с което затвърждава негативното впечатление. Много по-разумно е да направиш ваксината задължителна за тези, които може да бъдат ваксинирани (защото има и такива, които просто не може да бъдат ваксинирани), и с убеждението, че това е правилното и ще спаси животи, вместо да въвеждаш ваксинационни паспорти, което навява спомени от чугунения комунизъм.

С такава политика и поведение все по-малко ще са хората, които ще приемат ЕС насериозно и Брекзит ще започне да ни се струва не чак толкова неразумен акт. Още повече, че във Великобритания също има знаци, че цялостно се справят по-удачно с Ковид кризата от страните в Евросъюза, които са водени от недалновидната за момента Немско-френска доминация.

И не, Европейският съюз не трябва да умира като идея, но със сигурност трябва да бъде преоснован на изцяло нова идейна основа.

А ако някой се чуди кои са другите провали, редно е да се запита имал ли е някаква лична от т.нар. европейски фондове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🥰🥰🥰

    15 15 Отговор
    🇮🇱🇮🇱🇮🇱

    Коментиран от #34

  • 2 Петър

    78 40 Отговор
    Статията е писана от някой чалгар, зажаднял за дискотеки и салфетки. По- голяма простотия не бях чел.
  • 3 Си ган

    60 21 Отговор
    Абе Петърчо, кога са умирали няколко стотици напоследък?
  • 4 мдаааа

    82 9 Отговор
    Мранкльо, ако България и ЕС бяха направили като Израел ти първи щеше да пишеш, че това не е демокрация и т.н. и т.н.
  • 5 Подрънкване

    44 12 Отговор
    на шекели. Трябва и на читателите да се раздават , че белким някой се върже-))
  • 6 Петре не лъжи

    63 15 Отговор
    Авторе,стига пропаганда!В Израел смъртостта се повишава сред ваксинираните,а там,където няма ваксини-при бедуините,няма КОВИД/

    Коментиран от #21

  • 7 кирчо

    23 7 Отговор
    Перкайте си Астра Зенека и си трайте,че всички ще...........
  • 8 Ей аман

    41 6 Отговор
    От писачи на тъпизми
  • 9 Атила

    21 22 Отговор
    Това е писано о някой антиевропейски русофил или англйски лпбител,чакаш разпада на Европа.

    Коментиран от #14

  • 10 Ами

    33 8 Отговор
    навремето за Съветския съюз казваха,че е колос на глинени крака...Същата работа сега е и с Европейския съюз,пардон с новия Съветски такъв.

    Коментиран от #47

  • 11 Ковид фашизъм

    66 13 Отговор
    Не мога да разбера за какво е това голямо хвалене на Израел !! Подиграват се на Европа за това че /все още/ спазват правилата на демокрацията и дават избор на гражданите си дали и с коя ваксина да се ваксинират . В същото време Израел са постигнали какво точно ? Първо имаха големи бунтове срещу корумпираното си правителство .За наказание Натаняху ги затвори принудително по домовете им под заплаха от арест и затвор. В следствие на това затваряне бройките на заразените нарастна до едни от най-високите нива в света. След това започнаха по военному да ги ваксинират задължително без дори да им дадат право да избират дали и кога да се ваксинират. Накрая ваксинираха болшинството от населението си и постигнаха какво ? Постигнаха нива на заразяване , които други държави като Танзания,Беларус , Швеция или Южна Корея имат без никога да са затваряли или ваксинирали хората си .... Без да са затваряли икономиката си и без да са нарушавали демокрацията и правата на своите граждани . Голям успех - няма що ....

    Коментиран от #13, #15, #22

  • 12 бъркотия

    20 1 Отговор
    Бацка , така като те четем ми излази една основна неяснота у теб , какво браниш и от кого точно го браниш . Ако браниш идеята по принцип , като идея , значи не я браниш от правилния враг , а именно както добре си я описал некадърната и алчна администрация , ако пък браниш статуквото , в тази му форма и вид , тогава от кого го браниш не ми е ясно , а и защо го браниш , за да се възползва една ненаситна и корумпирана върхушка , тогава кой пък е врагът.
  • 13 Долен Пиндероф

    4 13 Отговор

    До коментар #11 от "Ковид фашизъм":

    Нагло лъгеш.
  • 14 любител

    25 9 Отговор

    До коментар #9 от "Атила":

    ами отвори си очите тъпо герберче ЕС е една клоака в която сме затънали до гуша.съюз който се разкапва постепенно.
  • 15 любител

    11 15 Отговор

    До коментар #11 от "Ковид фашизъм":

    ами разбери.евреите са умни управляват и винаги са управлявали света парите са в тях а те движат всичко.
  • 16 БУРГАС

    8 1 Отговор
    те са ги закупели на много висока цена, затова ги имат тези ваксини

    Коментиран от #50

  • 17 Да бе

    9 13 Отговор
    като ви обяснявах,че не трябваше да ги спасяваме - не, те не. Те тва е благодарност от човекообразни.
  • 18 Дедо ви

    27 6 Отговор
    ЕС отдавна е доказал, че това е съюз на ЗАПДНОЕВРОПЕЙСКИ страни и ний сме там за масовите сцени. Всички спорни въпроси се решават в тяхна полза! Нормално /за тях/, след като този "съюз" е доминиран от Ф-я и Германия! Те изхвърлиха една Англия, та ще цепят басма на нас, Румъния, Унгария.... Въпроса е ний защо сме там, като никой не е питал народа - по волята на един покерджия и един антибългарин. Проклетници!
  • 19 Хкй

    14 5 Отговор
    Кой ти плати да пишеш тъпотий???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Танцуващият с бедуини

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Петре не лъжи":

    Имам много приятели бедуити, приятел съм с големи кланове, не е вярно това което казваш, докато нямаше ваксини те бяха много засегнати, статията е вярна и аз съм ваксиниран в Израел, след голямата ваксинация при бедуините и евреите заболеваемостта спада и всичко се оправя, а при израелските араби е по зле, защото те се ваксинират по малко.
  • 22 Мойсей משה

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ковид фашизъм":

    Не е вярно всеки решава сам при нас в Израел дали да се ваксинира, без натиск.
  • 23 Съобразяващ

    11 4 Отговор
    Злите езици казват, че там ваксината била специална-кошерна, а на хора над 65 години са били инжекции пласебо

    Коментиран от #31

  • 24 Шкафчо Методиев Борисов

    8 1 Отговор
    Нали ви обещах че първи излизаме от корозията в Европа,обещах ви че до 2025 средна заплата ще е 2500!!!Тулупи
  • 25 Гошко

    25 7 Отговор
    Ей, лaйньo ходи в Израел да ти слагат ваксини и маркери, като си толкова зажаднял и им завиждаш. Рано е да се каже колко ефективни са ваксините и дали ще са успешни в дългосрочен план. А ти "журналистче"ти си пълен мизеpникк!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ФАКТ

    8 27 Отговор
    НИЕ СМЕ ДЪРЖАВА В ЕВРОПА,,И НЯМА НИЩО ПО ЛОГИЧНО ОТ ТОВА ДА СМЕ В ЕВРОППЕЙСКИЯТ СЪЮЗ,,,АКО НА ВАС НЕ ВИ ХАРЕСВА..ХОДЕТЕ В АЗИЯ-ИЗРАЕЛ..НИКОЙ НЕ ВИ СПИРА...АКО ТОЗИ СЪЮЗ ГО НЯМАШЕ..СЕГА БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е САМО СПОМЕН.....САМО ЧЕ НЯКОЙ ХОРА ТУК ЗАБРАВЯТ ЧЕ СЛЕД ФАЛИТА 97...АКО ЕВРОПА НЕ НИ БЕШЕ ПОДАЛА РЪКА..СЕГА ЩЕШЕ ДА СМЕ ПРОСТО ЕДИН СПОМЕН...

    Коментиран от #39, #52

  • 28 123

    14 7 Отговор
    Този журналист, пише но не свързва .Израел е динственната страна в света която получава всяка година по 6 милярда долара безвъзмездна помощ от САЩ. А фармацевтичните компании са контролирани финнасово от евреи.46% от населението на Израел е напълно вксинирано ot 8 6000 000 човека.Арабските емирства имат напълно ваксинирани 22% от 9 890 000. САЩ 9.8 %,,Турция 3.1%,Русия 1.2%,Англия 1.9%, България 0.8%- напълно ваксинирани хора.Общо за ЕС 7% напълно ваксинирани от над 500 000 000 човека.На тези на които ЕС не им харесва, могат да си избират къде другаде искат да се преместят да живеят-Россия, Türkiye'ye hoşgeldiniz, Израел и ОАЕ ги чакат с отворени обятия.
  • 29 БПФ

    17 1 Отговор
    Ако в Европа живееха нормални хора, урсулата отдавна да е набита на кол !!! Да напомням ли как преди вече повече от Година в европарламента Ангел Джамбазки призова границите на ЕС да се затворят за китайци заради епидемията там - тогава именно урсулата го отряза, че това не било важно сега, когато се обсъжда "зелената сделка" и при това китайските туристи били важни за европейската икономика. Записът го има в Интернет !!! Е, с колко животи и с колко трилиона икономически щети платихме за идиoтизма на тая мизерница? Защо още я търпим жива?
  • 30 арелих

    13 1 Отговор
    Имам голямо желание автора да го ваксинирам с един як токат у шорпшката глобалистка мутра
  • 31 Зъл език

    15 3 Отговор

    До коментар #23 от "Съобразяващ":

    Казва се кАшерна , мислите са ти кошер. Да , в Израел демокрацията е доста по-различна от европейската. Както спомена колегата с коментар №20, малък народ, но сплотен. Хора изправени пред заплаха , независимо каква (араби, ковид..) успяват да загърбят АЗ и стават задружното НИЕ. У нас , всеки гледа в канчето на съседа, вижда сламката в окото на съседа, а гредата в своето, не. Това ни е проблема + невежество и неграмотност , съчетани с лековерие. Опитваме всячески да разберем какво е ваксина и даваме "компетентно" мнение ЗА и ПРОТИВ, без да знаем какво е РНК и амино-киселина. И докато ние оплюваме това което правят израелците (недемократично , на сила) , други (ОАЕ) са прозяли истината и усилено догонват Израел.
  • 32 аьььь

    10 5 Отговор
    Петре, ваксинирай се във всички отверстия многократно...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ханаанската земя

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "🥰🥰🥰":

    Търся еврейка за обмяна на опит и антитела по възможност да не е ревнива и расистки настроена.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 УРСУЛА С

    12 0 Отговор
    ИЗРАЕЛ СЛОЖИ В МАЛКИЯТ СИ ДЖОБ ЕС ЗАЩОТО ТАЗИ ГОРЕ НА СНИМКАТА Е ДЪPTA МАФИОТКА.......................................... ИЗРАЕЛ КУПИХА ВАКСИНА С 94% ЕФЕКТИВНОСТ..................... А ТАЗИ ДЪРТATA НИ ПРОБУТВА АСТРА ЗЕНЕКА 62% ЕФЕКТИВНОСТ И СЪСИРВАНЕ НА КРЪВТА. САМО ЗА ДА МОЖЕ ТЯ ДА СИ НАПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТАТА............................................
    УРСУЛА Е СРАМ ЗА ЕВРОПА

    Коментиран от #37

  • 37 123

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "УРСУЛА С":

    Всяка страна в ЕС сама избира колко и какви от одобрените ваксини да употреби. Ваксината на Астра зенека е 82% ефективна след 3 месеца когат се поставя втората доза, ако се постави втора доза на 6 седмици е 76% ефективна. България закупува ваксини според финансовите си възможности, ваксината на астра зенака е аналигична на руската ваксина спутник.Цената за една доза на ваксината Астра Зенака е 1.50 долара, цената на спутник е 10 долара за една доза. пфайзър струва 25$ а модерна 37$
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чекмеджан

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "ФАКТ":

    Брех...Да не се разплачеш само!
  • 40 YUI

    5 1 Отговор
    Абе, че има вирус има, ама ако не ме лъже паметта, точно в този сайт наскоро четох "новина", че някак странно този зимен сезон няма грипно заразени. ТРЯБВА да се страхуват хората, така повелява волята на "върха". Страх от ленинизъм, комунизъм, фашизъм, страх от съюзите, страх от тероризъм, страх от ковидизъм ... със страх се управляват по-лесно масите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Това е Факт!

    4 0 Отговор
    Всички ще сложат в малкия си джоб Европейският съюз, включително най-бедните Африкански държави!
  • 43 Фаро

    3 1 Отговор
    До колкото разбрах евреите християни отказват да се ваксинират и много други.От хората зависи,като не искат спрете да ги манипулирате балъците свършиха

    Коментиран от #44

  • 44 Знаещият

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Фаро":

    За ваксинирането си прав, по желание е, но няма евреи християни, има израелски араби и израелски християни както и друзи, черкези и бедуини, всички са израелци а евреите са основната част от населението. В Израел има араби мюсюлмани и по малка част християни.

    Коментиран от #45, #49

  • 45 дядя

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Знаещият":

    И евреите и арабите са семити! Нищо, че някои определят семитската раса на лингвистична и културна основа а не на ДНК идентичност!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 КОНТРАбас

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    моли се да не се разпадне ,че твоя любим вожд няма да има пари да строи , а после да подържа
  • 48 Мнение

    6 3 Отговор
    Ако ваксините започнат да дават нежелани ефекти върху хората, тогава авторът веднага ще започне да пее друга песен. Не можеш да обвиняваш и да съдиш някого затова, че не е действал хазартно.
  • 49 перничанин

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Знаещият":

    Важното е да се троли, знанието е на последно място.
  • 50 Емо

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "БУРГАС":

    Еврейн и висока цена?
  • 51 Калмук

    5 1 Отговор
    Започнах да се притеснявам, че днес ще останем без поредната доза възхвала на евреите ... Да, има неща от които можем да се поучим, ама точно във ваксинирането с не докрай проверени ваксини - не, благодаря !
  • 52 Емо

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "ФАКТ":

    То фалита не беше без тяхна подкрепа.
  • 53 Генчо

    2 2 Отговор
    Петърчо кой ти праща рубли по сметката тъ..нар с тъп...р
  • 54 Църви

    3 1 Отговор
    Тъпата мисирка с IQ 5 хвали израелски фашизъм,който дори не сработва,смех
  • 55 МАЙОРА

    3 1 Отговор
    Разбира се, че по-малко заразени ще има в Израел.
    Нали задачата е изпълнена на 50% и е нормално и "заразените" да са с толкова по-малко.
    Известно е от Втората Световна война, че някои затворени общности от еврейски произход правят опити със собствения си народ, като един от тях са лагерите на Хитлер, които той постои с техните пари, които получи за целта.
  • 56 Матей

    3 1 Отговор
    Израелците като най-големи тарикати си изкарват здравни сертификати,залагат на сигурно.За тях да речем е добре,тъй като са търгаши,трябва да сноват насам-натам и не че ги е страх от ковид,ами за да минават безпрепятствено границите.А тук по селата защо,възрастни хора ,които я отидат до съседното село ,а не.зА БОЛНИ или починали никой не е чувал,следователно не е нужно да ги навестяват хвърковати екипи и да ги ваксинират набързо.Добре че стана тая авария с астрата ,та да настъпи известно отрезвяване.Отпърво ги спряха в редица страни на запад,тук бодряшки продължават,накрая има и тук съмнителни случаи и ги спряха,временно.Иначе течението в общи линии си продължава,това е само малка засечка в общия план.
  • 57 pbdan

    3 0 Отговор
    Урсула е една гинеколожка, изгледала 6-7 деца и беше военен министър. Там ги забърка едни далавери с частни фирми, че я махнаха овреме. Единственото което измисли са облекченията за бременните механик-водачки на танкове в Бундесвера. Оказа се обаче, че такива няма.
  • 58 Right

    0 0 Отговор
    Да не забравяме, че в момента в европарламента доминират левите. А от опит знаем, че там където върлуват леви накрая имаме дефицити на всичко, а крайния резултат винаги е тотална разруха. Днешната идеология върлуваща в Европа е всъщност претоплената манджа на Маркс, Ленин, Сталин и всичките им метастази. Така че Бог да пази Европа от левичарството.
  • 59 Питам се

    0 1 Отговор
    Защо никой, никъде не посочва данни за хиляди заразени,или " загубили битката", с корона, в три държави.Белорус, Туркменистан, Киргистан.Те на изолиран остров сред океана ли са? Няма ,и няма! Сигурно,защото са тотални Диктатури. Умират със хиляди,но ги укриват.И Лукашенко ги крие.Та дори онази- Тихановская ,която стана" президент в изгнание" само короната не използва като инструмент срещу Лукашенко.Ако имаше подобна ситуация,и тя и Шефовете и,щяха да проглушат света,как Диктаторите избиват населението си.В Туркменистан с указ на Президента,беше забранено на всички медии дори да споменават Корони Диадеми и Огърлици.Под заплаха от съдебно преследване.И тези туркменци,нито се разболяват нито мрат бе? Както си живееха преди,така и продължиха. В сравнение с много европейски страни са десет нива по надолу,като здравеопазване,доходи и стандарт на живот.Сигурно там е причината.Диадемката ги прескача.Неще да живее в нисък стандарт.
  • 60 Чичо Адолф

    1 0 Отговор
    Навремето бях започнал едни специални ваксинации за всички евреи, напълно безплатно и 100% ефективно. Обаче времето не стигна за да направим света по-добро място за живеене.