Last news in Fakti

10 Март, 2021 16:37 11 289 26

Проблемите между ЕС и AstraZeneca продължават. Препаратът на Johnson & Johnson може да даде лъч светлина.

  • астразенека-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • ес-
  • европа-
  • доставки

Още утре се очаква Европейската агенция за лекарствата да даде зелена светлина за ваксината на Johnson & Johnson

Проблемите между ЕС и AstraZeneca продължават. Препаратът на Johnson & Johnson може да даде лъч светлина. - 1
Снимка: Shutterstock

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен реагира остро на критиките за бавния ход на ваксинирането. "Не сме съгласни да продължаваме да бъдем изкупителна жертва," заяви тя. Фон дер Лайен смята, че вина носи най-вече шведско-британската фирма AstraZeneca, която между декември и март е доставила на ЕС едва 10% от поръчаните ваксини.

ЕС ограничи свободната търговия в разрез със собствените си принципи

Тъкмо поради това ЕС въведе така наречения "експортен механизъм", с който на практика фирмите от страните членки се задължават да съгласуват с ЕС износа на ваксини за трети държави. Така миналата седмица Италия за пръв път спря износа на ваксина AstraZeneca за Австралия. Тези административни ограничения се натъкват на остра критика, включително и вътре в самата Еврокомисия, защото Европейският съюз открай време развява знамето на свободната търговия, а сега изведнъж сам я ограничава. Освен това може да се очакват и неприятни насрещни мерки от засегнатите държави.

Междувременно президентът на ЕС Шарл Мишел огласи подозрението, че Великобритания е въвела абсолютна забрана за износ на ваксини, произведени на нейна територия. Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обаче писмено е уверил Мишел, че тези твърдения са изцяло неверни, съобщава БиБиСи. Еврокомисията, която е доволна от производственото темпо при ваксината на Biontech/Pfizer, се опитва да разбере на какво се дължи голямото изоставане в другите доставки - тези на AstraZeneca. Мнозина в Брюксел смятат, че в дъното на всичко са големите количества, които шведско-британската фирма изнесе за Великобритания.

Очаква се ваксината на Johnson & Johnson да бъде одобрена утре

В трескавото търсене на алтернативи Евросъюзът е на път да лицензира и още една ваксина - тази на американския фармацевтичен гигант Johnson & Johnson. Още утре (11 март) се очаква Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) да сертифицира тази ваксина за европейския пазар. В същото време европейците си остават скептично настроени към руската ваксина Спутник V. Шефката на Надзорния съвет на ЕАЛ Криста Виртхумер-Хохе настойчиво призова държавите-членки на ЕС, да не издават собствени спешни разрешение за руската ваксина. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обещава, че европейските граждани от април могат да разчитат на по 100 милиона дози ваксина всеки месец, а до края на юни – общо на 300 милиона дози. Досега за цялата година ЕС е поръчал "на зелено" 2,6 милиарда дози от различните ваксини - много повече, отколкото са необходими за 450-милионното население. Според плановете, дозите, които се окажат накрая излишни, ще бъдат раздадени на по-бедни държави, които са разположени в близост до ЕС, както и на африкански страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паунова

    10 6 Отговор
    Аз проблеми нямам!

    Коментиран от #23

  • 2 др Гей Билтс

    19 6 Отговор
    Ганчовците не могат да вденат, че всички са една стока, само етикетите са различни. Само не ми казвайте, че клетките от абортирани фетус и клетки от бъбрек на маймуна, могат да бъдат различни?

    Коментиран от #3

  • 3 xaxaxaxaxa

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    ...речИ имбецилният бантускот...

    Бантускот, пускай си молбичката да те правят професор в Бантустаня!
    Може да се кандидатираш и за първа Тиква на републиката!
    И ти като сегашната си от някое килийно училище явно.
  • 4 Бай Манчо

    56 15 Отговор
    Само за броени дни са одобрили ваксината на джонсън , която е нова и не се знае какви са страничните действия и ефективноста , а още се усукват за Спутник V , който се доказа като най-добрата и с най-дълго време на защита за сега . Въобще няма двойни стандарти . Дайте ни избор бе крет,,ени .

    Коментиран от #5

  • 5 asd

    29 14 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Манчо":

    Като имахте "избор" и какво направихте... Тиква за министър-председател избирахте.
    Никакъв избор за такава примати като вас. Само сопа.
  • 6 Онлайн БудаЛи

    23 8 Отговор
    Проблемите на АстраЗелка ги решава наш Бойко. Първо поръча най-много бройки, второ-боцка наред даже и над 65 г и трето, всички записали се онлайн - само със зелевата армея задължително. Така хем оползотворяваме бройките, хем касичката пълна преди изборите. За по-отговорните наши другари/генерали - по-специални ваксини. За всеки случай да мируват. Онлайните, те будали.
  • 7 онлайн записан

    22 5 Отговор
    Някой от боцнатите знае ли какво са му вкарали. Дали е видял шишенцето или се е подписал на ангро?
  • 8 МКК17

    24 8 Отговор
    Никога и за нищо на света продукти та дори и ваксини от Johnson & Johnson.
  • 9 Аз пък

    29 3 Отговор
    Ще чакам "Заю Баю" или "Emeka" да пуснат ваксина и тогава ще се боцна.
  • 10 Vov

    34 6 Отговор
    Става въпрос за много пари. Не могат да ги разделят и накрая руснаците са виновни. Дезинформирали били.
  • 11 Аххахаха

    13 2 Отговор
    Джонсън и Джонсън ще се произвежда в Белгия и няма да бъде изнасяна за ЕС преди Белгия да си ваксинира цялото население! Не се въобще съобразявайте с Янсен ваксината
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕКчекмеджета

    24 2 Отговор
    А на Соди Девня, Идеал стандарт и сапуни Тео, кога ще одобрят ваксините?

    Щото тия ГМО субстанции, на частните западни фарма СЗО корпорации Пфизер- Леки, Модерна Мода, Астра Вокхсол и Джонсън Колгейт, се оказва след инжектиране на ГМО вирусните субстанции отглеждани в маймуни( пише го на опаковката), пак хващаш вируса.

    А естествения колективен, безплатен и завинаги имунитет, пак хващаш вируса, ама си здрав. Тоя естествен колективен имунитет го махнаха от сайта на СЗО и оставиха само ГМО субстанциите.( инфо американски институт за икономически изследвания).

    А ЕК чиновниците бързаха непрозрачно да дадат обществени поръчки от името на всички държави в ЕС на тия няколко западни фарма СЗО корпорации.
    Иначе българското правителство било корумпирано и злоупотребявало с власт при обществените поръчки.
    В сравнение с ЕК чиновниците, наште са " чисти като сълзата на демократката".
    А членовете на християн- социал- демократите на Меркел и Урсула, дето имали фирми за продажба на маски и правили десетки милиони, от " пандемията дето я обяви Меркел и партията и".( инфо снощи новини по б.н.т)
  • 14 johnson=33

    24 3 Отговор
    Johnson бяха хванати с канцерогенна бебешка пудра.
  • 15 информация

    16 4 Отговор
    Вместо да вкарат от всички ваксини и хората да си избират, ако трябва и да си купуват ваксините, налагат насила определени ваксини. Най-страшно е с една от тях, която вече дава сериозни проблеми в целия свят, а у нас най-вече се внася от нея. Не се признава и не се дава гласност, но има доста хора, които вече са в болниците след ваксинация. Разбира се, казват, че няма връзка и т.н., но не се знае. Защо не се дават официални сведения колко са се разболели и колко са починали например 10 дена след ваксинацията ? Все пак хората имат право на информация. Криенето на факти само поражда още повече въпросителни. Иначе спасение няма - първа вълна, втора , трета и т.н. Явно тези, които са си направили сметките, са решили да ни уморят напълно. Дано се провалят плановете им, защото въпреки че хората не вярват, вече почти не познавам семейство, в което да няма боледували, да не боледуват в момента или починали. При тези с ваксините работата е същата, като изобщо не може да се каже има ли ефект от тях или не. Лекарите официално казват, че ако си ваксиниран, евентуално може да го изкараш по-леко и да не умреш. Ами то същото важи и за неваксинираните - и там е тото.

    Коментиран от #20, #22

  • 16 И за какъв

    10 2 Отговор
    чеп са поръчали и платили 2,6 милиарда ваксини?
  • 17 Уса

    9 1 Отговор
    На тая корпорация всичко е канцерогенно.Видяха,че една част от хората се боцкат на своя отговорност и се включиха в бизнеса с измамите
  • 18 Антигерб

    14 2 Отговор
    Лъжи и пропаганда, ужким:
    - В cъщoтo врeмe eврoпeйцитe cи ocтaвaт cкeптичнo нacтрoeни към руcкaтa вaкcинa Cпутник V.

    Обаче на практика:
    - Шeфкaтa нa Нaдзoрния cъвeт нa EAЛ Криcтa Виртхумeр-Хoхe нacтoйчивo призoвa държaвитe-члeнки нa EC, дa нe издaвaт coбcтвeни cпeшни рaзрeшeниe зa руcкaтa вaкcинa.

    Сега последно европейците ли са скептични или брюкселските чиновници не разрешават. Скандали ги тресат че няма ваксини обаче няма да разрешат руската ваксина - по важно е парите да отидат при "правилните хора" отколкото още колко европейци ще измрат.

    Иначе високопарни приказки за свободна търговия.
  • 19 Конник

    11 0 Отговор
    Да, защитават американският бизнес. Не ги интересуват хората и живота им. Колко бързо разрешават американската???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бриттт

    2 0 Отговор
    АСТРАЗЕНЕКА Ю КЕЙ ЛИМИТИД!!!!!!!!!!
    Сега светнаха ли ви крушките как ви клатят от острова?
    Брекзит си е Брекзит.
  • 22 Чеп за зеуе

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "информация":

    Впрочем това го обеща и Главния Инспектор - да има избор поне между четири ваксини. Естествено, забравил е обещаното само след три секунди...
  • 23 рашън

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Паунова":

    американската ваксина на джонсън е наравно с астра зенека 62 процента ,това е според официални данни от сащ, на вниманието на соросидите.
  • 24 ела

    4 0 Отговор
    Руснаците и Китайците наблюдават на идиотизма на Европейските хиени. Леко се усмихват защото знаят ,че "господарят им" наредил на тези Европейски лидери да купуват само и само от " цивилизованата и демокpатичната " ваксина но не и Путинската " не цивилизованата" и Китайската която я произвежда и принадлежи на "Китайската Комунистическата партия" .
  • 25 ПРЕСТЪПНИЦИ

    1 0 Отговор
    МУТРАТА И ЗДРАВНИЯ УБИЕЦ В ЗАТВОРА !...................... ,,Нека хората да бъдат спокойни, призова министърът" СЛЕД СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ В БЪЛГАРИЯ И ИТАЛИЯ !
  • 26 ментетааа

    0 0 Отговор
    тия джонсън и джонсън не пакетираха ли захар и ориз пък сега ваксина ще ми правят !