Last news in Fakti

11 Март, 2021 17:43 2 663 12

Тревога в Турция! Различни варианти на коронавируса се разпространяват бързо в страната

  • турция-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • щам-
  • фахреттин коджа

Потенциален трети пик може да бъде избегнат, ако се ускори темпото на ваксинация и окръзите засилят мерките за ограничаване на разпространението на заразата

Тревога в Турция! Различни варианти на коронавируса се разпространяват бързо в страната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Варианти на коронавируса с различен произход са заразили близо 42 000 души в десетки окръзи на Турция, посочи турският здравен министър Фахреттин Коджа, цитиран от в."Хюриет дейли нюз".

Той предупреди, че новите варианти се разпространяват бързо в период, когато страната пристъпи към контролирана нормализация на живота.

Общо 41 488 случая на британски вариант на коронавируса са установени в 76 окръга, 61 случая на южноафрикански вариант - в 9 окръга, два случая на калифорнийски-нюйоркски вариант и един случай на бразилски вариант - в един окръг, съобщи Коджа вчера след заседание на научния съвет за борба с коронавируса в рамките на здравното министерство, предаде БТА.

Коджа изтъкна също, че мутиралите вируси са увеличили нивото на разпространение на заразата.

Той каза, че макар това да не засяга паралелно хоспитализацията, потенциално може да доведе до нарастване на броя на пациентите.

Нивото на запълненост на леглата в болниците е 52 процента, а на леглата в интензивните отделения - малко над 62 процента, според данни на здравното министерство.

Броят на случаите за денонощие може да нарасне до 15 000 след средата на март и до около 20 000 в началото на април, и ако този сценарий се изпълни, Турция може да преживее трети пик на епидемията през април, е посочил Юмит Савашчъ от болница "Гюлхане" към Университета за медицински науки в Анкара пред турската агенция ДХА.

Според него потенциален трети пик може да бъде избегнат, ако се ускори темпото на ваксинация и окръзите засилят мерките за ограничаване на разпространението на заразата.

Коджа от своя страна е подчертал, че все още няма друг начин за борба с бързо разпространяващите се варианти на вируса освен спазване на противоепидемичните мерки и ваксинация.

От началото на ваксинационната кампания в Турция, започнала на 14 януари, в страната са приложени близо 10,5 милиона дози от ваксината на китайската компания "Синовак". Повече от 7,8 милиона души са получили първа доза от ваксината, а около 2,7 милиона - и двете дози. Интервалът между поставянето на първата и втората доза на ваксината е 28 дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ви ли писна бе

    8 3 Отговор
    Мръсници лъжливи!
  • 2 Гост

    12 1 Отговор
    Айде и турския щам идва....................НЯМА ТАКЪВ СМЯХ

    Коментиран от #4

  • 3 ПСР

    7 1 Отговор
    Ердоган да се обади на приятелят си Бойко-той да му обясни,как се управлява "криза"КВ 19.
  • 4 чакай бе може да истина 😁

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Отвориха кебапите а кога ходят във тоалетна се подмиват после не ползват спуня нали.Ами шишата по баровете само един болен да има колко би заразил

    Коментиран от #9

  • 5 Cumhuriyet

    3 4 Отговор
    Отговорникът има име. Ердоган. След като съсипа Турция в предишни години с нелепи икономически политики, сега няма възможност за налагане на карантина, икономиката трябва да се движи, така че страната да не се срине, а това има тежки последици. Освен това, тъй като проучванията го представят за трети зад Яваш и Имамоглу, той постоянно организира политически събирания и речи в гъста публика и това още повече разпространява болестта.

    Коментиран от #8

  • 6 5Kan

    5 0 Отговор
    Снимката с обменното валутно бюро не приляга на тази новина и по рано я използвахте.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хайде хайде

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Cumhuriyet":

    Мани теа работи,а кажи как е Пенсилванският поп фетуллах?плаща ли ви все още?нещо не се появява,да не е болен?

    Коментиран от #10

  • 9 Много си изостанал бе

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "чакай бе може да истина 😁":

    Братле,в кой век живееш?от писаното ти разбирам,че си нямаш хал хабер нито от шишата,нито от кебапа,а и ми омръзна да обеснявам на неграмотни на правопис,кога се пише В и кога ВЪВ,кога се пише С и кога СЪС.пише се В тоалетна,а не ВЪВ тоалетна,предлогът ВЪВ се пише,когато следващата дума започва с В или Ф,наистина ми писна да обеснявам на такива като теб.За подмиването си ми ясен,продължавай си с вестника,но за шишата даже незнаеш,че всеки път се сменя мундщука,съмнявам се и даже дали знаеш какво е мундщук,хайде пожелавам ти да си останеш по дълго време със злобата си
  • 10 xaxaxa

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хайде хайде":

    ами той се появи и каза че гърците и турците са братя и който ги разделя, вреди и на двете страни! така че тези, които ви наричат византийци с гръцка кръв във вените, са напълно оправдани !!!
  • 11 Неочаквано тъп

    1 0 Отговор
    Коги в Туркия пукнат един милион феса от вируса, тогиз ще получа емоционално и душевно удовлетворение
  • 12 Данев

    1 0 Отговор
    Мангеращо не иде в Турция да ги кандардисва да не се ваксинират, белким манафите му обърнат хастара и да спре да бълва само лъжи!