Last news in Fakti

17 Март, 2021 10:00 2 139 3

Ако партията на Меркел не иска да катастрофира на изборите тази есен

  • германия-
  • ангела меркел-
  • маркус зьодер-
  • армин лашет

Време е, впрочем, и самите германски избиратели вече да помислят на кого биха имали повече доверие като канцлер – на Лашет или на Зьодер

Ако партията на Меркел не иска да катастрофира на изборите тази есен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Катастрофалната загуба на изборите в две германски провинции не е най-лошата новина за ХДС на Меркел. По-тревожно е, че християндемократите могат да се окажат излишни при сформирането на следващото управление тази есен.

Всяка от 16-те германски провинции има собствен парламент и собствено правителство, а поради федералната структура на държавата мнозинствата в отделните провинции са твърде важни. На изборите в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц вчера се очертаха тенденции, които имат пряко отношение към изборите за Бундестаг наесен – след оттеглянето на Ангела Меркел.

Плесница за християндемократите

Нейната партия никога досега не се е представяла толкова зле на избори в тези две провинции. Вчера за ХДС гласуваха доста по-малко от 30% – при положение, че навремето в тези два техни бастиона християндемократите нерядко събираха абсолютно мнозинство. Месеци преди парламентарните избори през есента управляващата партия сериозно трябва да се запита как може да спре отлива на гласоподаватели. Защото според последното допитване християндемократите губят подкрепа и в момента общо за Германия двете партии ХДС и ХСС могат да разчитат на 33% подкрепа от гласоподавателите. А дори тези проценти могат още да намалеят заради скандала около личното обогатяване на политици от ХДС при държавните поръчки за предпазни маски. Плесницата, получена на вчерашните избори, със сигурност беше предизвикана от аферата с личното обогатяване на двамата депутати, но християндемократите трябва да издирят и останалите причини за слабия си резултат.

По-лошата новина за партията на Меркел

Всъщност дори да бяха в добра форма, те едва ли можеха да победят в Райнланд-Пфалц, където досегашната министър-председателка Малу Драйер от ГСДП се радва на трайна популярност и подкрепа. Същото може да се каже и за министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман от Зелената партия, който също спечели изборите в своята провинция. Най-тревожната новина за ХДС обаче е не толкова самата загуба, колкото фактът, че и в двете провинции християндемократите може да не потрябват дори като коалиционен партньор.

По всичко личи, че в Райнланд-Пфалц ще има ново издание на доказалата се коалиция от социалдемократи, зелени и либерали. Същото трио би могло да сформира мнозинство и в Баден-Вюртемберг. Първият и засега единствен министър-председател от партията на Зелените Винфрид Кречман, който от 2016 година управляваше в коалиция с християндемократите, сега би могъл да се откаже от техните услуги.

От друга страна точно в тази провинция Зелените са доста консервативни и всъщност добре си пасват с ХДС. Тази коалиция – освен всичко друго – може да се окаже модел и за едно бъдещо централно правителство в Берлин. Защото Зелените изобщо не крият намерението си след изборите за Бундестаг наесен да влязат в управлението на Германия. А такава възможност биха имали най-вече в коалиция с християндемократите. Защото колкото и да е отслабена в момента партията на Меркел, аритметиката показва, че най-големи са шансовете именно на една евентуална коалиция между християндемократи и зелени – след ерата „Меркел“. Защото канцлерката няма да се кандидатира за нов мандат, след като 16 години беше начело на Германия.

В момента нейната партия върви надолу, а това твърде много напомня за края на ерата на нейния политически наставник Хелмут Кол, който също управлява толкова дълго: от 1982 до 1998 г. Когато Кол слезе от сцената, зад гърба му също остана един твърде разколебан ХДС, който веднага беше катапултиран на опозиционните банки в Бундестага. Е, сега положението не е чак толкова лошо за християндемократите, които – според допитванията – все още могат да разчитат на канцлерския пост. Но те във всички случаи трябва веднага да започнат подготовката на стратегията си и да наложат своя бъдещ кандидат.

Лашет или Зьодер?

Защото не само Германия, но и целият свят искат вече да знае кой ще наследи Ангела Меркел. Следващият канцлер ще се казва или Армин Лашет (ХДС) или Маркус Зьодер (ХСС) – и колкото по-бързо християндемократите решат кой от двамата, толкова по-лесно ще се освободят от сегашните негативни заглавия в медиите. А и Зелените ще знаят своевременно с кого евентуално ще сформират правителство в Берлин.

Време е, впрочем, и самите германски избиратели вече да помислят на кого биха имали повече доверие като канцлер – на Лашет или на Зьодер.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ох Баня

    29 0 Отговор
    Преименуваи я на мюсюлман демократична и ще се оправят нещата. Боцката да му мисли ако има такава възможност ама мисленето не е силната му страна
  • 2 Снайперист

    19 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 безпартиен

    2 1 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!От тогава до сега са построени повече джамии отколкото в Турция!А сегашната им ръководителка направо довърши и малкото което може би е останало от тогава!