Last news in Fakti

15 Март, 2021 15:12 11 569 36

"Небивал шок за Германия": 250 милиарда загуби, над 16 000 фалирали фирми

  • германия-
  • икономика-
  • пандемия-
  • коронавирус

Независимо от щедрите държавни помощи и отложената процедура по обявяване на фалит много фирми не издържаха на кризата

"Небивал шок за Германия": 250 милиарда загуби, над 16 000 фалирали фирми - 1
Снимка: shutterstock

"Това е невиждан досега шок за германската икономика": щетите от пандемията възлизат дотук на 250 милиарда евро. Над 16 000 фирми са фалирали, а още поне 5000 са на изкуствено дишане. Но можеше да е и по-страшно.

Последната година, преминала под знака на няколко локдауна, нанесе тежки загуби на германската икономика. Според Института за германска икономика щетите възлизат дотук на 250 милиарда евро. През тази година много магазини останаха задълго затворени, ресторантите и хотелите - също, отменени бяха безброй културни прояви и панаири, хората почти престанаха да пътуват, а милиони бяха принудени да се трудят на съкратено работно време.

Цената на локдауна

Първият локдаун в Германия влезе в сила точно преди година. И не беше последният. Тази временна парализа струва всеки път много пари на търговията, промишлеността и услугите, показват последните изчисления на Института за германска икономика.

Само за първото тримесечие на 2021 година загубите се изчисляват на 50 милиарда евро, а общите щети възлизат на четвърт трилион. Икономистите стигат до тези числа, сравнявайки сегашните параметри с прогнозата за икономическото развитие без пандемия и локдаун.

Независимо от щедрите държавни помощи и отложената процедура по обявяване на фалит много фирми не издържаха на кризата: по данни на Института за германска икономика през миналата година са банкрутирали 16 300 фирми. Към този брой трябва да прибавим и онези около 5000 фирми, които водят призрачно съществуване: държавните финансови помощи засега ги държат „на изкуствено дишане“, но тяхната бизнес-перспектива е безнадеждна. Да припомним, че германското правителство отмени задължението при определени условия да се обявява фирмен фалит. Засега тази отмяна важи до края на април.

Помощите са предотвратили още по-страшни последици

„Кризата, предизвикана от коронавируса, е небивал досега шок за германската икономика“, казва директорът на Института за германска икономика Михаел Хютер. Той признава, че отпуснатите от правителството финансови помощи и паричната подкрепа за хората, преминали на съкратено работно време, все пак са предотвратили още по-страшни последици. „Но изплащането на помощите отне прекалено много време и доста фирми така и не успяха да ги дочакат. Остава ни надеждата, че темпото на ваксинациите ще се ускори, така че фирмите най-после да могат благонадеждно да планират бъдещето си“, казва още Хютер.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То това е

    78 0 Отговор
    целта на Създателя на тези вируси. Кой ли е Създателя?

    Коментиран от #34

  • 2 Бай Кокич

    98 4 Отговор
    Живея тук и мога да го потвърдя.Масово и немците не одобравят тъпите мерки на Меркел и отделно другите чужденци които живеят тук.Вижда тя че си отива и гледа да осере като за последно..също като нашия Тиквун.

    Коментиран от #33

  • 3 BGBG

    62 10 Отговор
    Германия- болния човек на Европа !

    Коментиран от #19

  • 4 Йосиффф

    75 6 Отговор
    ЧУДЕСНО,ЕТО ВИ КОВИД ИСТЕРИЯТА НА КОЯТО ИНИЦИАТОР БЕ СЪЩО И ГЕРМАНИЯ.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    114 1 Отговор
    За първи път в Световната история здрави хора се затварят под карантина!
  • 6 Кинтите

    53 1 Отговор
    за кочинката привършват. Кога ли немците ще спрат да плащат?
  • 7 оля ля

    80 4 Отговор
    Бабо Меркел, що така? Хайде с Бойко под ръка ... с бодра крачка към панделата
  • 8 Бони

    64 0 Отговор
    Кому е нужен такъв свят ?!

    Коментиран от #12

  • 9 байПЪН

    62 2 Отговор
    Това е епидемията на некадърниците-политици ръководят епидемия,боже,боже !
  • 10 1234

    72 2 Отговор
    По големия шок е и не знам зашо хората не са по улицата, защо фирми като Мерцедес и БАСФ получиха помощи кеш, заради кризата, но това няма да ги спре да раздадат дивидент за 2020! Ето това е лицето на демократичния капитализъм. Големите са държава в държавата, и те никога не могат да фалират. Малките нека се търкалят в калта със змийте...
  • 11 Скоро

    50 5 Отговор
    ще има немски гастърбайтери в Турция.
  • 12 Сив кардинал

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бони":

    Има на кого...
  • 13 Грух Джуланов

    6 2 Отговор
    Много съм развълнуван!!
  • 14 I'm not a robot

    59 1 Отговор
    На сайта на германския Бундестаг може да се намери„Доклад за защитата на населението с анализ на риска – 2012 г.“.В доклада на Бундестага е разработен сценария на „разпространението в световен мащаб на хипотетично модифицирания вирус на SARS, причинителят на който може да е SARS-коронавирус“.Aвторите на доклада отбелязват, че „епидемията ще започне през февруари в Югоизточна Азия и оттам бързо ще се разпространи в Европа и САЩ. Списъците с мерки, които правителствата ще предприемат в различни страни, ще бъдат различни, но основните от тях са карантина и самоизолация.“Очевидно всичко върви по сценарий.

    Коментиран от #17

  • 15 Майна.

    49 2 Отговор
    ОЩЕ РАБОТЯТ САМО ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕРИГИ, ХЛЕБОПЕКАРНИТЕ И НЯКОИ ДРОГЕРИИ...ДВЕ СЕДМИЦИ ПОРЕД В ПОЧИВНИТЕ ДНИ ИМА ПРОТЕСТИ, ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ВЧЕРА ИНФОРМИРАХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗА ПОЧИНАЛ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ...ИНАЧЕ ЦЯЛ ДЕН НЕПРЕКЪСНАТО ОБЛЪЧВАНЕ...МИСЛЕХ ГИ ЗА ПО -БОРБЕНИ ГЕРМАНЦИТЕ...ЩЕ ВИДИМ , НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ОСТАВЯТ .
  • 16 м да

    19 6 Отговор
    Адолф Меркел......
  • 17 Майна

    48 1 Отговор

    До коментар #14 от "I'm not a robot":

    ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО....ИЛЮМИНАТИТЕ РЕШИХА ДА ВЛАСТВАТ ТОТАЛНО НАД ЧОВЕЧЕСТВОТО..ВЯРВАМ, ЧЕ ТЕЗИ ДЕГРАДИРАЛИ СЪЩЕСТВА ЩЕ БЪДАТ ПРЕБОРЕНИ ОТ ХОРАТА...НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ, А ДА ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТИ...ТОВА Е ПАК ОТПОР

    Коментиран от #29

  • 18 Отровен

    17 11 Отговор
    Цял свят знае че ГЕРБерастите и Мутрите са пуснали този вирус и с него искат да превземат света! Скоро Борисов ще тури в чекмеджето си парите на цяла Германия, после на Италия, на Испания, на Франция и най-накрая на Британия! Давай Бойко! Мачкай!
  • 19 Евровизионер

    39 3 Отговор

    До коментар #3 от "BGBG":

    Ако Германия е болният човек на Европа, то тогава страни като Гърция, Италия и Испания са отдавна умрели!

    Коментиран от #20

  • 20 Шекел

    21 11 Отговор

    До коментар #19 от "Евровизионер":

    Гъеция е перла никога няма да фалира а за германия на никой не му пука.
  • 21 Наблюдател

    29 0 Отговор
    Това е цената която плащат за топлите връзки с Китай /изнесените производства там!/,което разбирасе е и причината да омаловажават произхода на вируса!
  • 22 Forro

    14 2 Отговор
    Баба Меркел да е жива и здрава.
  • 23 Трябва още мачкане на швабите

    39 2 Отговор
    Малко им е,трябва да затънат,да няма какво да работят. А сега извор на изобилието. Бежанците с по 5-6 деца къщи им дават,пари за обзавеждане, мъжката тарамбука се хваща на работа за 10,15 охрана на строеж,а турчина -шеф му дава останалите 6 евро под масата. И понеже 7 членно семейство с 1493 евро не може,социала и фамилиенкасе му доплащат ,здраво. Отделно 1200 евро детски,900 евро за всяко родено дете еднократна помощ от ратхаус.Абе живот си живеят. Затова сирийците търсят къде да карат курсове за водач на МПС . Сириеца Абдул ми вика ,защо караш 12 годишна кола. Нямаш ли 30 бона в евро за нещо до 5 години макс. А аз съм сам,уж взимам 16 евро,на час но след 32 процента данък ,сириеца е 1000 пъти по-добре от мен.
  • 24 Няма такъв заспал народ

    30 2 Отговор
    Тях не ги мислете, те си имат печатница за пари. Могат да бъдат и 20 години в пандемия. Ние на голите си г...... Ове какво ще правим.
  • 25 PSG FR

    28 0 Отговор
    Нали с толкова голям размах се въвеждаха мерки и локдауни? Ето ги последствията. Вирусът пак си е там, само че и работа няма. Сега колко години ще възстановяваме тези поразии?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ШОК

    5 7 Отговор
    ФАЛШИВА НОВИНА ,ГЕРМАНИЯ ИМА ГОЛЯМА ПАРИЧНА ПОДКРЕПА КЪМ ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК
  • 28 778

    12 1 Отговор
    Хич не ни интересват тези, ние да си гледаме нас!
  • 29 Revol

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Не на протести а People's Revolution iрещу бюрократите!!!
    Кой се осмелява да го направи?
    Не хора със семейство, а само млади или много възрастни хора.
    Най-много хора пият ракия и гледат телевизия ...
  • 30 Анонимен

    5 1 Отговор
    Много сте начетени! Бистрите всичко , голями политици и разбирачи . Също като Сирийците. Готоови за ......бягане!
  • 31 СССРБарета

    10 3 Отговор
    Проблемите за Германия започват тогава когато тръгне срещу Русия! История бате!

    Коментиран от #32

  • 32 Стиви

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "СССРБарета":

    Аха, каква била работата! Само да попитам населението на Германия или на Русия имат повече социални проблеми?! Факти Бате и настояще бате!
  • 33 Някой

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Кокич":

    Кокич, кокич мноо си прост. Ако не е меркел нямаше да си тук а още щеше да береш люцерна на село
  • 34 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "То това е":

    Най, най-великите кат нация, пардон посерковци
  • 35 Умно

    0 0 Отговор
    ГЛАД МИЗЕРИЯ СМЪРТ ЗАГОВОР В ДЕИСТВИЕ СВИШЕ
  • 36 Дойче зеле

    1 0 Отговор
    Пак лъжат. Бройката е много по-сериозна, но придворната медия ДВ лъже в полза на управляващите. Тезо 16 000 фалирали са сигурно големи фирми, а не всички. Икономическите немски издания говорят за над 100 000 фалирали фирми и още 20-30 000 които са в процес на несъстоятелност. Безработицата е в огромни размери и нея е крият. Отдавна е над 10% и положението е трагично. А тези 250 млрд евро загуби са някаква абсолютна смешка. Загубите от началото на ковид манипулацията в Германия са много на 1 трилион евро. Интересното е и друго, че ковид отделенията в Германия са празни, болниците са празни, но в същото време психиатриите пращят от пациети и няма място за хората, които луднаха. Миналия месец ми се наложи да ми правят операция и лежах 2 седмици в една голяма болница и всичко го видях с очите си. Нека кажат за самоубийствата. Скочили са 5 пъти спрямо същия период от предни години. Метрото и градската железница непрекъснато закъсняват, защото някой се е хвърлил на релсите и е премазан. Това е всеки ден. Обявят, че е авария, но лъжат най-нагло. Самоубийци се хвърлят под влаковете. Медийте естествено мълчат, но ние, които ползваме транспорта го виждаме.