Last news in Fakti

15 Март, 2021 20:48 13 848 83

Манол Глишев пред ФАКТИ: Мутрите и ченгетата се сработиха идеално

  • манол глишев-
  • мутри-
  • ченгета-
  • държавна сигурност-
  • дс-
  • българия-
  • управление-
  • ес

"Боя се, че мутрите и ченгетата от Държавна сигурност, които заедно са се окопали във властта, направиха и невъзможното, за да овладеят душите на българите и те масово не искат да участват в съдбата на България", заяви писателят Манол Глишев пред медията ни

Манол Глишев пред ФАКТИ: Мутрите и ченгетата се сработиха идеално - 1
Манол Глишев, снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Писателят и граждански активист - Манол Глишев, бе принуден да преживее поредния мутромилиционерски фарс преди няколко дни. От ФАКТИ публикувахме разказите му за опита да го задържат на ГКПП "Капитан Андреево" на 6 март и последвалото на 9 март посещение в столичното ПЪРВО РУ-СДВР.

Днес от медията ни, освен по тази тема, разговаряхме с г-н Глишев и за неслучилата се демокрация у нас, за мутрите и Държавна сигурност и куп други интересни неща, които Ви предлагаме да прочетете в следващите редове:

- Г-н Глишев, здравейте. Да припомним на читателите ни какво Ви се случи на 6 март и три дни след това?

- Накъсо казано, прибирах се от Турция, придружен от приятелката си, и на границата ме изненадаха при паспортната проверка, че има някаква призовка за мен, заради която, тъй като няма как да съм я получил, докато съм бил в чужбина, съм бил рутинно обявен за национално издирване. Обясниха ми, че това е нормална практика, макар че тя не звучи нормално за един обикновен гражданин, защото човек не е свикнал да го търсят. Отначало самите полицаи не знаеха за какво става дума, а аз естествено се възпротивих да ми бъде налагана мярката им за неотклонение, която беше принудително довеждане в София. Това беше смешно, защото аз си пътувах за София и не съм имал плана да се укривам. Пристигнах си в София с нормалния транспорт, тоест с автобуса, а не с полицейска кола. Мярката очевидно отпадна много бързо, тъй като веднага започнах да търся журналисти.

Когато се прибрах в София потърсих полицая от ПЪРВО РУ-СДВР, който ме е търсил. Разбрах, че става дума за нашарването на Паметника на съветската армия от лятото на миналата година. И преди да са ме търсили във връзка с този паметник, както и във връзка с други стари съветски и комунистически паметници от времената на тошовизма.

А защо ме търсят? Моето лично убеждение по този въпрос е, че руското посолство в София е много чувствително към съдбата на всички подобни паметници на наша територия. Впрочем, това е факт не само в България. Руската държава е много чувствителна към съдбата на своите паметници в цяла Източна Европа, териториите, за които някога съветската армия e воювала срещу нацистите. В България на практика не е имало война, защото не са се водили бойни действия на наша територия, но въпреки това съветски паметник е построен - огромен, триумфалистки и т.н.

Аз смятам, че много голяма част от всички протести в България трябва да са не само против ГЕРБ, които са мутри, но и против някогашните комунисти - днешните социалисти, и против съветското наследство, защото то е престъпно наследство. Това нещо дразни не само нашата прокуратура, това дразни директно руското посолство. Тези хора смятат, че извършителят на това надраскване трябва да бъде преследван от закона, като според тях аз съм извършителят на това деяние, което си е тяхно собствено мнение. В резултат на това, те си пускат поръчката, някакъв прокурор се активизира по този въпрос и ми съставя обвинение. Аз в момента съм обвиняем за "поредна проява на грубо неуважение към обществото". А към кое общество - руското или българското, не става много ясно. Най-вероятно ще има дело по този въпрос, като трябва да отбележа, че аз и друг път съм печелил подобни дела. Тук дори не стои въпросът кой е извършил деянието - въпросното нашарване на паметника. Стои въпросът дали това е престъпление. Естествено моята защита винаги ще бъде, че това не е престъпление. Няма закон, по който един съветски паметник да бъде ценен паметник в България, а и въобще в една европейска държава, в една демократична държава. Моето отношение към съветските паметник е същото, каквото е и към нацистките. Ако някъде не дай Боже видя мемориал на нацистки водачи, най-вероятно отношението ми ще бъде крайно непочтително, както е и към съветските.

- А къде виждате предизборния мотив, който изтъквате в една от Фейсбук публикациите си?

- Нещата са навързани. От една страна, аз по принцип съм доста устат критик на българското правителство, което намирам за абсолютно вредно за България. Според мен ГЕРБ е престъпна организация, която трябва да закрие, точно както и БСП, както и повечето сега съществуващи партии в България. Може би дори всички. Но ГЕРБ са мръсници на власт. И понеже го казвам, трябва да бъда заглушен временно, а може би и сплашен. И точно както винаги се случва преди избори, различните форми на полицейско сплашване и преследване съвпадат с блокиране в социалните мрежи. Получава се подозрителна едновременност на тези две деяния - започва да ме търси прокуратурата и полицията и ме обявяват за национално издирване, което е най-смешното нещо на света, и едновременно с това ме блокират в социалните мрежи. Очевидно е.

- Извън тази тема ще Ви задавам един по-фундаментален въпрос, защото ще е твърде банално да Ви питам нещо за предстоящите избори. Та, на база на впечатленията, които имате от протестите, на които сте присъствали през последните няколко години, а и като цяло, има ли условия и предпоставки за истинска демокрация в България?

- Не. Съжалявам, че го казвам, страшно ми е неприятно, че отговорът ми е такъв. Демокрацията няма алтернатива и тя трябва да бъде единственото, за което един нормален и разумен възрастен човек да се надява и да работи. Демокрацията не е всеки да прави каквото си иска без ограничения, демокрацията е управление на закона, на правила, които важат еднакво за всички, без привилегии, без никакви връзкарщини и корупция. Обаче у нас това не се разбира. За съжаление, българското население е изключително пасивно и цинично. Нашите сънародници, в голямата си част, се боят да вземат съдбата си в свои ръце и да участват активно във всекидневието на страната. Всеки се е затворил в себе си, гледа себе си и семейството си, все повече хора емигрират, все повече хора боледуват и умират, все повече хора, за съжаление, се обезверяват, което донякъде важи и за мен. В този смисъл, не виждам бъдещето на нашата страна. Боя се, че мутрите и ченгетата от Държавна сигурност, които заедно са се окопали във властта, направиха и невъзможното, за да овладеят душите на българите и те масово не искат да участват в съдбата на България. Това е трагедия, която е факт. След 8 години протести и след като и родителите ми са ми дали доста добър пример за много активно гражданско участие още през 90-те, когато аз бях малък, аз вече споделям тяхното разочарование. Виждам, че за огромно съжаление, когато една активна група граждани се опитва да даде добър пример на населението, то просто не реагира, "не захапва кукичката". Хората предпочитат да са вкъщи или да емигрират, но не и да се включват в някакъв процес, който да бъде демократичен. Може би България просто не е страната за добро управление.

- През 2001 г., с идването на царя, Държавна сигурност поведе в резултата, а след възцаряването на Борисов излезе напред много убедително и тотално се наложи.

- Държавна сигурност водеше още през 90-те, когато ужким голямата сила в България беше СДС и желанието на българите за промяна. Нека да не забравяме, че самото старо голямо СДС, старото голямо "демократично синьо", носещо надеждите от 1990 г. нататък, също е овладяно от ДС на много ранен етап, а може би дори донякъде е създадено от Държавна сигурност.

- Не носи ли по-голяма вина онова общество от 90-те години и самото начало на този век за това, че е допуснало всичко това, в сравнение с по-младите днешни поколения?

- За мен е проблемно да обвинявам родителите си например, защото специално те участваха в 90-те години адски активно. По-скоро виждам нещо друго, не толкова разлика между поколенията или по-голяма вина на едно поколение спрямо друго. Нека да не забравяме, че в България царят едни 70 години отрицателен подбор на населението. Всичко, което стърчи над тълпата, всеки по-интелигентен, по-разумен, по-изразяващ мнението си човек през 50-те години на XX век е бил просто убиван. След 1944 г. такива хора са били клани систематично. След това през 60-те години на същия век такива хора са се озовавали в лагери и затвори, а през 70-те и 80-те просто не си намират работа и биват изселвани, или биват приучавани да си мълчат. "Тихо да не чуят съседите". Това е репликата на нашите баба и дядовци.

През 90-те имаше някакъв шанс за по-голяма активност и всъщност много хора се надяваха. Бях малък тогава, но доста хора се опитаха да говорят и действат за действителното създаване на демокрация в България. Само че действително ДС тогава не изпусна кокала и не изпусна конците. Тогава бяха създадени мутрите, които да унищожат обикновения дребен, малък семеен бизнес на хората, който тъкмо възникваше отново, тогава бяха набутани ченгетата сред т.нар. демократи и проваляха всяко тяхно усилие, тогава беше повдигната за първи път и свалена после от дневен ред темата за лустрацията на ченгетата. Мутрите и ченгетата се сработиха идеално, те са една и съща група хора, с разликата, че мутрите са малко по-млади. В този смисъл, не е виновно поколението на нашите родители. Случи се тогава това, което се случва и сега, а именно, че огромната маса от българското население няма никакво желание да участва в никакви политически процеси, в никакво гражданско изменяне на нашето общество. Една малка, идеалистично настроена група хора, се опитва да действа в тази враждебна среда, но тя няма подкрепа. По-голямата част от населението или не ходи на протести и митинги, или не гласува за демократи, а ако въобще ходи да гласува го прави за престъпници, защото те изглеждат по-силни и по-разбираеми. Демокрацията изглежда много сложна, а българите не обичат сложни решения.

- Предпочитат да изберат "по-малкото зло", както някои се изразят, а това само по себе си е много смешно. Сега в момента може би БСП им изглежда "по-малкото зло".

- Аз не вярвам, че БСП могат да спечелят трайно властта, в момента никой не може да я спечели сам. Нито гербаджиите, нито бесепарите, нито някакви там патреидиоти, нито Трифонов, нито Мая Манолова и нейните присъдружни другарчета. За демократите въобще няма смисъл да се говори, те са си обречени. Който и да тръгне да печели властта, трябва да направи някаква коалиция, която да е относителна широка. Следващият парламент ще бъде шарен, смешен и нелеп, какъвто е и отиващият си. Време е за една "сериозна коалиция" между БСП и ГЕРБ, да се отменят изборите и да се приключи с претенциите за демокрация. Корнелия Нинова би могла да се съгласи с ролята на заместник на Бойко. А може би Бойко и да стане президент някой ден, Корнелия Нинова вечен министър-председател, да се възстанови член 1 от Конституцията на Живков и да си караме по стария ред.

- Не малък брой хора от протестите през лятото споделят виждането, че нещата в България няма как да се променят по мирен начин заради това, което има срещу тях - мутренски "елит". Знаете това. А преди няколко дни в интервю на Иван Костов по Дарик радио, запитан за позицията на тези хора, той каза, че те са не вярващи и безплодни. Наивен ли е той според Вас?

- От всички хора в България само Иван Костов не е наивен. Той е много сериозен човек, но тотално не съм съгласен с това, което е казал. Неговият опит с властта свидетелства, че демокрацията в България има шанс да дойде на власт трайно, да изкара цял мандат, само когато населението е бясно. През 1996/97 г. българите бяха жестоко огладнели. Костов много успешно и полезно за България яхна вълната на тогавашния човешки гняв, макар и да не я използва достатъчно рационално, защото тогава имаше още един исторически шанс за лустрация. През 1997 г. имаше огромна възможност за това.

- Да и е изключително странно, че не е направена лустрация тогава, при положение, че ОДС са имали абсолютно мнозинство в парламента и са можели да направят каквото си поискат.

- Костов, освен че имаше шанс да направи лустрацията сам, имаше и шанс за втори мандат. Реално той беше без алтернатива до появата на царя. Освен това, имаше един миг, в който царят не игра изцяло по правилата, които ДС му беше наложила. Царят не знам дали е измамник или наивник, може би е и двете, но той в един момент, преди да започне собствената си надпревара в изборите, подаде ръка на Костов, направи жест към него. Не го оправдавам, царят също е престъпник, но той през 2001 г. се обърна към Костов и имаше шанс Симеон Сакскобурготски да стане президент, макар и малък шанс, а Костов да продължи да бъде министър-председател. Това щеше да е много полезно и щеше да ограничи функциите на мутрите. Костов обаче не пое тази подадена му възможност, реагира много ревниво към мястото си в политиката и загуби изборите, защото българите масово и естествено вярвахме в мита за монархията и ДС използва това.

Това нещо, което Костов твърди сега, че хората, които не вярваме вече в мирното, чрез избори поправяне на положението на България, сме някакви неверници, просто не е вярно. Костов никак не е наивен човек, но и той също не е винаги е прав. В случая, според мен той напразно вярва в някакво мирно подобрение на ситуацията с корупцията и безчовечното управление на страната. Ние сме в състояние на "стабилност" в блатото. Това, което се случва е, че има все повече калинки и все повече корупция, като правителството ни е не само корумпирано и агресивно към населението, то е и дълбоко некадърно. Тези хора всеки ден правят гафове, те взимат хаотични мерки, и то не само спрямо пандемията сега, те взимат хаотични решения във всекидневни елементарни процеси, защото вече нямат кадри, а имат само калинки - необразовани, некадърни хора. Между другото, думата "калинки" (б.р. в смисъла ѝ на неподготвени административни кадри) мисля, че принадлежи точно на Костов. Той беше първият, който нарече така тези хора, които без образователен ценз заемат високи позиции. Мисля, че имаше някаква чиновничка на ГЕРБ, наречена Калина еди-коя си, която се прояви с нещо глупаво и Костов започна да нарича всички подобни необразовани хора "калинки". А сега той ни обяснява, че мирният развой е единственото бъдеще пред България... Ние така ще прескачаме от по-неграмотни към все по-некадърни държавни служители. Борисов не може да се обгражда с кадърни хора, защото те са заплаха за него.

- Под Ваш Фейсбук пост в страницата Ви един човек бе написал, че и пет революции да има, то пак ще се налага да се работи със същия материал, а българският материал масово е без политическа култура, без чувство за граждански дълг и т.н. Тоест, дори нещо революционно да се реализира, какво става после?

- Този въпрос, когато ми го задават, аз го смятам за поставяне на каруцата пред коня. Вярно е, че човешкият материал е константен почти, той не се изменя много. Нашата история, поне от Освобождението досега, го показва. Има един въпрос към Васил Левски: "Бай Левски, кого, че си туриме цар като се освободиме"? И той отвръща: "Ние, ако заради царя го правим, и сега си имаме падишах". Това не отменя нуждата, която Васил Левски е виждал, да има българска национална революция. Нито му е попречило да основе ВРО, която по-късно провежда Априлско въстание. Материалът е бил същият, обаче работата трябва да се свърши. Боя се, че ние в момента сме в горе-долу идентично положение като това от 1871/1872 г., тоест, отново имаме един много разкапан режим, много некадърен режим, който е и агресивен спрямо населението, не е умее да управлява и не иска да се научи да управлява, иска само да краде пари и да заглушава недоволните. Грубо казано, ситуацията е доста близка до тази, която е виждал и Левски тогава. И тогава, и сега, по-голямата част от населението е абсолютно апатична. Тук-там хората си задават въпроса: "Ако я направим тази революция, после к'во?" И то точно "к'во", а не "какво", защото хората задават този въпрос с реторическа цел и тя е да не се направи нищо. Това е идеята зад въпроса. Обаче така може да си векуваме в некадърността, корупцията и жестокостта, можем да си векуваме сред калинките. Дали тези калинки ще са османски, комунистически или мутренски - все тая е. В момента България е под нещо като българско робство, българско иго, но то е калинкско иго, то е некадърно иго, то е по-лошо и от османското, и от комунистическото, защото дори комунистите са успявали да запазват тук-там по някой читав инженер на някоя ръководна позиция.

- От години критикувате демократичната общност, която преди се асоциираше с Реформаторския блок, а сега прави това с обединението Демократична България. Какво ѝ липсва на тази общност според Вас и смятате ли, че и тя може да е контролиран продукт, за да създава илюзии у и без това не толкова многобройната антикомунистическа и демократична общност?

- В момента не знам дали вече има нужда да бъде контролиран продукт. Не знам дали Доган, Пеевски и Борисов има нужда да звъннат на Христо Иванов и да му кажат: "Бай Христо, ти сега тука ще направиш една фалшива революция". Това вероятно и по-скоро не се случва чак така, не е чак толкова конспиративна ситуацията. А може и да е, не знам, но така или иначе въпросът е в нещо съвсем друго. Каквито и да са партиите, които се смятат за демократични и които искат ужким да поведат отново България към светлото европейско и демократично бъдеще, тяхната поредица от главоломни провали през годините - от 2001 до днес, вече е обезверила населението. Повечето хора у нас и без друго не са кой знае какви запалени демократи. Повечето хора у нас са...

- Консуматори.

- Да. И то не на демокрация, а на буркани. Повечето хора биха предпочели някой прост човек да управлява - без големи претенции, без много образование, защото "това образованието е нещо съмнително". В този смисъл, режимът на ГЕРБ е някак си достатъчно демократичен, като за Бай Ганьо си е. Неслучайно се появи това гръцко издание с корицата на Бойко Борисов в колаж като Бай Ганьо. По някакъв начин това е емблемата на България - Барба Ганьос, Бойко БорисоС. Та, така. за повечето хора това е абсолютно достатъчно, но то е много жалко, защото води до страдания, корупция, емиграция и намаляване на българския народ.

Демократите като ръководство по принцип са слаби, нерешителни и винаги неубедителни. Те не се справят, не печелят човешки души. Малцината им привърженици, доколкото ги има, някои са много възрастни хора, а повечето от тях са хора, които наистина имат илюзията за мирен успех, за демократичен успех. А това вече не е реално и наистина е илюзия тази представа. Липсва им тестостерон.

- Няма лидерство.

- Липсата на лидерство е само половината болка. Няма и маса. Колкото привърженици са останали на т.нар. демократични партии у нас, тези хора са много слаби като личности. И това е нормално, защото тези две неща са функция едно на друго. Слабото лидерство води до малобройна и слаба последователска група. Но и слабата последователска група харесва слаби лидери.

- И освен всичко друго, срещу тях има мутри и ченгета, срещу които нямат абсолютно никакъв шанс, ако продължават така.

- Да. Общо взето, ако си представим една група весели ученици, не много сериозни, вероятно пушили джойнтче, примерно, застанали срещу една сюрия мафиоти, много сериозни чичаци с бухалки в ръце, е ясно кой ще победи.

- И последен въпрос. Намирате ли Европейския съюз за почти толкова жалък в момента, колкото е и т.нар. българска държава?

- Не. Европейският съюз е много сериозен проект и, освен всичко друго, е нашето единствено възможно бъдеще. Намирам обаче, че ЕС има проблеми и че трябва да си ги решава. Той не е достатъчно лидерски, няма голяма визия занапред. Европейският съюз е някак си доволен, отпуснат, което не е хубаво. Освен това, в него също има склонност към корупция.

Европейският съюз първо изпусна Великобритания - една мощна икономика, една стара и благородна нация, даже няколко нации в една държава, една голяма политическа и демократична парламентарна традиция. Това нещо ЕС го проигра, видяхме как Великобритания се измъкна от обятията ни.

Европейският съюз проспа и това как руските ченгета и лобисти в България и Македония попречиха на Македония да влезне в ЕС. Това е невероятно престъпление. И то е такова не само за цяла Европа, то е престъпление в частност за България и Македония, за двете български държави. Македония направи доста компромиси, включително с Гърция, смени си името. Обаче македонските удбаши, които в момента работят много яко с Русия, и българските кадесари, които, както винаги, също работят много яко с Русия, и тук на челно място трябва да се сложи Каракачанов като главен престъпник на групата, тези хора направиха така, че Македония засега да остане извън Европейския съюз.

ЕС, който в момента е в нещо като неформално германско лидерство, проспива тези неща, защото няма визия. А и има по-лош вариант. Може би германското лидерство иска да се отърве от неудобни членове като Великобритания, или поне го допуска за възможно, и също така иска да спре Съюза да се разширява към Балканите, защото схваща по някакъв начин Балканите като зона на интерес на руснаците. Германското лидерство, както в самата Германия, така и на общоевропейско ниво, е доста склонно да прави компромиси с Русия.

Вместо да се помогне на страни като България, Грузия и Украйна да се отърват от руската зависимост и наистина да развиваме демокрация, пазарна икономика, свобода на придвижването и т.н., на нас не ни се помага за нищо засега. Оставени сме като втора ръка европейци. Европа на две скорости. Изглежда, че Германия в момента вижда Европа като себе си, Бенелюкс и Франция, а всичко останало е някакъв придатък с по-голяма или по-малка стойност за износ на стоки от Германия към другите държави. Това не е почтено отношение и не би трябвало ние като съюзници да го позволяваме. Само че с Бойко начело няма такова българско лидерство, което да тропне на масата в Европейския парламент и да каже: "Извинявайте, ние не сме втора ръка европейци, ние сме същите като вас. Ние разтичаме на вас за политическа помощ понякога и за нищо друго".

Да, ние може би имаме нужда от по-силен Европейски съюз, но пак се опира до въпроса за визията, лидерството и тестостерона.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    77 66 Отговор
    Безумно дълга статия, на никому неизвестен човечец.
    Дерзай, може и да стане нещо

    Коментиран от #20

  • 2 xaxaxxa

    46 17 Отговор
    Бантускотът винаги се е жалвал, че все някой е продавал интересите му на други - но основно оплакванията му идват от това, че той самия не е успял да продаде нищо, а друг е ударил келепира вместо него! Бантускотът все чака поредното правителство (пак от бантускоти) да го оправи, а никак не може да стопли, че той самият е тотална щета и нито някой има намерение да го оправя, нито самия той подлежи на подобна манипулация.
  • 3 койjf разбрал

    46 13 Отговор
    разбрал, дс задкулисието управлява България от 31 години!
  • 4 XXI

    25 9 Отговор
    ... век!!! Четеш заглавие и даваш коментар!!!! Няма време!!! За да се чете е необходимо време, а то е "дефицитно"!!! За времето на прочитане на интервюто има още 20 новини на които трябва да се коментира!!!!
  • 5 ТаУмВзе

    67 33 Отговор
    Соросоидчето талибан го гласят за пишман дисидент. Идеален е! Халюцкаш си комунисти и лае глупости.

    Коментиран от #61

  • 6 Неймар

    13 20 Отговор
    Глишката Неймар
  • 7 Активист на БКП

    50 30 Отговор
    Какво ни занимавате с тоя анонимник,бе!? Пишете за починалите от Астра Зенека !!!
  • 8 no name no face no number

    59 17 Отговор
    Ходи драскай по американския да те видиме аланко
  • 9 Работника

    67 30 Отговор
    кой го храни тоя, кой му дава пари за тревица, как може да се дава трибуна на такива неудачници ???
  • 10 Behemoth

    47 20 Отговор
    Още една кукувица като Здравков ....истински Дон Кихоти борят се с вятърни мелници завалиите и им се привижда я червената армия я отряд Чавдар.....не е лесно да си тиква независимо от сорта...докато умните се наливат лудите се налудуват... ХАХАХА...цирк България в цялата му прелест....
  • 11 Сатъра на Хана

    33 9 Отговор
    от Партия Християн - Комунистическия Съюз, сърдечно
    благодарим на Редакцията че е предоставила снимка на Ренегата
    .....................
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    35 17 Отговор
    МИШОЦИ , НА ВАШИТЕ ГОДИНИ
    .......
    ГЕНЕРАЛ СТОЮ ИВАНОВ НЕДЕЛЧЕВ (ЧОЧООЛУ) С ПРЯКОР ПАНТЕРАТА
    ................ ИМАШЕ 2 СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ..................
    ................... ........................... ............................
  • 13 Последния Софиянец

    49 7 Отговор
    В неделя на сараите на Доган в Бояна искаха да арестуват протестиращи за лепене на плакати по оградата на султан Доган.Какво да говорим повече?!
  • 14 Антигерб

    42 25 Отговор
    Поредния соросоиден костовист на когото Русия му е виновна за всичко и "комунистите" - само че ги търси там където не са.

    "Тези хора смятат, че извършителят на това надраскване трябва да бъде преследван от закона"

    Ами соросоидче от СДС тези които надраскват не само паметници а всичко независимо държавно или частно трябва да бъдат преследвани от закона а за паметниците законите трябва да са по-строги.

    Нали тъкмо вие казвате че при "комунизма не се допускало друго мнение" но сега вие искате да унищожите паметниците и не допускате друго мнение - мразите комунизма но обичате похватите му.
  • 15 Територията

    21 32 Отговор
    е населена предимно от русофилистици. Скоро ще издигнат паметник и на Путин.

    Коментиран от #80

  • 16 Ще гласувам

    24 39 Отговор
    Ще гласувам за този, който най накрая обяви, че ще бутне всички израстъци на съветските окупатори.

    Коментиран от #18, #49, #70

  • 17 Калмуци

    33 14 Отговор
    Къв е тоа бастун
  • 18 Антитрол

    45 11 Отговор

    До коментар #16 от "Ще гласувам":

    И ще заживеем по-добре ли като бутнете всички "израстъци на съветските окупатори" и направите нови израстъци на американските окупатори. После пък тях трябва да бутаме - до кога така. С какво ще ни помогне това освен че някои ще се подмажат на новите ни господари.

    Соросоидчета една нация е велика когато няма господари а не когато много силно се подмазва на текущите си.

    Коментиран от #21

  • 19 бечев

    40 15 Отговор
    Коварно интервю,подвеждащо читателя,че всички са маскари.Един истински дисидент би заел по адекватна позиция отколкото този бояджия на паметници.Лех Валенса би умрял от смях ако го чуе и види.
  • 20 СТАЛИН

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    Този "писател" е човек на осата Мая и т.н.
  • 21 Новите

    28 8 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    господари вече са постигнали своето. Цялата ни територия е населена с дебилно разсъждаващи. Като тебе.

    Коментиран от #22

  • 22 Антитрол

    22 14 Отговор

    До коментар #21 от "Новите":

    Дебилите са такива като този и като гледам и като теб - борци срещу комунистическите символи на много обичащи комунистите и ченгетата от ДС. Страшно много им пречи петолъчката на партийния дом но изобщо не им пречат партийците и ченгетата от ДС във властта.
  • 23 Четник

    32 18 Отговор
    Добре,че са Факти.БГ за да разбера за безполезното съществуване на поредният наркозависим Соросоид .Толкоз.
  • 24 Сорос Лакей

    25 11 Отговор
    Професия русофоб, или как може да се изкара до пенсия с боички и клишета за Путин.
    Не беше прав Великия комбинатор, когато разправяше, че да се обича съветската власт е хубаво, но трябва и нещо да се работи. Замислете се само колко хора изкараха до пенсия, без да правят нищо друго. Имахме си и министър-председател, който говореше с руски акцент, за да не се усъмним в огромната му обич към Москва. Имахме си и поет, който написа в одата си за СССР – „За тебе е моята ода/ за тебе е моята песен/ за тебе – днес и завинаги…“
    Същата тази професия се практикува и днес, само че с обратен знак – омразата. Да мразиш „съветската власт“ вече е основен поминък на отделни лица и цели трудови колективи, което си личи по следната случка:
    В ранните часове на 14 април служители на МВР задържаха Манол Глишев и Кирил Чуканов, все изявени участници в окупацията на Софийския университет през 2013 г. Този път ранобудните студенти, които са над 30-годишни, надраскаха „Лустрация“ и „Демонтаж“ върху Паметника на съветската армия. Самият Глишев по-късно се похвали: „С Кирил Чуканов имахме късмета да се видим пред гнусния паметник на съветската армия-окупаторка, когато тъкмо бях завършил два малки надписа там (а именно „лустрация“ и „демонтаж“, изпълнени грозно, но все пак в цветовете на украинския флаг като израз на възмущение и от съществуването на паметника на лъжата, и от руската агресия в Украйна). Любувахме се на резултата, когато полицаи Илчев, Глухарски, Виячев и още некол
  • 25 Сорос Лакей

    17 9 Отговор
    Любувахме се на резултата, когато полицаи Илчев, Глухарски, Виячев и още неколцина служители от Първо РУ ни арестуваха. Основанието за ареста ни беше съобщено от разследващ полицай Недев – за „увреждане на чужда собственост“ по чл. 216 от НПК.“
    Докато Глишев и Чуканов все още бяха в ареста, журналистът Иво Инджев пъргаво написа в блога си дописка със заглавие „МВР отново арестува български патриоти по заявка на Петата колона“. В нея се казваше, че за вътрешното министерство е по-важна поръчката на руското посолство за преследване на българите, заявяващи политическата си позиция върху имперския знак на съветското господство над България – МОЧА (Монумент на Окупационната Червена Армия).

    Коментиран от #36

  • 26 Пацо

    12 4 Отговор
    Фашисти!
  • 27 ЖороГоцев

    30 8 Отговор
    Глишев, ти ли пунтираше, че са те,,, пребили,, и. Се въргаляше на земята пред президентството А, ИЛИ СЕ ЛЪЖА А?

    Коментиран от #74, #75

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Историята

    25 10 Отговор
    "В Бългaрия нa прaктикa нe e имaлo вoйнa, зaщoтo нe ca ce вoдили бoйни дeйcтвия нa нaшa тeритoрия, нo въпрeки тoвa cъвeтcки пaмeтник e пocтрoeн - oгрoмeн, триумфaлиcтки и т.н." - Този човек в кома ли е бил откакто се е родил? И от къде ги има тези знания? И изобщо, той добре ли е психически?
  • 30 Само така

    16 7 Отговор
    Малко ти е било Трябвало е и отзад да има
  • 31 Че то на мутри и полицай мамата е една..

    13 7 Отговор
    Родени са от една мама и различни тетьовци!На едните тетьо е Партизан,а на другите ятак-мандраджия....
  • 32 Перо

    29 12 Отговор
    “Писател”- селска пръчка,закъснял с БГ “демокрацията”,да прави кариера по втория начин. Пълен идиот и вероятно доказан престъпник,който се мъчи да стане БГ Невални.
  • 33 фра8

    12 16 Отговор
    76 годин, БКП ДС геноцидира и граби народа и ресурсите на Бг!!!
    църните им души ще отидат за хиляди епохи на адските светове!!!
  • 34 макробиолог

    29 7 Отговор
    Глишо ,с тая каша в главата и жълто покрай устата,как пазиш равновесие?Ко ти разбира соросоидния мозък от времето на соца кат си бил тогава в мераците на баща ти?Убав,лош соца остави тоталитарни паметници но и матер база/с огромното участие на тия същите руснаци/от която още оглозваме останките.Кат ще буташ соц паметници не подминавай и АЕЦ Козлодуй,ПАВЕЦ Чаира и т.н......Едно е сигурно--няма по не в час нация от българите,където правителства,опозиция и нпо-та с задружни усилия подравняват пейзажа...Дали в Германия са си разрушили пътищата строени от Хитрер бе Глиш?
  • 35 РАДИО ЕЛТО

    25 4 Отговор
    БЪЛГАРИО помни атентата на ГАРА БУНОВО И СЛИВЕН
    загинаха майки ДЕЦА И ГЛУХО ДЕТЕ
    аполитик от

    дпс
    построй чешма в памет на убийците атентатори
  • 36 Антигерб

    24 10 Отговор

    До коментар #25 от "Сорос Лакей":

    Много точен коментар - имаш 100 плюса от мен.

    Точно си казал че сегашните соросоиди си изкарват парите с плюене по Русия или по комунизма вече 30 години. Тях не ги интересува корупцията в България, не ги интересува това че се топим - от това не падат пари.

    Едно време имаше "активни борци против фашизма и капитализма" и 45 години с това си изкарваха парите. Сегашните соросоидчета са съвременните "активни борци против Русия и комунизма" и също с това си изкарват парите.

    Еднакво противни ми бяха предишните както и сегашните.
  • 37 РАДИО ЕЛТО

    3 15 Отговор
    дс убиха футболистите ГЕОРГИ АСПАРУХОВ
    и
    НИКОЛА КОТКОВ справка ГУГЪЛ как па точно при взрива имаше журналистка от вестник отечествен фронт да снима а при погрбението на ГУНДИ И КОТКОВ понеже погребваха Г ДИМИТРВ имае загинали космонафти дс не можаха да приемат заото много фенове ще се стекат на погребението а и за оправдание уволниха мвр министъра СОЛАКОВ
    има го в гугъл в файлове
  • 38 Тони

    18 3 Отговор
    За една мутра най-важното нещо е БУХАЛКАТА. Разбира се, когато е на улицата. А когато е на власт - БУХАЛКИТЕ на Мутрата са всички контролни органи в държавата - МВР, ДАНС, прокуратура, КПКОНПИ, ДНСК и всякакви други агенции, комисии, министерства и каквото още се сетите - всички на пряко и единствено подчинение на бойко. При бойко няма правила, няма закони. Думата на Мутрата бойко е закон за всички назначени "калинки" в държавната администрация.

    Коментиран от #43

  • 39 Доктор ДЖАГЕРС

    6 3 Отговор
    МНОГО ПРАВИЛНО ТАКА СИ Е
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 РАДИО ЕЛТО

    10 3 Отговор
    някога мафията и дс самоубиха МАЙОР РОСЕН ЦЕПЕНИШЕВ от ЗЕЛЕНИТЕ БАРЕТИ работил в РПУ КЪРДЖАЛИ и РПУ КОЗЛОДУЙ свестните ЧЕНГЕТА биват мачкани прави им се постановки подхвърлят им наркотици унищожават ги морално или ги самоубиват
  • 43 РАДИО ЕЛТО

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Тони":

    мутра кръв повръща пари не връща
  • 44 въпрос

    15 5 Отговор
    Вместо да шари паметници , бих желал да чуя мнението на гн. Глишев относно бъдещото въвеждането на западно-европейската мярка - "Обследване на жилища" , и как предпочита дали да шари паметниците на тези които спомогнаха 95% от населението да се сдобият със собствени жилища , или да шари паметници в европейска България под угрозата да остане без жилище , и излезе на квартира

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 отговор

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "бай Ставри":

    За разлика от теб съм милионер в имоти , и за разлика от теб съм обиколил и местата за за които говориш , и за разлика от теб имам за какво да се притеснявам , когато съм виждал ревящ източно германец , който трябва да се раздели със своята двуетажна вила -дом в покрайнините на Лайпциг , за да отиде на балатума и белите плочки в квартира за 800 Евро , поради причините за които говорим . Източна Европа е друга бира , нас ни тикат към германският модел. И последно не се засягам от анонимни лолювци , които не са ми на една ръка разстояние.

    Коментиран от #73

  • 47 Oxoxo

    4 9 Отговор
    Cпoрeд мeн ГEРБ e прecтъпнa oргaнизaция, кoятo трябвa дa зaкриe, тoчнo кaктo и БCП, кaктo и пoвeчeтo ceгa cъщecтвувaщи пaртии в Бългaрия. Мoжe би дoри вcички. Нo ГEРБ ca мръcници нa влacт.
    - Cъгласен с Глишев е, че всички партии трабва да се забранят на територията на България
  • 48 ШИфьора

    10 2 Отговор
    Не разбрах, трябва ли да се сърдим, когато в Северна Македония чупят и поругават Български паметници? Който ходи по сопи, яде сопата в даден момент.
  • 49 Стойчев

    11 10 Отговор

    До коментар #16 от "Ще гласувам":

    Не зная до колко сте запознат с историята,но истината е че след влизането на Съветската армия Българката армия не само че не е разоръжена,а и запазва почти целият си команден състав. Промяната е че се назначават политкомисари. Ако някой знае другаде да се е случвала подобна" окупация" да каже. И още ако не беше застъпничеството на тогава Съветският съюз от България щеше да остане само Северната част. Това е истината,колкото и да не харесва на незнаещите.
  • 50 Буко баламата

    11 6 Отговор
    Този объркан човек дали започна да се къпе. Страшно сгрешен в зародиша човек. Не му съчувствам, защото не заслужава. Какъв писател. Освен комплексар не е нищо друго. Палячо.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Реалист 2

    10 6 Отговор
    Другия път отиди да плескаш паметника на англо-американските летци-убийци на бомбардировачите сринали София.

    Но... за там нямаш кураж. Пък и точно на янки и турци искаш да се харесаш, като съчиняваш ракива статийки.
  • 53 Пенсионер

    9 9 Отговор
    Не съм очаквал нищо друго от платен соросоид, тези са по-опасни и от вътрешните терористи като Димитър Кенаров.
  • 54 Злост

    9 10 Отговор
    Каква е тази халосия? Каква е тази мистика? Каква героичност, какво дисидентство. Аз пък не мога да намеря място за паркиране в центъра, мисля ч ДС е виновна. Срам ме е от тази статия, срам за автора.
  • 55 селска злост

    7 10 Отговор
    Скъпи Маноле, драги господин Петре, не ви ли е срам от обширните глупости, написани от вас? Какво е това кривене на душата, каква е тази мистика, какви прозрения! Щом всяка втора дума ви е ДС, има два извода: или сте папагали, научили две изречения, или, за толкова години, няма какво да представите освен селска злост, някои идеи и фактори са по-силни, не ви бива, признайте се!
  • 56 Румен Александров

    9 6 Отговор
    Поздравления за статията! Съдържа много горчива истина за съжаление.
  • 57 Фъкoff

    7 6 Отговор
    Коментарите са точно потвърждение на казаното в интервюто. Тролове на ченгесарски опорки и дебили от ония 80%. БГ "обществото" умира и се разлага вонейки. Наличието на трима мислещи от тридесет безмозъчни само потвърждава констатациите на Манол Глишев.
  • 58 Факт факт факт

    3 2 Отговор
    Те МВР безконтролно използват СРС срещу неудобни, бяха стигнали до там в Перник да гледат голи бабички как се къпят щото се бяха надрусани от ГДБОП!
  • 59 Отговор

    7 5 Отговор
    Човек с много ниска политическа култура
    Отстрани изглежда като малко патенце което е влязло в блатото и не може да намери пътя да излезе
    Има много верни съждения за България и политиките в нея
    Но за Европейския съюз и международната политика е много незапознат. С една дума -
    нито Русия, нито "голямата демокрация" САЩ нито ЕС ще ни помогнат да се "оправим"
    Единствено ние можем сами да се измъкнем от блатото в което сме затънали.
    И престанете да говорите за ЕС като някаква демокрация и колко ни помагат.
    Това е съюз между колониалисти ,чиято единствена цел е да ограбват новите колонии- източно европейски страни
  • 60 Не знам

    4 2 Отговор
    кое е по-тъпо, статията или коментарите.
  • 61 Психиатър

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Пий си хапчетата редовно бе Болене за свобода и демокрация говори човека такива като теб никога няма да разберете
  • 62 Дидо

    5 3 Отговор
    Прав е Глишев ,но като прочетох коментари на русофили и объркани соросоиди защото Сорос е от групата провела преврата в Русия 1917 просто не се вижда светлина в тунела липсват български патриоти
  • 63 Филип Ейджи

    5 2 Отговор
    Там където има американски бази всички са под контрол!

    Коментиран от #65

  • 64 Същия

    5 4 Отговор
    Гусин Глистев има същия луд поглед като на Едвин Сугарев...навремето.
  • 65 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Филип Ейджи":

    Под контрола на Ахмед Доган сте русофилистици жалко е, че няма американски бази
  • 66 име

    0 3 Отговор
    да . при ицо маджото е пълно с ченгета и комунисти. прав е гли стев...
  • 67 Матей

    2 3 Отговор
    Казва някои верни неща и в следващия момент ги отрича чрез нелепи предложения,като коалиция между герб и бсп,корнела заместник на бойко и пр.Има достойни хора и способни ,но са набутани в ъгъла,в момента в страната няма сила която да ги извади и постави начело.Действително положението е запецнало и трябва някакво екстра-ординарно събитие да го отпуши.Надявайте се да почне война в Украйна и руската армия да дойде до България,друго спасение за нас няма.
  • 68 Стършел

    0 0 Отговор
    Петата колона много чиляк, много нещо ей!
  • 69 Тимур

    0 1 Отговор
    Как да станем иначе известни? Поне да бяха го понабили по инерция тоя брадат мужик. А ма то едно младо джурнал листче търсещо място под слънцето. За известност някои си отварят краката пред камерите /ФАКТ/ други зорлем се пъхат там, пак заради едната известност. Това е резултата на новата просвета, повсеместна неграмотност.
  • 70 бай Дън

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ще гласувам":

    Ела на Ново село, такива като тебе ни трябват, да вадят танковете на янките в калта. Пък може и да не гласуваш, ще те отметнем за гласувал.
  • 71 Кирил

    4 2 Отговор
    Ха, та това е брата на онзи странен репортер по Нова, Данаил Глишев! Данаилов посръбваше повече, не си плащаше заемите и го изгониха от Нова. Жена му започна да плаща дълговете, а Данаил май се скри по чужбина...та и брат му Манол очевидно не е стока. Дървен философ, при това мързелив...!
  • 72 талибан

    2 2 Отговор
    само талибаните и хората от "ислямска държава "събаряха паметниците а ти глупако от кой отбор си? да полицаите са прави ,заслужаваш панделата
  • 73 Хитър Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "отговор":

    МИЛИОНЕР СИ И КАТО СЕ СЪБУДИ ИИ ЦЕЛИЯТ БЕШЕ ПОТЕН НАЛИ...ТЪПАН.
  • 74 МАНОЛ ГЛИСТЕВ

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "ЖороГоцев":

    Аз бях!!!
  • 75 МАНОЛ ГЛИСТЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "ЖороГоцев":

    Само дето беве на площада пред храм-паметника "АЛ. НЕВСКИ", а не пред президенството, но както и да е... ;))
    МНОГО ПОМНИВ БЕ, БРАТЯЕТ, ХА ХА ХА.......

    Коментиран от #76

  • 76 МАНОЛ ГЛИСТЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "МАНОЛ ГЛИСТЕВ":

    *беше, *БРАТЧЕТ
    ИЗВИНЯВАМ СЕ!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #77

  • 77 МАНОЛ ГЛИСТЕВ

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "МАНОЛ ГЛИСТЕВ":

    и *ПОМНИШ също... :))
  • 78 Иван

    3 1 Отговор
    Явно и авторът и Манол не знаят,,че в 1998 г правителството на Иван Костов изготви Закон за лустрацията,НС го прие но БСП го оспори в КС и там с. гласа на Георги Марков(агент Николай) законът падна.
    И още ОДС нямаше пълно мнозинство в НС тогава.Не пишете лъжи.
  • 79 дончичо

    3 1 Отговор
    Какво би казал господина Глишева за факта , че в с.Марино Поле община Петрич област Благоевград има заграден парцел от близо 1дка, на който парцел са въздигнати или 9 иле 12 кръста на хитлеристки-фашистки войници,за чиято охрана и подръжка германската държава плаща на лицето подържащо ги 600Е на месец? Дядо ми е загинал в същата война и няма никакъв знак или паметник никъде ,срещу същите хитлерофашистки войници!? Какво би казал господина? Нищо, защото е подкован ...Етогава нека не кряка
  • 80 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Територията":

    не бре аланкоолу...ще го поканим тук ,а вие какво ще направите освен да квичите
  • 81 ггг

    3 4 Отговор
    Не прочетох статията. Няма смисъл. Човекът е известен с тоталитарното си мислене - нещо като малък Ленин, Владимир Илич.
  • 82 ТАКА Е

    1 0 Отговор
    - Нeщaтa ca нaвързaни. Oт eднa cтрaнa, aз пo принцип cъм дocтa уcтaт критик нa бългaрcкoтo прaвитeлcтвo, кoeтo нaмирaм зa aбcoлютнo врeднo зa Бългaрия. Cпoрeд мeн ГEРБ e прecтъпнa oргaнизaция, кoятo трябвa дa зaкриe, тoчнo кaктo и БCП, кaктo и пoвeчeтo ceгa cъщecтвувaщи пaртии в Бългaрия. Мoжe би дoри вcички. Нo ГEРБ ca мръcници нa влacт.
  • 83 хаскьой

    1 0 Отговор
    Глишев и Здравков са един и същи мишоци.