Last news in Fakti

19 Март, 2021 16:00 4 472 31

История за калашник, изядени пауни и министри: да поговорим за ГЕРБ и ДПС

  • ахмед доган-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс

Ако желаещите промяна нехаят или пасуват, може да се окаже, че партията на Доган отново ще държи ключа за нареждането на очертаващия се заплетен политическия пъзел

История за калашник, изядени пауни и министри: да поговорим за ГЕРБ и ДПС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Той държеше калашник срещу нас по време на Възродителния процес", казва Карадайъ за Борисов. Нима ДПС ще развали перфектната си симбиоза с ГЕРБ? Едва ли. Какво означава това за политическия пъзъл след 4 април?

Коментар на Петър Чолаков

"Той държеше калашник срещу нас по време на Възродителния процес", "излезе от милицията, за да си запази партийната книжка и стане пазач на Живков", "десет години управлява еднолично, а страната натрупа 20 млрд. дълг"… Това са някои от острите реплики, които председателят на ДПС Карадайъ използва по време на предизборната кампания по адрес на премиера Борисов.

Дали това не е категоричен знак, че партньорството между движението и ГЕРБ вече е невъзможно - каквито и да са резултатите от изборите на 4 април?

Разликата между думи и дела

В политиката, както и изобщо в отношенията между хората, думите често са само камуфлаж, фасада. Делата са тези, които най-добре разкриват намеренията и интересите. Въпреки патоса на г-н Карадайъ, за ДПС няма никакъв проблем да работи с Борисов, бодигарда на Живков, а също да се прегръща и целува с БСП, партията-наследник на БКП, провела срамния „Възродителен процес“, както по времето на Тройната коалиция и кабинета „Орешарски”.

Дори и през 1989 Борисов да е държал автомат срещу българските турци, през 2004 той - вече като секретар на МВР - носи подарък кученце – каракачанска овчарка – на Доган за 50г. му юбилей. През 2009 Борисов уверява, че овчарката изобщо не била знак за смирение пред ДПС – кученцето, така да се каже, всъщност било активист на ГЕРБ, защото „изяло пауните на Доган”.

И все пак, политическите лозунги и призиви, дори когато са диаметрално противоположни на довчерашната партийна линия, могат да бъдат важен знак за това, че вятърът се обръща... През 2012, например, медийната империя на Пеевски остави плочата с дитирамбите за първото правителство на Борисов, и премина в „атака срещу системата”.

Днес има други сигнали: ДПС даде гласно заявка, че иска да участва в следващото правителство на България; направи спешно почистване насред зима, като реши да не дразни повече обществото със своя депутат и политически вундеркинд Пеевски, изтегляйки „черната овца” на българската политика на заден план.

Нещо любопитно: новият зам.-председател на ДПС Станислав Анастасов е бивш министър на околната среда в правителството на Орешарски (за около 3 месеца през 2014). Дали през април 2021 ДПС, дяланият камък на българската политическа система, няма да демонстрира отново поливалентност, например, чрез един кабинет „Орешарски 2”, в партньорство с БСП?

БСП като партньор?

Има няколко пречки пред това БСП и ДПС да си стиснат ръцете публично, за да управляват заедно. Първо, реакторите и турбините на модела ГЕРБ-ДПС още работят на пълна мощност. Разцветът на модела започна през втория кабинет на Борисов, станал люлка на нова, още по-яка прегръдка между ДПС и ГЕРБ, ознаменувана от бламирането на правосъдната реформа на Христо Иванов. В сърцевината на модела продължават да стоят овладените от движението, не без помощта на ГЕРБ, съд и прокуратура (чрез избора на Цацаров и Гешев, състава на ВСС и пр.) плюс една вярна защитна стена от медии, поставени на хранилка.

Години наред филмът е все един и същ: ДПС формално е в опозиция, а фактически участва със свои министри в кабинетите на Борисов. Ако такива е нямало, кого, как и защо „освободи” Борисов от Министерски съвет под натиска на протестите през 2020?

Въпреки този театрален жест, както и свалената охрана на Доган и Пеевски, не само в съдебната система, а и в редица други сфери, като енергетиката, продължава перфектната симбиоза между партиите на Борисов и Доган. ДПС биха захвърлили този модел на бунището, само ако той стане излишен.

Второ, в съзнанието на повечето избиратели, образът на движението остава крайно негативен. Мълвата за обръчите от фирми на Доган и призракът на Пеевски ще продължат да вредят на ДПС години наред, дори ако те фактически напуснат политическата сцена. Малко вероятно е следващото правителство да има ясно обозначени министри на ДПС, влизащи през официалния вход в Министерски съвет.

Трето, няма знаци лидерката на БСП Нинова да изгаря от желание да партнира на г-н Карадайъ, за да повторят целувката между Станишев и Местан на „Орлов мост” от 2014. Напротив, г-жа Нинова поведе партията в „патриотичната ниша”, което изключва съвместна работа с етническата партия.

Председателката на БСП положи усилия да обезоръжи и постави под контрол висши функционери, които бяха готови на колаборационизъм с ГЕРБ и ДПС. В паметта на актива на БСП са силни негативите, натрупани от партията заради „Тройната коалиция”. Ала политиката е борба за власт; изобщо не е сигурно, че в БСП няма в крайна сметка да надделеят тези, които искат най-сетне Столетницата отново да сложи ръка на кормилото на държавата – независимо от компромисите, които трябва да бъдат направени.

ДПС с по-голяма тежест в бъдещия парламент?

Ако избирателната активност на 4.04. е много ниска заради пандемията от Ковид-19, партии с дисциплиниран (и по-млад) електорат като ДПС ще получат по-голяма тежест в 45-ия парламент. Ако желаещите промяна нехаят или пасуват, може да се окаже, че партията на Доган отново ще държи ключа за нареждането на очертаващия се заплетен политическия пъзел.

Неписано правило на политическата сцена у нас: роклята на изкусителката е турско синя, а не червена. Знаците на ДПС показват, че желаят отново да получат ролята на фаталната съблазнителка, на чиито аванси никой не може да откаже.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонска земя

    8 40 Отговор
    Да поговорим за това, че българите не могат да управляват. Българите не са държавнотворчески етнос. Македонците обаче са!
    Македонците ще оправят България!

    Коментиран от #7, #10, #13

  • 2 Лукчо

    25 4 Отговор
    ГЕРБ+ДПС=ВНЛ

    Коментиран от #18

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    33 4 Отговор
    дпс герб ще ни довършат
  • 4 сила

    25 4 Отговор
    ТОЙ е такова шубе,че ако пипне калашник ще се насере.....
  • 5 Сид Вишъс

    37 4 Отговор
    Е.ати държавата щом циганин е най-умния "политик" вече 30 години.

    Коментиран от #14

  • 6 ГЕРБКП

    28 1 Отговор
    Бойко защо си подарил кученце на Доган още от едно време сте ортаци а ?
  • 7 Брендилия

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Македонска земя":

    Така е.. Бай Тодор Живков беше македонец, както и Карамански. В една година 1998 и 2-та напуснаха тоя сбъркан свят
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    12 3 Отговор
    ТОДОР ЯШАРОВ ЖИВКОВ САКСКОБУРГОТА - НЕЗАКОННИЯ СИН НА ФЕРДИНАНД Е ПО МАЙКА "РУМЪНЕЦ" КАТО АХМЕД ИСМАИЛОВ АХМЕДОВ (СМЕНИЛ НА 30 ГОДИНИ ИМЕТО СИ НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН) .................. ......................... ....................
    "РУМЪНЕЦ" АГЕНТ НА ДС ЗА ЛИДЕР НА ДПС БЕШЕ НАЙ-ГОТИНАТА ШЕГА НА ТОДОР ЯШАРА

    Коментиран от #15, #19

  • 9 Ох Баня

    22 0 Отговор
    ДПС е с таз която е на власт.
  • 10 Ивайло

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македонска земя":

    Те самите не знаят какви са и не могат да се оправят, нас са тръгнали да оправят!!!
  • 11 ДОЙЧО ЗЕЛЕВ

    8 2 Отговор
    А В ГЕРМАНИЯ ХДС НА МЕРКЕЛ Е ЗАВИСИМ ОТ ЕРДОГАН И ТУРСКИТЕ ГЛАСОВЕ :)))
  • 12 ДАни

    7 8 Отговор
    ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ КАКВО САМОЧУВСТВИЕ ДОБИХА ДПС СЛЕД ПОЗДРАВА НА ЕРДОГАН,ТЕ ГО ЧАКАХА ТОЛКОВА ДЪЛГО,СЕГА СИ МЕЧТАЯТ ТУК ДА СТАНЕ ТУРСКО.КАРАДАЙЬ ИМА ГОЛЯМА ЛУКСОЗНА КООПЕРАЦИЯ НА УЛИЦА ПАИСИЙ В СОФИЯ,С КАКВИ ПАРИ,ЩОТО ТЯ СТРУВА МНОГО.СЕГА СА СРЕЩУ ГЕРБ ,ГОТВЯТ СЕ ДА ВЛЕЗАТ В УПРАВЛЕНИЕТО СЕРИОЗНО,НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ,ЗАТОВА ДА СИ ОТВАРЯМЕ ОЧИТЕ.САМО БОЙКО И СИМЕОНОВ С МАРЕШКИ СА СПАСЕНИЕТО
  • 13 Албанска земя

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Македонска земя":

    Да поговорим за това , че македонците никога не са били държавотворчески етнос. Албанците обаче са! Албанците ще оправят РСМ.
  • 14 само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сид Вишъс":

    Абе, ти не беше ли умрел бе?
  • 15 Киро Питоня

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ти, като ги знаеш толкова нещата, я ни кажи кой беше Веждю Радишев?
  • 16 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    КАКЪВ КАЛАШНИК БЕ ТУРЧОЛЬ--ОГНЕПРЪСКАЧКИ ТРЯБВАШЕ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ СРЕЩУ ПАНТЮРКИСТКИТЕ ВИ ОРГАНИЗАЦИИ !!!! А , ИМАХТЕ И --ИЕНИ ЯШЪК И ВСИЧКИ ПРИВИЛЕГИИ ... И ПАК ПАНКТЮРКИЗЪМ - БЕЗ ВИДИМО ЗАЩО !!! НА ТРЕТИ ПЕРОН НА ЦГ СОФИЯ -УБИХА ЕДИН ОТ ТЯХ -МИСЛЕХА ,ЧЕ ГИ Е ПРЕДАЛ , А ТОЙ БЕ ДОШЪЛ НА ЛЕКАР В СОФИЯ / ОТ СВИЩОВСКО / / НАПЪЛНО
    ПРОФЕСИОНАЛНО ---СРЯЗВАЙКИ АОРТАТА МУ В ГРЪБ -ДОРИ НЯМАШЕ КРЪВ ПО РИЗАТА МУ /!!!!!!!!!!!!!!! ТОВА РАБОТЕХ .
  • 17 ПЕНКО

    9 1 Отговор
    БЯХМЕ ВОЙНИЦИ В ПОЛКА В ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧИВ-1972-3Г. --- МЕХМЕДОВ ОТ ШУМЕНСКО -БЕШЕ ШОФЬР НА КОМ.БАТ. ЖИВКОВ И ГО ОБИЧАХ С ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ - ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК И ДРУГАР -ТУРЧИН !!!!!!!!!!!!!
  • 18 Брендилия

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Лукчо":

    1-во Доган не е турчин. 2-ро Осман Иктай е истинският шеф на ДПС и се оттегли заради Меди. И 3-то ГЕРБ са в коалиция😂 със СДС. Къде я видя ВНЛ?
  • 19 Брендилия

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Измислена биография като при доста.. Бай ви Тошо е маке та дрънкаше. Само там се прояви като държавник и удържа на думата си пред Тито "50 пъти да ме обесят Пиринска Македония не я давам...". Това е положението
  • 20 Бай Коко

    9 2 Отговор
    Да се опомним , няма да изметем ГЕРБ от управлението без помощта на БСП . Те по лесно предават властта. Пък и повече от 20 г не са били в нея.
  • 21 Я виж ти

    3 0 Отговор
    ЦИГАНИН
  • 22 История

    5 9 Отговор
    Живков с половин уста признава, че етническото прочистване, замислено от него и обкръжението му още в началото на 1980-те, се е провалило.Всеки от тях има своя лична история и драма - от онзи декември 1984, когато снегът в селата край Кърджали почервеня от кръв,съдби на хора, свидетели на бруталния "възродителен процес".
    Това не се забравя! Те не забравят нито доброто, нито злото
  • 23 Матей

    7 2 Отговор
    Това са ченгесарски сметки и кроежи,на мафиотизираната хунта как да организира своите контингенти,да стегне редиците от лапачи и селяндурски простаци и орки.
  • 24 Матей

    5 3 Отговор
    Явиха се няколко перспективни опозиционнни партии,някои са се съсредоточили по сектори.Трябваше да се обединят,без БСП,за съвместно явяване на изборите ,против герб и против статуквото,за цялостни и скоростни реформи,във всички сектори.И още не е късно,биха могли в последния момент преди изборите да се договорят за принципно коалиране и при възможност съставяне на правителство против герберо-депесарската мафия.
  • 25 Неразбрал

    5 0 Отговор
    От тия 20 милиарда външен дълг, колко милиарда отидоха в Доган и Пеевски?!?!?
  • 26 1122

    1 0 Отговор
    24/7 Родопи, ахмед Хасан и... Сега ще се скрият в НСс парите от народа, под масата, иди ги хвани, Пенчо
  • 27 sbs

    1 0 Отговор
    ТЕЗИ КУХИ ЛЕЙКИ ПРЕДИ ВСИЧКИ ИЗБОРИ-ПОСТАВЯТ НА ДНЕВЕН РЕД ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС --КОЙ ГО НАПРАВИ -КОМУНЯГИТЕ -ТЕХНИТЕ КРЪСТНИЦИ -ДЕТО ИМ БРЪКНАХА ОТЗАД -АКО НЯКОЙ НАПРАВИ ДОРИ ОПИТ ПРИ МЕН ---ЖАЛНА МУ МАЙКА -А НЕ КАТО ТЯХ -ДА ИМ ЛЯГАТ ----Е ОПРАВДАНИ СА АКО ИСКАТ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

    Коментиран от #28

  • 28 Сър Пичук

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "sbs":

    ДПС е партията на ДС и затова е още по-гадно да се разиграва етническата карта преди всички избори. Те обаче винаги са разчитали на твърдия етнически електорат, такава е ДПС и по замисъл, и затова за тях е важно и жизнено необходимо да го правят, за да мобилизират и капсуловат избирателите си.
    При еддна лустрация ДПС ще се спъхне като спукан балон.
  • 29 ДОГАН

    1 0 Отговор
    ВРЕМЕ МИ Е ДА ВИСНА С КРАКАТА НАГОРЕ , НАЛИ СЪМ ПРЕДАТЕЛ И КРАДЕЦ !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПРЕСТЪПНИЦИ

    0 1 Отговор
    "Тoй държeшe кaлaшник cрeщу нac пo врeмe нa Възрoдитeлния прoцec", "излeзe oт милициятa, зa дa cи зaпaзи пaртийнaтa книжкa и cтaнe пaзaч нa Живкoв", "дeceт гoдини упрaвлявa eднoличнo, a cтрaнaтa нaтрупa 20 млрд. дълг"… Тoвa ca някoи oт ocтритe рeплики, кoитo прeдceдaтeлят нa ДПC Кaрaдaйъ изпoлзвa пo врeмe нa прeдизбoрнaтa кaмпaния пo aдрec нa прeмиeрa Бoриcoв.