Last news in Fakti

21 Март, 2021 10:00 10 973 116

Войната в Донбас е "практически неизбежна"

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • донбас-
  • крим-
  • сепаратисти-
  • леонид ивашов-
  • сащ-
  • нато

Ситуацията е изключително опасна

Войната в Донбас е "практически неизбежна" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Автор: Леонид Ивашов

Вече има достатъчно признаци, че се подготвя мащабна въоръжена агресия срещу народните републики в Донбас и всеки ден има все повече и повече знаци за това. През 2020 г. забелязахме, че армията на Украйна активно се превъоръжава, включително с безпилотни летателни апарати, провежда се активно обучение на личния състав с участието на инструктори на НАТО. Беше подписано и знаково споразумение за сътрудничество между министерствата на отбраната на Украйна и Турция. По-рано, през първата година след избора на президент Володимир Зеленски, такава дейност не се наблюдава.

Също така провокациите по линията на демаркация на страните зачестиха, засилиха се обстрелите, засилиха се саботажните и терористични дейности, включително опитите за убиване на най-готовите за бой бойци на ДПР и ЛНР. Освен това виждаме концентрацията на ударни групи по фланговете на контактната линия, особено на юг, в района на Мариупол. Там се прехвърля допълнително тежко оборудване. Много украински военни и политици не крият, че искат да повторят в Донбас успехите на хърватската офанзива в Сръбска Крайна през 1995 г. и неотдавнашната операция на азербайджанската армия през есента на 2020 г. с подкрепата на Турция в Нагорни Карабах. През пролетта, най-вероятно през април, се очаква съвместно американско-украинско военно учение, последвано от масирана атака срещу независимите и непризнати републики Донбас. Целта е ясна - да се победи милицията на тези републики и да се върнат в Украйна.

Паралелно стартира и друг процес. Това е като „инициатива отдолу“. Въпросът е, че ветераните от Афганистан, от една страна и от друга, обсъдиха възможността за мирно разрешаване на настоящия конфликт с връщането на Донецка и Луганска народни републики в Украйна. Тъй като Русия не признава тяхната независимост и официално не дава гаранции за сигурност, няма международно правно основание за руска намеса в този конфликт, в случай на неговото изостряне, особено след като властите в Киев понастоящем са готови да се оттеглят официално от Минските споразумения . В резултат на това положението за ДНР и ЛНР се е развило в задънена улица, тъй като нито населението, нито въоръжените сили, нито ръководството виждат бъдещето си, са в състояние на оцеляване. Ето ги и постоянните обстрели, ето я и безработицата, ето я и трудна санитарна и епидемиологична ситуация и много повече.

Защо украинската агресия се подготвя активно сега? Спомняме си, че Зеленски, който бе доведен на власт от известни олигархични групи, обеща много. Включително - че ще върне Донбас на Украйна и дори заеква нещо за Крим.

Сега рейтингът на Зеленски в Украйна драстично пада и ако нещо свръхестествено не се случи, той най-вероятно няма да бъде преизбран за втори президентски мандат. Затова той с всички сили се опитва да изчисти политическото и информационното пространство от основните си съперници, от техните медийни ресурси. Виждаме затварянето на редица телевизионни канали, виждаме натиск срещу Виктор Медведчук и Анатолий Шарий. Всичко е насочено към затягане на контрола над Украйна. Но това не е достатъчно - Зеленски и олигархичните сили, които стоят зад него, за да запазят властта, трябва да постигнат победа в Донбас. Или поне да започнат военни операции там.

Резервният вариант, който вече споменах, са ветераните от Афганистан, които са прехвърлени от сферата на неформалните контакти в сферата на полуофициалните преговори. Предложена им е среща в Истанбул, която е доминирана от британците. Официално тази среща се организира от турска страна и там се разработва сценарият за „мирно“ завръщане на Донбас. Обсъжданият проект на споразумение, който противоречи на Минските споразумения, съдържа клауза, която е опасна за ДНР и ЛНР, че отначало украинската страна е готова да даде гаранции, че няма да извърши репресии срещу участниците във военните действия и по силата на това гарантира, че властите в Киев трябва да установят контрол върху онези участъци от руско-украинската граница, които сега са границата между Русия и народните републики Донбас. Но е ясно, че щом това се случи, всички тези гаранции ...

Въз основа на всичко казано по-горе, смятам скорошната война в Донбас още тази година за почти неизбежна.

Колко дълга и кървава ще бъде? Според мен това зависи преди всичко от степента на готовност на Русия за подобно развитие на събитията. Не знаем какви планове има в това отношение нашият Генерален щаб и какво имаше предвид Путин, намеквайки, че в случай на агресия срещу Донбас Украйна може да загуби своята държавност? Означава ли това, че Русия може да бъде въвлечена и готова да бъде въвлечена в такъв конфликт, с всичките му геополитически усложнения? Нещо повече, ситуацията на нашия „връх“ е донякъде подобна на ситуацията на „върха“ в Украйна, макар и на малко по-различно ниво. Доходите на нашите сънародници, както знаете, намаляват, цените се увеличават, както каза президентът, твърде бързо, в резултат на което общественото доверие към властите пада, а протестните настроения нарастват. Невъзможно е да се промени ситуацията само чрез „затягане на винтовете“, следователно въвличането на Русия в конфликта в Донбас е от полза не само за САЩ, Великобритания, НАТО, ЕС и целия колективен Запад. В известна степен това е от полза за някои сегменти от руската „вертикала на властта“ - за отклоняване на вниманието на нашето общество от реалните социално-икономически проблеми. Тоест и от трите страни: Украйна, Донбас и Русия има сили, заинтересовани от войната, с която уж „ще обяснят всичко“. Да не говорим за нашите западни партньори, които мечтаят руснаци, славяни, православни християни да се избиват възможно най-много и по-насилствено. Така че ситуацията според мен е изключително опасна.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХИЛЪРИ

    179 10 Отговор
    От както спъващия се Бай Дън стана президент, всякакви войни са възможни.

    Коментиран от #26

  • 3 гадно

    146 18 Отговор
    Укрите зорлем викат "ела, вълчо, изяш ме".

    Коментиран от #29

  • 4 Последния Софиянец

    89 3 Отговор
    Ами Каракачанов чрез чехите ги запаси със снаряди от военния ни резерв.Трябва да ги ползват.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    97 6 Отговор
    Бай Дънчо , така реши ‼ Нали той раздаваше сладки на Майдана ‼
  • 6 Ооооооооооооо

    105 9 Отговор
    То във вторник урките се опитаха с няколко предни отряда да атакуват позициите на донбаските опълченци-и пак попаднаха в тактически чувал...Пак миньорите ще ги нарешат и това ще се повтаря до безкрай....
  • 7 Диверсант

    89 7 Отговор
    Мисля си че там ще е мястото където Русия и Америка ще кръстосат шпаги и ще видим какво се крие зад хладнокръвието на Путин.
  • 8 Дельо Хайдутин

    105 9 Отговор
    Донските казаци са корави.И преди са нападани от шляхтата от север и султана от юг ,но са се справяли.

    Коментиран от #110

  • 9 Гост

    99 12 Отговор
    Чакаме Путин по-сериозно да се застъпи за руското население в Донбас.
  • 10 И мен какво ме засяга Това

    6 68 Отговор
    И мен какво ме засяга Това????????

    Коментиран от #36, #101

  • 11 БАЙ Х@Й‼

    81 9 Отговор
    На ШАШТ не им дреме за хората в ЛНР и ДНР, те искат за изкарат руската мечка от бърлогата забравяйки уроците от историята‼

    Коментиран от #21

  • 12 Ушку

    13 57 Отговор
    И путя що не ги иска?
    Правят референдум и със 123 % от гласувалите влизат в Русия.

    Коментиран от #22

  • 13 НАТО ВЕЦ

    77 7 Отговор
    На "демократите" жизнено им е необходима война. Да му мислят прокситата.

    Коментиран от #19, #32

  • 14 Давид

    86 18 Отговор
    Накрая и тези две републики ще станат част от Русия . Паркетните лъвове от пица гейт са много глупави . Едно трябва да им е ясно , Русия вече е велика и скоро ще бъде властелин в света .

    Коментиран от #33

  • 15 Great

    20 67 Отговор
    Монголите без война не могат да дишат това е безкрайната руска душа хахаха да му мислят съседите

    Коментиран от #114

  • 16 БАЙ Х@Й‼

    98 7 Отговор
    "Знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един начин да я върна обратно!" / Бисмарк
  • 17 РусоРоб

    24 79 Отговор
    те и в българия имат поддръжници готови да ни обявят за руска губерния .... който се е хванал с тия окупатори хаир нее видял !!!

    Коментиран от #42

  • 18 реалист

    56 5 Отговор
    тези хора май забравят най-важничт участник в този процес, а именно народа. дали и той и на чия страна ще застане? някой ще опита лапата на мечетата.
  • 19 БАЙ Х@Й‼

    44 4 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО ВЕЦ":

    Часовникът с многото цифри $$$$$$$....... цъка неумолимо‼
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    46 6 Отговор
    Точно така е. Дори ще намесят и България. Ще използват войната и за масови инокулации, за да ни избият по-масово и бързо.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БАЙ Х@Й‼

    36 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ушку":

    Защото Крим не беше Украйна , а автономия ‼ Тук вече е друго ❗
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    57 11 Отговор
    Да ви дам малко данни които англосаксонците знаят....В Момента руската армия е по мощна и по голяма на брой от вси европейски армии взети заедно.....А в ядрени бойни глави имат над 20пъти превъзходство.....Случайно ,ако някой ден Путин се събуди леко раздразнен от някой сън да речем.....не ни чака нищо добро...Та ,усмихвайте се и не ги предизвиквайте,защото не само ние/данъкоплатците ще пострадаме,но и такива владетели ,като бг толуп също!

    Коментиран от #53

  • 25 БАЙ Х@Й‼

    23 8 Отговор

    До коментар #21 от "Историка":

    Ами искай си парите за обучението, което не си получил! Не мисля аз, тук и сега да ти попълвам пропуските!
  • 26 един от многото

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "ХИЛЪРИ":

    Хайде сега и ти! Аз си мислех , че прохожда и ще му раздават прощапулник! Нашия Желев как елегантно падна и то само веднаж , а този на три пъти пролази като Елцин.
  • 27 Глупаци

    14 47 Отговор
    Най лошото е че българите живеещи там се бият на страната на рашките

    Коментиран от #47

  • 28 интирнационал

    18 2 Отговор
    Ежте конфеты Ромашка изготовлени кондитерская фабрика на товарищь Потрошенко.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    22 57 Отговор
    Кръвожадна Русия е заплаха за всички съседи сто години ги гази

    Коментиран от #48, #102

  • 31 !!!?

    35 9 Отговор
    Война в Донбас - отговорът на Путин към Байдън, че го нарече "убиец" !!!?

    Коментиран от #43

  • 32 Всъщност

    46 11 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО ВЕЦ":

    Да, обаче тази война няма да бъде каквато си я представят те......Путин ще използва нападението на Украйна и подкрепящите я кравароси за да приключи веднъж завинаги конфликта там и да смени управлението с проруско. Русия ще се възползва от възможността с една кратка война(щото тя наистина ще бъде кратка и после хохлите ще молят за милост) да си възвърне контрола на цяла Украйна и да нарита амерските наглеци.......Путин преди време каза, че ако бъдат нападнати ще стрелят не само по тези които са физическите извършители, но и по тези които са ги накарали да нападнат(а всички знаем кои са те). Така че Русия ще спечели поредната си победа, за съжаление ще загинат няколко хиляди от участниците в конфликта но няма как, на война е така! Путин ще използва шанса да натрие здраво носа на Бай Дън, който си позволи да го обиди лично и на сащисаните като цяло, че да си знаят мястото и да не припарват в близост до Русия!

    Коментиран от #49

  • 33 pepy

    38 23 Отговор

    До коментар #14 от "Давид":

    "Накрая и тези две републики ще станат част от Русия..."

    Може.... Обаче РЕПУБЛИКИ, които не са ПРИЗНАТИ дори от Кремъл... BG-кремълофилите са като децата - нЕмат спирачки...
  • 34 Най добре

    38 10 Отговор
    хохлите да се пробват първо с Крим. Така мъките им ще са по кратки.
  • 35 !!!?

    32 25 Отговор
    Плевнелиев: Русия е агресор !
    Байдън: Путин е убиец !!!?

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 1234

    28 3 Отговор
    Ако има война Днепър става граница между Украйна и Русия.

    Коментиран от #40, #52

  • 38 JEB

    7 34 Отговор
    не си мислете че путин има намерение да храни милиони украинци за престиж те каквото ги интересуваше го взеха тия днре лнр са за отвличане на вниманието и тормоз над бедният украински народ
    дали ще посмеят да нападнат украина..може ако са си написали завещанията

    Коментиран от #54, #116

  • 39 Бачо

    42 6 Отговор
    САЩ не можа да направи база в Крим и сега иска да е в Донбас!
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 5 Отговор

    До коментар #37 от "1234":

    И без война това е бъдещето!
  • 41 Ти да видиш!!

    39 10 Отговор

    До коментар #35 от "!!!?":

    единия безгръбначен като плужек, другия забравя името на началника на отбраната който сам е назначил, нарича вицето си - президента на САЩ и на децата казва че ги харесва повече от хората. Вай, вай, вай.....
  • 42 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    49 18 Отговор

    До коментар #17 от "РусоРоб":

    То щот като се хванахме с НАТО и ЕС направо цъфнахме и вързахме. Можем само да се придвижваме в ЕС и толкова. То големия успех. А ЕС не ни иска в Шенген вече толкова години ни мотаят, безработица, най ниски заплати и пенсии и т.н. голям успех ни тресе нали?

    Коментиран от #46, #51

  • 43 Хахаха

    14 31 Отговор

    До коментар #31 от "!!!?":

    Радвайте му се на убиеца ще дойде скоро и за вас
  • 44 Мдааа

    43 8 Отговор
    Бай Дън иска чрез пОкрайнината да започне война срещу Русия. Гнусен тип е тоя, от клуба на Килъри. Ама ще си подпали собствената черга накрая.
  • 45 име

    15 18 Отговор
    анексията навсякъде е незаконна . дори и от русия.

    Коментиран от #55

  • 46 Българин

    15 28 Отговор

    До коментар #42 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Ти нормален ли си или руснак

    Коментиран от #56, #96

  • 47 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    34 18 Отговор

    До коментар #27 от "Глупаци":

    Ами нормално е да се бият на страната на руснаците, те са ни най-близки. Ние по-близък народ от тях нямаме. Вижте сърбите, македонците, гърците и турците всички ни мразят. За румънците не съм сигурен може и те да не ни обичат, защото им се наложи да ни върнат южна добруджа, не че северна не е пак наша. Не ме разбирайте погрешно аз не държа мои съграждани българи да загиват за чужди интереси, но ако живеят там,/ защото знам, че там живеят много българи/ нямат избор и трябва да изберат страна. Иначе съм на принципа ние българите да си гледаме нашия интерес и да не се пъхаме там където не ни е работата.
  • 48 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    39 15 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Русия никога не е била кръвожадна и никога не е била заплаха за никой от съседите си. Русия само защитава своето и не е като България да позволява постоянно да откъсват територии от самата държава. Те се защитават и от време на време дават сериозен урок на тези които вече много са прекалили. Историята помни тези уроци. А който не помни историята рискува да я повтори, но ще му излезе през носа. В момента укрите са ръчкани от онзи дето се търкаля по стъпалата и вероятно някой ще плати доста висока цена за това, но си мисля, че няма да са преките виновници, а пак ще пострадат по-малко виновните, но така е в живота, когато някой няма достатъчно акъл страда. В случая укрите ще са пушечното месо, а търкалящия се финансово загубил. Той вече веднъж загуби като купи празните тръбопроводи.

    Коментиран от #50

  • 49 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    5 11 Отговор

    До коментар #32 от "Всъщност":

    Много си прав. Само слепите не го виждат.
  • 50 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 7 Отговор

    До коментар #48 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Не е джентълменско да се подигравате на бай дън!всеки може да се спъне,особенно ако се прави на по млад от колкото е!Я вижте ,като се хвана за перилата на стълбата после как се изкачи без да падне....И още нещо на неговите годинитук статистиката отдавна е погребала хората,а той с начална форма на алцхаймер си джитка със самолета!Дано има помощници,че на неговата възраст някой забравят за какво и накъде.....

    Коментиран от #62, #88

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    27 13 Отговор

    До коментар #37 от "1234":

    Хохлите си го търсят и накрая да не стане Путин да тръгне и да забрави да спре та да стигне до границата с Полша и вече да няма никакво напрежение и спорни територии.
  • 53 Ннн

    9 25 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да все едно с 30 лади ще пътуваш по-добре отколкото с бмв, руската армия 4 пъти обяви победа в Сирия и продължава да воюва там!

    Коментиран от #79

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    32 13 Отговор

    До коментар #45 от "име":

    Явно говориш за Кримския полуостров. Това не е анексия. Това е чисто руска територия населена предимно с руснаци подарена повтарям подарена навремето от украинеца Хрусчов на Украйна. Чети бе образовай се и не се излагай.
    Те са точно същото като нашата Македония подарена от българския национален предател Георги Димитров на сърбите. Македония е българска земя населена с българско население чието самосъзнание е промивано през годините от сръбските служби, за да се достигне до тези "висини" в днешно време и да изпитват омраза към нас.

    Коментиран от #112

  • 56 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    22 11 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Не съм руснак и нямам нищо руско. Чист българин съм, но това не ми пречи да виждам истината.
    По същата логика и аз мога да те питам ти украинец ли си или американец?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 хХх

    20 10 Отговор
    До края на годината, не само Донбас, а и Херсон, Харков, Одеса и Киев ще са в Русия.
    .
    За Бандеровците ще останат Луцк и Дубно
  • 60 JEB

    11 26 Отговор
    в момента наблюдаваме последните издихания на мъртвата руска империя..целият свят разбра че президент на русия не е изборна длъжност след време ще го разберат и руснаците и тогава всичко свършва

    Коментиран от #64, #69

  • 61 JEB

    8 19 Отговор
    смачканото джудже и марионетките му не могат да спрат стрелките на часовника така както не можаха и динозаврите след 10 години ще са добре измряли всичките им амбиции..и ще се върнат по дупките си
  • 62 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    15 9 Отговор

    До коментар #50 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Съгласен съм с теб. В никакъв случай не съм споменал факта, за да се подигравам, просто го отбелязах. А редно ли е според теб да се избират хора на такива години, на такива отговорни постове, от които могат да подпалят света?
    Утре може да не се събуди с кеф, да го е яд, че вече животът му вече е минал и Бог може да го призове на килима и да си каже, а бе аз, защо да не си спретна едни фойерверки ей така за довиждане и без това моята вече е свършила? Възможно е нали ? Знаем ли дали мозъкът му на тези години разсъждава нормално? Мисля, че е много опасно да бъдат избирани на такива отговорни постове хора на такава преклонна възраст, защото не се знае в кой момент какво ще им хрумне да свършат. Да не пламне целия свят ей така за нищо.

    Коментиран от #78, #89

  • 63 QWERTY

    23 2 Отговор
    Само 2 държави, членки на ООН не са осъдили Холокоста.
    Едната е САЩ, а другата е ???
    Бандетовската Украйна
  • 64 Хахаха..

    8 7 Отговор

    До коментар #60 от "JEB":

    Много отрано си я подкарал,нормалните започват в 5..
  • 65 Дърт пее..раст...

    18 5 Отговор
    САЩ ,напъват нещата,на 8000 км от дома си..Война,смърт,болести,клетници,.??.Това е без значение..Путин,ще ги вкара в капана,укрите..!!.Ще паднат,ако продължават да слушат,подчовеците, зад океана..Никой не бърза ,в руската партия шах.!..Кто не прьйгат,московита!!!.Хохохо..Който не скача,е червен.!!.И тъй ще си падат ,правителства.!!.И демокрацията,става сън.!
  • 66 Ю.кортес

    11 15 Отговор
    Русия се набута в тресавище от което се излиза само с разпад,както СССР в Афганистан.
  • 67 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    18 6 Отговор

    До коментар #58 от "JEB":

    Пии ги ти бе Парцалев. И като води вoйнa украинската армия oт 7-8 гoдини какво постигна ? ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. Жалко само за момчетата, които ги изпращат да умират там и за какво? За да се опитат да запазят територии, които никога не са били техни. Украинците умират напразно там, а кравбойс инструкторите само ги надъхват, това е истината. Дали руснаците имали въоръжение - не бе Парцалев те още са с прашки, ама на на никой не му стиска да им скочи ЗАЩО ЛИ? Сигурно защото "НАТО ги прeвъзхoждa във вcичкo",а? Смеееххх. Е като е толкова страшно това НАТО що не им излязат насреща? Не им стиска ето за това.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Това в Минския договор ли го пише?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 JEB

    11 8 Отговор
    1.тия две "републики" се управляват от агенти спуснати от москва без одобрението на местните..и на практика граждански ред там няма
    2.сепаратистите се избиват по между си по заповед на москва
    3.на местните платени герои им писна да висят по окопите и са готови да преговарят
    4.на путин не му трябват нито въглища нито гладни украинци да ги храни
    така че тия 2 "републики" ги пишете умрели
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 5 Отговор

    До коментар #62 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Казват -Мъдроста идва с възраста....В случая на бай дън не е така....Той още от младини получава тежки повиквателни от Свети Петър и сега всеки ден е на две шепи лекарства,само и само да изпълни мисията си....
  • 79 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 3 Отговор

    До коментар #53 от "Ннн":

    Голям майтап-Бог да го прости баща ми имаше БМВ 1800 ,беше роб в Тунис и либия на техноекспорт май бяха и караше кола,която и сега ми се ще да реновирам! БМВ то му бе от ламарина и 0 пластмаса!Модел 68гТази кола имам спомени да е доста бутана....Аз карам лада Самара на 32г...Правила е магарии и на път,решавал съм проблема и не е бутана.Като гледам двигателния отсег,мога да кажа-Руснакът вижда по надълбоко от немеца и мисли за подръжката на кората и след,като излезе от завода....
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Украйна е "пътник"

    8 3 Отговор
    Ще се свие като граници.Само да почне патакламата- всичките и съседи ще си вземат своето. Само гледайте.
  • 82 НРБ

    5 2 Отговор
    Това трябва да спре и Путин го разбира . Ако трябва ще отстъпи , но няма да пролее славянска кръв. Това ще бъде истинската победа и той го знае.
  • 83 псф

    21 0 Отговор
    Нa зaпaд, вeкoвни врaгoвe cи прeдocтaвиха cувeрeнитeтитe eдин нa друг и ce кooпeрирaха, за да могат нaрoдитe им дa живeят пo дoбрe, a тукa вoйнa, между два братски народа, и то за земя, която и двете страни имат в изобилие. Няма нищо по разрушително от братската омраза. Те трябва да положат всички усилия за да спрът по нататъшното изостряне на отношенията, а после постепенно, постепенно да се разберат, защото такава война няма свършване!

    Коментиран от #86

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 НациБандерия

    18 2 Отговор
    Всички територии на Нацистка Бандерия са подарени от Ленин , Сталин, Хрушчов-Крим 1954. СССР ги прави република и държава, откъснати руски територии,населени с руско население.
    Нацистка Бандерия забрани родния им език, затвори ги без съд и присъда по нацистки концлагери и започна да ги избива и гори, подкрепени от САЩ и Запада.
    Само 2 от 16 области са бандерски.
    Реално са на Унгария и Полша, които им дават паспорти.
    Бандерия е изкуствено образувание, което ще последва съдбата на Македония, Чехословакия, Югославия, Обединение на Германия-ДНР, ЛНР, Харков, Одеса към Русия.
    Останалите Унгария, Полша.
    Бяха "Перлата в Короната на Русия".
    Сега са обора на Кравария, с нацистки привкус.
    А за изтребените стотици руски деца в ДНР и ЛНР, и хилядите руснаци, и бременни жени Одеса,убитите на Майдана тепърва нацистите ще стоят на колене пред паметните им плочи.
  • 86 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    10 5 Отговор

    До коментар #83 от "псф":

    По принцип си прав, но тук нещата са изострени, защото украинците са подтиквани от едни задокеански сили / всички знаем кои са / срещу Русия. Точно тези същите сили подпалиха войните в Сърбия, в Либия, в Ирак и Сирия и като гледаме голяма "демокрация" разцъфна там. Ама нещо не смеят да се направят на Русия, Китай, Иран та дори и на Северна Корея. Истината е, защото са ядрени държави. Задокеанците искат да се премерят с Русия, ама някакси не така лице в лице, за да не пострадат, а от чужда територия в случая Украйна. То е ясно, че украинците ще дадат фира, но този път Путин ги предупреди, че ще пострадат и подстрекателите. Задокеанците да не си мислят, че отново ще излязат сухи от водата.
  • 87 Сър Пичук

    8 18 Отговор
    Какви провокации, какви народни републики в Донбас, какви пет лева.
    Там една шепа отцепници с руска помощ се опитват да отцепят голямо парче руска територия и да го дадат на Русия да го анексира. На всички нормални и честни хора им е ясно за какво става въпрос и ние, като демократична държава и член на ЕС,който осъжда руските действия и анексията на Крим изобщо не трябва дори да публикуваме подобни статии, дори да са платени.

    Коментиран от #100

  • 88 Тъй

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    То за това казват манионетка.
    И магаре да вържеме, опа, да предложиме и него ще изберат. Ама тук сбъркаха... там явно други дърпат конците. То о голям избор нямат...
  • 89 Саше

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Нали не си мислиш, че зависи от един човек. Даже са си играли с даването на заповед за изстрелване, някои от които зависи именно това ракетата да е във въздуха, не са го правили...

    Коментиран от #90

  • 90 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    7 1 Отговор

    До коментар #89 от "Саше":

    Много се надявам да не зaвиcи oт eдин чoвeк. За доброто на всички ни е. Някой разсъждават доста примитивно и си мислят, че тях няма да ги засегне, но за такива примитиви дори няма нужда да ги коментираме.
  • 91 GOI

    12 0 Отговор
    Войната на САЩ извън собствената им територия е практически незбежна! На всички страни по света ще дойде ред да воюват със САЩ! Да, без Израел разбира се. Половината богоизбрани живеят в Юдея, другата половина управляват USA.
  • 92 господа

    0 4 Отговор
    Този свят е програмиран,писано е.бъдещето .Прочетете.
  • 93 ПЕНКО

    9 3 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ВЪВЛЕЧЕ УКРАЙНА И ЗАПАДА В КОНФЛИКТ ---ЩЕ ГИ СМАЧКА ФИЗИЧЕСКИ И ЩЕ МОЛЯТ ЗА МИЛОСТ И КАПИТУЛАЦИЯ НА ТЕРИТОРИИТЕ /МОЖЕ БИ САМО С ВЪЗПИТАТЕЛНА ЦЕЛ / !!!!!!!!!!!! КОНВЕНЦИОНАЛНО РУСИЯ ГИ ПРЕВЪЗХОЖДА МНОГО -МНОГО !!!!!
  • 94 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    СЪС САЩ ТРЯБВА ДА СЕ ВОЮВА НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ !!!! ДВЕСТА СНАЙПЕРИСТИ УБИВАЩИ ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ИМ ГРАДИНИ -В ИНДУСТРИАЛНИТЕ ИМ РАЙОНИ --- И ЩЕ СПРАТ ДА ИЗБИВАТ ДЕЦА ПО СВЕТА -И СВАТБИ ---С " ОХ ИЗВИНЕТЕ " !!!!!!!!

    Коментиран от #97

  • 95 Матей

    8 5 Отговор
    Тука искат да изкарат,че русия няма да се намеси при мащабно нападение от Украйна.Едва ли е така,все ще намерят оправдание за намеса,напр.защото там е пълно с руски граждани с руски паспорти,за да не нахлуят хиляди бежанци,ранени,диверсанти и пр.Укрите може би разчитат на американска помощ и закрила и Русия да не посмее да ги отхвърли с лекота.Напротив,според мен руските сили само чакат повод за да минат в настъпление,не само в Украйна.Ще има бързо повторение на 2 св .в., в рамките на няколко месеца.
  • 96 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Той си е българин , а ти имитаторе на никове , си щатско-турски слуга !
  • 97 Наблюдател

    3 7 Отговор

    До коментар #94 от "ПЕНКО":

    А защо братушките да падат до нивото на американците ? Не разбирам .
  • 98 стоян георгиев

    4 11 Отговор
    голям маитап е тази статия.автора се опитва да ни внуши че има конфликт между украина и някакви днр и лнр.всъщност конфликта е украина-русия след като русия окупира крим и източната част на украина.та украинците се подготвят за конфликт с русия ,провокиран от русия.тва е истината.до руската агресия украинците не мислиха въобще за армия и воини.

    Коментиран от #99

  • 99 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    10 4 Отговор

    До коментар #98 от "стоян георгиев":

    Русия нищо не е окупирала. Няма как да окупират своята територия.
    А твоите господари си играят с огъня като палят клечки кибрит и не осъзнават, че са седнали на бурето с барут. После ще има, ама какво стана и ще сгъват флага на триъгълник.

    Коментиран от #104

  • 100 дончичо

    8 5 Отговор

    До коментар #87 от "Сър Пичук":

    "провокации, какви народни републики в Донбас, какви пет лева. Там една шепа отцепници с руска помощ се опитват да отцепят голямо парче руска територия и да го дадат на Русия да го анексира". Виждаш ли колко си прав? Чив го дирят мерикасите на руска земя?

    Коментиран от #103

  • 101 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "И мен какво ме засяга Това":

    да!Лапни му на нашия хайванин ще ми прави `политика`....
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 така е

    7 1 Отговор

    До коментар #100 от "дончичо":

    Полша-един комат,Унгария-1комат,Румъниия-1комат,Словация,Беларус/блатата/ ,Молдова и Русия?!Какво остава са тая У-крайна??Не е тяхна -нищо!...
  • 104 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #99 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    русия окупира територии от съседна държава.тва е за първи път в европа от втората световна насам.аз госоподари нямам дрогар за разлика от теб.и с огъня си играе дрогаря ти путин на гърба на руския народ.да пишеш велика рассия като ник дрогар не е достатъчно за да стане тя велика ,дори да си го написал с големи букви!

    Коментиран от #105

  • 105 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    8 2 Отговор

    До коментар #104 от "стоян георгиев":

    Стоянчо мамин дори дрОгар не си написал правилно, защото правилното е дрУгар. А аз другар никога не съм бил и няма да бъда. Политически неутрален съм. А на тъпотиите, които си написал не виждам смисъл да отговарям. Живей си в заблудата и бъде щастлив.

    Коментиран от #107

  • 106 Извършителят

    0 0 Отговор
    Превод: В. Сергеев
    Това ли е новото име на Гутъл преводач?
  • 107 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #105 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    не съм го писал неправилно дрогарю.ти си именно дрогар.заблуден путиноид,дето се има за патриот ама не знае на коя държава и на кои народ!
  • 108 Димитров

    4 3 Отговор
    Понастоящем Русия е в изключителна военна кондиция и ако някои,независимо кой,не се съобрази с това и предпочете желанието да е по-силно от възможностите жестоко ще бъде наказан,такава е реалността!

    Коментиран от #109

  • 109 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #108 от "Димитров":

    тя русия на тва разчита някои да я нападне ама никои неще и военната и кондиция и изяжда хляба.познат мач игран през целия 20 ти век от руснаците.след първото половреме намалиха страната си с 30% ,а населението с 50.дано този път не стане нещо подобно.
  • 110 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо Хайдутин":

    За това ли харема на султана е бил пълен с рускини?
  • 111 бай Даньо

    0 2 Отговор
    Ако украинците се въоръжават с дронове е много вероятно руснаците за изядат лабутя и да станат за резил с безаналоговите си джелеза, което никак няма да смути русофилията у нас и също така на никой няма да му мине през главата да купуваме дронове и ние ... То у нас самото "ние" не е добре дефинирано като се вижда как някой с лекота я предават България защото нието за тях си е матушка ...

    Коментиран от #113

  • 112 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Викаш Крим населен с руснаци и подарен на хохлите. А русофилите понякога не проронвате ли сълза за Западните покрайнини населени с българи и подарени на Сърбия!? Май не защото е част от руски подклажданото православното братство насочено срещу България , а!?
  • 113 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #111 от "бай Даньо":

    Ти в ПВО явно си служил и на бойни стрелби си участвал!?
  • 114 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Great":

    А балканските татари само търсят на кого да се продадат!
  • 115 Пропускат да напишете, че и Български

    2 0 Отговор
    Кораби участват в Ученията в Черно море!!! Случайно пропускате!!!
  • 116 Я па тоя!

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "JEB":

    Еее! Няма ли някой да спомене, че не става въпрос за територия на демокрация, а за неизчерпаемите запаси на лесен водород от огромния въглищен Донбаски басейн. По новата чиста технология на добив на водород, казаците ще получават трилиони чиста печалба. Японците вече са на финала с техните водородни клетки!