23 Март, 2021 16:00 2 734 16

Предизборната кампания досега - с лош мирис и горчиви очаквания

  • предизборна кампания

Пазар на обещания. Обещания без цена. Обещания обаче и без гаранции

Предизборната кампания досега - с лош мирис и горчиви очаквания - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Димитър М. Иванов

Следя с особено внимание и прецизност водената предизборна кампания. За съжаление, това, което виждам е, че няма реален, рационален, същностен диалог с хората, с народа. И коронавирусната пандемия не може да извини това.

Кампанията би следвало да е активна двупосочна улица на мнения. Гласът на народа, на избирателите, на хората – не се чува, няма го. Не знаем, народът иска ли кардинална промяна или не. Всъщност не знаем какво иска. Какво искат отделните социални групи?

Знаем само какво казват социолози, които се борят за своя пазарен дял.

Замлъкнал е и интелектуалният елит.

Чуват се само надвикващите се гласове на глашатаите на пропагандата, на партийни аристократи, на рафинирани демагози, на гладни за власт политически активисти, на трубадури-пропагандисти и на ад-мейкъри.

Пазар.

Пазар на обещания. Обещания без цена. Обещания обаче и без гаранции. Обещания, които много малко се различават едно от друго. Ако искате да разберете икономическата или социална същност на дадено предложение и неговата разлика от същото или подобно предложение на друга партия – веднага влизате в конфликт на конфузни отговори.

И всички – малко или много, страхливо или смело, грубо или не толкова, но крадат идеи и даже навлизат в лявото, социално пространство, без въобще да се притесняват, че се наричат десни.

И никой не се интересува от реалното фондиране на тези „идеи“ и обещания. Никой не казва как в действителност ще се запалят двигателите на реалната ни икономика. Всеки се надява, че Европа просто ще излее една Ниагара от помощи у нас и така ще си караме вечно.

Обещава се от всички едно „демократично Елдорадо“ по знаменитите думи на Уолтър Липман, което няма как да се случи.

Политическият хаос на този пазар на обещания е огромен и мръсен.

Предлагат се дузини от едни и същи политически „сапуни“ или „козметични продукти“, но доколко те могат да „изчистят“ политическата атмосфера или да подобрят „миризмата ѝ“ – никой не може да каже.

В и без това свръх разкаляната и мъглява политическа и психо-атмосфера на пандемия, на дефицит на ваксини, на обещания за милиарди евро, за смяна на валутата ни, на поредна инфлация на политически лидери, и на блъсканица за влизане в Парламента – хората са объркани и манипулирани до невероятна степен, социалните структури се разкъсват, а далаверите продължават. Не знам, кое от всичко това влиза в дефиницията на категорията „европейски ценности“. Ценности, които сме прегърнали уж здраво.

Не виждам нова политическа култура да е налице в тази избирателна кампания.

Все още политическите партии третират гражданите като бройки избиратели, а не толкова като хора с техните интереси, проблеми, неволи и бъдеще.

Игнорира се, че истинското, ДЪРЖАВНИЧЕСКОТО политическо лидерство не се състои в това само да бъдеш избран за дадения мандат, а в това какво то може да даде, какви нови хоризонти да разкрие, и да гарантира пред следващото поколение на България.

Аз дълбоко вярвам в необходимостта от кардинална промяна на политическия ни живот и в смяна на досегашния икономически модел. Но, за да се стигне до това, би трябвало истината за България откровено да се обясни на хората, да я проумеят и да разберат необходимостта от промяна.

И чак тогава можем да очакваме един нов оптимизъм, който да завладее гражданите на страната и да поискат тази промяна от тези, които претендират да получат доверието им.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    3 16 Отговор
    За русофилистиците верен коментар! Кампанията не върви, горчивото накрая е сигурно!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Имам чувството че всички партии вече си поделиха баницата и се успокоиха.Явно в защита на народа оставаме само ние на площада и президентът.
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    4 27 Отговор
    ГЕРБпобеда

    Коментиран от #10

  • 4 Бат Бойко дъртия комунист

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Кат Русия няма втора тъй велика на света!Тя е моята опора,тя е мойта светлина!Това казах днес на руската посланичка.
  • 5 добре казано

    2 3 Отговор
    Обаче имаме много лапачи, а малко съзидатели. Отделно някой хора с пари и подобни изгледи вместо да се скатават, трябва да работят за това България да е добре. Така най-добре ще съхранят парите си. Щото кат ти кажат утре че един хляб е 1000 евра. Твоя милион в банката е за 3 дена храна.
  • 6 ПСР

    10 2 Отговор
    Напротив,кампанията беше крайно интересна и уникална.
    За първи път в новата ни история,тя се проведе от....дЖипка.Може други гласове да не се чували,но най-важният Глас,просто бумтеше страховито от месеци.Неговият глас!"А добър ден/наборе,майсторе и пр./Как сме?Работиме ли?Доволни ли сме"Петдесето лева арчиме ли ги?"
    "А глеАйте сега,кво става тука!Мантинели,трасета,маркировки,тва комунистите никога не са го строили...а ниА го напраихме!"
    "Заводи,цехове,фабрики-место не остана...а бЕха само ниви тука"
    "Газ,тръби,диверсификацията...100 % енергийно независими!"
    "Квот напраихме ние в кризата-Европа само ни копира и повтаря,като им виках навремето на колегите...те не,ама после кандисаха на мойто""На учителите заплатите-двойно,на пенсионерите-индексации,компенсации,на военните-самолети,на докторите-ваксини....всичкои даваме,да има,да са радват ората...."
    Е това и още стотици бисери подобни,да не са малка,истинска,прочуствена кампания?!
  • 7 Стършел

    3 1 Отговор
    То кога ли е било по-различно?! Простотия, празни обещания само и само да се докопат до лесните пари, а народа-кучета го яли! Сега и чалгата е във възход, и стари до втръсване партийци ни се врът непрекъснато в очите вместо да си посипят главите с пепел и да си харчат откраднатото. Пуста алчност и властолюбие!

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Стършел":

    Само силно гражданско общество на площада може да защити народа.Партиите се грижат само за партийците си.
  • 9 Го4о

    3 12 Отговор
    Народа одобрява правителството и ще го преизбере за четвърти мандат. Няма нищо неочаквано и необичайно. Летните протести бяха малка група сбирщина, които не се разбра какво искат. ЕС, Русия или анархия ! Болшинството иска спокойствие закрила в ЕС!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хмммммм

    1 4 Отговор
    Хайде стига сте ни навирали в очите разни бивши началници от тайните служби и шефове на Мултигруп.
    Когато говорят те го правят само за да бъркат каши, от които имат интерес.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хмммммм":

    Този Димитър Иванов, не е Димитър Иванов - Гестапото приятелю.
    Просто съвпадение на имената.
  • 13 Владимир Кънчев

    3 0 Отговор
    Браво! Това е истината, която никой не харесва! Но от нашето харесване или не - тя няма да се промени - ще си остане същата! Докато приемаме промяната само като смяна на един политически играч от друг, реално нищо няма да се промени освен да станем по-бедни отколкото сме сега! Бедещето е наше - не на която и да било политическа " сила" и то ще бъде от тъжно по-тъжно. За по- остро демократично настроените - това е началото на една бъдеща революция - тук и навсякъде - нарастването на недоволството на мосите! Четете класиците!
  • 14 Анонимен

    1 1 Отговор
    Щом доган е за русия, що лъжите народа. Всички са живяли при живков и ссср. Има и антикомунисти, но повечето не са живи. Тук там има някой, но герб е кгб, дс. Бсп са родитеките им, в герб децата им, по над 50 годишни. Родените след 1989 те не са, дори и от 1980,били са на 9 г кво помни едно 9 или 5, 4, 3 годишно дете. Всички сте с връзки горе, но до кога, като дпс се очертава след години първа да е пилитическа, ако не умре амет или пеевски. Първият е sssr dqdoto amet ot ds, na bay todor modor momchenzeto ametcho
  • 15 ПРЕДАТЕЛИИИ

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ВЯРВА ДНЕС НА ЛЪЖИТЕ НА НИКОЙ ОСВЕН 20 - 30 ГОДИШНИТЕ НЕОБРАЗОВАНИ И ЕСТЕСТВЕНО ИЗКУФЕЛИТЕ НАИВНИЦИ , А ЦИГАНИТЕ И ЗА 20 ЛЕВА ПАК ЩЕ СВЪРШАТ СВОЯТА ПРЕДАТЕЛСКА РОЛЯ !
  • 16 ТОВА Е

    2 0 Отговор
    ГЕРБ СА МРЪСНИЦИ И КРАДЦИ КАТО БСП И ДПС И ВМРО И НФСБ И ВОЛЯ ! ТОВА Е ИСТИНАТА